More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΚαλοκαιρινός οδηγός 2018: 60 βιβλία για παιδιά και νέους που αξίζει να...

    Καλοκαιρινός οδηγός 2018: 60 βιβλία για παιδιά και νέους που αξίζει να διαβάσουν

    Μετά τη ΧΡΥΣΗ ΛΙΣΤΑ για παιδιά 0-8 και 9-16 ετών, το ELNIPLEX, έχοντας την πληρέστερη βιβλιοθήκη για παιδιά και νέους του ελληνικού διαδικτύου, εγκαινιάζει τον ετήσιο ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΟΔΗΓΟ. Πρόκειται για μια συγκεντρωτική λίστα βιβλίων για παιδιά, νέους και μεγαλύτερους που, κατά τη γνώμη μας, αξίζουν της προσοχής του αναγνωστικού κοινού.

    Η επιλογή των βιβλίων έχει γίνει, όπως πάντα, με πολύ μεγάλη προσοχή και αίσθημα ευθύνης προς τα παιδιά και όλους τους αναγνώστες που δαπανούν τα χρήματά τους προκειμένου να αγοράσουν αξιόλογα βιβλία που έχουν πάνω απ’ όλα ποιότητα.

    Επιλέξαμε βιβλία που εκδόθηκαν το 2018 και κυρίως το τελευταίο τρίμηνο (Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος), ενώ αφήσαμε εκτός τα βιβλία που μπήκαν στη Χρυσή Λίστα για παιδιά 0-8 ετών και τη Χρυσή Λίστα για παιδιά 9-16 ετών για τον πολύ απλό λόγο ότι μπορείτε να τις δείτε και να τις συμβουλευθείτε καθώς περιέχουν τα καλύτερα βιβλία της χρονικής περιόδου Απρίλιος 2017-Απρίλιος 2018.

    Η Χρυσή Λίστα 2018: 40 βιβλία που πρέπει να διαβάσουν όλα τα παιδιά

    Η Χρυσή Λίστα 2018: 40 αξιόλογα βιβλία για παιδιά 9-16 ετών

    Στον Καλοκαιρινό Οδηγό θα βρείτε 60 βιβλία για παιδιά 0-8 ετών:

    -6 για παιδιά 0-4 ετών
    -20 για παιδιά 4-7 ετών
    -4 βιβλία γνώσεων και δημιουργικότητας
    -14 για παιδιά 8-12 ετών
    -5 νεανικά
    -2 “αυτοβιογραφικά” για παιδιά 8+ ετών
    -1 βιβλίο με λαϊκά παραμύθια
    -1 βιβλίο… μια κατηγορία μόνο του και
    -5 για κάθε αναγνώστη από 14 ετών και άνω (κλείνοντας το μάτι στους ενήλικες).

    Είκοσι τέσσερα από αυτά ανήκουν σε ξένους δημιουργούς και τριάντα ένα σε Έλληνες, ενώ προέρχονται από 14 ελληνικούς εκδοτικούς οίκους: Βάρφης, Ελληνοεκδοτική, Ίκαρος, Καλειδοσκόπιο, Καλέντης, Key Books, Κέδρος, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Μεταίχμιο, Μικρή Άρκτος, Παπαδόπουλος, Πατάκης, Σαϊτης, Ψυχογιός.

    Εγκαινιάζοντας αυτόν τον πολύτιμο καλοκαιρινό οδηγό, δίνουμε τη δυνατότητα στους  επισκέπτες μας να κερδίσουν 8 βιβλία από τη λίστα μας.  Οι 8 νικητές θα προκύψουν από κλήρωση και θα ενημερωθούν την Τρίτη 3 Ιουλίου.

    [vc_custom_heading text=”Κερδίστε 8 βιβλία” font_container=”tag:h2|font_size:26|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0066cc !important;}”]

    • Κοινοποιήστε στον τοίχο σας την ανάρτηση από την σελίδα του elniplex στο facebook
    • Γράψτε σε σχόλιο στην ανάρτηση του ELNIPLEX στο  FACEBOOK το hashtag #kalokairinos_odhgos_2018 και προαιρετικά κάποια ευχή. Π.χ. #kalokairinos_odhgos_2018. Καλό καλοκαίρι!

    Καλοκαιρινός οδηγός 2018 #kalokairinos_odhgos_2018

    για παιδιά 0-4 ετών

    Κρυφό μήνυμα γενεθλίων, του Έρικ Καρλ

    Ο Καρλ φτιάχνει ένα μαγικό κυνήγι θησαυρού/δώρου γενεθλίων με βιωματικά σχήματα (τα παιδιά θα αγγίζουν με τα δάχτυλα το περίγραμμα των σχημάτων) που δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν. Περισσότερα εδώ.

    Η γιαγιά μας η καλή έχει ζώαααργκ, του Θοδωρή Τσεκούρα

    Η γιαγιά μας η καλή
    έχει κότες στην αυλή.
    Κότες και κοτόπουλα,
    χήνες και χηνόπουλα.

    Ίσως να το έχουμε τραγουδήσει όλοι. Από τη γιαγιά μας, τη Μαρίζα Κωχ και τα Παιχνιδοτράγουδα του 1978, ή κάποιον άλλο. Από αυτό το κλασικό παιχνιδοτράγουδο εκκινεί ο Θοδωρής Τσεκούρας για να δημιουργήσει μια σύγχρονη κιβωτό του Νώε όπου στη θέση του σοφού γέροντα είναι… η γιαγιά μας η καλή. Περισσότερα εδώ.

    Τι άκουσε η πασχαλίτσα, της Τζούλια Ντόναλντσον

    Στο αγρόκτημα επικρατεί πανδαιμόνιο, με τόσα βελάσματα και κακαρίσματα, γαβγίσματα και χλιμιντρίσματα. Όταν όμως δύο πονηροί κλέφτες αποφασίζουν να κλέψουν την όμορφη αγελάδα, το πιο σιωπηλό και μικροσκοπικό πλασματάκι είναι που θα σώσει την κατάσταση! Περισσότερα εδώ.

    Ο Ζαχαρής και ο μονόκερος, της Τζούλια Ντόναλντσον

    Όταν ο Ζαχαρής, ένα ξύλινο αλογάκι, εύχεται να μπορούσε να δει τον κόσμο, ένας λευκός μονόκερος με μαγικές δυνάμεις τον μεταμορφώνει σε αληθινό άλογο. Όμως, αφού δουλεύει σε αγρόκτημα, τρέχει στον ιππόδρομο και δίνει παράσταση σε τσίρκο, ο Ζαχαρής καταλαβαίνει ότι πρέπει να προσέχει τι εύχεται και συνειδητοποιεί πόσο του λείπουν τα παιδιά που έπαιζαν μαζί του.

    Δέκα μικροί πειρατές και Δέκα μικρές πριγκίπισσες,
    για παιδιά 0-3 ετών

    Μάικ Μπράουνλοου και Σάιμον Ρίκερτι. Αυτοί οι δυο «μάστορες» έφτιαξαν δυο εξαιρετικά board book που σίγουρα θα αρέσουν στα παιδιά 0-3 ετών καθώς έχουν όλα τα συστατικά για αυτό.

    Οι δύο κλιμακωτές ιστορίες, μία που γέρνει προς τα αγόρια και μία προς τα κορίτσια, είναι ευφάνταστες, ευκολοδιάστες και με καλοφτιαγμένες, εύρυθμες ρίμες από την Ελληνίδα μεταφράστρια Ελένη Μπακογεώργου που έκανε εξαιρετική δουλειά (η μετάφραση/απόδοση τέτοιων βιβλίων μόνο εύκολη δεν είναι). Δυο ιστορίες εμποδίων και ανατροπής όπου το παιδί ακολουθεί την παρέα δέκα πειρατών και δέκα πριγκιπισσών αντίστοιχα που μειώνονται σταδιακά μέσα από διάφορες δυσκολίες μέχρι να ξανανταμώσουν. Περισσότερα εδώ.

    για παιδιά 4-7 ετών

    Ζαχρά και Νικόλας, οι ιστορίες τους, της Σοφίας Πανίδου

    Ένα φανταστικό picture book. Δύο παιδιά αντικριστά. Οι ζωές τους. Πόσο μοιάζουν! Πόσο διαφέρουν! Δυο δρόμοι παράλληλοι που μοιάζουν να μην τέμνονται. Δύο δρόμοι παράλληλοι
    που θα τα οδηγήσουν κοντά. Υπέροχο.

    Το κροκοδειλάκι που έγινε λιβάδι, του Χρήστου Μπουλώτη

    (νέα κυκλοφορία, έρχεται στο elniplex)

    «Φύσηξε πάλι από την έρημο Σαχάρα ο δυνατός άνεμος Σιμούν τρομάζοντας τις καμήλες, τους καμηλιέρηδες και τα παιδιά που έπαιζαν στην όαση με τις πανύψηλες χουρμαδιές. Μα τούτη τη φορά, καθώς περνούσε ο άνεμος Σιμούν απ’ το πλατύ ποτάμι που το λένε Νείλο, σήκωσε, με ένα βαθύ φλουπ, τεράστια μια αγκαλιά νερό, που είχε μέσα της νούφαρα κι ένα κροκοδειλάκι που κολυμπούσε ανέμελο, τρισευτυχισμένο».
    Τη σήκωσε ψηλά στον ουρανό εκείνη την αγκαλιά νερό, τόσο ψηλά που το καημένο το κροκοδειλάκι με μάτια έντρομα έβλεπε τώρα τους ανθρώπους στη γη να είναι μια σταλιά σαν τους κόκκους της άμμου. Και το χειρότερο ήταν πως η αγκαλιά νερό, αντί να ξαναπέσει κάτω στο πλατύ ποτάμι που το λένε Νείλο, άρχισε να ταξιδεύει κατά τον Βορρά, προς τη μεριά δηλαδή της Μεγάλης Θάλασσας. (…)

    Πάρτι για τρεις, της Άννας Κοντολέων

    Η Άννα Κοντολέων έγραψε μια ευρηματική, απολαυστική, σουρεαλιστική ιστορία! Καθημερινοί ήρωες, καθημερινές σκηνές μιας πόλης και τρία απολύτως συνηθισμένα ζώα αποτελούν τα συστατικά μια εντελώς ασυνήθιστης ιστορίας… Το «σπασμένο τηλέφωνο» της συνομιλίας μεταξύ των ζώων και των περαστικών με τις ομοιοκατάληκτες λέξεις, το οποίο αποτελεί και τον καμβά της ιστορίας είναι ένα έξυπνο όσο και αστείο παιχνίδι με τη γλώσσα. Περισσότερα εδώ.

    Πες μου τ’ όνομά σου, του Φοίβου Δεληβοριά

    Με συνθέσεις και στίχους από το ευρηματικό, θεατρικό σύμπαν του Φοίβου, το «Πες μου τ’ όνομά σου», για να βγει με την αρτιότητα που θα διακρίνετε, συνάντησε το μοναδικό εικαστικό ένστικτό της διακεκριμένης εικονογράφου Μυρτώς Δεληβοριά. Και κάπως έτσι, εκτός από το «οικογενειακόν» του πράγματος, δημιουργείται και ένα υψηλής ομορφιάς καλλιτεχνικό δημιούργημα. Το οποίο είναι για κανονικά παιδιά… Περισσότερα εδώ.

    Η Γοργόνα, της Αγγελικής Δαρλάση

    Οι γοργόνες, τα πιο γοητευτικά ίσως θαλάσσια πλάσματα ενέπνευσαν ζωγράφους, μουσικούς και συγγραφείς. Ο Αισχύλος στο έργο του «Προμηθέας Δεσμώτης», περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τις φιλοπλόκαμες γοργόνες ενώ ο μύθος της Γοργόνας, της αδερφής του Μεγαλέξανδρου, είναι ιδιαιτέρως προσφιλής στη λαϊκή παράδοση. Επειδή άθελά της ήπιε το αθάνατο νερό του αδελφού της Μεγαλέξανδρου -ή κατά άλλη εκδοχή το έχυσε- την καταράστηκε να μεταμορφωθεί σε ψάρι και να παραδέρνει στις θάλασσες. Περισσότερα εδώ.

    Δώρο γενεθλίων, του Μάκη Τσίτα

    Η αγαπημένη βραχεία φόρμα των χιλίων λέξεων του μαέστρου του είδους Μάκη Τσίτα κάνει την επανεμφάνισή της με μια ρυθμική, ανατρεπτική ιστορία, βγαλμένη από τις κανονικές -και όχι τις εξιδανικευμένες- πραγματικότητες των οικογενειών. Προτάσεις κοφτές, μεστά νοήματα και μηνύματα που αιωρούνται και δεν προσγειώνονται έτοιμα προς κατανάλωση. Ο Τσίτας αποφεύγει πάντα τον ορατό διδακτισμό. Ακόμα και στο κλείσιμο της ιστορίας του, το happy end κινείται ανεξάρτητα από την παράδοση μηνυμάτων και διδαχών. Περισσότερα εδώ.

    Ο Τριγωνοψαρούλης, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

    Επετειακή έκδοση για τα 20 χρόνια Τριγωνοψαρούλης. Για πρώτη φορά η πρώτη ιστορία του Τριγωνοψαρούλη με πολύχρωμη εικονογράφηση!

    Ο Τριγωνοψαρούλης γεννιέται από ένα τριγωνικό αβγό και ασφαλώς το σχήμα του ψαριού αυτού είναι τριγωνικό. Το όνομα του το δίνει η δασκάλα, η κυρά Σουπιά, την πρώτη μέρα που τον βλέπει. Σύντομα ο Τριγωνοψαρούλης θα γίνει θέμα χλευασμού από τους συμμαθητές του και αιτία φωνών από τη δασκάλα του. Σχεδιάζει μόνο τρίγωνα ενώ σε όλα τα υπόλοιπα μάλλον δυσκολεύεται. Κανείς δεν καταλαβαίνει ότι σχεδόν κανένας σε αυτόν τον κόσμο δεν είναι καλός σε όλα. Κάπου υστερεί, κάπου είναι καλύτερος, κάπου μπορεί να εντυπωσιάζει. Κι ο Τριγωνοψαρούλης είναι ακριβώς αυτό: μια ύπαρξη που σε πολλά μπορεί να μην τα καταφέρνει αλλά σε κάποια άλλα μάλλον τα παρα-καταφέρνει. Τόσο πολύ ώσπου στο τέλος να γίνει συνώνυμος του πολύ έξυπνου. Βρε, πως αλλάζουν τα πράγματα.

    Παραμύθια με καρπούζι, της Ιωάννας Μπαμπέτα

    Ένα κορίτσι αγαπά το καλοκαίρι. Και μαζί του αγαπά τη θάλασσα, το καρπούζι και τα παραμύθια της γιαγιάς. Και την ίδια την γιαγιά ασφαλώς. Μόλις κλείνουν τα σχολεία το καλοκαίρι, βαλίτσα, λιμάνι, καράβι καραβάκι μου και στο νησί της γιαγιάς που πάντα περίμενε στην προβλήτα. Περισσότερα εδώ.

    Η Ερμιόνη και το κοτρόνι, του Στίβεν Μάρτιν

    Ευρηματικό, ιδιοφυές, μοναδικά ανατρεπτικό, ένα από τα καλύτερα picture book των τελευταίων ετών. Για τη συμβίωση με ένα ζώο, για όσα σου έρχονται δίχως να τα περιμένεις, για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε να ενσωματώσουμε στον κόσμο μας κάτι μάλλον αταίριαστο, για την ανάγκη των παιδιών να συμβιώσουν, να μοιραστούν, να συμ-παίξουν, να φιλιώσουν με κάποιον. Και πάνω απ’ όλα γιατί είναι μια ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΗ ιστορία που σε κάνει να αγαπάς τα βιβλία, τα ζώα, το παιχνίδι, τη δραματοποίηση. Περισσότερα εδώ.

    Το όνειρο της Μανταλένας, της Ιωάννας Μπαμπέτα

    Η Μανταλένα είναι γλυκιά κι ονειροπόλα! Ζει στην αυλή του καπετάν Νικόλα και θέλει πάση θυσία να γίνει καπετάνισσα. Τι κι αν είναι… γαϊδούρα. Οι φίλοι της, η κότα και η καρδερίνα προσπαθούν να την προστατέψουν και τη συμβουλεύουν να μην κάνει «άπιαστα όνειρα».

    Η Μανταλένα όμως, μια βραδιά κρυφακούει τη συζήτηση του καπετάν Νικόλα με τον εγγονό του κι ανακαλύπτει τη δύναμη που έχουν τα πεφταστέρια. Από τότε και κάθε βράδυ στρέφει το βλέμμα της στον ουρανό και περιμένει το αστέρι που θα πέσει στη γη με μόνο σκοπό να πραγματοποιήσει τη δική της ευχή. Περισσότερα εδώ.

    Προσοχή στις ευχές! της Στέλλας Μιχαηλίδου

    Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η πιο γνωστή ηρωίδα παραμυθιών όλου του κόσμου… η Κοκκινοσκουφίτσα. Η πασίγνωστη μικρούλα με τα κατακόκκινα ρούχα αρνείται να ζει και να ξαναζεί την ίδια ιστορία. Πλήττει! Οι ζωές των ηρώων των άλλων παραμυθιών στα μάτια της φαντάζουν πιο ενδιαφέρουσες κι ελκυστικές. Περισσότερα εδώ.

    Το χρώμα της καρδιάς μου, της Άλις Μπριέρ-Χάκετ

    Ένα βιβλίο υψηλής αισθητικής με λίγα λόγια και ιδιαίτερη εικαστική εικονογράφηση το οποίο αναφέρεται στα συναισθήματα που βιώνει ένα παιδί και την έμμεση έκφρασή τους. Το κείμενο είναι σύντομο και ποιητικό, ενώ η εικονογράφηση γοητεύει με την απλότητα, την τρυφερότητα και τη γνήσια παιδικότητα που αποπνέει! Το χρώμα της καρδιάς μου είναι ένα μικρό ταξίδι αυτογνωσίας το οποίο αξίζει να διαβάσει κανείς! Περισσότερα εδώ.

    Το κλουβί με τα όνειρα, της Εύης Γεροκώστα

    Κορίτσι. Δέκα χρονών. Με μαργαρίτες στο φουστάνι και παπαρούνες στα μάγουλα. Και με ένα κλουβί στο κεφάλι. Την πλησιάζω. «Γιατί φοράς κλουβί στο κεφάλι σου;» Σαν τι θα μπορούσε να φορέσει δηλαδή; Α, είναι πολλές οι επιλογές. Καπέλο μάγισσας, σκουφί, στέμμα, κορδέλα, ψάθινο καπέλο, κράνος, χάρτινο καπελάκι, φτερό πουλιού.

    Όμως το κορίτσι αποκρούει όλες τις λογικές προτάσεις μου. Είναι αυτό το κλουβί που θεωρεί τη μόνη της επιλογή. Γιατί αυτό κρατά τα όνειρά της αλώβητα, απείραχτα κι απρόσβλητα απ’ των ανθρώπων το «μεγάλωμα». Εκεί ζουν τα όνειρα. Τι θα συμβεί όμως όταν πλησιάσω το κορίτσι με το κλουβί στα μαλλιά; Περισσότερα εδώ.

    Οι πέντε άσχημοι, της Τζούλια Ντόναλντσον

    Πέντε σπάνια ζώα της Αφρικής, ο φακόχοιρος, το μαραμπού, το γκνου, ο γύπας Τόρκο και η ύαινα η στικτή συναγωνίζονται σε… ασχήμια. Όλοι τούς λένε άσχημους και αυτό τους στοιχίζει σε αγάπη. Μήπως όμως δεν είναι και τόσο άσχημοι, τελικά; Ολοκαίνουργιο βιβλίο της Julia Donaldson και του Axel Scheffler από τις εκδόσεις Ίκαρος για όσους δεν αγαπιούνται αρκετά, εξαιτίας της εμφάνισής τους.

    Το άπειρο και εγώ, της Κέιτ Χόσφορντ

    «Το άπειρο και εγώ» της Κέιτ Χόσφορντ δεν είναι ένα βιβλίο μαθηματικών ή επιστημονικό. Αν γυρίσετε το χρόνο πίσω, στην παιδική σας ηλικία, θα θυμηθείτε σίγουρα περιπτώσεις που χρησιμοποιήσατε εσείς ή κάποιος συνομίληκός σας αυτήν την λέξη με μη «επιστημονικό» τρόπο. Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς δεν χρειάζεται να γυρίσετε και πολύ πίσω. Τα ακούτε ίσως κάθε μέρα:
    – Στο σπίτι μου έχω πολλά lego.
    – Εγώ έχω άπειρα και ακόμα πιο άπειρα. Περισσότερα εδώ.

    Φον ο φοβερός, της Γιώτας Αλεξάνδρου

    Αλήθεια πως θα ήταν ο φόβος αν είχε μορφή; Ποιος από εμάς έχει έρθει αντιμέτωπος με τους φόβους του; Ποιο να είναι αυτό το συναίσθημα που μας κάνει να τρέμουμε; Εμφανίζεται εκεί που δεν το περιμένεις και σε αναστατώνει! Και εκεί που λες ότι κατάφερες να τον νικήσεις, ξεφυτρώνει κάποιος άλλος φόβος. Να σου υπενθυμίζει την ύπαρξη του. Περισσότερα εδώ.

    Αγάπη από σύννεφο, της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

    Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα δάσος παραμυθένιο γεννήθηκε μια μεγάλη αγάπη. Μια νεράιδα, η Νεφέλη ερωτεύτηκε ένα πανέμορφο λουλούδι. Πολλοί βρήκαν την αγάπη τους παράξενη κι ασυνήθιστη. Ένας μάγος κακός και ζηλιάρης θέλησε να την καταστρέψει. Έβαλε σκοπό της ζωής του να κάνει τη νεράιδα δική του μάλλον από εγωισμό και ζήλια! Την κοίμισε με ένα μαγεμένο κεράσι, ξερίζωσε το λουλούδι και το πέταξε μακριά. Μεταμορφώθηκε ύστερα σε όμορφο παλικάρι. Ήταν σίγουρος πως η Νεφέλη γρήγορα θα ξεχνούσε το λουλούδι της και θα ζούσε μαζί του. Της είπε μάλιστα πως το λουλούδι της τη βαρέθηκε κι αποφάσισε να ξενιτευτεί. Περισσότερα εδώ.

    Σε ποιον ταιριάζει το χαμόγελο; του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

    Ένα πεζό ποίημα που ζωντανεύει ένα χαμόγελο και μας ταξιδεύει νοερά, ενώ ταυτόχρονα ξετυλίγει τις πιο κρυφές σκέψεις και τους προβληματισμούς για όσους έχουν χάσει για κάποιο λόγο το χαμόγελό τους. Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος με μεγάλη μαεστρία καταφέρνει να αποτυπώσει πλήθος συναισθημάτων. Κάθε συνάντηση του χαμόγελου και μια μικρή ιστορία να τη διηγηθείς, να παίξεις, να ζωγραφίσεις και να δημιουργήσεις τη δική σου ιστορία. Αλήθεια τι άλλο θα μπορούσε να συναντήσει στο δρόμο του το χαμόγελο; Ανακαλύψτε τους λόγους που σας κάνουν να χαμογελάτε και φορέστε το πιο λαμπερό σας χαμόγελο! Περισσότερα εδώ.

    Η καρδιά του βασιλιά, της Μαριβίτας Γραμματικάκη

    «Η καρδιά του βασιλιά» είναι το τρίτο βιβλίο της σειράς Οι περιπέτειες του Ασηλάμπα Ντελασί με ήρωα έναν ξεχωριστό γίγαντα, τον καλόψυχο Ασηλάμπα, που δεν έλεγε ποτέ όχι σε κανέναν, έμενε μονάχος του στην Αστροχώρα και ήταν σε όλους γνωστός ως ντελάλης. Η διήγηση της ιστορίας συνοδεύεται από υπέροχες μελωδίες και ο αναγνώστης θα εντρυφήσει κυριολεκτικά στα αληθινά συναισθήματα της ανιδιοτελούς αγάπης. Περισσότερα εδώ.

    Η μικρή πολύχρωμη γιαγιά μου, της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

    Η μικρή πολύχρωμη γιαγιά μου είναι μια αφηγηματική ιστορία για μια ιδιαίτερη γιαγιά με μαγικές ικανότητες που μας καλεί να παίξουμε να δημιουργήσουμε και να ξαναγίνουμε για λίγο παιδιά. Είναι μικρή, γιατί είναι μικροκαμωμένη και με παιχνιδιάρικη διάθεση σα μικρό παιδί. Είναι πολύχρωμη, γιατί το όνομα της είναι Ίριδα και έχει κάτι από τα χρώματα του ουράνιου τόξου όταν χαμογελά. Είναι γιαγιά και αυτό σημαίνει ότι η αγάπη της μοιράζεται απλόχερα χωρίς όρια. Περισσότερα εδώ.

    Βιβλία γνώσεων και δημιουργικότητας

    Το πλεξικό της φανταστικής, του Άγγελου Πατσιά

    Ο εκπαιδευτικός Άγγελος Πατσιάς δημιουργεί το πρώτο του βιβλίο για παιδιά. Πρόκειται για ένα βιβλίο δημιουργικής γραφής και ασύνορης φαντασίας όπου το παιδί δε θα μετρήσει γνώσεις, ούτε θα προετοιμαστεί για κάποια μελλοντική τάξη, αλλά κάτι πολύ σημαντικότερο: θα σημάνει συναγερμό σε όλο του το είναι, θα κινητοποιήσει όσα δομήθηκαν μέσα του μέχρι σήμερα και θα το «αναγκάσει» να δώσει εικόνα, σχήμα, μορφή και λέξεις σε έννοιες που πιθανότατα δεν γνώριζε. Ή μήπως υπάρχει περίπτωση να είχε συναντήσει ποτέ μπιφτεσκότο, σκεψεδάκια, σκαρφαλούδα, σαχλαμάρι, μπιρμπιλοσκόπιο και… βγέικον; Όπως και να ‘χει, θα συναντήσει πολλές αστείες λέξεις μέσα στο βιβλίο. Ένα εναλλακτικό λεξικό για παιδιά, ένα βιβλίο ιδεών-σημείο αναφοράς, για το οποίο οι εκδόσεις Παπαδόπουλος πρέπει να είναι περήφανες. Αναζητήστε το. Περισσότερα εδώ.

    Καράβια που έπαιξαν με τη φωτιά και ταξίδεψαν την περιέργεια

    Με την ίδια αφηγηματική δεινότητα και χαρακτηριστικά των δύο προηγούμενων, ίσως ακόμα πιο μεστό λόγο, με γνώση, φαντασία και λεπτό χιούμορ, με φως πάνω στις πιο κρυμμένες πτυχές των ιστοριών, οι δυο συγγραφείς στρέφουν το βλέμμα μας σε έξι «περίεργα» καράβια της Ιστορίας. Κι αν για την Καλυψώ του Κουστώ ή το Κον Τίκι ίσως έχει πάρει το αυτί μας κάτι, οι άλλες ιστορίες έρχονται και με τον αιφνιδιασμό του αγνώστου (για τους περισσότερους). Περισσότερα εδώ.

    Παραμύθια από την ιστορία μας, της Νένας Κοκκινάκη

    «Δέκα ιστορίες µε πρωταγωνιστές προσωπικότητες της αρχαίας Ελλάδας στην καθηµερινή ζωή τους, πριν αποκτήσουν τη φήµη που τους ακολουθεί ως σήµερα. Δέκα ιστορίες που µας ταξιδεύουν στον αρχαίο ελληνικό κόσµο, ανοίγοντας νέους δρόµους στην ιστορία µας.»

    Όλοι γνωρίζουμε τον σπουδαίο Έλληνα ποιητή Αισχύλο αλλά λίγοι από εμάς γνωρίζουμε πως ενώ πολέμησε σε μεγάλες μάχες του Μαραθώνα και της Σαλαμίνας έχασε τη ζωή του όταν έπεσε στο κεφάλι του μια… χελώνα! Περισσότερα εδώ.

    Οι δρόμοι του λαϊκού παραμυθιού

    Παραμύθια της Ίμβρου, της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου

    Δεκαπέντε εκλεκτά λαϊκά παραμύθια, μύθοι και θρύλοι από τα σπίτια, τα σοκάκια και τις αμμοθίνες της Αιγηίδας γης της Ίμβρου και την έρευνα της Εύης Τσιτιρίδου και του Κωνσταντίνου Χριστοφορίδη περιλαμβάνονται στον τόμο 120 σελίδων με τον προφανή τίτλο «Παραμύθια της Ίμβρου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαϊτη. Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως προσεγμένη έκδοση, με πρωτογενές υλικό που μεταγράφηκε με φροντίδα και φωτίζει την απόμερη γη που οι διεθνείς συνθήκες έταξαν απέναντι. Περισσότερα εδώ.

    για παιδιά 8-12 ετών

    Τελικά θα γράψουμε τεστ; της Ελένης Γεωργοστάθη

    Ένα από τα πλέον πρωτότυπα ελληνικά βιβλία (κάθε ηλικίας). Αν μιλούσαμε για κινηματογραφικά χρυσά αγαλματίδια θα ήταν αναμφίβολα στα υποψήφια πρωτότυπου σεναρίου. Καθότι, όμως, τα βραβεία δεν έχουν και κανένα τρανό ενδιαφέρον, πέραν του γοήτρου (στην Ελλάδα τουλάχιστον), ας δούμε την ουσία: φόντο σύγχρονο η τεχνολογία, πολύ και σπιρτόζικο χιούμορ με γνησίως οργιώδη φαντασία, αφήγηση ρυθμική, ωραίος λόγος, κοφτός, δίχως σπατάλες, αυθεντικός λόγος παιδιών τέτοιας ηλικίας κι όχι εξαναγκασμένος να ταιριάξει στο ηλικιακό πλαίσιο των ηρώων. Πραγματική αναγνωστική απόλαυση. Περισσότερα εδώ.

    Εγώ ένας μικρός Οδυσσέας, του Μηνά Μητσόπουλου

    Στο πρώτο του βιβλίο ο Μηνάς Μητσόπουλος, δημιουργεί ουσιαστικά μια διακειμενική ωδή στην ξακουστή Οδύσσεια. Με έναν σύγχρονο, 9χρονο Οδυσσέα που αφηγείται πρωτοπρόσωπα μικρές στιγμές από την καθημερινότητά του (καθημερινότητα πλειονότητας παιδιών), ο συγγραφέας συνθέτει μια ευρηματική σύμπλεξη, αντλώντας από τον μεγάλο παππού Όμηρο αυθεντικές διδαχές και τρόπους διαχείρισης εμποδίων και προβλημάτων, φέρνοντάς τα στη σημερινή εποχή. Περισσότερα εδώ.

    Η ωραιότερη ιστορία που γράφτηκε ποτέ: Η Αλίκη στη χώρα της βαρεμάρας, των Έντουαρντ Μπέρι

    Η ωραιότερη και πιο πολυαναμενόμενη ιστορία που γράφτηκε ποτέ εξαφανίζεται από το βιβλίο μία μέρα πριν την κυκλοφορία του. «Το άσπρο κουνέλι ήταν πολύ βιαστικό, μέχρι που το απήγαγε μια τρομακτική μούμια…».

    Ο αλλεργικός στα βιβλία και καθετί χάρτινο Μίστερ Ζάργκο, πρόεδρος της Zargo Multitech Corporation), προσπαθεί να καταστρέψει τις σπουδαιότερες κλασικές ιστορίες που εμφανίστηκαν ποτέ στα ράφια των βιβλιοπωλείων και να εξαφανίσει τη λογοτεχνία. Κάπως έτσι, ένα πιστόλι λέιζερ (!) βρέθηκε στα χέρια του Κάπτεν Χουκ με το οποίο προσπαθεί να ξεκάνει τον Πήτερ Παν, ένας γκρινιάρης νάνος κάνει άνω κάτω όλη την ιστορία και γίνεται σωματοφύλακας και ξιφομάχος στη φρουρά του καρδινάλιου Ρισελιέ και ένας τερατώδης δράκος από τη Λα Μάντσα επιτέθηκε στον Δον Κιχώτη. Περισσότερα εδώ.

    Ο Μόλσα στα ίχνη της ευτυχίας, του Νταβίντ Σιρίσι

    Κατά βάση ο Μόλσα είναι μια γκραν αντιπολεμική ιστορία. Νομίζω όμως πως ταυτόχρονα είναι και ένα άτυπο δοκίμιο στη φύση και τη διαφορετικότητα των ζώων, στην ευγένεια της δικής τους ψυχής, στον τρόπο που αντιλαμβάνονται και δρουν εν αντιθέσει με τους ανθρώπους και τελικά στα υλικά που τα εξουσιάζουν και τα κινητοποιούν. Ο Μόλσα είναι ένας σκύλος. Και θα γεμίσει με αισιοδοξία τα δικά σας δομικά υλικά. Το βιβλίο απέσπασε πολλά βραβεία. Περισσότερα εδώ.

    Η μικρή ιστορία του Αντζελίνο Μπράουν, του Ντέιβιντ Άλμοντ

    Ο Μπερτ Μπράουν, οδηγός λεωφορείου, καθώς οδηγεί το μεγάλο αυτό όχημα αισθάνεται ότι το φτερούγισμα στο στήθος του είναι.. έμφραγμα. Στην πραγματικότητα το «έμφραγμα» έχει όνομα: λέγεται Αντζελίνο και είναι ένας μικροσκοπικός άγγελος -μεγέθους τσέπης- που ξεπροβάλλει από την τσέπη του σακακιού του, τρυπώνει στην παλάμη του και… τον παίρνει σπίτι του. Περισσότερα εδώ.

    Οι 4 ξεχωριστοί ντετέκτιβ: Τα πλαστά χαρτονομίσματα, του Δημήτρη Μαμαλούκα

    Η επιστροφή του Ντιν Κόνραντ και των 4 Ξεχωριστών Ντέτεκτιβ με Τα Πλαστά Χαρτονομίσματα ήταν θέμα χρόνου. Μετά τη Μεγάλη Ληστεία της Χρηματαποστολής και την Απαγωγή του τραπεζίτη Ο’ Μπράιαν, ο Ντιν, η αδερφή τού Μαίρη, η μικρή τους ξαδέρφη Σάλι Κόνραντ-Φογκ, ο συμμαθητής του Ντιν, Τζέι Παπαδογιαννακόπουλος και το γκριφόν, ο Λούντβιχ, έρχονται αντιμέπωποι με μια νέα μυστηριώδη υπόθεση. Στην πόλη Χαμένος Παράδεισος όπου ζουν εμφανίζονται πλαστά χαρτονομίσματα που κατακλύζουν κάθε δραστηριότητα. Περισσότερα εδώ.

    Ο Σέρλοκ Χολμς και το εξαφανισμένο διαμάντι, του Σαμ Χερν

    Ο Σέρλοκ του Ντόυλ ως νεαρός. Ο Σέρλοκ του Σαμ Χερν. Άλλη μια ιστορία μυστηρίου από τις δεκάδες που πλέον ως μόδα κατακλύζουν τα βιβλιοπωλεία; Όχι! Με εξαίρετη και διεισδυτική στα παιδιά εικονογράφηση, με ποικιλία πλαισιώσεων, υπογραμμίσεων, γραμματοσειρών και κόμικ στριπ σκίτσων, με κείμενο ρυθμικό και γρήγορο σε εξέλιξη και διατηρώντας κάμποσες λογοτεχνικές αρετές, ο Σερλοκ του Χερν- και διαβάζω πολύ επιφυλακτικά πλέον τις ιστορίες μυστηρίου και επίλυσης κλοπών κτλ- είναι μια πολύ καλή επιλογή για παιδιά 8-12 ετών. Περισσότερα εδώ.

    Ταξίδι στο βασίλειο της φαντασίας: το ηφαίστειο της φωτιάς ξύπνησε, του Τζερόνιμο Στίλτον

    Τι συμβαίνει με τα βιβλία που μιλάνε; Πώς θα αντιμετωπίσουν χίλους Νάνους της φωτιάς μόλις 4 άοπλοι; Πώς μπορεί να βοηθήσει ο Καπετάν Καταιγίδας και οι Λασπογέννητοι; Και κυρίως… ποιος θα σώσει τη Χαρά, τη νεράιδα της γης, όταν την απαγάγουν στο βασίλειο του Λασπούριου; Μέσα σ’ ένα πλήθος καλοστημένων γρίφων, συμβολισμών και απίθανων υπάρξεων, ο Τζερόνιμο Στίλτον στήνει μια από τις πλέον έξοχες περιπέτειές του, με όλα τα συστατικά που τον καθιέρωσαν στον υπερθετικό βαθμό: αγωνία, απίθανες γραμματοσειρές, δυναμική εικονογράφηση στα όρια της animation κίνησης, καθηλωτική πλοκή, συνεχείς ανατροπές, χιούμορ, απεριόριστη γνώση και άμεσες ή έμμεσες πληροφορίες. Περισσότερα εδώ.

    Η απίστευτη κούρσα της Φατίμα Μπραϊμι, του Γίργκεν Μπανσέρους

    Ο Γιάκομπ Τερ-Οβανεσιάν έχει πατέρα Αρμένιο και μητέρα Γερμανίδα. Ο πατέρας του περπάτησε κάποτε κάμποση Ευρώπη μέχρι να φτάσει στη Γερμανία. Κάτι παρόμοιο συνέβη και στην νέα συμμαθήτρια του Γιάκομπ, την Φατίμα, που τελικά κάθισε στο ίδιο θρανίο με εκείνον επειδή ο ο κύριος Μπριλ τον είδε να σηκώνει το χέρι του ενώ εκείνος το σήκωσε για να πάει τουαλέτα… Όταν ο Γιάκομπ αντιλαμβάνεται ότι η Φατίμα είναι καταπληκτική δρομέας αντοχής περνώντας ακόμα και τον πρωταθλητή του σχολείου, αποφασίζει να γίνει ο προπονητής της. Μόνο που τα πράγματα δεν έρχονται πολύ καλά. Ο Γιάκομπ διαγνώσκεται στο νοσοκομείο Σανκτ Γιόζεφ με μια επικίνδυνη κύστη στο κεφάλι. Και τότε αποφασίζει: πρώτον ότι δε θα πεθάνει και δεύτερον ότι θα προπονησει την Φατίμα για να κερδίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Περισσότερα εδώ.

    Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης, της Ελένης Ανδρεάδη

    Τέσσερα παιδιά. Ένα μυστηριώδες αέριο που απειλεί τον πλανήτη. Εννιά μέρες διορία για να σώσουν τον κόσμο… Ο δωδεκάχρονος Τζάστιν Γκρέι έχει βαρεθεί τους υπερήρωες. Τη στιγμή όμως που βρίσκει το κουράγιο να ανακοινώσει στον καλύτερό του φίλο, τον Πραβ, ότι απoχωρεί από τη Λέσχη Υπερηρώων και Μυστικών Πρακτόρων την οποία είχαν ιδρύσει μαζί, έξω από το παράθυρό του ανακαλύπτει έναν άκρως απόρρητο φάκελο. Διαβάζοντας το μυστικό μήνυμα μαθαίνει ότι του έχει ανατεθεί η αποστολή να σταματήσει ένα επικίνδυνο αέριο το οποίο απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη. Περισσότερα εδώ.

    Νι Πι, ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου και το νερό της ζωής,
    του Γιώργου Χατζόπουλου

    *(σύντομα η παρουσίασή του στο ELNIPLEX)

    Βρισκόμαστε στα 1828, στο Αιγαίο πέλαγος. Μια βάρκα δίχως κουπιά πλέει ακυβέρνητη. Ο ελαφρύς κυματισμός της θάλασσας ίσα που τη λικνίζει. Πάνω της δύο εξαντλημένοι από την πείνα και τη δίψα άντρες. Ο ένας, ο Νι Πι, ο πιο άγριος και πανούργος πειρατής του Αιγαίου. Ο άλλος, ο Βαρθολομαίος, φίλος και πλοηγός του Νι Πι. Επτά μερόνυχτα βρίσκονται σε τούτη την κακορίζικη βάρκα, κουράγιο δεν τους απέμεινε. Ο ήλιος καίει αλύπητα πάνω απ’ τα κεφάλια τους. Στα χέρια τους όμως κρατάνε το ημερολόγιο του Γάντζου του Σούσουρα! Οι αμύθητοι θησαυροί του και το καλά κρυμμένο μυστικό του τους περιμένουν. Αρκεί κάποιος να τους σώσει, κάποιος να τους περιμαζέψει… Και να! Ένα πλοίο εμφανίζεται στον ορίζοντα! Η περιπέτεια μόλις άρχισε…

    Ταξίδι στο φεγγάρι, της Ειρήνης Πουλάκου

    Λένε πως τα παιδιά έχουν μεγάλη φαντασία και πλάθουν πρόσωπα και πράγματα που δεν υπάρχουν. Εγώ πάλι νομίζω πως απλώς ανοίγουν πιο εύκολα την καρδιά τους να δεχτούν ό,τι απορρίπτουν οι μεγάλοι.

    Έτσι, είναι μάλλον συνηθισμένο να μιλήσει κανείς για νεράιδες. Γιατί κι εγώ θα σας διηγηθώ μια ιστορία που συνέβη στην όμορφη Σαμοθράκη, στο νησί όπου γεννηθήκαν οι νεράιδες! Περισσότερα εδώ.

    Τα μυστήρια της Πένι Πέπερ-Κατάσκοποι στην άμμο,
    της Ουλρίκε Ράιλανς

    *(σύντομα η παρουσίασή του στο ELNIPLEX)

    Τα τελευταία παιδιά στη Γη 3- Ο βασιλιάς εφιάλτης,
    του Μαξ Μπράλιερ

    *(σύντομα η παρουσίασή του στο ELNIPLEX)

    Ο Τζακ Σάλιβαν, ένα συνηθισµένο δεκατριάχρονο αγόρι, και οι τρεις καλύτεροί του φίλοι µαζί µε το τερατοκατοικίδιό τους ζουν αρµονικά µε µια συντροφιά τεράτων στην κεντρική πλατεία της µικρής επαρχιακής τους πόλης. Όλα θα αλλάξουν όµως όταν θ’ ακούσουν φωνές! Ανθρώπινες φωνές µέσα από έναν ασύρµατο! Μπορεί τελικά να µην είναι τα τελευταία παιδιά στη Γη!; Όλοι χαίρονται µε τα νέα… εκτός από τον Τζακ! Τι θα γίνει αν οι φίλοι του ξαναβρούν τις οικογένειές τους και τους χάσει; Για να µείνουν όλα όπως είναι, ο Τζακ πρέπει να αποδείξει στους φίλους του πως η ζωή τους είναι τέλεια, διασκεδαστικότατη, δε θα µπορούσε να γίνει καλύτερη. Μόνο που είναι δύσκολο όταν τους κυνηγά ο τερατώδης βασιλιάς εφιάλτης και ένας καταχθόνιος κακός που δε θα ησυχάσει αν δεν καταβροχθίσει τη Γη!

    Νεανικά/εφηβικά

    Το άλλο μισό του κόσμου, της Ρούλας Τίγκα

    Μια παρέα μαθητών λυκείου που μεγαλώνουν σε μια παραθαλάσσια κωμόπολη. Ένα «μαγεμένο» παλιό αρχοντικό γεμάτο μνήμες και φαντάσματα. Γύρω απ’ αυτό οι ήρωες αγαπούν, παθιάζονται, ερωτεύονται, σκανδαλίζονται. Ο έρωτας της Μαρίνας, η προσωρινή ακινησία του Ρηγόπουλου, οι ερωτικές προτιμήσεις του Θοδωρή.

    Κι ανάμεσά τους η Μυρσίνη, η φιλόλογος των παιδιών, που έχει βιώσει παρόμοιες εμπειρίες στον ίδιο τόπο, όπου ο έρωτας μπορεί και να χτυπήσει λάθος πόρτα. Ένα δυνατό μυθιστόρημα για τον ετεροφυλικό και τον ομοφυλικό έρωτα, για τις αποφάσεις που παίρνει κάποιος στη ζωή του αν και εφόσον… Λείπει μόνο τ’ άλλο μισό του κόσμου για να δεις τον κόσμο ολόκληρο.

    Όλος ο κόσμος στα χέρια σου, της Τζέννιφερ Νίβεν

    Στις σελίδες αυτού του βιβλίου δύο έφηβοι μοιράζονται σκέψεις και στιγμές της ζωής τους με τους αναγνώστες. Πρόκειται για ένα κορίτσι, τη Λίμπυ και ένα αγόρι, τον Τζακ.Tη Λίμπυ Στράουτ τη γνωρίζουν όλοι! Είναι το κορίτσι το οποίο έγινε γνωστό ως «Η Πιο Χοντρή Έφηβη Της Αμερικής». Η Λίμπυ είναι η έφηβη η οποία μεταφέρθηκε με φορτηγό σε κλινική αφού γκρεμίστηκε ένας τοίχος του σπιτιού της προκειμένου να απεγκλωβιστεί. Αιτία για τον εθισμό στο φαγητό ήταν ο αιφνίδιος θάνατος της μητέρας της. Τώρα, όμως, έχοντας χάσει πολλά κιλά, αν και είναι ακόμα υπέρβαρη, νιώθει έτοιμη για το λύκειο, για καινούριες φιλίες, για τον έρωτα και για κάθε ευκαιρία που έχει να της προσφέρει η ζωή. Περισσότερα εδώ.

    Χελώνες στο άπειρο, του Τζον Γκριν

    Η δεκαεξάχρονη Άζα δε θα σκεφτόταν ποτέ να λύσει το μυστήριο του εξαφανισμένου δισεκατομμυριούχου Ράσελ Πίκετ. Αλλά η αμοιβή είναι εκατό χιλιάδες δολάρια, και η Καλύτερη και Πιο Ατρόμητη φίλη της, η Ντέιζι, θέλει οπωσδήποτε να προσπαθήσει. Έτσι, αρχίζουν την έρευνα, που θα τις φέρει στον κόσμο του Ράσελ Πίκετ και του γιου του, του Ντέιβις, με τον οποίο τις ενώνουν πολλά -και τις χωρίζουν ακόμη περισσότερα…

    Η Άζα προσπαθεί. Προσπαθεί να είναι καλή κόρη, καλή φίλη, καλή μαθήτρια, ακόμη και καλή ντετέκτιβ, την ίδια στιγμή που τα αισθήματά της και οι φόβοι της γίνονται ένα όλο και πιο μπερδεμένο κουβάρι.

    Η δική μου ιστορία, του Χουάν Χοσέ Μίγιας

    Ένα 12χρονο αγόρι επιστρέφει μια μέρα από το σχολείο και πετώντας από μια γέφυρα μια μπίλια, προκαλεί ένα ατύχημα που στοιχίζει τη ζωή σε μια οικογένεια, από την οποία σώζεται μόνο η Ιρένε, ανάπηρη πλέον. Η μπίλια από τη γέφυρα και το θανατηφόρο δυστύχημα σημαδεύουν τη ζωή του νεαρού αγοριού. Κουβαλά το μυστικό του ενώ η συνομίληκή του Ιρένε γίνεται η απόλυτη εμμονή του. Τη στιγμή που η δική του οικογένεια διαλύεται, η Ιρένε θα γίνει η σωτηρία του και τότε οι ενοχές, οι φόβοι και η αγάπη θα παίξουν το δικό τους παιχνίδι. Μια αυθεντική ιστορία ενηλικίωσης από μια σημαντική πένα.

    Μπαντάουι, ένα παιδί από την έρημο, του Μοχέντ Αλτράντ

    Ο νεαρός Μαγιούφ είναι Μπανταουί, ένας Βεδουίνος της ερήμου. Με τόλμη και θέληση, θα εναντιωθεί στη μοίρα της φυλής του, θα πάει στο σχολείο και θα διακριθεί. Η θαυμαστή αληθινή ιστορία του σημερινού εκατομμυριούχου Μοχέντ Αλτράντ που ανέτρεψε το προδιαγεγραμμένο που τον κύκλωνε με μόνο όπλο του την πίστη και τη θέληση για γνώση. Ένα ακριβό και αξιομνημόνευτο μάθημα ζωής που σε διαβεβαιώνει πως όλα είναι εφικτά από τη στιγμή που θα τα αποφασίσεις και θα τα διεκδικήσεις.

    Μια κατηγορία μόνο του

    Πού πήγε το γέλιο σου, Ορσαλία; της Άντρης Αντωνίου

    Βαρύ για καλοκαίρι; Έστω, ας συμφωνήσουμε. Αλλά ένα εξαιρετικό βιβλίο, από τα πλέον καλογραμμένα και συγκινητικά για την απώλεια. Δεν είναι μόνο ένα δύσκολο εγχείρημα που πραγματικά κατόρθωσε να δαμάσει και να το κάνει κάτι όμορφο η Άντρη Αντωνίου. Πέρα από την έξοχη αφήγηση που σε τοποθετεί στη δική του ιδιαίτερη, νοσταλγική ατμόσφαιρα, το βιβλίο αναδύει με φυσικότητα ανθρώπους που πονούν, αποκαλύπτει σταδιακά τρόπους διαχείρισης της απώλειας, απενοχοποιεί τον πόνο και τη θλίψη και φανερώνει σε κάθε αναγνώστη μια σθεναρή πεποίθηση: ότι ο θάνατος μπορεί να είναι μόνο σωματικός αφού η μνήμη κρατά τους ανθρώπους μας πάντοτε παρόντες. Περισσότερα εδώ.

    Σαν αυτοβιογραφία…

    Αγόρι, του Ρόαλντ Νταλ

    «Αυτοβιογραφία ονομάζεται το βιβλίο που γράφει κάποιος για τη ζωή του και συνήθως είναι γεμάτο με ένα σωρό βαρετές λεπτομέρειες»
    Ρόαλντ Νταλ

    Μόνο που το βιβλίο αυτο, μας το ξεκαθαρίζει ο ίδιος, δεν είναι αυτοβιογραφία «Ποτέ δε θα έγραφα την ιστορία του εαυτού μου», διευκρινίζει από το προλογικό του σημείωμα ο συγγραφέας. Και τι έγραψε λοιπόν; Είναι η αλά Ρόαλντ Νταλ συρραφή κάποιων γεγονότων της παιδικής του ηλικίας στο σχολείο ή αργότερα που χαράχτηκαν στη μνήμη του, άλλοτε αστεία, άλλοτε δυσάρεστα, όλα αληθινά. Περισσότερα εδώ.

    Τα δάκρυα του Καραγκιόζη, της Ναννίνα Σακκά-Νικολακοπούλου

    Όταν έφυγε ο πατέρας μου, ήταν τα μαγικά χέρια του αδελφού μου που με κινούσαν πίσω από τον φωτισμένο μπερντέ. Πρώτος έβγαινα στην παράσταση, με κέφι και ζωντάνια. Μη νομίζετε πως δεν είχα βάσανα και προβλήματα, άνεργος και πεινασμένος όπως τόσοι και τόσοι που προσπαθούν για την καθημερινή επιβίωση. Έβλεπα την αδικία γύρω μου και τις βαριές καρδιές και προσπαθούσα να μη χάσω την αισιοδοξία και την αγάπη για τη ζωή. Κατάφερνα με την τέχνη που έβαλε σ’ εμένα ο αδελφός μου να βρίσκω λόγια που έδιναν παρηγοριά κι ελπίδα, ώστε οι άνθρωποι να χαμογελούν και να μπορούν να πιστέψουν σε καλύτερες μέρες.

    14+ ετών μέχρι όσο βλέπουν τα μάτια
    να διαβάζουμε

    Η Μπριτ-Μαρί ήταν εδώ, του Φρέντρικ Μπάκμαν

    Η Μπριτ-Μαρί δεν αντέχει την ακαταστασία – ακόμη και ένα συρτάρι με ανακατεμένα μαχαιροπίρουνα μπορεί να την αποσυντονίσει εντελώς. Επίσης ξυπνάει κάθε μέρα την ίδια ώρα και τρώει το φαγητό της ακριβώς όταν πρέπει, γιατί έτσι κάνουν όλοι οι πολιτισμένοι άνθρωποι.

    Στα εξήντα τρία της όμως η Μπριτ-Μαρί νιώθει πως έχει υποστεί αρκετά. Αποφασίζει ύστερα από σαράντα χρόνια να διαλύσει τον γάμο της, να παρατήσει το σπιτικό της και να βρει δουλειά στο μοναδικό μέρος όπου μπορεί: στο Μποργ, ένα κατεστραμμένο από την οικονομική κρίση και σχεδόν ερειπωμένο χωριό. Η Μπριτ-Μαρί, που σιχαίνεται το ποδόσφαιρο, γίνεται προπονήτρια μιας ομάδας εφήβων που δεν έχει καμία ελπίδα. Εκείνη, που σιχαίνεται τους θορύβους και τη βρωμιά, ζει πλέον σε έναν χώρο γεμάτο φωνακλάδικα παιδιά, πατάει σε λασπωμένα πατώματα και συγκατοικεί (κυριολεκτικά) με έναν αρουραίο.

    Και όμως σ’ αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον η Μπριτ-Μαρί νιώθει πως γίνεται κάθε μέρα και πιο χρήσιμη στους γύρω της. Της συμβαίνει μάλιστα και κάτι ακόμη πιο απρόσμενο: τη φλερτάρει ένας φιλικός και ευπαρουσίαστος αστυνομικός!

    Μη μ’ αφήσεις ποτέ, του Καζούο Ισιγκούρο

    Η Κάθι, η Ρουθ και ο Τόμι μεγαλώνουν εσωτερικοί σ’ ένα απομονωμένο ίδρυμα στην αγγλική ύπαιθρο. Είναι ένα σχολείο με παράξενους, αυστηρούς κανόνες, όπου οι καθηγητές δεν παύουν στιγμή να υπενθυμίζουν στους μαθητές τους πόσο ξεχωριστοί είναι.

    Αλλά αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς είναι μια ασύλληπτα σκληρή αλήθεια – και μια ακόμη πιο σκληρή μοίρα που τους περιμένει στον έξω κόσμο. Οι τρόφιμοι του Χάιλσαμ βρίσκονται εκεί για έναν συγκεκριμένο σκοπό. Για την ακρίβεια, έχουν φτιαχτεί γι’ αυτό τον σκοπό…

    Μάκβεθ, του Τζο Νέσμπο

    Ο Μάκβεθ του Jo Nesbo αποτελεί ένα από τα οκτώ μυθιστορήματα της σειράς: «The Hogarth Shakespeare project». Η σειρά αυτή περιλαμβάνει έργα που είναι εμπνευσμένα από τον Shakespeare και είναι γραμμένα εκ νέου από σύγχρονους μυθιστοριογράφους.
    Ο Nesbo επέλεξε το αγαπημένο του θεατρικό έργο, επειδή όπως δήλωσε: «ο Μάκβεθ αφορά στις ηθικές επιλογές». Από το κλασσικό αριστούργημα ο Nesbo πήρε τους ήρωες (Μάκβεθ, Λαίδη, Ντάνκαν, Μπάνκο, Μακ-Ντόφ, Ρος, Λέννοξ, Σέιτον, Φληνς, Εκάτη, Τρεις μάγισσες) και τη βασική πλοκή, αλλά μετέφερε τη δράση στη σύγχρονη εποχή, σε μία πόλη που υπήρξε άλλοτε ένα σημαντικό βιομηχανικό κέντρο και σήμερα βυθίζεται στην ανεργία, τα ναρκωτικά, στη διαφθορά, την εγκληματικότητα και το χάος. Περισσότερα εδώ.

    4 3 2 1, του Πολ Όστερ

    Στις 3 Μαρτίου 1947 γεννιέται ο Άρτσιμπαλντ Ισαάκ Φέργκιουσον, το μοναδικό παιδί της Ρόουζ και του Στάνλεϊ Φέργκιουσον. Από αυτή την αφετηρία ξεκινούν τέσσερα παράλληλα μονοπάτια ζωής: τέσσερις Φέργκιουσον που θα ζήσουν τέσσερις εντελώς διαφορετικές ζωές. Η τύχη των οικογενειών τους αποκλίνει. Οι έρωτες, οι φιλίες και τα πάθη τους είναι αντίθετα. Ωστόσο κάθε εκδοχή της ιστορίας του Φέργκιουσον διατρέχει το κατακερματισμένο πεδίο της Αμερικής των μέσων του 20ού αιώνα σε ένα μεγαλόπνοο μυθιστόρημα για το δικαίωμα στην ύπαρξη και τις ατελείωτες πιθανότητές της, για την αγάπη και την πληρότητα της ζωής.

    Ένας από μας, του Ντάνιελ Μαγκάριελ

    Ένα δωδεκάχρονο αγόρι, ο μεγαλύτερος αδελφός του και ο πατέρας τους οδηγούν μέσα στη νύχτα προς μια νέα πόλη κι ένα νέο σπίτι, ανυπόμονοι για μια νέα αρχή. Εχουν μόλις κερδίσει τον «πόλεµο», όπως αποκαλεί ο πατέρας την πικρή διαµάχη με τη μητέρα των παιδιών για το διαζύγιο και την κηδεµονία, και είναι γεμάτοι ενθουσιασµό από την προοπτική της κοινής τους ζωής. Τα αγόρια πηγαίνουν στο σχολείο, γράφονται σε ομάδες μπάσκετ, κάνουν φίλους. Ο πατέρας δουλεύει από το σπίτι, καπνίζοντας φτηνά πούρα για να κρύψει μια άλλη μυρωδιά. Όµως σύντοµα οι μικρές λεπτοµέρειες, τα ανέκφραστα βλέµµατα, οι θόρυβοι μες στη νύχτα, τα ολοένα και πιο ύποπτα πρόσωπα που μπαινοβγαίνουν στο σπίτι, γίνονται ανησυχητικά. Τα αγόρια βλέπουν τον πατέρα τους να αλλάζει, να γίνεται αλλοπρόσαλλος και μετά επικίνδυνος.

    Με φόντο τα περίχωρα του Νέου Μεξικού και ένα διαµέρισµα ερµητικά κλειστό στον έξω κόσµο, ο Magariel καταφέρνει με τη δύναµη της γραφής του να περιγράψει με συµπόνια και ενσυναίσθηση τη συγκινητική προσπάθεια των δύο αδελφών να προστατέψουν ο ένας τον άλλον από έναν πατέρα που κάποτε εµπιστεύονταν, μα που πια δεν αναγνωρίζουν.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular