More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΧΛ-201912-15 ετώνΚάραβαλ, της Στέφανι Γκάρμπερ

    Κάραβαλ, της Στέφανι Γκάρμπερ

    Η Σκάρλετ Ντράγκνα δεν έχει φύγει ποτέ από το μικροσκοπικό νησί Τρίσντα όπου ζει με την αδελφή της, την Τέλα. Όνειρο της Σκάρλετ είναι να λάβει μέρος στο Κάραβαλ, μια συναρπαστική ετήσια γιορτή που όλοι περιμένουν με ανυπομονησία. Τα συνεχή της γράμματα στον άρχοντα του Κάραβαλ, Λέτζεντ, μένουν αναπάντητα. Κι όταν ο αυταρχικός πατέρας τής της επιβάλει να παντρευτεί, το όνειρό της Σκάρλετ για το Κάραβαλ πάει περίπατο. Στο τελευταίο της γράμμα, ανακοινώνει στον Λέτζεντ ότι παντρεύεται και έτσι δε θα πάει στο Κάραβαλ. Και τότε φτάνει η πρόσκληση που ονειρευόταν τόσα χρόνια.

    Το όνειρο αναφλέγεται από τις στάχτες του. Μαζί με την Τέλλα ξεκινούν για την παράσταση. Μόνο που τα πράγματα πάνε απροσδόκητα στραβά. Η Τέλα πέφτει θύμα απαγωγής από τον άρχοντα Λέτζεντ καθώς αυτή αποτελεί το θέμα του φετινού Κάραβαλ, και όποιος τη βρει πρώτος μέσα στις πέντε νύχτες που θα διαρκέσει η… παράσταση θα είναι ο νικητής.

    Η Σκάρλετ ξέρει πως το Κάραβαλ είναι μια περίτεχνη παράσταση, ένα θρυλικό παιχνίδι. Μόνο που όσο προχωρά η ιστορία, η Σκάρλετ βρίσκεται μετέωρη μεταξύ αλήθειας και ψέματος, παιχνιδιού και πραγματικότητας. Μπλέκεται και η ίδια σε ένα παιχνίδι αγάπης, ειδυλλίων και μαγείας και η αναζήτηση της αδερφής της γίνεται ιερός σκοπός καθώς φαίνεται πως η εξαφάνισή της δεν είναι μια απλή υπόθεση, αλλά ένα πραγματικό ντόμινο παράλληλων γεγονότων που απειλεί να συμπαρασύρει τα πάντα. Ακόμα και την ίδια της την αδερφή με οριστική εξαφάνιση.

    Γι’ αυτό δεν πρέπει να αφήνεις ένα βιβλίο γρήγορα. Στην αρχή με κούρασε. Αν δεν το παρουσίαζα δημόσια θα το άφηνα. Κακώς. Σταδιακά άρχισε να απελευθερώνει ένα ένα τα ελατήρια του ενδιαφέροντος δημιουργώντας αλλεπάλληλες αναγνωστικές προκλήσεις. Άρχισα να αισθάνομαι ότι η συγγραφέας εσκεμμένα δημιούργησε αυτήν την αρχική καθίζηση, γιατί η βαθμιαία κλιμάκωση που ακολούθησε είχε έναν εξαιρετικά ενδιαφέρον ρυθμό και ασφαλώς έγινε ιδιαιτέρως αξιοσημείωτη. Και όταν είδα ότι πρόκειται για το πρώτο βιβλίο μιας επερχόμενης τριλογίας, αισθάνθηκα απόλυτη ταύτιση με την επιλογή της συγγραφέα. Μια τριλογία είναι ένας αγώνας τριών χιλιομέτρων, όχι ένας αγώνας 100 ή 200 μέτρων.

    Οι χαρακτήρες, κυρίως της Σκάρλετ, είναι καλοδομημένοι, η αναζήτηση της ταυτότητας και το ταξίδι της ουσιαστικής ενηλικίωσης αποτυπώνονται με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο, η περιπέτεια και η αγωνία είναι τεχνικά ιδιαιτέρως δουλεμένες, ενώ το ενδιαφέρον, όπως προείπα, σταδιακά και συνεχώς αυξάνεται. Η εσωτερική αληθοφάνεια, οι φανταστικές συνυποδηλώσεις και η παραλλαγμένη πραγματικότητα του μαγικού ρεαλισμού αναδύονται πειστικά, όχι αριστουργηματικά, αλλά σίγουρα με τρόπο που σε κερδίζει.

    Τα σημάδια στο πρότζεκτ “Σκάρλετ” την κάνουν πιο οικεία από τους υπερτέλειους ήρωες άλλων βιβλίων, επομένως πιο προσιτή στον μέσο αναγνώστη, ενώ η επιμονή της στους στόχους της σε ενώνει μαζί της.

    Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το δεύτερο βιβλίο.

    Εκδόσεις Ψυχογιός.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Κάραβαλ
    Τίτλος πρωτοτύπου: Caraval
    Συγγραφέας: Στέφανι Γκάρμπερ
    Μετάφραση: Πηνελόπη Τριαδά
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Νοέμβριος 2018
    Διόρθωση: Κυριακή Κάσση
    Ηλ. σελιδοποίηση: Βάσω Βύρρα
    Σελίδες: 432
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618-01-2657-0
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular