More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕιδήσειςΙούνιος 1969-2019: Μια κάμπια πολύ πεινασμένη ετών 50!

    Ιούνιος 1969-2019: Μια κάμπια πολύ πεινασμένη ετών 50!

    Ιούνιος 1969. Ένα από τα πλέον θρυλικά και ευπώλητα παιδικά βιβλία όλων των εποχών παγκοσμίως βρίσκει μετά πολλών δυσκολιών θέση στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Είναι το αριστούργημα του Έρικ Καρλ “Μια κάμπια πολύ πεινασμένη” (The Very Hungry Caterpillar) που αυτόν τον Ιούνιο συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής έχοντας φτάσει στα βιβλιοπωλεία 62 διαφορετικών γλωσσών και μετρώντας πάνω από 50 εκατομμύρια πωλήσεις.

    Το αστείο είναι ότι κανένας εκτυπωτικός οίκος δεν φαινόταν πρόθυμος να τυπώσει το βιβλίο λόγω των εντελώς διαφορετικά διαμορφωμένων και οπές και κοψίματα σελίδων του. Τελικά βρέθηκε μια εταιρεία εκτύπωσης στην Ιαπωνία και η δουλειά έγινε. Για την ακρίβεια παραέγινε, αφού η Κάμπια του Καρλ πουλάει ένα αντίτυπο ανά τον κόσμο κάθε… 15 δευτερόλεπτα.

    Η ιστορία της πεινασμένης κάμπιας που καθημερινά σαρώνει φρούτα και άλλα καταπληκτικά φαγητά, είναι πάνω απ’ όλα “μια ιστορία ελπίδας” υποθέτει σήμερα ο Έρικ Καρλ, προσπαθώντας να εξηγήσει την μεγάλη δημοφιλία του βιβλίου.

    Η πρώτη εκδοχή της Πολύ Πεινασμένης Κάμπιας ονομάστηκε Α Week With Willi Worm, και αφορούσε σε ένα σκουλήκι. Ο Καρλ το εμπνεύστηκε όταν χρησιμοποίησε τη γροθιά του για να δημιουργήσει κύκλους σε μια στοίβα χαρτιού. Αυτό του έδωσε την ιδέα ενός βιβλιοσκώλυκα, όταν όμως το είπε στον εκδότη του, εκείνος διαφώνησε. Δεν ήθελε ένα σκουλήκι για πρωταγωνιστή, έτσι συζητήθηκαν άλλα ζώα, μέχρι που κατέληξαν στην κάμπια.

    Αυτός ο μαγικός αλλά άκρως ρεαλιστικός μετασχηματισμός της κάμπιας σε πεταλούδα, που βασίζεται στην ακατάπαυστη μάσηση, με την ταυτόχρονη ύπαρξη μαθηματικών και διατροφικών νύξεων, την εκθαμβωτική αρτιότητα των χρωμάτων και των κολάζ του Καρλ και την ασυναγώνιστη απλότητα της ιστορίας που μιλάει με χιούμορ και λυρισμό και ελάχιστες λέξεις για όμορφα, λιτά πράγματα της ζωής, αυτή η Πεινασμένη Κάμπια, είναι ίσως το πρώτο picture book παγκοσμίως που έγινε σημείο αναφοράς για 2 πλέον γενιές (αν αυτή ορίζεται περί τα 25-30 χρόνια) και μάγεψε ασταμάτητα παιδιά από λίγων μηνών μέχρι και ενήλικες με… άσπρα μαλλιά.

    Χρόνια πολλά, Πεινασμένη Κάμπια του Έρικ Καρλ.

    Τα βιβλία του συγγραφέα και εικονογράφου Eric Carle, κυκλοφορούν στα ελληνικά αποκλειστικά από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular