More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΗ Χρυσή Λίστα 2019: τα καλύτερα βιβλία για παιδιά 0-7 ετών

    Η Χρυσή Λίστα 2019: τα καλύτερα βιβλία για παιδιά 0-7 ετών

    Το ELNIPLEX ανακοινώνει τις ετήσιες Χρυσές Λίστες για το 2019. Πρόκειται για συγκεντρωτική λίστα των καλύτερων, κατά τη γνώμη μας, βιβλίων που εκδόθηκαν από τις αρχές Απριλίου 2018 μέχρι τις αρχές Απριλίου 2019.

    Έχοντας την πληρέστερη βιβλιοθήκη για παιδιά του ελληνικού διαδικτύου, έχοντας συνεργασία με τους περισσότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας, διαβάζοντας τα περισσότερα βιβλία της εκδοτικής παραγωγής, επιλέξαμε και φέτος με μεγάλη προσοχή τα βιβλία που αξίζουν της προσοχής των παιδιών, αλλά και όσων ζουν και ασχολούνται με αυτά, τηρώντας την αρχή της αντιπροσώπευσης στη θεματολογία, το ύφος και το είδος. Αναλύσεις για τις τάσεις του χώρου του βιβλίου θα κάνουμε σε επόμενα άρθρα.

    Στην παρούσα ανάρτηση θα βρείτε τα 15 καλύτερα βιβλία για παιδιά 0-3 ετών και τα 40+2 καλύτερα βιβλία για παιδιά 4-7 ετών. Είκοσι+ένα από αυτά ανήκουν σε Έλληνες και είκοσι+ένα σε ξένους συγγραφείς και εικονογράφους.

    Οι Χρυσές Λίστες του ELNIPLEX, ο πολύτιμος οδηγός βιβλίου που το 2018 διαβάστηκε 54.000+ (βιβλία για παιδιά 0-8 ετών) και 17.000+ (βιβλία για παιδιά 9-16 ετών) φορές, υπερβαίνουν προσωπικές συμπάθειες και ισορροπίες και προτείνουν βιβλία που προχωρούν το βιβλίο μπροστά, δίχως ενδοιασμούς.

    Διαγωνισμός Χρυσής Λίστας: Κερδίστε 10 βιβλία

    Μαζί με τις Χρυσές Λίστες, δίνουμε τη δυνατότητα στους χιλιάδες επισκέπτες μας να κερδίσουν όποιο βιβλίο θέλουν από τα 15+42 που περιλαμβάνονται στην τρέχουσα Χρυσή Λίστα. Οι 10 νικητές θα προκύψουν από κλήρωση και θα ενημερωθούν στις 23 Απριλίου 2019, Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

    • Κοινοποιήστε στον τοίχο σας την ανάρτηση από την σελίδα του elniplex στο facebook
    • Γράψτε σε σχόλιο στην ανάρτηση του ELNIPLEX στο  FACEBOOK τον τίτλο του βιβλίου που θέλετε να κερδίσετε από τα 15+42 της Λίστας και δίπλα το hashtag #xrysh_lista_2019.
      Π.χ.
      Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια #xrysh_lista_2019

    https://www.elniplex.com/%cf%87%cf%81%cf%85%cf%83%ce%ae-%ce%bb%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b1-2020-%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ac-0-7-%ce%b5%cf%84%cf%8e%ce%bd/

    #pare_kai_vivlio

    Παράλληλα το ELNIPLEX, συνεχίζει και φέτος την προωθητική καμπάνια με το hashtag #pare_kai_vivlio. Πέρα από την αγορά βιβλίου σε όλα τα παιδιά από γονείς και νονούς/νονές ενόψει Πάσχα, εκτός από λαμπάδες και αβγά, το hashtag #pare_kai_vivlio χαρακτηρίζει μια ολόκληρη εποχή όπου ολοένα και περισσότερα παιδιά απομακρύνονται από το βιβλίο με τις ευλογίες του περιβάλλοντός τους, και απασχολούνται μόνο σε οθόνες. Δίχως να ενοχοποιούμε την τεχνολογία, τις δυνατότητες και την ευκολία που μαγεύει μικρούς και μεγάλους, δίχως να παραγνωρίζουμε τα τεράστια οφέλη της, θέλουμε να διασπάσουμε αυτήν την συντριπτική υπέρ της τεχνολογίας μονομέρεια, φωνάζοντας… #pare_kai_vivlio. Γιατί ό,τι κι αν κάνουμε, με όσα κι αν απασχοληθούμε, ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να λείπει το βιβλίο από την ημέρα μας. Έστω για λίγα λεπτά. Γιατί πάντα ένα βιβλίο είναι εύκολο, προσιτό και το ασφαλέστερο μέσο για ταξίδια και νέους κόσμους. Δυναμώστε το: #pare_kai_vivlio. 

    Τα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά από λίγων μηνών μέχρι και περίπου 40 μηνών (3-3,5 ετών) δεν είναι πολλά και θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Αποφεύγοντας τις ρηχές προτάσεις με γκλίτερ και αυτοκολλητάκια και θεωρώντας ιδιαιτέρως επικίνδυνα τα βιβλία τύπου “βγάζω την πιπίλα”, “κάνω πιπί στο γιογιό” και “ακούω τη μαμά μου”, επιλέγουμε βιβλία που προσφέρουν στο βρέφος και το μικρό παιδί μια πρώτη αξιόπιστη, αξιόλογη, μεστή επαφή με τον μαγικό τους κόσμο. Υπογραμμίζουμε ότι τα μισά σχεδόν από τα βιβλία αυτά αφορούν και παιδιά μεγαλύτερα των 3 ετών. Οι 15 προτάσεις μας για φέτος είναι οι εξής:

    1. Ζωογραφιές, η πρώτη μου πινακοθήκη ζώων, των Τ. Ντόναλντσον και Σ. Κινγκ-Τσάϊ

    Εκδόσεις Πατάκη

    Αριστουργηματική σύλληψη από την Τ. Ντόναλντσον που δημιουργεί ένα αλφάβητο ζώων όπου το ένα διαδέχεται το προηγούμενο καθώς υπερέχει αυτού σε κάποια ιδιότητα.  Το αλφάβητο αυτό απογειώνει η απίστευτη δουλειά της Σ. Κινγκ-Τσάι η οποία δημιουργεί ένα ευφάνταστο πολυτροπικό παιχνίδι, όπου κάθε ζώο γίνεται ένα κινούμενο κομμάτι τέχνης, με folding pages, με χρώματα και κομμένα τμήματα στις σελίδες που δημιουργούν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι πρόβλεψης για το επόμενο ζώο. Για παιδιά 0-5 ετών… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    2. Μα τι υπέροχος κόσμος, του Tim Hopgood

    Εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο

    «Βλέπω ουρανούς γαλάζιους…
    γεμάτους σύννεφα λευκά.
    Το ζωηρό, ευλογημένο φως μιας ηλιόλουστης μέρας.
    Το μαγευτικό σκοτάδι μιας γαλήνιας νύχτας.
    Με τα πουλιά τραγουδώ και σκέφτομαι…
    “Μα τι υπέροχος κόσμος!”»

    Σύντομα στο ELNIPLEX

    3. Τικ και Τέλα, Το χριστουγεννιάτικο δέντρο, του Άξελ Σέφλερ

    Εκδόσεις Ίκαρος

    Μια από τις πλέον πετυχημένες σειρές βιβλίων 0-3 σε μια όμορφη χριστουγεννιάτικη ιστορία. Ο Τικ και η Τέλα έψησαν μπισκότα για να στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Η Τέλα πάει να φέρει καραμελένια μπαστουνάκια αλλά επιστρέφοντας βλέπει ότι τα πέντε μπισκότα έγιναν τέσσερα και λίγο μετά ότι και τα μπαστουνάκια μειώθηκαν κατά ένα. Λίγο μετά, ο Τικ ξαπλώνει αδιάθετος. Ναι, ο Τικ τα έφαγε όλα αλλά η Τέλα θα φερθεί με εξαιρετική ευγένεια που πάντα είναι το καλύτερο γιατρικό. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    4. Τρύπωσε στο παραμύθι: Η Ωραία Κοιμωμένη

    Εκδόσεις Πατάκη

    Τρία βιβλία board book (σκληρό, ανθεκτικό χαρτόνι) ξεκίνησαν τη νέα, καλαίσθητη σειρά για παιδιά 0-3 των εκδόσεων Πατάκη “Τρύπωσε στο παραμύθι”. Πρόκειται για τα πλέον κλασικά “Η Πεντάμορφη και το Τέρας”, “Η Ωραία Κοιμωμένη” και “Η Κοκκινοσκουφίτσα” που δεκάδες γενιές τώρα δεν υπάρχει παιδί που δεν τα άκουσε ή δεν τα διάβασε. Για παιδιά 0-3 ετών… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    5. Η Κου Τάβη ψάχνει για την τέλεια αγκαλιά! της Jannie Ho

    Εκδόσεις Ίκαρος

    Τετράγωνο board book με κινούμενες εικόνες που αποκαλύπτονται όταν τα χέρια των παιδιών τις τραβούν. Πού θα βρει η Κου Τάβη ψάχνει για την τέλεια αγκαλιά; Να την έχουν οι σκαντζόχοιροι που είναι γεμάτοι αγκάθια; Ή μήπως οι γάτες που δεν έχουν και πολύ χρόνο για αγκαλιές; Μήπως τα κουνέλια που είναι κάπως ανήσυχα; Παντού θα ψάξει η Κου Τάβη για την τέλεια αγκαλιά. Από τη Jannie Ho (Ρόζη, Κούκου Βάου, Μπου Λούκος κ.α.) που ξέρει το 0-3 βιβλίο όσο λίγοι. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    6. Διαβάζω και διασκεδάζω: Ψηλά, ψηλά στον ουρανό

    Εκδόσεις Μεταίχμιο

    Τρία πολύ όμορφα βιβλία από χοντρό χαρτόνι και μικρή διάσταση ιδανικά για λιλιπούτειους αναγνώστες από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με το “Ψηλά ψηλά στον ουρανό” να ξεχωρίζει αισθητά! Τετράστιχα με ομοιοκαταληξία συνθέτουν σύντομες κι ευχάριστες ιστορίες από την καθημερινότητα. Οι κινούμενες εικόνες κεντρίζουν το ενδιαφέρον ενώ δημιουργούν διάδραση με τα πολύ μικρά παιδιά… Για παιδιά 0-3 ετών… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    7. Κρυφό μήνυμα γενεθλίων, του Έρικ Καρλ

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

    Ο Τιμ έχει γενέθλια. Κάτω από το μαξιλάρι του βρίσκει έναν παράξενο φάκελο. Τον ανοίγει. Περιέχει ένα κωδικοποιημένο με λέξεις και σχήματα μήνυμα. Κάποιος τον καλεί να ανακαλύψει το δώρο του για τα γενέθλιά του. Και μαζί με τον Τιμ, θα το κάνουμε όλοι εμείς, σε αυτό το -ακόμα ένα- εμπνευσμένο board book του βασιλιά του είδους Έρικ Καρλ. Ένα μαγικό κυνήγι θησαυρού/δώρου γενεθλίων με βιωματικά σχήματα (τα παιδιά θα αγγίζουν με τα δάχτυλα το περίγραμμα των σχημάτων) που δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν. Για παιδιά 0-4 ετών… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    8. Λούνα- Μου αρέσει πολύ να παίζω μπάλα!
    της Λήδας Βαρβαρούση

    Καθαρές, απλές μορφές και αντικείμενα που επιτρέπουν την εύληπτη ταύτισή τους με την πραγματικότητα που τώρα παγιώνεται στους νευρώνες του εγκεφάλου. Κείμενο σαφές, λιτό, τόσο όσο χρειάζονται τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Για παιδιά 0-4 ετών… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    9. Κι αν πέσεις, θα σε πιάσω, του Μαρκ Σπέρινγκ

    Εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο

    Ποιος προστατεύει ένα παιδί; Η μητέρα θα πεις ίσως γρήγορα. Κι αυτούς τους δυο όταν ταξιδεύουν με ένα καραβάκι στη φουρτουνιασμένη θάλασσα, ποιος τους προστατεύει; Ίσως ο καπετάνιος θα πεις και δε θα έχεις άδικο. Και τον καπετάνιο; Ποιος τον προστατεύει; Σύντομο, καλογραμμένο, συγκινητικό κείμενο, για την αλυσίδα αγάπης που κινεί τον κόσμο και τους ανθρώπους που τον κατοικούν. Για παιδιά 0-4 ετών… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    10. Ο Ρένος και η Ντίσκο, του Le Huche Magali

    Μαγικός Ρένος σε μια από τις καλύτερες σειρές βιβλίων για μικρά παιδιά… Ο Ρένος συμμετέχει σ’ έναν διαγωνισμό χορού στη Νέα Υόρκη. Οι συναρπαστικοί ρυθμοί και οι εμφανίσεις που κόβουν την ανάσα δεν μπορούν παρά να προκαλέσουν «πυρετό το σαββατόβραδο»! Για παιδιά 2-6 ετών. Σύντομα στο ELNIPLEX.

    11. Μικρές Νυχτερινές Ιστορίες, της Κίττυ Κράουθερ

    Εκδόσεις Μάρτης

    Τρεις εγκιβωτισμένες ιστορίες, ανεξάρτητες μεταξύ τους, συνδέονται, καθώς τις αφηγείται η μαμά αρκούδα στο αρκουδάκι της την ώρα του ύπνου. Παράλληλα έχουν ένα κοινό στοιχείο. Όλες σχετίζονται θεματικά με τον ύπνο. Το κείμενο είναι λιτό αλλά συχνά ανατρεπτικό. Το λογοπαίγνιο με τη λέξη νυχτοφύλακας είναι εφευρετικό, όπως άλλωστε και το παιχνίδι με τις φράσεις “έχασε τον ύπνο του” και “ψάχνει να βρει τον ύπνο του”. Για παιδιά 2-6 ετών… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    12. Μια απίστευτη μέρα του ταχυδρόμου Ποντίκη,
    της Μαριάν Ντιμπίκ

    Εκδόσεις Νεφέλη

    Ένας ταχυδρόμος, ο Ποντίκης, ξεκινάει τη διανομή των δεμάτων και γραμμάτων του, παίρνοντας ένα όχι και τόσο συνηθισμένο μέσο… το Διαστημόπλοιό του! Η διαδρομή του ονειρική… Ένα βιβλίο για την ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης και έκφρασης με τις τόσο ευφάνταστες εικόνες και λεπτομέρειες να δίνουν την εναρκτήρια αφορμή για καλλιέργεια της φαντασίας και περαιτέρω ανάπτυξης της δημιουργικότητας των παιδιών… Για παιδιά ηλικίας 2-6 ετών… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    13. Imagine

    Εκδόσεις Μίνωας

    Εμπνευσμένο από τους στίχους του θρυλικού τραγουδιού του Τζον Λένον, πρόλογο από τη Γιόκο Όνο, μετάφραση του Φοίβου Δεληβοριά και με τη συνεργασία της Διεθνούς Αμνηστίας, το picture book αυτό φέρνει ένα μοναδικό τραγούδι μπροστά στο βλέμμα των μικρών παιδιών. Και ασφαλώς το διάσημο, διαχρονικό μήνυμά του.

    14. Το κίτρινο πουλάκι, της Όλγκα ντε Ντίος

    Εκδόσεις Μικρή Σελήνη

    Έξοχο! Η προσωποποίηση μιας ολόκληρης φιλοσοφίας ζωής… Το κίτρινο πουλάκι είχε τα πιο αδύναμα φτερά από όλα εκείνα τα γιγαντόσωμα πουλιά που πετούσαν ψηλά και μακριά: γύπας, τουκάν, κοκάτου, δρυοκολάπτης, άλμπατρος, μανδαρίνος. Ήταν όμως σπουδαίος εφευρέτης και μάστορας, έπιαναν τα χέρια του που λέμε, και του άρεσε να μοιράζεται τις εφευρέσεις του με τους φίλους του. Και κάποτε είχε μια καταπληκτική ιδέα: να εφεύρει κάτι που θα του έδινε τη δυνατότητα να πετάει. Κι εκεί αρχίζει η μαγεία της εφεύρεσής του… Για παιδιά 2-6 ετών… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    15. Τα βάσανα του Τεό και της Λέας: Θα θυμώνω όσο θέλω,
    του Muzo

    Εκδόσεις Gema

    Η σειρά περιλαμβάνει τέσσερα βιβλία μέχρι στιγμής και καταπιάνεται με καθημερινά θέματα και προβλήματα από την πραγματική ζωή. Είναι απλογραμμένα, χωρίς πλοκή και πλήθος γεγονότων, με αρκετά διασκεδαστικό ύφος και με ένα ευρηματικό δίδυμο πλασμάτων, το αγγελάκι και το διαβολάκι, να παίζουν τους δικηγόρους του καλού και του κακού, βιβλία όπως το “Θα θυμώνω όσο θέλω”, προσφέρουν τα μηνύματά τους… διασκεδαστικά. Για παιδιά 2-6 ετών… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    (+-1 = τα ηλικιακά όρια δεν είναι απόλυτα και έγκεινται στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, την εμπειρία και τη δυναμική κάθε αναγνώστη)

    Η πολυπληθέστερη εκδοτικά κατηγορία βιβλίων για παιδιά. Έχοντας διαβάσει στο ELNIPLEX δεκάδες βιβλία, νιώθουμε την ανάγκη να υπογραμμίσουμε πως πολύ αξιόλογα βιβλία έμειναν εκτός Λίστας, καθώς οι θέσεις ήταν περιορισμένες για να χωρέσουν όλα τα καλά βιβλία. Βιβλία όπως “Το σπηλιανθρωπάκι” της Μ. Ρουσάκη, “Το μαγαζάκι του χρόνου” της Μ. Λοϊζίδου, η “Αστερόσκονη” της Τ. Γουίλις, “Το αρχηγείο“, της Χ. Κωνσταντουδάκη, “Το σύνναιφο που κατάπινε τα ναι” της Σ. Δάρτζαλη, Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι, της Α. Δαρλάση, “Ο ευγενικός κροκόδειλος” της Λ. Παντσιέρι, το “Πώς να είσαι λιοντάρι” του Ε. Βέρε, Η χιονονιφάδα που αγάπησε το καλοκαίρι, του Χ. Δασκαλάκη, Αστυπάλαια με λένε, της Φ. Κωνσταντοπούλου, “Ο Τρελός” του Κ. Βλαστάρη και μερικά ακόμα που διεκδικούσαν με αξιώσεις μια θέση στη Χρυσή Λίστα 4-7 για το 2019, έμειναν οριακά εκτός.

    Η Λίστα των Ελλήνων Δημιουργών αποτελείται από 20+1 βιβλία. Βιβλία μοναδικά, βιβλία αριστουργηματικά σε γραφή, βιβλία που μαγεύουν, βιβλία που οδηγούν τη σκέψη μακρύτερα, βιβλία που στέκονται με εξαίρετο τρόπο έναντι μεγάλων θεμάτων, βιβλία που φτιάχνουν κόσμους, αλλά αποφεύγουν να σηκώνουν εμφατικά το δάχτυλο της διδαχής. Επιλέξαμε τα εξής:

    1. Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια,
    της Σοφίας Μαντουβάλου

    εκδόσεις Πατάκης

    Ένα αριστουργηματικό βιβλίο! Η θλιβερή πραγματικότητα σχετικά με τη μόρφωση των κοριτσιών στον πλανήτη μετουσιώνεται σε μια ευφάνταστη, αλληγορική ιστορία με ευρηματική πλοκή. Ίσως το κορυφαίο βιβλίο του 2018 (και όχι μόνο)! Κέρδισε ήδη το Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και πάει και γι’ άλλα. Φοβερή Σοφία Μαντουβάλου. Όλη η παρουσίαση εδώ. + Book Secret.

    2. Παραμύθια με καρπούζι, της Ιωάννας Μπαμπέτα

    εκδόσεις Μεταίχμιο

    Το καλύτερο βιβλίο 4-7 της Ιωάννας Μπαμπέτα, συγκαταλέγεται στα κορυφαία των κορυφαίων. Για ένα κορίτσι που αγαπά το καλοκαίρι. Και μαζί του αγαπά τη θάλασσα, το καρπούζι και τα παραμύθια της γιαγιάς. Και την ίδια την γιαγιά ασφαλώς που την περιμένει στην προβλήτα. Κι όταν περνά ο καιρός μένουν οι εικόνες, τα παραμύθια και οι αναμνήσεις… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    3. Ένα ποτάμι μέσα μου, της Μαρίας Ρουσάκη

    εκδόσεις Πατάκης

    Η Μαρία Ρουσάκη επιστρέφει δυναμικά στα picture book με το καλύτερό της βιβλίο μετά τη Μέλπω τη μοναδική, ένα τρυφερό, ιδιαιτέρως ξεχωριστό βιβλίο για την ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων μας, την άρση της καταπίεσης εξωτερίκευσής τους. Για τον Γιάννη που μέσα του ζει ένα ποτάμι μυστικό. Άλλοτε κυλά ήρεμο, άλλοτε φουσκώνει κι άλλοτε τρέχει ορμητικό όπως τότε που τον τιμώρησε η μητέρα του επειδή ζωγράφισε τον τοίχο. Σε κανέναν δεν δείχνει ο Γιάννης το ποτάμι που ζει μέσα του. Μα όταν ο Δίας, ο σκύλος του, μια μέρα εξαφανίζεται, το ποτάμι του Γιάννη ξεχειλίζει… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    4. Το κροκοδειλάκι που έγινε λιβάδι, του Χρήστου Μπουλώτη

    εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

    Με ακριβές λέξεις και εικόνες, ο Χρήστος Μπουλώτης και η Φωτεινή Στεφανίδη μαγεύουν ξανά με το νόστο και την υποδοχή του ξένου! Για ένα κροκοδειλάκι που από την όμορφη Αίγυπτο φτάνει με έναν άνεμο και ένα ποταμίσιο κύμα στην Αθήνα. Και τότε άρχισε το κροκοδειλάκι να ονειρεύεται: “Αχ και να γινόμουν αληθινό λιβάδι”! Τα παιδιά θα το βοηθήσουν να πραγματοποιήσει την επιθυμία του. Αλλά για κάποιον που λείπει από τόπο που αγαπάει πολύ, τα πράγματα ποτέ δεν τελειώνουν σε ένα όνειρο. Υπέροχο βιβλίο… Όλη η παρουσίαση εδώ. + Book Secret

    5. Ζαχρά και Νικόλας, οι ιστορίες τους, της Σοφίας Πανίδου

    εκδόσεις Παπαδόπουλος

    Δύο συνομήλικα παιδιά, ένα κορίτσι, η Ζαχρά κι ένα αγόρι ο Νικόλας, ζουν το καθένα τη δική του πραγματικότητα. Το φαγητό, η σχολική ζωή, η ιατρική περίθαλψη, η ζωή σε μια σκηνή προσεγγίζονται από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες. Δύο ιστορίες ζωής παράλληλες οι οποίες βρίσκουν ένα σημείο τομής στο τέλος του βιβλίου στο κοινό θρανίο του σχολείου του Νικόλα.Η αποτύπωση του προσφυγικού ζητήματος μέσα από ένα εξαιρετικό εικονοβιβλίο! Το βιβλίο κέρδισε ήδη το Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    6. Και βγάζω το καπέλο μου…, του Μάκη Τσίτα

    εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

    Ένα από τα βιβλία της χρονιάς (τουλάχιστον) από τον Μάκη Τσίτα. Πρωτότυπο και ευρηματικό ως ιδέα, εύρυθμο και μεστό, αγγίζει το θέμα των θεμάτων… Ο λύκος πηγαίνει σ’ ένα πανέμορφο πάρκο. Τρία παιδιά ετοιμάζονται να παίξουν το «Λύκε, λύκε είσαι ‘δώ;». Τους αυτοπροτείνεται για τέταρτος. Τα παιδιά δέχονται και το παιχνίδι ξεκινάει. «Λύκε, λύκε είσαι ‘δώ;» Βγάζει τη γενειάδα του. Βγάζει το καπέλο του. Ανοίγει τη στοματάρα του και τα κυνηγά. Αποκαλύπτεται. Τα παιδιά φοβούνται, τρέχουν. Ήταν καλός ή κακός αυτός ο “λύκος” τελικά; Όλη η παρουσίαση εδώ. + Book Secret

    7. Η φάλαινα, το αγόρι και η θάλασσα ανάμεσά τους, της Πέρσας Ζαχαριά

    Eκδόσεις Καλειδοσκόπιο

    Εντυπωσιακό silent/wordless εικονογραφημένο βιβλίο (χωρίς λόγια) από την Πέρσα Ζαχαριά, το πλέον διαφορετικό και ασυνήθιστο βιβλίο της χρονιάς. Μια φάλαινα και ένα αγόρι συναντιούνται στην θάλασσα και σταδιακά απομακρύνονται. Κανείς δε ξέρει γιατί αποχωρίζονται, έχουμε όμως μια συγκίνηση κατά τον αποχωρισμό που φανερώνει μια μη εχθρική συνάντηση. Ένα βιβλίο που εξασκεί τα παιδιά σε ένα πλήθος δεξιοτήτων: φαντασία, έκφραση, διάδραση, γραμματισμός, δημιουργική γραφή. Μια αυθεντική διανοητική άσκηση και δοκιμασία… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    8. Πες το μ’ ένα παραμύθι… Οι περιπέτειες του Νιλς, της Μαρίας Παπαγιάννη

    εκδόσεις Πατάκης

    Θρυλικό βιβλίο από την υποψήφια #HCAΑ2020, #HCAAgreeknominee, Μαρία Παπαγιάννη που αφηγείται σαν παραμύθι το αριστούργημα το οποίο χάρισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας στη Σουηδή εκπαιδευτικό Σέλμα Λάγκερλεφ το 1909. Η συγγραφέας εστιάζει στα βασικά στοιχεία της συγκινητικής ιστορίας και την αναδιηγείται με αμεσότητα, χιούμορ κι ευαισθησία, χαρίζοντας ένα σύγχρονο παραμύθι το οποίο χωρίς διδακτισμό οδηγεί τους αναγνώστες μέσω της ταύτισης με τον ήρωα, στο ταξίδι της αυτογνωσίας και της ανακάλυψης ενός αξιακού συστήματος που βασίζεται στον σεβασμό, την αγάπη, την εκτίμηση, την ελευθερία… Όλη η παρουσίαση εδώ. + Book Secret

    9. Η Αγγελίνα, της Ξένιας Καλογεροπούλου

    εκδόσεις Μάρτης

    Αριστοτεχνική αφήγηση και τρομερή εικονογράφηση, ένα βιβλίο με τα μαγικά υλικά των παραδοσιακών παραμυθιών. Η Ξένια Καλογεροπούλου παίρνει την λαϊκή ρίζα της απαιτητικής νέας που ζητά τον έρωτα τον αλλιώτικο και όχι την εύκολη μετακόμιση σε μια συζυγική κλίνη, κρατά τον βασικό ιστό του λαϊκού παραμυθιού και φτιάχνει μια νέα, δυναμική ηρωίδα, σύμβολο που δεν βολεύεται “με λιγότερο ουρανό”. Κι όταν χάνει τον Ζυμωτό της από την αρχόντισσα Δεβόρα, τότε… “την αγάπη ποιος τη σταματάει;”. Το παραμύθι 4-7 της χρονιάς… Όλη η παρουσίαση εδώ. + Book Secret.

    10. Υπόγεια εκδρομή, της Χριστίνας Φραγκεσκάκη

    εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

    Δυο χρόνια μετά το υπέροχο “Ζωγράφισέ μου ένα σπίτι“, η Χριστίνα Φραγκεσκάκη ενθουσιάζει ξανά με την μοναδική γραφή της. Η Νεφέλη ακολουθώντας ένα “έλα” επισκέπτεται τρεις σταθμούς του Μετρό (Δουκίσσης Πλακεντίας, Εθνική Άμυνα, Μέγαρο Μουσικής). Βλέπει τα έργα τέχνης που φιλοξενούν, στοχάζεται, συνομιλεί και παίζει μαζί τους, τα αγγίζει, τα “ακούει”, τα κάνει δικά της. Την ιστορία συμπληρώνει μια πρόσκληση σε 19 “στάσεις για δράση” από την Καλλιόπη Κύρδη, στην “κρυμμένη” πόλη κάτω από την πόλη. Ένα διπλό βιβλίο που ξεναγεί τα παιδιά στα έργα σημαντικών σύγχρονων δημιουργών… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    11. Ένα ελαφάκι μια φορά, της Ροδούλας Παππά

    Εκδόσεις Νεφέλη

    … Ώσπου, ένα βράδυ που ‘λαμπε ψηλά το φεγγαράκι
    κι όλοι κοιμούνταν – άξαφνα, κοιτάει: ένα κλειδάκι!
    Η πόρτα είναι ανοιχτή! Και τώρα; Να τολμήσει;

    Κι άραγε τι το καρτερεί και τι το περιμένει;
    Σαβάνα; Έρημος; Βουνό; Θάλασσα παγωμένη;
    Στιγμή δεν πρέπει να χαθεί, πρέπει ν’ αποφασίσει!. . .
    Έρχεται στο ELNIPLEX.

    12. Ο Τρεχαλητης και η Τίποτα, της Κατερίνας Παπαγαρυφάλλου

    εκδόσεις Μεταίχμιο

    Μια τρυφερή ιστορία για τη διαφορετικότητα γραμμένη με λυρισμό κι ευαισθησία από την πρωτοεμφανιζόμενη Κατερίνα Παπαγαρυφάλου. Ένα ζευγάρι ρόδες πιο μεγάλες από του ποδηλάτου, πιο μικρές από τη ρόδα του λούνα παρκ κι ένα αγόρι που στα όνειρά του είναι Τρεχαλητής. Ένα αγόρι έξυπνο με φωτεινά μπλε μάτια και δυνατά χέρια ονειρεύεται ότι τρέχει ξένοιαστος. Ονειρεύεται ότι δεν είναι καθηλωμένος σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο. Ένα ευαίσθητο κορίτσι με σκούρα καστανά μάτια, αδύνατα πόδια και λακκάκια στα μάγουλα που νιώθει ότι δεν είναι τίποτα ονειρεύεται πως μπορεί να κάνει τα πάντα… Όλη η παρουσίαση εδώ. + Book Secret.

    13. Χαριστική βιβλιοθήκη, των Αντώνη Παπαθεοδούλου και Δικαίου Χατζηπλή

    εκδόσεις Πατάκης

    Εξαίρετο, πρωτότυπο picture book. Ο Σοφοκλής διαλέγει ένα βιβλίο από τη δανειστική βιβλιοθήκη. Μόλις το ανοίγει, ξεπετάγονται από μέσα αρκούδοι, ακροβάτες, ιππότες, συναισθήματα, ταξίδια, γνώσεις, φαντασία, παιχνίδια… Έρχεται όμως η ώρα να το επιστρέψει. Δεν μπορεί να κρατήσει ούτε καν την αγαπημένη του σελίδα. Πρέπει να το επιστρέψει ΟΛΟ! Ή μήπως όχι; … Όλη η παρουσίαση εδώ.

    14. Αντάμα, του Θοδωρή Παπαϊωάννου

    εκδόσεις Ίκαρος

    Τρυφερή, ρομαντική, λυρική η τρίτη ιστορία του Μέλιου και της Μελανής, μια τριλογία που αγαπήθηκε και ξεχώρισε. Τα δύο μικρά σκαθάρια μπαίνουν στις φωλιές τους να περάσουν το Χειμώνα και οι φωλιές τους γεμίζουν με όνειρα του ενός για τον άλλο…
    “Δεν είναι όμορφος ο κόσμος;”
    “Είναι, γιατί τον βλέπουμε μαζί”.
    Όλη η παρουσίαση εδώ.

    15. Ο Μαγικός καθρέφτης, της Μαριαλένας Σπυροπούλου

    εκδόσεις Μεταίχμιο

    Καλαίσθητο κράμα λογοτεχνίας και ψυχαναλυτικής προσέγγισης της εξελικτικής πορείας μιας νέας ζωής από τη σύλληψη ως τα πρώτα βήματα για τη δόμηση της ταυτότητάς της, από την Μαριαλένα Σπυροπούλου… Εννιά μήνες χόρευε η σκόνη τον απόκοσμο χορό της ενώ εσύ σιγά σιγά αποκτούσες σώμα. Κι ένα πρωί ακούστηκε το κλάμα σου κι ένας ήλιος ξεμύτισε κάτω από τα πόδια της μαμάς. Οι μέρες που ακολούθησαν ήταν μικρές κι οι νύχτες μεγάλες. Κι εσύ ψηλαφιστά ακουμπούσες το θαύμα αναζητώντας την εικόνα της δικής σου μορφής. Με τα μάτια σου χάιδεψες το πρόσωπο αυτής που σε φρόντιζε αγγίζοντας τα όρια του κόσμου όλου… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    16. Τα μαγικά της Κυριακής, της Κατερίνας Ζωντανού

    εκδόσεις Μεταίχμιο

    Δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε το τελευταίο βιβλίο το οποίο αναφέρεται στην ιδιαίτερη σχέση παππού και εγγονού. Ένα από τα ωραιότερα βιβλία για την ιδιαίτερη σχέση παππού εγγονού που έχουμε διαβάσει! Η ιστορία είναι ολόκληρη μία διακειμενική σύνθεση. Αμέτρητοι ήρωες από τη μυθολογία αλλά και τα κλασικά παραμύθια δίνουν το παρών στην καθιερωμένη, εβδομαδιαία συνάντηση παππού και εγγονού, κάθε Κυριακή στις τρεις ακριβώς. Το σπίτι άλλοτε γίνεται πειρατικό καράβι κι άλλοτε κάστρο απόρθητο ή μυθικό βασίλειο… Όλη η παρουσίαση εδώ. + Book Secret.

    17. Ανέβα επίπεδο, του Αντώνη Παπαθεοδούλου

    εκδόσεις Παπαδόπουλος

    Βραβείο πρωτότυπης ιστορίας. Πιθανότατα θα το έπαιρνε το βιβλίο του Α. Παπαθεοδούλου και της Ί. Σαμαρτζή… Ο Σερ-Νικ-Ανίκητος-Υπέρ-Σούπερ-Ιππότης είναι ο χαρακτήρας που έφτιαξε ο μικρός Νίκος στο διάσημο παιχνίδι για κινητά και τάμπλετ “Σούπερ-Ιπποτομαχίες”. Έχει φτάσει ήδη στο επίπεδο 99 και μπροστά του βρίσκεται η πρόκληση του επιπέδου 100. Και για να το κατακτήσει, ο Σερ πρέπει να πολεμήσει με έναν άλλο Ιπποτομαχητή του παιχνιδιού. Για καλή (;) του τύχη εμφανίζεται ένας μαχητής επιπέδου… 1! Τι θα κάνει τώρα ο Σερ-Νικ-Ανίκητος-Υπέρ-Σούπερ Ιππότης; Όλη η παρουσίαση εδώ.

    18. Μόνο αν θέλω, της Γιώτας Αλεξάνδρου

    εκδόσεις Μίνωας

    Με χιούμορ και φαντασία, η Γιώτα Αλεξάνδρου γράφει μια πρωτότυπη ιστορία για το δικαίωμα των παιδιών στο σώμα τους και το δικαίωμά τους να λένε όχι σε αγγίγματα και φιλιά που δεν επιθυμούν. Γιατί υπάρχουν αγκαλιές και αγκαλιές. Άλλες τις χαίρεται η Έλλη, άλλες δεν μπορεί να τις ανεχτεί με τίποτα. Όπως η αγκαλιά της θείας Μαίρης για παράδειγμα η οποία είναι τρομακτική. Ή τα φιλιά της θείας Βέρας που είναι γεμάτα σάλια… Εξαιρετικά εφευρετική η λύση η οποία δίνεται στο τέλος… Όλη η παρουσίαση εδώ. + Book Secret.

    19. Δε θα σε πειράξει κανείς, του Βασίλη Κουτσιαρή

    εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

    Συγκινεί, ενθουσιάζει και χαρίζει απλόχερα μαθήματα αγάπης, αδερφικής αλληλεγγύης και αντίστασης στους τριγμούς που φέρνει η ασθένεια στην οικογένεια, το βιβλίο του Βασίλη Κουτσιαρή… Ο Ματίας είναι ένας πραγματικά ατίθασος γάτος. Πειράγματα, αταξίες, φάρσες και τα παράπονα από το διευθυντή του σχολείου δεν σπάνιζαν. Τώρα που οι γονείς του έλειπαν με τον αδερφό του, ήταν η ευκαιρία του να θυμηθεί ένα παλιό κούρεμα. Κλείστηκε στο μπάνιο και ξύρισε το κεφάλι του. Την επόμενη μέρα όλο το σχολείο τον είχε στην καζούρα. Το βράδυ, ο Ματίας έβγαλε και τα μουστάκια του. Κι όταν το επόμενο μεσημέρι επέστρεψαν οι γονείς του με τον αδερφό του, όλα μάλλον είχαν πάει καλά… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    20. Ένας αρκούδος μια φορά, της Ελένης Γερουλάνου

    εκδόσεις Πατάκης

    Η Ελένη Γερουλάνου γράφει μια τρυφερή ιστορία με αφορμή τα 20.000 παιχνίδια τα οποία δώρισε στο Μουσείο Μπενάκη η ερευνήτρια, συλλέκτρια και συντηρήτρια παιχνιδιών Μαρία Αργυριάδη… Ένας αρκούδος με γαλάζια κορδέλα δραπετεύει από το χάρτινο κουτί του λίγο πριν τον περισυλλέξει το απορριμματοφόρο και ξεκινά την περιπλάνησή του. Αναζητά το σπίτι του. Συναντά πολλούς. Μα το μόνο που επιθυμεί είναι να βρεθεί στο σπίτι του. Και όταν δει τον παραμυθένιο πύργο του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών, τότε θα έχει φτάσει… σπίτι του. Όλη η παρουσίαση εδώ. + Book Secret.

    21. Όλα στην ώρα τους, της Κικής Δημητριάδου

    Εκδόσεις Τζιαμπίρης-Πυραμίδα

    Με την μεταξωτή αύρα και τις γλυκιές λέξεις των παλιών παραμυθιών, η Κική Δημητριάδου αφηγείται με ιδιαίτερη φροντίδα μια τρυφερή ιστορία καρμικής φιλίας, λησμονιάς και επανένωσης, βιασύνης και χρονικού συγχρονισμού, αγάπης και συμπαντικής συνωμοσίας… Γιατί έρχεται ο καιρός που δυο αχώριστες φίλες χωρίζουν και το “δε σ’ έχω φίλη” αντηχεί παντού χωρίς να μάθει κανείς το λόγο. Η οικογένεια της μιας έφυγε από εκείνα τα μέρη, η άλλη έμεινε στον τόπο των παιχνιδιών τους. Χρόνια μετά, οι ζωές του συμπλέκονται ξανά. Γιατί η αληθινή φιλία δεν χάνεται ποτέ… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    Η Λίστα των Ξένων Δημιουργών αποτελείται επίσης από 20+1 βιβλία. Βιβλία αριστουργηματικά με όλη τη σημασία της λέξης, τα κορυφαία της παγκόσμιας εκδοτικής παραγωγής που μεταφράστηκαν στα ελληνικά. Μοιραία έμειναν εκτός λίστας σπουδαία βιβλία, βιβλία που αξίζουν της προσοχής μας. Τα 21 βιβλία της Χρυσής Λίστας 2019 των ξένων δημιουργών για παιδιά 4-7 ετών είναι τα εξής:

    1. Ώρα να κοιμηθείς γλυκά, της Ροξάν Μαρί Γκαλιέ

    Εκδόσεις Νεφέλη

    Καθηλωτικό, μαγικό, πανέμορφο, κείμενο και εικονογράφηση… Η μέρα τελείωνε, το βράδυ πλησίαζε. Η Μιγιούκι είναι ακόμα έξω και παίζει. Ο παππούς της προσπαθεί να την πείσει να αποσυρθεί, είναι ώρα για ύπνο. Μα η Μιγιούκι διαρκώς του ξεφεύγει: πρέπει να ετοιμάσει τον κήπο για τις λιβελούλες, πρέπει να μαζέψει όλη την οικογένεια των σαλιγκαριών κοντά στο μεγάλο βράχο και να σκεπάσει τη γάτα της… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    2. Ο Αρκούδος, το Πιάνο, ο Σκύλος και το Βιολί, του Ντέιβιντ Λίτσφιλντ

    Εκδόσεις Μικρή Σελήνη

    Ένας κεραυνός ομορφιάς, ένα ολόκληρο μυθιστόρημα μέσα σε λίγες λέξεις… Έκτορας, ο ηλικιωμένος βιολιστής του δρόμου. Ούγκο, ο μικρός του σκύλος και μεγαλύτερος θαυμαστής του. Νιώθοντας τη μουσική του ξεπερασμένη πια, ο Έκτορας αποσύρεται οριστικά. Όμως, ο Ούγκο αρχίζει πια να μαγεύει με το βιολί του! Συρρέουν από παντού για να τον ακούσουν. Οι δρόμοι των δύο φίλων χωρίζουν. Μα όχι για πολύ… Βιβλίο από αυτά που φτιάχνουν κόσμους και αξίες μέσα στο λογισμό των αναγνωστών… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    3. Ο Νάνος και η Αλεπού, της Άστριντ Λίντγκρεν

    Εκδόσεις Μάρτης

    Μετά το αριστουργηματικό “Ο Νάνος δεν κοιμάται”, η μοναδική γραφή της Άστριντ Λίντγκρεν ξανάρχεται στο ελληνικό κοινό με τον εμβληματικό νάνο… Τι μπορεί να φάει μια πεινασμένη αλεπού όταν βγαίνει, νύχτα, από τη φωλιά της; Ξέρει που να πάει. Σ’ εκείνο το αγρόκτημα, εκεί όπου ζουν οι άνθρωποι. Πλησιάζει. Κανείς δε θα τη δει, τώρα που ετοιμάζεται να γευτεί μία κότα. Έτσι νομίζει. Υπάρχει κάποιος που την παρακολουθεί εδώ και ώρα. Είναι ο γερο-νάνος που φροντίζει τις νύχτες το αγρόκτημα… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    4. Μια τίγρη στον κήπο, της Λίζι Στιούαρτ

    Εκδόσεις Μικρή Σελήνη

    Τοπ σουρεαλιστικό εικονοβιλίο, γεμάτο χιούμορ και φαντασία, αλλά συγχρόνως τρυφερό… Η γιαγιά όταν βλέπει την εγγονή της, Νόρα, βαριεστημένη, ισχυρίζεται ότι υπάρχει μια τίγρη στον κήπο τους. Της λέει, επίσης, ότι στον κήπο τους θα ανακαλύψει μια γκρινιάρα πολική αρκούδα, φυτά που μπορούν να σε κάνουν μια χαψιά και τεράστιες λιβελούλες! Η Νόρα, αν και δεν πιστεύει λέξη από όλα αυτά, βγαίνει να ρίξει μια ματιά στον κήπο μαζί με τον Τζεφ την αγαπημένη της καμηλοπάρδαλη. Με σκληρόδετο, ανάγλυφο… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    5. Το κουτί με τα φιλιά, του Πασκάλ Μπρυκνέρ

    Εκδόσεις Πατάκης

    Απίστευτα πρωτότυπο και τόσο αυθεντικό! Ο φημισμένος Πασκάλ Μπρυκνέρ μας παραδίδει κάτι που θα κάνει μεγάλο θόρυβο μέσα σας, κάτι που ίσως δεν θίχτηκε ποτέ σε εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά. Είναι η ιστορία του Φίλιππου, ενός άντρα που γίνεται μπαμπάς με τη γέννηση της Ζιλιέτ. Ήταν απροετοίμαστος να γίνει μπαμπάς. Η άφιξη της Ζιλιέτ φανερώνει όλη του την αδεξιότητα. Δεν ξέρει πώς να φερθεί στο νεογέννητο, δεν ξέρει τι να κάνει, πώς να βοηθήσει, τι να της πει, πως να την πλησιάσει, ακόμα και πώς να την κρατήσει… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    6. Μην ανοίξεις αυτό το βιβλίο, του Άντι Λι

    Εκδόσεις Ψυχογιός

    Το πιο αστείο βιβλίο της χρονιάς και τα πέντε πιο χαμογελαστά λεπτά της βιβλιοζωής σας… Ένα ανθρωπόμορφο και αβγουλόμορφο χαριτωμένο μούτρο, μας εκλιπαρεί να μην ανοίξουμε καν το βιβλίο, ύστερα να το κλείσουμε αμέσως, μετά να μην γυρίσουμε σελίδα. Σταδιακά εκνευρίζεται με τον αναγνώστη, θυμώνει, του φωνάζει, τον εκλιπαρεί, περνάει διάφορα στάδια απεύθυνσης για να αποφύγει κάτι, κατά τον ίδιο, οδυνηρό… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    7. Οι πλούσιες ώρες του Ζακομινούς Γκενσμπορό,
    της Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ

    Εκδόσεις Μεταίχμιο

    Οι πλούσιες ώρες; Δηλαδή; Ας πούµε, µια ολόκληρη ζωή…
    Αυτή του Ζακοµινούς Γκενσµπορό.
    Τα ξερά φύλλα του πάρκου, η βροχή, η άµπωτη.
    Μια κουτρουβάλα, ένα αντίο στην προκυµαία, ένα καληµέρα µέσα σ’ έναν κήπο.
    Ένα πικ νικ, µερικοί αγώνες ταχύτητας και η δροσερή σκιά κάτω από τη µυγδαλιά.
    Όλα αυτά. Μια ζωή.
    Έρχεται στο ELNIPLEX.

    8. Να ένα ποίημα που γιατρεύει ψάρια, του Ζαν Πιερ Σιμεόν

    Εκδόσεις Μικρή Σελήνη

    Αριστουργηματικό picture book. Ο Άρθουρ βλέπει το ψάρι του να κοντεύει να πεθάνει από βαρεμάρα. “Ε, τότε γρήγορα: πες του ένα ποίημα”, τον συμβουλεύει η μητέρα του. Ποίημα. “Μα… τι είναι ένα ποίημα;” αναρωτιέται ο Άρθουρ. Και θα ψάξει παντού για μια καλή απάντηση. Και όλοι θα του πουν κάτι διαφορετικό. Και ο Άρθουρ θα επιστρέψει με ένα ποίημα στο ψάρι του… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    9. Άννα Πένσα, της Πιπ Τζόουνς

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

    Τι σπουδαίο βιβλίο! Τι ωραίος τρόπος να πεις σε ένα παιδί “μην εγκαταλείπεις ποτέ, μην απογοητεύεσαι ποτέ όταν πέφτεις γιατί υπάρχει ένα δρόμος μόνο κι αυτός πάει προς τα πάνω”! Η Άννα Πένσα είναι παιδί. Και δίπλα της ζει ένας παππούς. Μαστορεύει η Άννα και φτιάχνει διάφορα παράξενα πραγματάκια. Μέχρι που εμφανίζεται μπροστά της ένα τραυματισμένο κοράκι. Και τότε η Άννα αποφασίζει να του φτιάξει φτερά. Μόνο που οι απόπειρές της στέφονται από πλήρη αποτυχία. Αλλά… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    10. Το μικρό 1, της Ανν Ραντ

    Εκδόσεις Μικρή Σελήνη

    Η εντυπωσιακή απλότητα των γραμμών και των σχημάτων του θρυλικού Πολ Ραντ από το μακρινό 1962, τόσο σύγχρονο, τόσο σημερινό… Το Μικρό 1 δεν περνά καλά γιατί είναι μόνο του. Ζητά να γίνει κάτι άλλο, να σμίξει με κάτι άλλο, να γίνει περισσότερα, να πάψει να είναι μόνο του, να συμπορευθεί. Όλοι το περιφρονούν. Μόνο όταν φανερωθεί το μηδέν, το “τίποτα”, το μικρό ένα βρίσκει έναν φίλο και παράλληλα γίνεται 10… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    11. Ήλιος, του Σαμ Άσερ

    Εκδόσεις Ψυχογιός

    Μοναδικά τρυφερό, μια λυρική ωδή στην ιδιαίτερη σχέση εγγονού-παππού, στην ανάγκη των παιδιών για ξεχωριστές μέρες και δραστηριότητες, για επαφή με τη φύση και τις προκλήσεις της. Ένας εγγονός. Ένας παππούς. Ένας ήλιος λαμπερός. Στην πιο ζεστή μέρα του χρόνου. “Είναι η ιδανική μέρα για μια περιπέτεια”, είπε ο παππούς. Κι η περιπέτεια ξεκινά, με τον παππού να δίνει οδηγίες και τον εγγονό να αναζητά τα μέρη που του περιέγραφε ο παππούς… Εξαιρετικά και άλλα δύο βιβλία, Βροχή και Χιόνι… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    12. Η Λούμπνα και το βότσαλο, της Ουέντι Μεντούρ

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

    Συναισθηματικό, συγκινητικό, υπέροχο! Ο καλύτερος φίλος της Λούμπνα είναι ένα… Βότσαλο που βρήκε στην ακρογιαλιά τη νύχτα που έφτασαν στον καταυλισμό με τον μπαμπά της, στη χώρα με τις Σκηνές! Στέκει σταθερό και ακούραστο, αγέρωχο και… χαμογελαστό! Η Λούμπνα του μιλάει, το φροντίζει, το φυλάει, το κρατάει ζεστό τις κρύες μέρες, δεν το αποχωρίζεται ποτέ. Μα θα έρθει η ώρα που το βότσαλο, η δύναμή της, θα δοθεί σε κάποιον που το έχει ανάγκη… Εξαιρετική εικονογράφηση του Daniel Egneus… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    13. Η θάλασσα είδε, του Τομ Πέρσιβαλ

    Εκδόσεις Ίκαρος

    Ένας θρίαμβος λέξεων και εικόνων και ένα μοναδικό εικαστικό πείραμα που πέτυχε αναμφισβήτητα… Η Θάλασσα Είδε. Είδε τη Σοφία να πηγαίνει με τον πατέρα της σε μια παραλία. Είδε τον ουρανό να συννεφιάζει και να βρέχει. Είδε τη Σοφία να τρέχει με τον πατέρα της βιαστικά. Είδε τη Σοφία να χάνει το αρκουδάκι της, εκεί στην αμμουδιά. Έψαξε παντού, επέστρεψε στη θάλασσα. Τίποτα. Η Θάλασσα όμως είχε δει. Και με τη βοήθειά της το αρκουδάκι κάνει ένα απίστευτο ταξίδι προσπαθώντας να ξαναβρεί τη Σοφία… Ένα από τα δέκα κορυφαία βιβλία του 2019 ό,τι κι αν ακολουθήσει… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    14. Η Ερμιόνη και το κοτρόνι, του Στίβεν Μάρτιν

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος

    Ευρηματικό, ιδιοφυές, μοναδικά ανατρεπτικό, ένα από τα καλύτερα picture book των τελευταίων ετών… Η Ερμιόνη ήθελε ένα κατοικίδιο. Δεν την ένοιαζε αν θα ήταν σκύλος, γάτα ή γουρούνι. Οι γονείς της λοιπόν, μόλις έγινε έξι χρονών, της πήραν ένα κατοικίδιο… κοτρόνι! Μην ψάχνετε για ζώο που δεν ξέρετε. Μια πέτρινη μπάλα της χάρισαν, μια κοτρόνα, πώς το λένε! Σοκ για την Ερμιόνη… Μέχρι που άρχισε να το βλέπει αλλιώς το πράγμα και το κοτρόνι έγινε ο καλύτερος φίλος της. Αλλά εκείνη τη νύχτα… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    15. Οι κάλτσες του κυρ-Λύκου, της Τατιάνα Φίνι

    Εκδόσεις Διάπλαση

    Απολαυστικό, ένα ξεχωριστό βιβλίο! Ποιανού είναι άραγε αυτές οι κατακόκκινες, μάλλινες, ψηλές κάλτσες; Δεν είναι του πουλιού, της χελώνας, της γάτας. Αυτές οι κάλτσες είναι του κυρ-Λύκου. Ο κυρ-Λύκος λάτρευε τις κάλτσες του οι οποίες ήταν άνετες και χρωματιστές. Ώσπου μια μέρα ανακάλυψε στην κάλτσα του μια ΤΡΥΠΑ. Αρχικά σκέφτηκε να την αγνοήσει αλλά η τρύπα μεγάλωνε διαρκώς. Ο κυρ-Λύκος αποπειράθηκε να κλείσει την τρύπα με διάφορους τρόπους, ύστερα επισκέφτηκε την πλησιέστερη βιβλιοθήκη και να αναζητήσει τη λύση στο πρόβλημά του μέσα σε κάποιο βιβλίο… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    16. Εκεί που ο ωκεανός συναντά τον ουρανό,
    των Τέρι και Έρικ Φαν

    Εκδόσεις Μεταίχμιο

    Υπέροχο εικονοβιβλίο από τους δημιουργούς του Ελαφοκάραβου για τη διαχείριση της απώλειας, το ταξίδι της ζωής, τη φαντασία! Κάθε φορά που κοιτάζει απ’ το παράθυρό τη θάλασσα ο Φιν, θυμάται τις ιστορίες που του έλεγε ο παππούς του για ένα μέρος μακρινό και ονειρεμένο, όπου ο ωκεανός συναντά τον ουρανό! Στα 90 χρόνια του παππού, ο Φιν φτιάχνει μια μικρή βάρκα και το μαγικό ταξίδι ξεκινά…Όταν φτάνουν στο σημείο όπου ο ωκεανός συναντά τον ουρανό ο Φιν βρίσκεται σε έναν κόσμο ονειρικό, έναν κόσμο πέρα από κάθε φαντασία! Όλη η παρουσίαση εδώ.

    17. Γύρνα σπίτι λέμε, του Τζόρι Τζον

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος

    Το εμπνευσμένο δίδυμο του Καληνύχτα, λέμε! (Τζόρι Τζον και Μπέντζι Ντέιβις) παρατάσσει στο νέο βιβλίο του Αρκούδου και του Πάπιου όλα τα έξοχα υλικά της ιδιαίτερης αυτής φιλίας, ένας κοφτός λογοτεχνικός θρίαμβος των picture book… Ο Αρκούδος έχει φύγει για ψάρεμα, θέλει να φύγει λίγο απ’ όλους. Όμως στον Πάπιο λείπει πολύ. Και ο Πάπιος, που αποτυγχάνει να περάσει μακριά του καλά, θα κινήσει να τον βρει! Έχει όμως και ο Αρκούδος την ίδια άποψη; Όλη η παρουσίαση εδώ.

    18. Η ανησυχία της Ρούμπι, του Τομ Πέρσιβαλ

    Εκδόσεις Ψυχογιός

    Στην Ρούμπι άρεσε πολύ ο εαυτός της. Της άρεσε να κάνει κούνια, να κάνει μακρινές εξερευνήσεις. Ώσπου μια μέρα… ανακάλυψε μια Ανησυχία. Στην αρχή ήταν μικρή, σχεδόν δεν φαινόταν, όμως σιγά σιγά άρχισε να μεγαλώνει, να εμφανίζεται συνεχώς δίπλα στην Ρούμπι, να μην την αφήνει σε ησυχία. Ακόμα κι αν έκανε ότι δεν την έβλεπε, η Ανησυχία όχι μόνο δεν έφευγε αλλά μεγάλωνε ακόμα περισσότερο. Και το χειρότερο; Η Ρούμπι ανησυχούσε πολύ γι’ αυτήν… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    19. Ένα βουνό καρότα, της Κέιτι Χάντσον

    Εκδόσεις Τζιαμπίρης-Πυραμίδα

    Πολύ χιούμορ και εμπνευσμένη εικονογράφηση σε μια κλιμακωτή ιστορία… πάθους! Ο λαγός αγαπούσε τα καρότα. Τα αγαπούσε τόσο πολύ που ούτε ο ίδιος δεν χωράει στο άλλοτε ευρύχωρο λαγούμι του. Αναζητά μια φωλιά για να κοιμηθεί. Η χελώνα προσφέρεται να μοιραστεί τη δική της μαζί του. Μα δεν χωρούν. Ύστερα πάνε στη φωλιά του πουλιού. Μα το κλαδί έσπασε από τα καρότα που κουβάλησε κι εκεί. Και η μετακόμιση παίρνει κι άλλους… Μέχρι που… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    20. Ο Φρύνος έχει ταλέντο, του Ρίτσαρντ Σμάιθ

    Εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο

    Κάθε πρώτη πανσέληνο του χειμώνα, όταν το φεγγάρι είναι πολύ μεγάλο και στρογγυλό, όλα τα ζώα του δάσους ξεκινούν για ένα μαγικό μέρος… τη Φεγγαρόλουστη Λίμνη. Μαζεύονται εκεί για έναν πολύ ιδιαίτερο λόγο… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    21. Είμαι παιδί σας, του Άλεξ Λάτιμερ

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

    Ένα απίστευτα διασκεδαστικό picture book, με έξοχη εικονογράφηση, που κατορθώνει να λειτουργήσει παράλληλα και ως βιβλίο γνώσεων καθώς τα είδη δεινοσαύρων που παρελαύνουν είναι αμέτρητα… Ένα αβγό ρωτάει διαδοχικά έναν Στεγόσαυρο, έναν Βραχιόσαυρο, έναν Τρικέρατο και μερικούς ακόμα αν είναι αυτοί οι γονείς του! Με βάση τα χαρακτηριστικά που τους περιγράφει, εκείνοι το προωθούν στον… επόμενο. Μέχρι που με τη βοήθεια όλων, καταφέρνει να βρει τους γονείς του… Όλη η παρουσίαση εδώ.


    Ραντεβού στις 8 Μαρτίου 2020 με τις Χρυσές Λίστες του νέου εκδοτικού έτους.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular