More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2022ΙΞ - Το Ιπτάμενο Ξενοδοχείο, του Δημήτρη Μελικέρτη

    ΙΞ – Το Ιπτάμενο Ξενοδοχείο, του Δημήτρη Μελικέρτη

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 9+ (target 11+) – Μυθιστόρημα φαντασίας για νέους

    “Καλώς ήρθατε στο Ιπτάμενο Ξενοδοχείο!” φώναξε, ανοίγοντας τα χέρια του σαν να τους αγκάλιαζε.
    Νέες επευφημίες ήχησαν απ’ τους επισκέπτες, μαζί με σφυρίγματα.
    “Ευχόμαστε η διαμονή σας εδώ να σας μείνει… αξέχαστη!” πρόσθεσε, χαμογελώντας αινιγματικά.
    Από το βιβλίο

    “Το Ιπτάμενο ξενοδοχείο, το ΙΞ, προσγειώθηκε στην κορυφή του λόφου. Αρκετές εκατοντάδες μέτρα προτού ακουμπήσει στο έδαφος, οι μηχανές του έσβησαν και ταυτόχρονα άνοιξαν τα 3.333 πολύχρωμα αλεξίπτωτα που βρίσκονταν προσδεμένα στην ταράτσα του. Ενόσω αργοκατέβαινε, τα πελώρια κατάρτια του, ξεφυτρώνοντας από τρύπες στους τοίχους ανάμεσα στα παράθυρα, στριφογύριζαν με ανοιγμένα τα πανιά πότε εδώ και πότε εκεί, οδηγώντας το με ακρίβεια στο γυμνό από δέντρα ύψωμα”.

    Τριάντα τρεις όροφοι προσγειώνονται προσγειώνονται στο χωριό της Φορτούν αφήνοντας άναυδους τους κατοίκους. Το φημισμένο ξενοδοχείο δεν είναι ασφαλώς διόλους συνηθισμένο. Περίτεχνες τοιχογραφίες, ξακουστό παντού, κανόνες και νόμοι που δεν ευθυγραμμίζονται με τους εξωτερικούς, αλλά κυρίως… όποιος έμενε στο Ιπτάμενο Ξενοδοχείο, έστω και για μια νύχτα, έχανε μέρος της μνήμης του, ξεχνούσε όσα έζησε εκεί μέσα και διατηρούσε μόνο τα φωτεινά συναισθήματα που ένιωσε εκεί.

    Η Φορτούν προσπαθεί να βοηθήσει τον γάτο τον Κανέλο, τον οποίο καταδιώκει ο Ασίζης, ένα αγόρι υπάλληλος του ΙΞ που έχει μεταμορφωθεί σε άλμπατρος.”Το τεράστιο άλμπατρος είχε στριμώξει τον Κανέλο με την πλάτη στον τοίχο. Άνοιξε τα φτερά και ζύγωνε απειλητικά“.

    Και κάπως έτσι, η Φορτούν, ο γάτος (και το άλμπατρος) τρυπώνουν από την πίσω πλευρά μέσα στο επιβλητικό ξενοδοχείο ως λαθρεπιβάτες. Αλλά μέσα στο Ξενοδοχείο που ίπταται τα πράγματα θα είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα. Από ένα κυνηγητό υποδοχής με τον σωματώδη Μόγκιλεβ μέχρι τη μαντάμ Μηλοψύτ που κατέφτασε με τον μπάτλερ της και μια πολυτελή λιμουζίνα στην κορυφή του λόφου. Από το αινιγματικό και αλλόκοτο ζεύγος των ιδιοκτητών Φέλιξ και Φελίσια Φλοπ μέχρι την ερωτευμένη γάτα και τις νεράιδες Θρυαλλίδες που εμφανίζονταν μόνο όταν το ΙΞ ταξίδευε. Από μια αίθουσα με 151.001 απίθανα μπακακάκια και μια άλλη με Γλειφιτζουρόδεντρα μέχρι την παράξενη Χαϊδομηχανή και άλλους ήρωες με μαγικές ιδιότητες.

    “Δε δίστασε {ο Ασίζης}, ακόμα και όταν του εξήγησε {ο κύριος Φλοπ} υπό ποιους όρους θα τον φιλοξενούσαν στο ΙΞ. Ότι, δηλαδή, θα του χαριζόταν μία μαγική ικανότητα, ωστόσο δε θα μπορούσε να φύγει μαζί της και με τη μνήμη του άθικτη. Εάν κάποτε επέλεγε να γυρίσει στον έξω κόσμο, θα ‘πρεπε να την επιστρέψει στη χρυσή λίμνη και ν’ αφήσει στο ΙΞ το μέρος της μνήμης του που σχετιζόταν με το ξενοδοχείο”.

    Συναγερμός, ένα κορίτσι λαθρεπιβάτης. Πρέπει να βρεθεί το συντομότερο. Πρέπει να βρεθεί γιατί…

    “… Όποιος φεύγει από το ΙΞ χάνει τις μνήμες του στο κατώφλι. Όμως κάποιος που μπήκε δίχως να περάσει την κεντρική είσοδο μπορεί με τον ίδιο τρόπο…”

    …να βγει και να θυμάται τα πάντα! “Θα είναι η καταστροφή μας” λέει έντρομος ο κύριος Φλοπ. Τώρα, καταλάβατε τι χαμός θα γίνει; Όλοι ξεχνούν. Όλοι πρέπει να ξεχνούν. Όλοι εκτός από την… Φορτούν!

    Ο Δημήτρης Μελικέρτης είχε δείξει ξεκάθαρα με τα Ουφόψαρα- Στα πέρατα του σύμπαντος (Βραχεία Λίστα IBBY 2019, Χρυσή Λίστα 2019) ότι διαθέτει μια εξαίρετη γραφή που θα απασχολούσε ξανά και ξανά το αναγνωστικό κοινό. Με το ΙΞ- Το Ιπτάμενο Ξενοδοχείο δεν επιβεβαιώνει απλώς τον παραπάνω ισχυρισμό. Πρόκειται για ένα ευφυές “ροαλνταλικό” μυθιστόρημα φαντασίας, με συνεχή πρωτότυπα ευρήματα τα οποία δομούν μια ασταμάτητα, πολυεπίπεδη περιπέτεια που ισορροπεί στα σύνορα του μαγικού ρεαλισμού και αρχετυπικών χαρακτηριστικών των παραμυθιών.

    Η φαντασία είναι ασύνορη, η ατμόσφαιρα κινείται πάνω στη δοκό ισορροπίας του αγγλοσαξονικού μυστηρίου, της αγωνίας και των μικρών και μεγάλων αξιών και ιδεών που αναδύονται, άλλοτε σαν σκιές πίσω από το προπέτασμα, άλλοτε ως νύξεις, συχνά ως συμβολικές κρυπτογραφήσεις που απαιτούν ένα δεύτερο σκαλοπάτι αναγνωστικής εμπειρίας ή και γνώσης. Τα ονόματα Φέλιξ, Φελίσια, Φορτούν μπορείς πιθανότατα να τα αποδώσεις ως αντιστοιχήσεις στα felix=ευτυχισμένος, felicia= ευτυχισμένη, fortuna/fortune= τύχη, περιουσία, ενώ ενδιαφέρον έχουν όλα τα ονόματα, από τον αναγραμματισμό της αριστοκράτισσας μαντάμ Μηλοψύτ (ψηλομύτ-α) και το επίθετο Φλοπ= πτώση, μέχρι τον Ασίζη που με παρέπεμψε στον Φραγκίσκο της Ασίζης, προστάτη των ζώων (“Περιμένετέ με μια στιγμή· πάω να κηρύξω λιγάκι στ’ αδέλφια μας τα πουλιά”- Φραγκίσκος της Ασίζης).

    Η μνήμη είναι τύχη, είναι πλούτος, η απώλειά της και η νιρβάνα της ευτυχίας είναι ζητούμενο για κάποιους, όμως η χαρά δεν είναι μια συνεχής κατάσταση, μια σταθερά, αλλά ένα άθροισμα κατακτήσεων, κυρίως νοητικών και ψυχικών, που σε οδηγούν στην διατήρηση μιας θετικής ψυχικής διάθεσης όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτή είναι μια κεντρική ιδέα που σηκώνονται μπροστά στο βλέμμα, αλλά δεν είναι η μόνη, θα συναντήσετε αρκετές (φιλία, διαφορετικότητα, αλληλεγγύη, συναισθήματα). Όμως, θεωρώ ότι το σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι ο συγγραφέας αδιαφορεί για το τι θα κρεμάσει ως μήνυμα μπροστά μας, στήνοντας μια ιπτάμενη θεατρική σκηνή όπου μια παράσταση που απολαμβάνεις παίζεται μπροστά σου δίχως τσιτάτα, μότο, fast thinking και έτοιμα. Απλά, απενοχοποιημένα, με αυθεντικό χιούμορ και σύγχρονη γραφή.

    Ωραία δουλειά από τον Σπύρο Γούση ο οποίος με πολλά ολοσέλιδα σκίτσα δίνει κίνηση και υπόσταση στο σύμπαν του Ιπτάμενου Ξενοδοχείου προσφέροντας μια δυναμική, καλαίσθητη οπτική αποτύπωση.

    Για αναγνώστες από 10 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    Με μια ματιά

    • Πρόκειται για ένα ευφυές “ροαλνταλικό” μυθιστόρημα φαντασίας, με συνεχή πρωτότυπα ευρήματα τα οποία δομούν μια ασταμάτητα, πολυεπίπεδη περιπέτεια που ισορροπεί στα σύνορα του μαγικού ρεαλισμού και αρχετυπικών χαρακτηριστικών των παραμυθιών.
    • Η φαντασία είναι ασύνορη, η ατμόσφαιρα κινείται πάνω στη δοκό ισορροπίας του αγγλοσαξονικού μυστηρίου, της αγωνίας και των μικρών και μεγάλων αξιών και ιδεών που αναδύονται, άλλοτε σαν σκιές πίσω από το προπέτασμα, άλλοτε ως νύξεις, συχνά ως συμβολικές κρυπτογραφήσεις που απαιτούν ένα δεύτερο σκαλοπάτι αναγνωστικής εμπειρίας ή και γνώσης.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Ludovico Einaudi – Fly (Visualizer)

    Peter Pan – 02 – Flying

    Liszt Legend No 1 Kempff Rec. 1975

    Forbidden Friendship

    The Witches Official Soundtrack | Witches Are Real – Alan Silvestri

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: ΙΞ – Το Ιπτάμενο Ξενοδοχείο
    Συγγραφέας: Δημήτρης Μελικέρτης
    Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης
    Εκδόσεις: Πατάκη, Απρίλιος 2021
    Σχεδιασμός εξωφ: Σπύρος Γούσης, Φαίη Κολοκυθά
    Διορθώσεις: Έφη Ταμπακάκη
    Σελιδοποίηση Φαίη Κολοκυθά
    Σελίδες: 272
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-9165-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular