More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΙστοριοναύτες: Περιπέτεια στην Αρχαία Ελλάδα- Περιπέτεια στην Αρχαία Ρώμη, της Δρ. Φράνσις...

    Ιστοριοναύτες: Περιπέτεια στην Αρχαία Ελλάδα- Περιπέτεια στην Αρχαία Ρώμη, της Δρ. Φράνσις Ντέρκιν (εικ.: Γκρέις Κουκ)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 7-11 – Graphic novel γνώσεων για παιδιά

    Είμαστε όλοι Έλληνες. Οι νόμοι μας, η λογοτεχνία μας, η θρησκεία μας, οι τέχνες μας έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα.
    Πέρσι Σέλεϋ

    Μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά γνώσεων για τους αρχαίους πολιτισμούς με τη μορφή graphic novel από την Δρ. Φράνσις Ντέρκιν στο σενάριο και την Γκρέις Κουκ στις εικόνες με τίτλο Ιστοριοναύτες. Ας τη δούμε…

    Περί τίνος πρόκειται

    Οι Ιστοριοναύτες μας ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο, στην αρχαία Ελλάδα και στην αρχαία Ρώμη, σε δύο από τους σπουδαιότερους πολιτισμούς όλων των εποχών. Όμως, δεν πρόκειται για δύο συνηθισμένα βιβλία γνώσεων που θα σου παραθέσουν τα σημαντικότερα γεγονότα, πρόσωπα και συνήθειες για τους δύο αυτούς πολιτισμούς. Αντιθέτως, τα δύο βιβλία είναι έτσι δομημένα ώστε να κινητοποιούν τους αναγνώστες να ανακαλύψουν τα μυστικά του παρελθόντος.

    Ξεναγοί μας είναι οι Ιστοριοναύτες, δηλαδή η οκτάχρονη Λούνα, η σχεδόν οκτάχρονη Νάνι, ο δεκάχρονος Νιούτον και ο πεντάχρονος γάτος της Λούνα Χίρο. Στο βιβλίο για την αρχαία Ελλάδα, τους βρίσκουμε στα ερείπια ενός αρχαίου θεάτρου κάτω από τον λαμπερό ήλιο, να προσκαλούνται και να συμμετέχουν στα Μεγάλα Διονύσια, να γνωρίζουν την κωμωδία την τραγωδία και όλα τα μέρη του αρχαίου ελληνικού θεάτρου και ακολούθως να ξεναγούνται να μας ξεναγούν κι εμάς στην σπουδαία πόλη της Αθήνας. Αγορά, αμφορείς, ελιές, Παναθηναϊκοί και Ολυμπιακοί Αγώνες, αθλητισμός, Ραψωδοί, συμπόσιο (φαγητό, γεύματα), δημοκρατία, οικογένεια και σπίτι, φιλοσοφία, αλφάβητο, συνήθειες, παιχνίδια, Παρθενώνας, θεοί, μυθολογία.

    Ένα μεγάλο μέρος του αρχαίου ελληνικού κόσμου, κυρίως της πόλης των Αθηνών, ο οποίος δίνεται μέσα από την ζωντάνια και την αμεσότητα του graphic novel.

    Στο βιβλίο για τη Ρώμη έχουμε ακόμα ένα χρονοταξίδι, στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αυτή τη φορά.  Υποψιάζεστε τι θα δείτε: τον θρύλο του Ρωμύλου και του Ρώμου, ρωμαϊκές θέρμες, άρματα, αμφορείς και τηβέννους, πανοπλίες λεγεωνάριων, αμφιθέατρα, σπονδές σε ναούς (Μινέρβα) και θεούς (Γιούνο, Γιούπιτερ, Νεπτούνους, Βένους, Ντιάνα κ.α.), άρματα, μονομάχους, τη βούλα που χαρίζεται στα αγόρια εννιά μέρες πριν τη γέννησή τους, το φημισμένο εμπόριο, τα χρήματα και τα παιχνίδια τους (ξέρεις τι είναι το μερέλους;), ενώ μπορείς να φτιάξεις ένα μοντέλο ρωμαϊκού υδραγωγείου, ένα δικό σου άρμα και να σχεδιάσεις ένα δικό σου λάβαρο.

    Εστιάζοντας

    Πέραν όλων αυτών που πάνω κάτω τα περιμένεις από ένα βιβλίο γνώσεων, έχει μεγάλη σημασία να τονίσουμε ότι η graphic novel δομή με τη σπιρτόζικη αυτή εικονογράφηση και τα διαδοχικά καρέ αποτελεί τη μεγάλη δύναμη των βιβλίων αυτών, καθώς τα διώχνει από τη σκληρή λογική των βιβλίων γνώσεων, τα μεταμορφώνει και τα εμφανίζει πολύ ελκυστικά και καλαίσθητα στα μάτια των παιδιών. Επίσης, τα διαδραστικά στοιχεία, η συμμετοχή δηλαδή των παιδιών στην πορεία του βιβλίου, οι εμβόλιμες δραστηριότητες, τα σύντομα και μεστά πληροφοριακά κείμενα και η γνώση που δεν προκύπτει μόνο από αυτά αλλά και από την εξέλιξη της ιστορίας με τους Ιστοριοναύτε

    Για αναγνώστες από 7 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ και εδώ

    Video Promo

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ιστοριοναύτες: Περιπέτεια στην Αρχαία Ελλάδα
    Περιπέτεια στην Αρχαία Ρώμη
    Τίτλος πρωτοτύπου: The histronauts, A great adventure
    The Histronauts. A Roman Adventure
    Συγγραφέας: Frances Durkin
    Εικονογράφος: Grace Cooke
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2021, Μάρτιος 2022
    Μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου
    Διορθώσεις: Δώρα Γιακουμή
    Προσαρμογή: Γιώργος Παναρετάκης
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 15,5 Χ 23
    ISBN: 978-618-03-2750-2
    978-618-03-2751-9

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular