More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΘέλω να γίνω μάγος, της Γιώτας Αλεξάνδρου (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    Θέλω να γίνω μάγος, της Γιώτας Αλεξάνδρου (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    thelonaginocover

    “Μαμά θα γίνω μάγος! θα έχω ψηλό καπέλο,
    μπέρτα και ραβδί και θα κάνω μαγικά!
    Από τότε, εγώ, η μπέρτα, το καπέλο και το ραβδί
    είμαστε αχώριστοι”

    “Θέλω τα άσχημα να τα κάνω όμορφα,
    σαν τους μάγους των παραμυθιών”

    Η Μάνια είναι ένα μικρό κορίτσι όμως έχει μεγάλη επιθυμία να γίνει μάγος με ψηλό καπέλο, μπέρτα και μαγικό ραβδί και να κάνει μαγικά. Αφορμή στάθηκε ένας μάγος που συνάντησε στα γενέθλια της Έλλης και έκανε ένα σωρό μαγικά. Χρειάζεται όμως αρκετή εξάσκηση καθότι είναι αρχάρια, παίρνει λοιπόν το ψάθινο καπέλο της μαμάς της και λέει τρείς φορές τα μαγικά λόγια: «Άμπρα κατάμπρα». Βάζει και τη μαμά της να της διαβάζει παραμύθια για μάγους και μάγισσες και ονειρεύεται να γίνει σαν τους μάγους των παραμυθιών. Προσπαθεί να μεταμορφώσει τη γάτα σε κουνέλι, μα τίποτα. Μήπως καλύτερα να εξαφάνιζε τον μικρό της αδελφό κάτω από το σεντόνι; Το μόνο που κατάφερε ήταν ο μικρός να βάλει τα κλάματα. Αλήθεια ένας μάγος πρέπει να ξέρει να φτιάχνει μαγικό φίλτρο. Το μαγικό φίλτρο της Μάνιας θα διώχνει τους εφιάλτες και τους φόβους ώστε κανένα παιδί να μη φοβάται. Η φαντασία της Μάνιας όμως δε σταματά, έχει σχέδια που όμως για να τα πραγματοποιήσει θα χρειαστεί βοήθεια από τους μεγάλους. Η μικρή Μάνια το μόνο που θέλει είναι να δίνει στους άλλους χαρά και διώχνει μακριά τη στενοχώρια με τρόπο μαγικό! Έχει πολλά στο μυαλό της που την απασχολούν, θα τα καταφέρει άραγε να γίνει τ’ όνειρο της πραγματικότητα;

    Τα παιδιά καλούνται να μπουν για λίγο στη θέση της Μάνιας και να περιγράψουν με λόγια ή με ζωγραφιές τι θα άλλαζαν με τρόπο μαγικό. Συζητάμε για τα πράγματα που μας στεναχωρούν και παρατηρούμε γύρω μας και με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να τα’ αλλάξουμε. Ας προσπαθήσουμε να σκεφτούμε όλα εκείνα που μας δίνουν χαρά. Γιατί η ζωή έχει χαρές και λύπες και αυτή είναι η μαγεία της ζωής.
    Μια τρυφερή ιστορία που μας αποκαλύπτει πολλές αλήθειες μέσα από την ματιά ενός παιδιού όπως η Μάνια. Ένα παιδί που ενθουσιάζεται με τη μαγεία αλλά στην πραγματικότητα θέλει να σκορπίζει τη χαρά για όλους γύρω του με τρόπο μαγικό. αλλά και πολλά ευτράπελα. Στην πορεία όμως ανακαλύπτει πόσα πράγματα μας στεναχωρούν και θα θέλαμε να τ’ αλλάξουμε και δημιουργεί έντονο προβληματισμό και αναζήτηση λύσεων. Για ένα παιδί όπως η Μάνια τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο, αρκεί να το θέλεις πολύ και τότε όλα μπορούν ν’ αλλάξουν. Οι περιπέτειες της Μάνιας προκαλούν το ενδιαφέρον των παιδιών και είναι αστείες, όμως ταυτόχρονα θα τα προβληματίσει  για γεγονότα που συναντούν στην καθημερινότητα τους.
    Γιατί υπάρχουν στις μέρες μας παιδιά που δεν έχουν κολατσιό για το σχολείο, μπαμπάδες που χάνουν τη δουλειά τους, άστεγοι που κοιμούνται στα παγκάκια, παιδιά που ζητιανεύουν, αρρώστιες, πόλεμοι ανάμεσα σε λαούς.
    Είναι ένα βιβλίο που ενδείκνυνται για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στις ώρες της Ευέλικτης ζώνης με σκοπό ν’ αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα αλλά και για γονείς που ενδιαφέρονται για το καλό βιβλίο. Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά Νηπιαγωγείου και Α’ τάξης Δημοτικού. Η Ίρις Σαμαρτζή έχει κάνει την εικονογράφηση του βιβλίου που είναι ολοσέλιδη με ζωντανά χρώματα χωρίς όμως να σκεπάζει το κείμενο. Εάν λοιπόν θέλετε ν’ αλλάξετε τον κόσμο δεν χρειάζονται μαγικές συνταγές αλλά πίστη και θέληση όπως η ηρωίδα της ιστορίας μας. Καλή ανάγνωση!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Θέλω να γίνω Μάγος
    Συγγραφέας: Γιώτα Αλεξάνδρου
    Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, 2014
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618-01-0482-0

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular