More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+ΑρθρογραφίαΘα ανοίξουν τα σχολεία στις 27 Απριλίου; Δύσκολο, πολύ δύσκολο...

    Θα ανοίξουν τα σχολεία στις 27 Απριλίου; Δύσκολο, πολύ δύσκολο…

    Σε μια τέτοια πρωτοφανή κατάσταση, όλες ο κυβερνήσεις φαίνεται ότι ακούνε τους επιστήμονες. Ας δούμε χαρακτηριστικές δηλώσεις που αποδελτιώνουμε προσεκτικά μέρες τώρα:

    19 Μαρτίου. Νικόλαος Σύψας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες. Εκπομπή MEGA PAPERS. «Το ποια θα είναι η έκταση της διασποράς της νόσου, αλλά και το πόση επιτυχία είχαν τα μέτρα που έχουμε ήδη λάβει, θα φανεί μες στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδεςΗ ύπαρξη σχετικά λίγων κρουσμάτων αυτή τη στιγμή δεν σημαίνει τίποτα. Ο ιός συνεχίζει να διασπείρεται. Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα έχουμε σίγουρα πληθώρα κρουσμάτων. Θα είναι χιλιάδες. Ελπίζουμε να είναι τόσα ώστε να μπορεί να τα διαχειριστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «ο αριθμός των θανάτων που θα έχουμε εξαρτάται άμεσα από το πόσο θα αντέξει το σύστημα υγείας».

    25 Μαρτίου. ANT1, «Καλημέρα Ελλάδα». Ο Νίκος Σύψας λέει: «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Δεν μας εφησυχάζουν τα χαμηλά νούμερα, γιατί ξέρουμε ότι τις επόμενες μέρες η επιδημία θα ανέβει και θα δείξει τα “δόντια” της», ένω έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τήρηση των μέτρων απομόνωσης για τις επόμενες 15 μέρες. «Να τηρήσουμε τα μέτρα με ιδιαίτερη αυστηρότητα. Εδώ θα παιχτεί το παιχνίδι. Όσο καθυστερούμε τον ιό τόσο μικρότερο θα είναι το χτύπημα που θα έχουμε» και πρόσθεσε: «Να δείξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμόρφωση. Να βγαίνουμε από το σπίτι μας μόνο για σημαντικούς λόγους. Να κρυφτούμε από τον ιό. Να μη μας βρει, για να περάσουμε τον Απρίλιο με όσο το δυνατό λιγότερες ζημιές». Και τόνισε: «Αν βασιστούμε στο παράδειγμα της Κίνας και τηρήσουμε τα αυστηρά μέτρα, η καθοδική καμπύλη του ιού στη χώρα μας θα αρχίσει σε περίπου 8 εβδομάδες».

    25 Μαρτίου. Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση που δεν αφήνει πολλές ελπίδες για καλοκαιρινό εφησυχασμό. Η καλοκαιρινή ζέστη είναι απίθανο να σταματήσει την εξάπλωση του κοροναϊού και κάθε χώρα της Ευρώπης αναμένεται να εξαντληθεί από τα κέντρα εντατικής θεραπείας μέχρι τα μέσα Απριλίου, εκτός κι αν ενεργήσει γρήγορα, ανέφερε την Τετάρτη η υπηρεσία ελέγχου της νόσου της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, μετέδωσε το REUTERS προσθέτοντας. Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα στοιχεία ότι το SARS-CoV-2 θα παρουσιάσει μια έντονη χειμερινή εποχικότητα, όπως άλλοι ανθρώπινοι κορονοϊοί στο βόρειο ημισφαίριο”.

    26 Μαρτίου. Σωτήρης Τσιόδρας: «Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της μάχης…Δεν έχουμε πορεία Ιταλίας, δεν έχουμε εκθετική αύξηση, αλλά αν αρθούν τα μέτρα θα έχουμε την ίδια εικόνα».

    2 Απριλίου, Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας. ΣΚΑΙ. Εκπομπή Σήμερα. “Από την αρχή της κρίσης ακούμε τους ειδικούς… Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι το ενδεχόμενο να συνεχίσει η αναστολή λειτουργίας είναι προφανώς πάνω στο τραπέζι. Θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα προτάξουμε πάντοτε την προστασία της δημόσιας υγείας. Πρέπει εδώ να υπογραμμίσουμε όμως ότι η χρονιά δεν θα χαθεί. Το έχω υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους. Ούτε η σχολική χρονιά θα χαθεί, ούτε η ακαδημαϊκή χρονιά…”

    “Εργάζεστε για το σενάριο να συνεχίσουν να παραμένουν κλειστά τα σχολεία;” την ρώτησε η δημοσιογράφος και η υπουργός είπε: “Ναι, είναι και αυτό το σενάριο πάνω στο τραπέζι. Θα αποφασιστεί από τους ειδικούς λίγο πριν τη λήξη των διακοπών του Πάσχα (σημ.: τελευταία μέρα Κυριακή 26 Απριλίου), θα μας δώσουν οι ειδικοί τις τελικές τους συστάσεις και θα ληφθούν οι αποφάσεις. Πάντως, ναι, ας είμαστε προετοιμασμένοι (να μην ανοίξουν τα σχολεία). Η πολιτεία έχει λάβει πολύ αυστηρά μέτρα. Τα μέτρα αυτά δείχνουν να αποδίδουν… αλλά δεν θέλει επ’ ουδενί εφησυχασμό και θέλει μεγάλη προσοχή τώρα. Να μην χαλαρώσουμε. Τώρα είναι η κρίσιμη περίοδος, όπως είπε ο πρωθυπουργός, προκειμένου να πετύχουμε την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των μέτρων”.

    Στην ερώτηση της δημοσιογράφου “Θα μπορούσε ένα σενάριο να είναι και να μην ξανανοίξουν τα σχολεία, κυρία Κεραμέως;“, η υπουργός απάντησε: “Δεν το ξέρω αυτό. Δεν το ξέρω. Δεν είναι αυτό το επικρατέστερο σενάριο. Εμείς ξαναλέω θα ακούσουμε τους ειδικούς. Τα σχολεία θα ανοίξουν όταν δεν θα ελλοχεύει κίνδυνος με βάση τις υποδείξεις των ειδικών…

    Αυτό που είπα μόνο είναι ότι τέλος Απριλίου μπορεί να μην ανοίξουν τα σχολεία, μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστούν αυτά τα περιοριστικά μέτρα. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε σιγά σιγά για αυτό το σενάριο. Θα ακούσουμε τις οδηγίες των ειδικών και με βάση αυτές θα πορευθούμε”

    3 Απριλίου, Ηλίας Μόσιαλος, εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό. Εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να συζητά και να σχεδιάζει πολύ προσεκτικά την επιστροφή στην μερική κανονικότητα μέσα στον Απρίλιο. Σχετικά με την λειτουργία των σχολικών μονάδων είπε πως θα πρέπει να γίνει σταδιακά κάποια στιγμή το άνοιγμα των σχολείων, καθώς δεν θα πρέπει να ανοίξουν όλα μαζί, και μάλιστα σε διαφορετικά ωράρια (πρωί-απόγευμα).

    4 Απριλίου, Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας. «MEGA Σαββατοκύριακο». “Καταλαβαίνετε ότι εξαρτόμαστε από τις οδηγίες των ειδικών πότε θα μας πουν με ασφάλεια ότι μπορούμε να πούμε ότι θα διεξαχθούν οι εξετάσεις… Έχουμε πει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο παράτασης της αναστολής λειτουργίας των σχολείων μετά το Πάσχα. Περιμένουμε τις εκτιμήσεις των ειδικών και του κυρίου Τσιόδρα για να μας κατευθύνει αναφορικά με το πότε θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην ομαλότητα και σε ό,τι αφορά στα σχολεία… Αν για παράδειγμα ανοίξουν αρχές Μαϊού, θα υπάρχουν δύο μήνες μαθημάτων» υπογράμμισε σχετικά με τη διδακτέα ύλη.

    Ποια δεδομένα έχουμε λοιπόν
    1. Ο κορονοϊός πιθανολογείται από τους ειδικούς ότι δε θα συμπεριφερθεί ως εποχικός ιός, άρα δε θα απαλλαγούμε εύκολα από αυτόν με τις πρώτες καλές ζέστες του Μαΐου όπως κυκλοφορούσε με βεβαιότητα από τους παντογνώστες του διαδικτύου, ήδη από τις πρώτες μέρες της εξάπλωσης του ιού.
    2. Την δήλωση του κυρίου Σύψα ότι “η καθοδική καμπύλη του ιού στη χώρα μας θα αρχίσει σε περίπου 8 εβδομάδες”, που σημαίνει σε δύο μήνες από τις 25 Μαρτίου, άρα περίπου στις 20 Μαΐου.
    3. Τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας ότι εξαρτόμαστε από τις εκτιμήσεις των ειδικών οι οποίοι και θα αποφανθούν για το πότε θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία.
    4. Την δήλωση του κύριου Μόσιαλου για το ότι θα ανοίξει η συζήτηση για μερική επιστροφή στην κανονικότητα μέσα στον Απρίλιο. Τα σχολεία δεν εντάσσονται στην μερική κανονικότητα. Τα σχολεία θα ανοίξουν τελευταία, όταν οι ειδικοί θα έχουν δώσει το “ΟΚ” ότι ο συνωστισμός παιδιών σε αίθουσες δεν ελλοχεύει κινδύνους για αναζωπύρωση των κρουσμάτων.

    Επομένως:

    Σήμερα, 5 Απριλίου… Με τα κρούσματα να κυμαίνονται καθημερινά όλες τις μέρες μεταξύ 40-90 καθημερινά… Με την καμπύλη να μην έχει αρχίσει καν την πτώση της… Με τις εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων παγκοσμίως να μην μιλούν περί εποχικού ιού, αλλά για ιό που μπορεί να αναζωπυρώνεται ανά πάσα στιγμή…

    Δεν πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση, που πήρε γρήγορα τόσο σκληρά και επιδραστικά μέτρα, θα έθετε στη ρουλέτα του τυχαίου και του ρίσκου μια βιαστική επανέναρξη των σχολείων, ενώ γύρω μας υπάρχουν ακόμα κρούσματα. Και οι δηλώσεις της κυρίας Κεραμέως αλλά και των ειδικών δείχνουν ακριβώς ότι δε θα γίνει άνοιγμα σχολείων ρισκάροντας την δημόσια υγεία.

    Καμία κυβέρνηση δε θα πανικόβαλε τους πολίτες της χώρας που κυβερνά, σε μια τέτοια πρωτοφανή συνθήκη όπου δοκιμάζονται οι αντοχές, κυρίως οι ψυχικές, πολλών ανθρώπων, λέγοντας μια κι έξω αβέβαια πράγματα. Τα δεδομένα αξιολογούνται κάθε 2-3 μέρες και οι ειδικοί εισηγούνται αλλαγές στην προσέγγιση, θετικά ή αρνητικά.

    Πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε όλοι, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές, για πιθανή πρόωρη ολοκλήρωση της χρονιάς ή για (ίσως πιθανότερο αυτήν την στιγμή) άνοιγμα των σχολείων στα τέλη Μαΐου και ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς μετά τις 15 Ιουνίου, πιθανότατα προς τις 26 Ιουνίου (Παρασκευή) για νηπιαγωγεία και δημοτικά ή τις 3 Ιουλίου για τις μεγαλύτερες βαθμίδες (γυμνάσιο-λύκειο).

    Είναι ευκαιρία να μαθητεύσουμε και να γνωρίσουμε όλοι τρόπος και εργαλεία ασύγχρονης και σύγχρονης εκπαίδευσης, εργαλεία προσφοράς ύλης και ιδεών και δραστηριοτήτων προς τα παιδιά και να τα επιστρατεύσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε.

    Ο κόσμος αλλάζει. Ο κόσμος δε θα είναι ποτέ ξανά ίδιος μετά από αυτήν την δοκιμασία. Και θα αλλάξουν και οι αντιλήψεις περί της εκπαίδευσης. Σε λίγα χρόνια, η παραδοσιακή διδασκαλία θα υποχωρήσει αισθητά. “Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια εξειδικευμένα ρομπότ θα αρχίσουν να αντικαθιστούν τους δασκάλους προκαλώντας μια πραγματική επανάσταση στη μάθηση“. Δεν το είπε κάποιος τυχαίος. Το προέβλεψε πριν 2,5 χρόνια ο Αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου του Μπάκιγχαμ Sir Anthony Seldon. Τα έξυπνα αυτά ρομπότ, σημείωσε με βεβαιότητα ο κύριος Σέλντον, θα προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ξεχωριστού μαθητή καθιστώντας την παραδοσιακή διδασκαλία… περιττή.

    Ο κύριος Σέλντον είχε προειδοποιήσει ότι η νέα αυτή τεχνολογία, που θα είναι ο,τι πιο ανατρεπτικό έχουμε δει από τη βιομηχανική επανάσταση, πρέπει να εισαχθεί προσεκτικά και σταδιακά ώστε να αποφευχθεί η αφαίμαξη μαθητών και εκπαιδευτικών.

    Η πρόβλεψή του αρχίζει να επαληθεύεται. Σίγουρα η διδακτική επανάσταση στην οποία αναφέρεται ο κύριος Σέλντον θα αρχίσει σε πανεπιστήμια και ακολούθως σε λύκεια και γυμνάσια. Στα δημοτικά και κυρίως στην προσχολική αγωγή θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εφαρμογής δασκάλων-ρομπότ. Εύχομαι να είμαστε όλοι υγιείς και να τα αναλύουμε εδώ και αλλού.

    Μένουμε υγιείς.

    https://www.elniplex.com/%CF%83%CE%B5-%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CF%81%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%84-%CE%B8%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B4%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82/

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular