More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΘα τα πούμε στο σύμπαν, του Τζακ Τσενγκ

    Θα τα πούμε στο σύμπαν, του Τζακ Τσενγκ

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 10+ (target 11-15) – Λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας για παιδιά

    Κάπου, κάτι απίστευτο περιμένει να γίνει γνωστό.
    Carl Sagan

    Είναι το πρώτο μυθιστόρημα για παιδιά του Τζακ Τσενγκ. Και είναι πολύ ενδιαφέρον.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ο Άλεξ Πετρόσκι ζει στο Κολοράντο των Η.Π.Α. και είναι παρά κάτι μήνες δώδεκα ετών. Ο σκύλος του ονομάζεται Καρλ Σέιγκαν, όπως ο περίφημος αστρονόμος και αστροφυσικός (1934-1996). Ο Άλεξ έχει έναν μεγαλύτερο αδερφό, τον Ρόνι που τον φωνάζουν Αρ Τζέι και ζει στο Λος Άντζελες όπου εργάζεται ως πράκτορας παικτών μπάσκετ και ποδοσφαίρου, μια ψυχικά ασθενής μαμά με διάφορα προβλήματα που δεν ασχολείται σχεδόν καθόλου μαζί του και έναν μπαμπά που όμως λείπει από όταν ο Άλεξ ήταν τριών. Έχει πεθάνει…

    Ο Άλεξ θέλει να στείλει το χρυσό του iPod που έβαψε με χρυσό σπρέι στο διάστημα, όπως ο ήρωάς του το 1977. Με τις ηχογραφήσεις του θέλει να δείξει στα άλλα νοήμονα όντα πώς είναι η ζωή στη Γη. Θέλει επίσης να πάει στο ΦΑΝΑ, το φεστιβάλ αεροδιαστημικής που γίνεται στο Νέο Μεξικό απ’ όπου θα εκτοξεύσει τον πύραυλό του. Και τα καταφέρνει παρότι είναι σε ηλικία που δεν μπορεί να ταξιδέψει ασυνόδευτος.

    Τα πράγματα δεν πάνε και πολύ καλά με τον πύραυλο. Μέχρι τα τριάντα μέτρα έφτασε. Αλλά οι εμπειρίες είναι εμπειρίες. Και όσα μαθαίνει κανείς είναι συναρπαστικά. Αλλά τι πιο συναρπαστικό ότι στο Λας Βέγκας ζει κάποιος που έχει το ίδιο όνομα και την ίδια ημερομηνία γέννησης με τον πατέρα του; Ή ότι χάνει τον Καρλ Σέιγκαν;

    Το ταξίδι του Άλεξ αλλάζει συνεχώς προορισμό. Η αγάπη για το διάστημα και τους πυραύλους μεταλλάσσεται. Ο Άλεξ είναι ένα αγόρι που προσπαθεί να φανεί γενναίο μέσα σε μια πολύ δύσκολη οικογενειακή συνθήκη αλλά και ένα αγόρι που προσπαθεί να βρει την αλήθεια, κυρίως όσα εγγίζουν τον προσωπικό του χάρτη. Καθώς προσπαθεί να τα καταφέρει και να εκτοξευθεί, συνεχίζει να αναρωτιέται για πράγματα απλά και πράγματα αναπάντητα, όπως από πού προέρχομαι, ποιος βρίσκεται εκεί έξω και προς τα πού πηγαίνω;

    Εστιάζοντας

    Ο Jack Cheng δημιουργεί ένα πρωτότυπο road/universe trip το οποίο εκτυλίσσεται μέσω πενήντα δύο αποδελτιωμένων ηχογραφήσεων ενός ονειροπόλου, φιλόδοξου, παραμελημένου από το οικογενειακό πλαίσιο και κάθε ενήλικα του περιβάλλοντός του εντεκάχρονου, οι οποίες προορίζονται να δείξουν στους εξωγήινους τη ζωή στη Γη. Ο ήρωας είναι ένα παράξενο μείγμα αθώου, γενναίου, εκκεντρικού παιδιού που έχει άγνοια κινδύνου, ενώ κατά έναν παράξενο τρόπο που σε πολλούς θα φανεί ως ζήτημα, μπορεί και ταξιδεύει και κινείται και κάνει παράτολμα πράγματα για έναν εντεκάχρονο, δίχως κανείς ποτέ να τον σταματήσει, να τον αποτρέψει, να ζητήσει να βρει τι συμβαίνει στη ζωή του.

    Η μητέρα του πάσχει από κάποια σχιζοφρενική νόσο και εν τέλει θα νοσηλευθεί σε κλινική ψυχικής υγείας. Η συναισθηματική κακοποίηση του ήρωα είναι προφανής, εκτενής και ο συγγραφέας την καταγράφει με αρκετούς τρόπους μέσω των πρωτοπρόσωπων αφηγήσεων του ήρωα ο οποίος είναι άμεσος, ειλικρινής, εύληπτος και φωτίζει τη ζωή του μέσα από αυτές τις ηχογραφήσεις, καθώς και όλους τους δευτερεύοντες ήρωες οι οποίοι χρωματίζουν τη ζωή του.

    Προσφιλές σε πολλούς συγγραφείς να τονίζουν τη σημασία του ταξιδιού και όχι του προορισμού, ο Άλεξ θα απολαύσει και το ταξίδι αλλά και θα κάνει τα πάντα για να πάρει τις απαντήσεις που θα τον φτάσουν στον προορισμό του, τον οποίο όμως ο συγγραφέας μεταβάλλει έντεχνα συνεχώς, δείχνοντας ακριβώς ότι οι τελικοί προορισμοί μπορούν να αλλάζουν, να εμπλουτίζονται, να διαβαθμίζονται, να εμποδίζονται από μυστικά που φέρνουν τα πάνω κάτω. Προσφιλέστατη λογοτεχνική επιλογή επίσης είναι η αναζήτηση της ταυτότητας, της οικογένειας, των πηγών που σε προσδιορίζουν ως έφηβο και ως προσεχώς ενήλικα. Εκείνο όμως που δεν είναι καθόλου προσφιλές, πέρα από την έξυπνη δομή των ηχογραφήσεων, είναι η τυραννική παράμετρος της ψυχικής υγείας και ισορροπίας στην οικογένεια και τη ζωή του εφήβου, η δύναμη του εφήβου να προσπερνά τέτοια εμπόδια και να διεκδικεί τη χαρά και την ίδια τη ζωή του.

    Για αναγνώστες από 10 ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

    «Το δυνατό σημείο του βιβλίου είναι ο ενθουσιώδης και απόλυτα πιστευτός αφηγητής του… Ένα road trip που θα ενθουσιάσει τόσο τους λάτρεις του είδους όσο και τους εκκολαπτόμενους αστρονόμους».
    Booklist

    «Ο Τζακ Τσενγκ κατάφερε να αποτυπώσει μια όψη του σύμπαντος μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, και αυτό είναι που κάνει το βιβλίο τόσο απολαυστικό».
    Entertainment Weekly

    «Ο Τσενγκ έγραψε ένα τρυφερό, εκφραστικό μυθιστόρημα με πανέξυπνη και φρέσκια δομή… Καθηλωτικό, μερικές φορές ξεκαρδιστικό, σε γεμίζει έμπνευση».
    Kirkus

    «Στο πρόσωπο του Άλεξ ο Τζακ Τσενγκ δημιούργησε έναν αξιαγάπητο και πειστικό χαρακτήρα, ένα πνεύμα γεμάτο γλυκύτητα, τρυφερότητα και επιείκεια… Η φωνή του Άλεξ έμεινε μέσα μου για καιρό».
    New York Times Book Review

    «Αιχμηρό και αστείο…κινητοποιεί τον αναγνώστη… η ισχυρή φωνή του Άλεξ μας καθοδηγεί σ’ αυτό το συναρπαστικό προσωπικό ταξίδι αναζήτησης της οικογένειας, της φιλίας και της ψυχικής δύναμης».
    Publishers Weekly

    «Συγκινητικό και ελπιδοφόρο… μια περιπέτεια που δεν πρέπει να χάσει κανείς».
    The Bookseller

    «Το λάτρεψα αυτό το βιβλίο· τους χαρακτήρες, την πλοκή του, μα πάνω απ’ όλα αυτή τη φωνή που δημιούργησε ο Τζακ Τσενγκ. Το Θα τα πούμε στο σύμπαν είναι το καλύτερο βιβλίο που διάβασα εδώ και πολύ, πολύ, πολύ καιρό».
    Χόλι Γκόλντμπεργκ Σλόαν, συγγραφέας

    «Αυτό το μυθιστόρημα είναι ένα δώρο, ένα θαύμα. Με τη σπουδαία, ευγενική του καρδιά, ο Άλεξ παλεύει να μας θυμίσει πως εμείς οι άνθρωποι είμαστε πάντοτε και πρωτίστως πλάσματα της ελπίδας. Ο Τζακ Τσενγκ είναι τόσο ευφυής όσο και το πρώτο του μυθιστόρημα και ακόμα περισσότερο, είναι σοφός. Το βιβλίο του μου γέννησε την επιθυμία να γίνω καλύτερος άνθρωπος».
    Πολ Γκρίφιν, συγγραφέας

    «Ο Άλεξ Πετρόσκι έχει μεγάλο μυαλό, μεγάλα όνειρα και μια μεγάλη καρδιά. Η ιστορία του είναι γεμάτη αληθινή μαγεία – νέους φίλους, αναπάντεχα ταξίδια, θλίψη αλλά κι ελπίδα. Αυτό το βιβλίο είναι πανέμορφο».
    Άλι Κόντι, συγγραφέας

    «Είχα καιρό να διαβάσω κάτι που να με συγκινήσει τόσο πολύ… Τα καλά βιβλία ενέχουν μια μαγεία σπάνια και ισχυρή, λες και τα ευλόγησαν τα αστέρια. Το Θα τα πούμε στο σύμπαν είναι ένα από αυτά τα βιβλία. Ο ήρωας, Άλεξ Πετρόσκι, είναι έντεκα χρονών και θέλει να ανακαλύψει τον εαυτό του αλλά και το διάστημα. Το ασυνήθιστο ταξίδι του είναι διαχρονικό και μιλάει στην καρδιά μας. Θα ήθελα να μείνω για πάντα σ’ αυτό τον αστείο, έξυπνο, πανέμορφο κόσμο».
    Τζένιφερ Νίβεν, συγγραφέας των βιβλίων Όλος ο κόσμος στα χέρια σου και Όλα τα φωτεινά μέρη

    «Σπάνια διαβάζουμε βιβλία που επιβεβαιώνουν με τέτοια δύναμη την ανθρώπινη ικανότητά μας για αγάπη και κατανόηση. Αυτό το βιβλίο μάς είναι απαραίτητο, γιατί μας δείχνει πώς να είμαστε άνθρωποι. Και ακόμα, μας δείχνει τον Άλεξ, που το βλέμμα του είναι στραμμένο στ’ αστέρια».
    Γκάρι Ντ. Σμιτ, συγγραφέας

    «Λατρεύω τα road trip μυθιστορήματα, κι αυτό είναι ένα από τα καλύτερα και τα πιο τρυφερά που έχω διαβάσει εδώ και χρόνια. Ο Άλεξ είναι ένας υπέροχος αφηγητής, μια φωνή που δύσκολα ξεχνιέται, και η ιστορία του είναι απίστευτη».
    Ρόμπιν Στίβενς, συγγραφέας

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Θα τα πούμε στο σύμπαν
    Τίτλος πρωτοτύπου: See you in the Cosmos
    Συγγραφέας: Jack Cheng
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Φεβρουάριος 2022
    Μετάφραση: Μαρία Νεφέλη Ταμία
    Διορθώσεις: Βασιλική Σχίζα
    Προσαρμογή: Γιώργος Παναρετάκης
    Σελίδες: 336
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-03-2724-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular