More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΚαλοκαιρινός οδηγός 2020: 100 βιβλία για παιδιά και νέους που αξίζει να...

    Καλοκαιρινός οδηγός 2020: 100 βιβλία για παιδιά και νέους που αξίζει να διαβάσουν αυτό το καλοκαίρι

    Το ELNIPLEX δημοσιεύει και φέτος τον ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΟΔΗΓΟ, μια συγκεντρωτική λίστα βιβλίων για παιδιά, νέους και κάποιες φορές για μεγαλύτερους αναγνώστες που, κατά τη γνώμη μας, αξίζουν της προσοχής του αναγνωστικού κοινού. Για ένα καλοκαίρι γεμάτο καλά βιβλία και όμορφες αναγνώσεις, σε θάλασσες και βεράντες, δωμάτια ή μέσα μετακίνησης.

    Ο Καλοκαιρινός αυτός Οδηγός είναι μια πρώτη προσέγγιση των πιο αξιόλογων εκδόσεων του πρώτου εξαμήνου, ένας προάγγελος των βιβλίων που θα διεκδικήσουν την είσοδό τους στις Χρυσές Λίστες αλλά και άλλες σημαντικές διακρίσεις.

    Η επιλογή των βιβλίων έχει γίνει, όπως πάντα, με πολύ μεγάλη προσοχή και αίσθημα ευθύνης προς τα παιδιά και όλους τους αναγνώστες που δαπανούν τα χρήματά τους προκειμένου να αγοράσουν αξιόλογα βιβλία, προσπαθώντας να αντιπροσωπεύσουμε τις καλύτερες στιγμές των Ελλήνων εκδοτών και της εκδοτικής τους παραγωγής.

    Επιλέξαμε βιβλία που εκδόθηκαν αποκλειστικά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

    Για περισσότερα βιβλία, επισκεφθείτε την Χρυσή Λίστα 2020 για παιδιά 0-7 και τη Χρυσή Λίστα 2020 για παιδιά 8-16 ετών.

    Στον Καλοκαιρινό Οδηγό 2020 θα βρείτε 100 βιβλία για παιδιά, νέους και… λιγότερο νέους, που κινούνται μεταξύ συμπαθέστατου και αριστουργηματικού:-6 για παιδιά 0-4 ετών
    -18 για παιδιά περίπου 4-5+ ετών
    -21 για παιδιά περίπου 5-7 ετών
    -2 βιβλία… μια κατηγορία μόνα τους
    -22 για παιδιά περίπου 7-10 ετών
    -9 για παιδιά 11-16 περίπου ετών
    -15 βιβλία γνώσεων/εκπαιδευτικά
    -7 για κάθε αναγνώστη από 16 ετών και άνω (κλείνοντας το μάτι στους ενήλικες)
    – +1 εκπαιδευτική πρόταση

    Κάνοντας κλικ πάνω στον τίτλο κάθε βιβλίου, μεταφέρεστε στην αναλυτική παρουσίασή του από το ELNIPLEX (στο 80% υπάρχει ήδη διαθέσιμη):

    0,5-2,5 ετών

    Ο Αρκουδάκος πετάει αεροπλάνο, του Μπέντζι Ντέιβις

    Εκδόσεις Ίκαρος

    Η σειρά του Αρκουδάκου αρέσει πολύ σε μωρά από 6 μηνών και παιδιά μέχρι περίπου 3 ετών. Τα κινούμενα μέρη της και οι έξυπνες ιδέες στην εξέλιξη του βιβλίου είναι πολύ ευχάριστες στα παιδιά. Στο εν λόγω βιβλίο, ο Αρκουδάκος μας ξεναγεί ως πιλότος σε βασικές στιγμές ενός ταξιδιού με αεροπλάνου: επιβίβαση, αποσκευές, έλεγχος διαβατηρίων, πτήση, προσγείωση, παραλαβή αποσκευών από τους κυλιόμενους διαδρόμους.

    Ο Τίμος στον ζωολογικό κήπο, του Εμμάνουελ Μασονό

    Εκδόσεις Μίνωας

    Ο Τίμος πηγαίνει με τον μπαμπά του στον ζωολογικό κήπο. Δεν έχει δει ποτέ από κοντά ούτε λιοντάρι ούτε καμηλοπάρδαλη αλλά ούτε και παπαγάλο…

    Πού είναι ο κύριος Πειρατής; της Ίνγκελα Πέτερσον Αριένιους

    Εκδόσεις Ίκαρος

    Στο βιβλίο αυτό, το παιδί-αναγνώστης αναζητά τον κύριο Παπαγάλο, πού κρύβεται σε μια μπουγάδα, την κυρία μαιμού που κρύβεται σε ένα κατάρτι, τον κύριο καρχαρία που κρύβεται κάπου στον βυθό και τον κύριο Πειρατή που βρίσκεται κοντά σε ένα θησαυρό. Ασφαλώς κοντά στον πειρατή θα βρεθείς κι εσύ!

    2,5-4 ετών

    Μη τα βάζεις με την ΠΑΠΙΑ! της Μπέκι Ντέιβις (εικ.: Έμμα Λέβεϊ)

    Εκδόσεις Τζιαμπίρης

    Βραχεία φόρμα και μεγάλες καθαρές εικόνες με έμφαση στις γκριμάτσες των ηρώων είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του εικονοβιβλίου. Μια έξυπνη, χιουμοριστική ιστορία χωρίς ίχνος διδακτισμού με ήρωες δύο απίθανους τύπους που θα ανακαλύψουν ότι τελικά η μοναξιά δεν είναι και τόσο διασκεδαστική.

    Οδός Χαράς: Μα πού κρύφτηκαν όλοι, της Κέιτ Χίντλεϋ

    Εκδόσεις Πατάκη

    Η σχολή χορού της Παυλίνας Πάβλοβα ανεβάσει την πρώτη της παράσταση, όμως όλοι όσοι παίζουν στην παράσταση κάπου κρύφτηκαν. Και οι μικροί αναγνώστες καλούνται με απλές παροτρύνσεις να ανακαλύψουν την κρυψώνα τους… Τα βιβλία αυτά προωθούν το εξερευνητικό πνεύμα των παιδιών, δημιουργούν ευχαρίστηση κατά το άνοιγμα των μυστικών εικόνων, οξύνουν την παρατηρητικότητα και την μνήμη (κατά τις επαναλήψεις) και περιέχουν πλήθος ερεθισμάτων.

    Η σφιχτή αγκαλιά της ΑΓΑΠΗΣ, του Γιώργου Μπουμπούση

    Η ιστορία της Αγάπης, της ελεφαντίνας με τη μεγάλη προβοσκίδα. Η Αγάπη τρελαίνεται να κάνει σφιχτές αγκαλιές στα ζωάκια των συναισθημάτων. Γιατί όμως εκείνα κάθε φορά που τη βλέπουν, τρέχουν μακριά της;

    περ. 4-5+ ετών

    Ο ομορφότερος γίγαντας στην πόλη, της Τζούλια Ντόναλντσον (εικ.: Άξελ Σέφλερ)

    Εκδόσεις Πατάκη

    Από τους δημιουργούς του ασύγκριτου Γκρούφαλο, του μοναδικού “Μια σκούπα, μα τι σκούπα” και άλλων μεγάλων επιτυχιών (Ξυλαράκης, Η ιστορία του Ηλία που αγαπούσε τα βιβλία κ.α.), ένα εξαίρετο βιβλίο που αγγίζει την λάμψη του Γκρούφαλο. Γιατί εκείνος που έχει αποφασίσει να δώσει, να προσφέρει, να βοηθήσει, δεν βγάζει από την τσέπη το περίσσεμά του, δεν δίνει απλά τον ένα του χιτώνα, αλλά προχωρά ένα βήμα παραπέρα: επινοεί, εφευρίσκει, μετατρέπει.

    Το μεγάλο ταξίδι στο ποτάμι, του Μάγκνους Γουέιτμαν

    Εκδόσεις Διόπτρα

    Ένα καταπληκτικό ταξίδι, ένα εξαιρετικό, πολυεπίπεδο βιβλίο που αγκαλιάζει την πορεία και τον κύκλο του νερού (η μνήμη των δρόμων του νερού είναι μοναδική), τις περιβαλλοντικές προεκτάσεις από τις ποικίλες δραστηριότητες των ανθρώπων που επέλεγαν από παλιά το νερό για ζωή και οικονομική και κοινωνική δραστηριοποίηση. Ένα μοναδικό βιβλίο που περνά την παρατηρητικότητα σε άλλο επίπεδο, αφού ο μικρός αναγνώστης καλείται να εντοπίζει το παπάκι και άλλες λεπτομέρειες και μορφές που εμφανίζονται στις σελίδες (σαλιγκάρι, πού είσαι πάλι;), να τις ακολουθεί, να βλέπει την αλλαγή της θέσης τους στις σελίδες.

    Ο Μπαμπάς μου, της SOOSH (ένας σπουδαίος μπαμπάς)

    Εκδόσεις Φουρφούρι

    Υπέροχο! Η συγγραφέας αποτυπώνει έναν πολύ τρυφερό, δοτικό, ευαίσθητο μπαμπά που κουβαλάει τις σπουδαίες αρετές που πρέπει να χαρακτηρίζουν όλους τους πατεράδες: χρόνος με το παιδί και κυρίως διάθεση να βρει λίγο χρόνο ακόμα κι όταν η δουλειά είναι πολλή, παιχνίδι μαζί, κατανόηση-ενσυναίσθηση, χιούμορ, φαντασία, αγάπη.

    Το γεράκι στην καμινάδα, της Ειρήνης Αγγέλη

    Εκδόσεις Καστανιώτη

    Η Ειρήνη Αγγέλη ντεμπουτάρει εντυπωσιακά. Ο βραχύς, περιεκτικός λόγος, η ηρεμία των λέξεων και των εικόνων που αυτές δημιουργούν καθώς συνεργάζονται, η απλότητα στη δομή και το ύφος της ιστορίας, η απουσία διδακτισμού τη στιγμή μάλιστα που το βιβλίο “διδάσκει” αέρινα αξίες ενσυναίσθησης, αλληλεγγύης, φροντίδας για κάθε πλάσμα και ξεφανερώνει τις μικρές συνενοχές που χρειάζονται για να φτιάξουμε μικρά θαύματα και μεγάλες σωτηρίες, ειδικά των παιδιών η ανόθευτη αγνότητα. Και η Πέρσα Ζαχαριά… μαγεύει!

    Ο πάππους που δεν γνώρισα, της Κατερίνας Σέρβη

    Εκδόσεις Πατάκη

    Η Κατερίνα Σέρβη γράφει μια πολύ όμορφη ιστορία, για έναν παππού που υπήρξε πριν την αφηγήτρια, για την μαγεία που ασκούν στα παιδιά τέτοιες μοναδικές στιγμές πραγματικής ιστορίας που έχτισαν την μεγάλη Ιστορία του κόσμου και το πως τέτοια κατορθώματα και όψεις των ανθρώπων εμπνέουν τους μεταγενέστερους, για τον παραλογισμό και την θαυμαστή ενίοτε ηθική του πολέμου και το σθένος κάποιων ανθρώπων να μην εγκαταλείψουν ποτέ.

    Σ’ αγαπάω (σχεδόν πάντα), της Άννα Λιένας

    Εκδόσεις Πατάκη

    Η Καταλανή Άννα Λιένας σε συνεπαίρνει ήδη με τα κολάζ, με τις μολυβιές και τις ευφυείς συνθέσεις της με χαρτόνια και φυσικά υλικά τα οποία δεξιοτεχνικά διατάσσει, ενίοτε τρισδιάστατατα, στην επιφάνειά της. Ήδη από το εξώφυλλο καταλαβαίνεις ότι έχεις να κάνεις με κάτι ιδιαίτερο. Και καθώς ξεκινάς να διαβάζεις τον κοφτό, μεστό, γλυκό λόγο της ιστορίας, νιώθεις το εξαιρετικό πάντρεμα λέξεων και εικόνων, νιώθεις την συνδιαλλαγή σκέψεων, νοημάτων και ψυχολογικών παρατηρήσεων που πραγματικά προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους μία ουσιαστική κατεύθυνση και νόημα. Έτσι είναι αγάπη. Έτσι είναι η φιλία. Όπως την έστησε, σε λέξεις και εικόνες, η Λιένας.

    Η πολύχρωμη σκακιέρα, της Φωτεινής Βασιλείου (εικ.: Αιμιλία Κονταίου)

    Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

    Η Φωτεινή Βασιλείου γράφει μια πολύ ενδιαφέρουσα, αρκούντως διαφορετική, υπερρεαλιστική ιστορία, εκκινώντας μάλιστα από τον απόλυτο ρεαλισμό: ένα κορίτσι ζητάει από τον μπαμπά του λίγο χρόνο, αυτός απασχολημένος δεν μπορεί να της τον δώσει και εκείνη βρίσκει έναν τρόπο να του τραβήξει την προσοχή.

    Μαμούν, των Αλίκης Γιαννάκη, Ματθαίου Αμανατιάδη (εικ.: Στέλλα Δημητρακοπούλου)

    Εκδόσεις Μικρή Σελήνη

    Τι είναι άραγε αυτό το μαμούν; Μήπως είναι μαμούθ; Ή μαμούνι; Και γιατί όταν του φωνάζεις “ξου, ξου, ξου”, αυτό έρχεται κατά πάνω σου, αντί να φύγει; (Προσεχώς στο ELNIPLEX)

    Αλφαβητάρι στο χέρι, της ISOL

    Εκδόσεις Μάρτης

    Το νιώθεις ήδη από τα εσώφυλλα. Το αλφαβητάρι της Isol είναι μια ελεύθερη κατάδυση στον μαγικό κόσμο των γραμμάτων, των ήχων και των λέξεων με όλες τις αισθήσεις αφυπνισμένες.

    Πέντε λεπτά, των Λιζ Γκαρτόν Σκάνλον και Όντρεϊ Βερνίκ (εικ.: Ολιβιέ Ταλέκ)

    Εκδόσεις Μεταίχμιο

    Πρωτότυπο, ευφυές, χιουμοριστικό εικονοβιβλίο για κάθε παιδί που άλλοτε παρακαλεί με ελπίδα: «Άλλα πέντε λεπτά!» και άλλοτε φωνάζει με φρίκη: «Τι; Άλλα πέντε λεπτά;»!

    Σου λέω αντίο! Σου λέω γεια!, της Κόρι Ντόερφελντ

    Εκδόσεις Διόπτρα

    Ένα λυπημένο αντίο κρύβει ένα χαρούμενο γεια. (Προσεχώς στο ELNIPLEX)

    Βάτραχος Τρίκλωπας, της Όλγκα ντε Ντιος

    Ο Βάτραχος Τρίκλωπας μεγαλώνει σε μια μολυσμένη περιοχή. Ένα ψηλό σάλτο θα γίνει αφορμή για να καταλάβει τι συμβαίνει στην περιοχή του και να ξεκινήσει τον αγώνα για να αλλάξει τον κόσμο. Άραγε, θα τα καταφέρει; Μια ιστορία που θα μας κάνει να πιστέψουμε στην αξία και τη δύναμη της ομάδας.

    Σκουλήκι αγαπάει σκουλήκι, του Τζέι Τζέι Όστριαν (εικ.: Μάικ Κουράτο)

    Εκδόσεις Κλειδάριθμος

    Ένα σημαντικό βιβλίο για την LGBT κοινότητα και για την κατανόηση και αποδοχή των δικαιωμάτων τής.

    Παίζουμε; της Σοφίας Πανίδου (εικ.: Ντανιέλα Σταματιάδη)

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος

    Η συγγραφέας μέσα σε ελάχιστες λέξεις αποτυπώνει μια ολόκληρη φιλοσοφία ανεκτικότητας, διαφορετικότητας, αποδοχής και προάγει την κουλτούρα του ανήκειν και του μαζί. Και έχει εικαστικό αρωγό αυτού του πολύ αξιόλογου βιβλίου, την εξαίρετη εικονογράφο Ντανιέλα Σταματιάδη που για ακόμα μία φορά εικονογραφεί με απλότητα γραμμών, αφαιρετικότητα, ήπια γεωμετρικά σχήματα, κομψές αποχρώσεις και αντιθέσεις, λιτό, διόλου υπερφορτωμένο περιβάλλον και αυτές τις ελκυστικές, μικρόσωμες φιγούρες που αφήνουν την αίσθηση animation μικρού μήκους.

    Γκαγκαρού, της Λήδας Βαρβαρούση

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος

    Ο Γκαγκαρού είναι αυθεντικά αστείος. Το χιούμορ είναι εξαιρετικό, συνεχές, πρωτότυπο και η ιστορία μιας φιλίας και ενός όμορφου ονείρου, όπως το να πας στο φεγγάρι, γραμμένα με δουλεμένο στίχο, καλό ρυθμό, ευχάριστο ύφος, απουσία νευρωτικών διδακτισμών και μια υπέροχη ατμόσφαιρα που αναδύεται από κάθε στίχο και από τις καλαίσθητες εικόνες της γνωστής εικονογράφου που κάνει κάθε φορά και καλύτερη δουλειά.

    Μια ιστορία σε σχήμα αρκούδου, της Ντον Κόλτερ Κράσεντεν

    Εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο

    Ιδιαιτέρως τρυφερό και συγκινητικό βιβλίο, το οποίο πραγματεύεται το τραχύ θέμα της απώλειας (αγαπημένου αντικειμένου) από την δυσκολότερη δυνατή σκοπιά: ενός παιδιού και δη στο φάσμα του αυτισμού.

    Τραμπα-τραμπαλίζομαι! της Έλενας Αρτζανίδου (εικ.: Daniela Iride Murgia)

    Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

    Η Έλενα Αρτζανίδου με ένα μεστό, ονειρικό, βραχύ κείμενο, σελίδα τη σελίδα μετατρέπει το περίφημο σχοινάκι σε καρδιά που τυλίγει τις φιλίες, σε στρόβιλο και ταύρου θυμό, σε παπαρούνα, σε ουράνιο τόξο που αιωρείται σαν χρωματιστό σχοινάκι.

    Παράξενος, του Κανισάλες

    Εκδόσεις Διάπλαση

    Απολαυστικός Κανισάλες και πάλι! Μετά το “Μεγάλη” που καθήλωσε με τον λυρισμό και τις ποιητική ανατροπή του, ο Κανισάλες επιστρέφει με το χιουμοριστικό και ευρηματικό “Παράξενος“.

    περ. 5-7 ετών

    Η Κόκκινη και η Πόλη, της Μαρί Βογκτ

    Εκδόσεις Ίκαρος

    Ένα από τα αριστουργήματα της χρονιάς. Πολυσήμαντο, πολυεπίπεδο, εικαστικά άρτιο, ένας σύγχρονος αναγραμματισμός της διάσημης Κοκκινοσκουφίτσας που στάζει από παντού σκέψεις, ιδέες, παράλληλα εικονιστικά και κειμενικά σχόλια.

    Πες-Πες Μία ιστορία, της Μαρίας Παπαγιάννη (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    Εκδόσεις Πατάκη

    Η Μαρία Παπαγιάννη δημιουργεί μια ιστορία διαφορετική, καμωμένη με φαντασία. Κι εντελώς αβίαστα χωρίς υποταγές σε σκόπιμους διδακτισμούς αναδύονται οι αξίες της φιλίας, της διαφορετικότητας, της ανάγκης για επαφή και φυσικά της αγάπης για τις όμορφες ιστορίες.

    Ένας πραγματικός ιππότης, των Α. Αγγέλου και Ε. Σίνη (εικ.: Π. Μπουλούμπασης)

    Εκδόσεις Ίκαρος

    Ο Άγγελος Αγγέλου, η Έμη Σίνη και ο Πέτρος Μπουλούμπασης υπογράφουν ένα από τα πιο όμορφα βιβλία της χρονιάς. Με 178 μόλις λέξεις σε 12 εικονογραφημένα σαλόνια, συγγραφείς και εικονογράφος συνυφαίνουν ένα λιτό εγκώμιο στην σύγχρονη, “αστική” ιπποσύνη η οποία όμως είναι απλώς το ημιδιαφανές προπέτασμα όλων των σπουδαίων παραμέτρων που υπαινίσσονται: ευγένεια, αλληλεγγύη, απτό ενδιαφέρον και βοήθεια στον συνάνθρωπο, στον έχοντα ανάγκη, θάρρος και θέληση ταυτόχρονα.

    Ταξίδι με το σύννεφο, του Μάρκο Σκαλτσόνε

    Εκδόσεις Διάπλαση

    Μια υπέροχη ιστορία, στα όρια του αριστουργήματος, από τον Μάρκο Σκαλτσόνε, που μαγεύει με το κείμενο και την εικονογράφησή του. Παίρνοντας την ασίγαστη δύναμη και την παντελή αδιαφορία της φύσης (για την οποία έγραψαν ποιητές και κυρίως φιλόσοφοι) που δυσκολεύει τις ζωές των ανθρώπων και καταστρέφει τους κόπους τους, ο Σκαλτσόνε, με την αθωότητα ενός παιδιού ως καθοριστικό διαμεσολαβητή, μετατρέπει την ιστορία του σε μια ωδή στην ευεργετική δύναμη της φύσης και την καθοριστική παρέμβαση, καθοδήγηση και δύναμη του ενός ανθρώπου/παράγοντα.

    Το μπάνιο μας, του Φίλιππου Φωτιάδη

    Εκδόσεις Μάρτης

    Το αφήγημα είναι απολαυστικό! Γραμμένο με χιούμορ και αμεσότητα! Η κατάσταση του εγκλεισμού απεικονίζεται χωρίς να μεταδίδεται στον αναγνώστη δυσφορία ή στεναχώρια. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση του ήρωα κεντρίζει το ενδιαφέρον ήδη από τις πρώτες αράδες. Οι αναφορές «μένουμε σπίτι» και βγαίνουμε για «σωματική άσκηση» βρίσκουν τη θέση τους στην ιστορία και φυσικά ταυτίζονται με τα πρόσφατα βιώματα όλων μας.

    Ο ελέφαντας στη σκιά, της Ναντίν Ρομπέρ (εικ.: Βαλέριο Βιντάλι)

    Εκδόσεις Διάπλαση

    Με λέξεις απλές, με λόγο σφιχτό, λιτό, η Ρομπέρ υφαίνει μια έξοχη ιστορία, με βαθύ φιλοσοφικό υπόστρωμα και μια ψαγμένη απάντηση στα όρια του αξιώματος όταν βρισκόμαστε ή όταν βλέπουμε κάποιον άλλον στη σκιά. Ένα αξίωμα που λέει σε ελεύθερη ανάγνωση πως “όταν είμαι στη σκιά, όταν βρίσκομαι σε μια συναισθηματική δυσφορία ή εμπλοκή, το μόνο που χρειάζομαι είναι μια απλή, παρηγορητική παρουσία και όχι κάποιον που θα χτυπιέται να με κάνει να αλλάξω διάθεση”.

    Ένας τοίχος στη μέση του βιβλίου, του Τζον Εϊτζί

    Εκδόσεις Κλειδάριθμος

    Απίστευτο βιβλίο, από έναν σπουδαίο δημιουργό. Ένα φιλοσοφικό αριστούργημα, για παιδιά από 3 ετών.

    Οι Απίθανες Περιπέτειες του κυρίου Θερβάντες, της Ελένης Κατσαμά

    Εκδόσεις Πατάκη

    Η Ελένη Κατσαμά υπογράφει το μεστό, λεπτοδουλεμένο, απολαυστικό κείμενο, όπου ταξιδεύεις στη ζωή του Μιγκέλ Θερβάντες πριν γίνει ο δημιουργός του Δον Κιχώτη και ο Βασίλης Σελιμάς εικονογραφεί αυτόν τον κόσμο με εκφραστικότητα, κόμικ διαύγεια και δυναμικές αποχρώσεις.

    Ημέρα του Λουκουμά, του Βασίλη Κουτσιαρή (εικ.: Χρύσα Σπυρίδωνος)

    Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

    Μια πρωτότυπη ιστορία από τον Βασίλη Κουτσιαρή που τολμά να φύγει από την επικαιρότητα και τα συνήθη θέματα και να γράψει κάτι πολύ διαφορετικό, ορμώμενο από την λησμονημένη παραμεθόριο της Ελλάδας. Γονείς απλοί, παραδοσιακοί, άνθρωποι του χωριού, προσπαθούν να μείνουν κοντά στο παιδί τους και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και επιθυμίες του. Μόνο που έχουν έναν δικό τους τρόπο, πέρα από τις αναμενόμενες στάσεις, για να πράξουν κάτι τέτοιο.

    Ο ρυθμός της βροχής, του Γκράχαμ Μπέικερ-Σμιθ

    Εκδόσεις Ίκαρος

    Πολύ ξεχωριστό βιβλίο που ανανεώνει υποδειγματικά τη φαρέτρα όσων βλέπουν τον κύκλο του νερού ως κάτι τετριμμένο την στιγμή που η λογοτεχνική απόλαυση είναι τόσο ψηλά.

    Το ταξιδιάρικο ξωτικό, της Παναγιώτας Στρίκου-Τομοπούλου (εικ.: Θέντα Μιμηλάκη)

    Εκδόσεις Μεταίχμιο

    Ένα από τα καλύτερα βιβλία της σειράς Μικρές Καληνύχτες, ένα βιβλίο τόσο πολυσήμαντο και με αυτό το απίθανο εύρημα τον περιπλανώμενων Χόμπο να το αναβιβάζει αισθητά, καθώς μέσω αυτού μας χαρίζει νοήματα, ιδέες, αξίες, δραστηριότητες, τα οποία χτίζονται με τρόπο φυσικά πάνω στο καλογραμμένο κείμενο.

    Πάμε να μετρήσουμε τη γη, της Κατερίνας Τζαβάρα (εικ.: Ευαγγελία Γουτιάνου)

    Εκδόσεις Διάπλους

    Μεστό, ιδιαίτερα δουλεμένο κείμενο, με λυρικές και μαγικές εναλλαγές, δυνατές τσιμπιές στην καρδιά, δυστοπική ατμόσφαιρα και εκείνον τον παράξενο, διεισδυτικό κόμικ κόσμο, με τις μεγάλες μορφές, τα καθαρά, γραφιστικά χρώματα και τις απλές γραμμές, δίχως βαριές λεπτομέρειες, της Ευαγγελίας Γουτιάνου.

    Η βαλίτσα της Nίνας, της Λίνας Μουσιώνη (εικ.: Σάντρα Ελευθερίου)

    Εκδόσεις Μεταίχμιο

    Η συγγραφέας Λίνα Μουσιώνη χρησιμοποιεί μια βαλίτσα ως εύρημα για να μιλήσει για εικόνες, σκέψεις, συναισθήματα, κρυμμένα μυστικά αλλά και ενδόμυχους φόβους και όνειρα.

    Η Δεσποινίς Ορθογραφία και η οικογένειά της, του Χρήστου Μπουλώτη (εικ.: Κώστας Θεοχάρης)

    Εκδόσεις Καλέντη

    Δέκα ιστορίες έπλασε ο μεγάλος τεχνίτης των παραμυθιών και του μαγικού ρεαλισμού Χρήστος Μπουλώτης, διασκεδαστικές, ανάλαφρες, με χιούμορ, για να αναδείξει τη σημασία και την αξία της ορθογραφίας, της γλώσσας, του λόγου και κυρίως να βοηθήσει τα παιδιά να την συμπαθήσουν λίγο, να την πλησιάσουν πιο φιλικά, να δουν τις παραξενιές της αλλά και τις ομορφιές της και παράλληλα να απενοχοποιήσει το λάθος δίχως να το καθαγιάζει.

    Τι ζητούσε μια φορά η αλεπού στη ρεματιά, του Κώστα Μάγου

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

    Μια όμορφη ιστορία με διακειμενικά στοιχεία από γνωστούς μύθους για την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της προσφοράς.

    Το χάος που δημιουργήσαμε, της Μισέλ Λορντ (εικ.: Τζούλια Μπλάτμαν)

    Εκδόσεις Άγκυρα

    Ένα καταπληκτικό βιβλίο, έναυσμα για γνώση και δράση. Απαραίτητο σε κάθε βιβλιοθήκη και περιβαλλοντικό πρόγραμμα.

    Τέλεια μέρα για νεύρα, της Σουζάν Λανγκ

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος

    Πολύ χιούμορ και βαθιά φιλοσοφία-στάση ζωής από την Σουζάν και τον Μαξ Λανγκ που δημιουργούν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο που παίζεται αυτοσχέδια από τους μικρούς ηθοποιούς, αλλά κυρίως προσφέρει σπουδαίο χώρο να συζητήσουμε, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε όταν έχουμε νεύρα και όταν αισθανόμαστε ότι σήμερα τα πράγματα δεν… τσουλάνε.

    Τα αδεσποτάκια της Μπαρτσελόνα, της Στέργιας Κάββαλου

    Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

    Μια πολύ όμορφη, καλογραμμένη και εύρυθμη ιστορία για τα αδέσποτα, την φροντίδα που πρέπει να τους παρέχουμε, τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε για την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής ζωής για αυτά και τις μικρές και μεγάλες συμμαχίες που υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό είναι το ανθρώπινο είδος όταν ξέρει πώς να φερθεί.

    Σαφάρι στο σαλόνι, της Μαριλίτας Χατζημποντόζη (εικ.: Ναταλία Καπατσούλια)

    Εκδόσεις Ψυχογιός

    Το καλύτερο βιβλίο της Μαριλίτας Χατζημποντόζη που εγκαταλείπει διδακτισμούς, και ομολογημένα μηνύματα και γράφει μια απολαυστική περιπέτεια, αποθεώνοντας την φαντασία των παιδιών, την ευρηματικότητά τους να ελίσσονται μέσα σε δύσκολες, πρωτόγνωρες καταστάσεις και να βρίσκουν απαντήσεις και διεξόδους και λύσεις.

    Ταξίδι με τον Σεβάχ, της Μαρίας Παπαγεωργίου

    Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

    Η Μαρία Παπαγεωργίου γράφει μια συγκινητική και άκρως παραμυθένια ιστορία και για ένα τόσο ευαίσθητο, δύσκολο και επίπονο θέμα, το προσφυγικό αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την τεράστια δύναμη και τη μαγεία του θεατρικού παιχνιδιού και της φιλίας.

    Ο φίλος πολεμιστής, της Young Karen

    Εκδόσεις Λιβάνη

    Τα παιδιά μπορούν να κάνουν εκπληκτικά πράγματα όταν έχουν τις σωστές πληροφορίες. Το βιβλίο αυτό τα βοηθά να κατανοήσουν τον τρόπο που εκδηλώνεται το άγχος και να μάθουν πώς να το αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Το άγχος μπορεί να είναι δημιουργικό!

    Αξίζουν της προσοχής σας:

    Μυρρίνη η μικρή Αθηναία, της Κατερίνας Σέρβη (εικ.: Λέλα Στρούτση, Εκδόσεις Πατάκη)
    Το κοράκι και το παγώνι, της Jo Fernihough (Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο)
    Εντάξει λέμε, του Τζόρι Τζον (εικ.: Μπέντζι Ντέιβις, Εκδόσεις Παπαδόπουλος)
    Ούγκο
    , της Ατινούκε (εικ.: Μπιργκίτα Σιφ, Εκδόσεις Ίκαρος)
    Στραντ… ένα βιολί για βαλς και ορχήστρα, των Νίκης Κάντζου και Φυλλιώς Νικολούδη (εικ.: Ναταλία Καπατσούλια, εκδόσεις Διάπλαση)
    Ο ιππότης που είπε Όχι, της Λούσι Ρόουλαντ (εικ.: Κέιτ Χίντλεϊ, Εκδόσεις Μικρή Σελήνη),
    Οι καλημέρες ενός ιππότη, της Ιωάννας Μπαμπέτα (εικ.: Αιμιλία Κονταίου, Εκδόσεις Μεταίχμιο)

    Μια κατηγορία μόνα τους

    Όταν ο ήλιος πάει για ύπνο, της Αργυρώς Πιπίνη (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    Εκδόσεις Μάρτης

    Το πραγματικό διαπλέκεται με το φανταστικό και το ονειρικό. Το λυρικό, ποιητικό, ομοιοκατάληκτο κείμενο είναι ένα εβδομαδιαίο ταξίδι που τα έχει όλα, γάμους και γλέντια, παιχνίδια, σχολεία για ζώα και σκάλες που οδηγούν στο φεγγάρι πάντα με ενορχηστρωτή και σκηνοθέτη τον Ύπνο. Η εικονογράφηση χαρακτηρίζεται από την αισθητική ποιότητα της Ι. Σαμαρτζή. Τα σχέδια, τα χρώματα και ο τρόπος που επιλέγει να τα συνδυάσει η εικονογράφος δημιουργούν μια ξεχωριστή, τρυφερή ατμόσφαιρα με έντονο το στοιχείο της παιδικής αθωότητας.

    Η τύχη του Φάουστο, του Όλιβερ Τζέφερς

    Εκδόσεις Ίκαρος

    Θέλετε να μαγευτείτε; Να διαβάσετε βιβλίο που θα μιλήσει με έξοχο τρόπο αλλιώς στον πεντοεξάχρονο, αλλιώς στον προέφηβο και τον έφηβο, αλλιώς στον ενήλικα; Ο μαέστρος Όλιβερ Τζέφερς δημιουργεί ένα πραγματικά πολυ-ηλικιακό βιβλίο, έναν σύγχρονο μύθο, φτιαγμένο από τα δομικά συστατικά των παλιών, παραδοσιακών μύθων, δίχως όμως κανένα από τα κουσούρια του

    περ. 7- 10

    Παράξενες κι ακόμα πιο παράξενες ιστορίες, της Παυλίνας Παμπούδη

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

    Υπέροχο! Η Παυλίνα Παμπούδη είναι ένας πραγματικός ανεμοστρόβιλος φαντασίας και αναγνωστικής απόλαυσης. Ο κόσμος της έχει χιούμορ, φαντασία, ασύμμετρες σκέψεις, φιλοσοφικούς στοχασμούς που σου αποκαλύπτονται.

    Ταξίδι στο βασίλειο της φαντασίας: Μέχρι τα βάθη της θάλασσας, του Τζερόνιμο Στίλτον

    Εκδόσεις Κέδρος

    Πάνω από 250 βιβλία. Πάνω από 170 εκατομμύρια πωληθέντα αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Μεταφρασμένο σε 49 γλώσσες. Με τον απίστευτο ρυθμό ο οποίος χαρακτηρίζει όλα τα βιβλία του Τζερόνιμο να καθηλώνει ξανά, με τις μεγάλες χρωματιστές γραμματοσειρές, την απίθανη εικονογράφηση, τα πλούσια text bubbles, τους χάρτες και τα πληροφοριακά κείμενα, τα γλωσσάρια και το πλήθος σπουδαίων ερεθισμάτων, ο καταπληκτικός Τζερόνιμο Στίλτον ταξιδεύει ξανά στο Βασίλειο της Φαντασίας και μαγεύει με τις περιπέτειες στις οποίες εμπλέκεται και τις αξίες και τις γνώσεις που περνά για ακόμα μία φορά στα παιδιά.

    Στο δάσος, του Σπύρου Γιαννακόπουλου και της Στέλλας Γεωργίου

    Εκδόσεις Πατάκη

    Ένα χιουμοριστικό κόμικ με έντονα, εξπρεσιονιστικά χρώματα, γεμάτο αναφορές σε κλασικά παραμυθιακά μοτίβα και γοργή δράση, που θα συναρπάσει τους προέφηβους από 9 ετών. (Προσεχώς στο ELNIPLEX)

    Μια στάλα μαγεία, της Μισέλ Χάρρισον

    Εκδόσεις Διόπτρα

    Είναι μαγική από την πρώτη παράγραφο του εισαγωγικού της σημειώματος η Μισέλ Χάρρισον, όταν και εξηγεί ότι έδωσε το επίθετο της οικογένειας όταν τυχαία βρήκε τη λέξη Γουίντερσινς και την σημασία της ενώ έψαχνε για τις μάγισσες.

    Έτοιμος από καιρό, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (εξώφ.: Θέντα Μιμηλάκη)

    Εκδόσεις Πατάκη

    Έτοιμος από καιρό, ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος επιστρέφει με ένα θαυμάσιο εφηβικό μυθιστόρημα γνώσης που ανασηκώνει επιδέξια την Αλεξάνδρεια που έφυγε από την ακμή των Αιγυπτιωτών Ελλήνων του 19ου και του μισού 20ου αιώνα.

    Η μαύρη σκόνη (Κουρσάροι της Περιπέτειας)

    Εκδόσεις Μεταίχμιο

    Μια από τις καλύτερες σειρές που εκδόθηκαν τα τελευταία χρόνια για παιδιά 8-14 ετών και δεν αποκλείεται να είναι η καλύτερη. Καθαρή λογοτεχνία υψηλών προδιαγραφών, ένας θησαυρός που ξεκλειδώνεται μέσα από το σεντούκι κορυφαίων σύγχρονων συγγραφέων.

    Δέκα κάλτσες (τέσσερις δεξιές και έξι αριστερές) σε απίστευτες περιπέτεις

    Εκδόσεις Πατάκη

    Tι συμβαίνει με τις κάλτσες που χάνονται στο πλύσιμο; Το βιβλίο περιγράφει τις διάφορες περιπέτειες που ζουν δέκα μονές κάλτσες. Υπάρχει μία ιστορία μυστηρίου, ένας μύθος με ηθικό δίδαγμα, ένα παραμύθι με ευτυχισμένο τέλος και άλλες. Μία από αυτές είναι η αγαπημένη μου, αλλά δε σας τη μαρτυράω! Μπείτε κι εσείς στον κόσμο με τις κάλτσες για να βρείτε την ιστορία που σας αρέσει πιο πολύ. Σας προειδοποιώ, όμως, ότι διαβάζοντας αυτό το βιβλίο κινδυνεύετε από υπερβολικό ενθουσιασμό. Και να ξέρετε ότι δεν πρόκειται ποτέ να ξαναδείτε με τον ίδιο τρόπο καμία κάλτσα, ακόμα και την πιο παλιά! (Προσεχώς στο ELNIPLEX)

    ΤΟ ΓΙΑΡΚ Τραγανά κοκαλάκια και ζουμερά ματάκια, του Bertrand Santini

    Εκδόσεις Οξύ

    Πρωτότυπο, απολαυστικό, ποιητικό βιβλίο που συνδυάζει το άσπρο με το μαύρο, το φως με το σκοτάδι, τον τρόμο με το γέλιο και σε οδηγεί μέσα από ακραία, αντιθετικά συναισθηματικά σοκάκια, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς και έντονο λυρισμό στην απόλυτη αρμονία της αγάπης.

    Το μαγικό αρωματοπωλείο 3 Το σατανικό σχέδιο των Αιωνίων, της Άννα Ρούε

    Εκδόσεις Μεταίχμιο

    Η Λούτσι Άλβενσταϊν το γνωρίζει καλά: κάποια από τα αρώματα του Μαγικού Αρωματοπωλείου κρύβουν μέσα τους επικίνδυνες δυνάμεις. Δυνάμεις που δεν πρέπει επ’ ουδενί να πέσουν σε λάθος χέρια. Και τότε η πόλη γεμίζει με ένα νέο αποσμητικό, τα ίχνη του οποίου οδηγούν στον αρχηγό των Αιωνίων, τον Σιρέλ ντε Ριτσμόντ. Η Λούτσι αποφασίζει να δράσει προτού να είναι αργά. Μαζί με τον φίλο της Ματς θα ταξιδέψουν ως το Παρίσι σε αναζήτηση απαντήσεων. Η Πόλη του Φωτός όμως κρύβει κινδύνους και ένα καλά θαμμένο μυστικό, που απειλεί να χωρίσει για πάντα τον Ματς από τη Λούτσι…

    Η Γιαγιά Τερματοφύλακας, της Σοφίας Μαντουβάλου

    Εκδόσεις Μεταίχμιο

    Αυτή δεν είναι μια ιστορία για έναν σούπερ εγγονό που ησυχία δεν έχει και μια σούπερ γιαγιά έτοιμη για όλα. Είναι μια ιστορία για μια σχέση δυνατή, αγαπησιάρικη, μοναδική. Πες πες η γιαγιά ξεδιπλώνει με ευφάνταστο και χιουμοριστικό τρόπο τις στιγμές που ζει με το αγαπημένο της εγγόνι.

    Οι 12 θεοί ντετέκτιβ: Ποιος έκλεψε το μήλο της Έριδας; του Φίλιππου Μανδηλαρά (εικ.: Ν. Καπατσούλια)

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος

    Ο Φίλιππος Μανδηλαράς τάραξε όσο λίγοι τα νερά του ελληνικού παιδικού βιβλίου με το αιρετικό, διαφορετικό, θαυμάσιο Ένα ψάρι που το έλεγαν Ορφώ, πρώτο βιβλίο της σειράς Οι 12 θεοί ντετέκτιβ. Τώρα, ο συγγραφέας επανέρχεται με το δεύτερο βιβλίο της σειράς και εντυπωσιάζει ξανά με μια ακόμα εύρυθμη, αφηγηματικά συμπαγή, άρτια δομημένη ιστορία για τις καθοριστικές στιγμές της Ιστορίας, τα “αν”, την σπουδαιότητα των επιλογών του ενός, αλλά και μια μεστή ιχνηλάτηση της ομορφιάς, εξωτερικής που όμως συναρτάται με όλους τους άλλους τύπους της.

    Η μάχη στο ποτάμι-Αχιλλέας εναντίον Σκάμανδρου, του Κωνσταντίνου Πατσαρού

    Εκδόσεις Πατάκη

    Λίγο πριν το τέλος της Ιλιάδας και το σμίξιμο του Αχιλλέα με τον Έκτορα, ο βραβευμένος συγγραφέας Κωνσταντίνος Πατσαρός, ξεδιαλέγει μια σκηνή από εκείνες που στάθηκαν κάτω από την σκιά της μεγάλης τελικής μονομαχίας, και την αφηγείται με έξοχο ρυθμό, με γλώσσα απλή και καλοδουλεμένη, σαν Όμηρος σημερινός που πεζογράφησε τον στίχο, και ανασηκώνοντας τις σπουδαίες νύξεις του αρχαίου ποιητή.

    Το εξπρές για τις απίθανες χώρες, του Peter G. Bell

    Εκδόσεις Διόπτρα

    Υψηλής φαντασίας το ταξίδι με το Εξπρές για τις Απίθανες Χώρες. Το απολαμβάνεις πραγματικά από τις πρώτες γραμμές.

    Το ποτάμι, του Αιμίλιου Σολωμού

    Εκδόσεις Πατάκη

    Λυρικό, ατμοσφαιρικό, εσωτερικό σαν ποτάμι που αργοκυλά, καλογραμμένο, σε ένα εναλλασσόμενο μοτίβο μελαγχολίας και ανάδυσης ελπίδας, με ήρωα ένα απόμακρο, οργισμένο παιδί που έχει να δει δύο χρόνια τον αγνοούμενο πατέρα του λόγω πολέμου, το βιβλίο του Αιμίλιου Σολωμού αναδεικνύει την δύναμη της πίστης, της αγάπης και της καθολικής αφοσίωσης, την συντριβή ενός παιδιού από την σαρωτική δύναμη του πολέμου, τους άσημους, κρυμμένους ήλιους που χαρίζουν ελπίδα, πίστη ότι ίσως υπάρχει μια χαραμάδα φωτός στις γκρίζες ζωές.

    Το αγόρι που μεγάλωνε δράκους, της Άντι Σέπερντ (μετ.: Βούλα Αυγουστίνου)

    Εκδόσεις Μεταίχμιο

    Η συγγραφέας μέσα από μια απλή δομή δημιουργεί μια ελκυστική ατμόσφαιρα για τους αναγνώστες και σε αυτό συντελούν η αμεσότητα, το χιούμορ και η εστίαση στους χαρακτήρες, τις σχέσεις και τα συναισθήματα των ηρώων. Με φόντο το δέντρο των δράκων η συγγραφέας ενορχηστρώνει μια ιστορία για τη διαφορετικότητα, την οικογένεια και τη φιλία…

    Τα ποδοσφαιρόνια- Το μυστήριο με τους κοιμισμένους διαιτητές, του Ρομπέρτο Σαντιάγο

    Εκδόσεις Πατάκη

    Με αρκετές πολυεπίπεδες νύξεις, κοινωνικής και πολιτικής απόχρωσης, νοτισμένες όλες με περιπέτεια και αγωνία, με μια πρωτοπρόσωπη αφήγηση (του Πακέτο) που ρέει, όχι απλά απρόσκοπτα, αλλά ιδιαιτέρως δυναμικά, ο συγγραφέας Ρομπέρτο Σαντιάγκο δημιουργεί μια πολύ δυνατή best seller σειρά που θα αρέσει σε ποδοσφαιρόφιλους και όχι μόνο.

    Η κόκκινη κότα και ο Προκόπης ο τεμπέλης, της Νάντιας Λιαρέλλη

    Εκδόσεις Πατάκη

    Δύο πολύ όμορφα παραμύθια, με την ψυχή και τη γλώσσα των λαϊκών παραμυθιών ακέρια και την αφηγηματική αμεσότητά τους να κερδίζει τον αναγνώστη, περιέχονται στο βιβλίο της Νάντιας Λιαρέλλη, η οποία διατηρεί επιδέξια την απλότητα, τη δομή και την εκφραστικότητα των παλιών παραμυθιών.

    Κοραλλιογενής ύφαλος, της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου (μετ.: Βασίλης Γρίβας)

    Εκδόσεις Μεταίχμιο

    Αλήθεια, τι μπορεί να κρύβεται κάθε φορά πίσω από μια μουντζούρα, ένα σύνθημα, μια ταγκιά; Στην προκειμένη περίπτωση; Ένα ενδιαφέρον, καλογραμμένο εφηβικό βιβλίο! Άμεσο κι απαλλαγμένο από βερμπαλισμούς το κείμενο κερδίζει τον αναγνώστη από τις πρώτες σελίδες. Η προσέγγιση του γκράφιτι, της πιο αμφιλεγόμενης ίσως όψης του αστικού τοπίου, είναι ολιστική: ως τρόπος ελεύθερης έκφρασης, υποκουλτούρα αλλά και ως βανδαλισμός.

    Ο ελέφαντας, του Πίτερ Κάρναβας

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος

    “Ο ελέφαντας” δεν είναι μια απλή ιστορία για την κατάθλιψη. Είναι μια υπέροχα τρυφερή ιστορία για την ενσυναίσθηση, τις σχέσεις, τη διαχείριση της απώλειας. Ο συγγραφέας με άμεσο και αληθινό λόγο και ύφος καταφέρνει αβίαστα να συγκινήσει ακόμα και τον ενήλικα αναγνώστη.

    Η μύτη της θεάς, Ντετέκτιβ Κλουζ

    Εκδόσεις Μεταίχμιο

    Ότι αγαπάμε τον ντετέκτιβ Κλουζ είναι πλέον γνωστό! Αγαπάμε τον ιδεαλισμό, το χιούμορ του, τον τρόπο σκέψης του και τις ιδιαίτερες φιλίες που δημιουργεί. Απολαμβάνουμε το λιτό, καλογραμμένο κείμενο, το οποίο είναι επικεντρωμένο στην πλοκή της προς επίλυση υπόθεσης κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον ως την τελευταία σελίδα, το οποίο μάλιστα διατηρεί το ύφος του χάρη στη μεταφραστική ματιά της Μαρίας Αγγελίδου.

    Τι τρέχει στο χρυσό Κοράλλι; της Ελένης Γεωργοστάθη (εικ.: Λέλα Στρούτση)

    Εκδόσεις Ψυχογιός

    Η πιο άρτια περιπέτεια στα βιβλία της Ελένης Γεωργοστάθη και μια από τις πιο καλογραμμένες ιστορίες μυστηρίου για παιδιά των τελευταίων ετών. Καλό, ισορροπημένο χιούμορ, δουλεμένη υπόθεση στην λεπτομέρεια, ιδιαιτέρως έξυπνη πλοκή και με ρυθμό που διατηρεί ψηλά το ενδιαφέρον, το Τι τρέχει στο Χρυσό Κοράλλι είναι από τα βιβλία που προτείνεις δίχως δισταγμό σε, έμπειρα και μη, παιδιά-αναγνώστες.

    Σούπερ Γκρανόλα, της Νάντιας Δρακούλα

    Πέπλο μυστηρίου περιβάλλει τον Λυκαβηττό. Ποιοι κρύβονται πίσω από τη «Σούπερ Γκρανόλα»; Μια εκκεντρική συμμορία ζει στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας. Τέσσερις ξεχωριστές γιαγιάδες με δροσιά Λυκαβηττού, ταμπεραμέντο Κολωνακίου, εξαρχειώτικη καρδιά και τηνιακό αέρα, αποφασίζουν να πάνε κόντρα σε αυτούς που τις αδικούν στην καθημερινότητά τους. Οι γιαγιάδες φέρνουν τα πάνω κάτω, όταν ανακαλύπτουν μια μαγική συνταγή από την Κόστα Ρίκα που τις μεταμορφώνει σε υπερηρωίδες. (Προσεχώς στο ELNIPLEX)

    περ. 11-12+ ετών

    Ο Σάιμον ενάντια στην ανθρωπότητα, της Μπέκυ Αλμπερτάλλι

    Εκδόσεις Πατάκη

    Ένα αυθεντικό και σύγχρονο μυθιστόρημα ενηλικίωσης. Η Αλμπερτάλλι κέρδισε το βραβείο William C. Morris από την Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών, καθώς και το Γερμανικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Νέους. Επίσης, το 2018 βγήκε στις αίθουσες η ταινία Love, Simon, η οποία βασίστηκε στο βιβλίο και γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

    Κάπου λάμπει ακόμα ο ήλιος, του Μάικλ Γκρούενμπαουμ (μετ.: Μαρίζα Ντεκάστρο)

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος

    Ο Τοντ Χάζακ-Λόουι κάνοντας μια εξαιρετική έρευνα της εποχής και των γεγονότων και μια ενδελεχή ιχνηλάτηση της ζωής του Μάικλ Γκρούενμπαουμ δημιουργεί ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα ημερολογιακής μορφής (fictional diary)… Βιβλίο που καταργεί τον κακό εαυτό των ανθρώπων ή έστω τον απωθεί. Με τον Μίσα που γίνεται σχεδόν ολόγραμμα μπροστά σου. Με όλα τα παιδιά του τότε.

    Οι ματαιωμένοι αρραβώνες- Η 29η Απριλίου 1453, της Βησσαρίας Ζορμπά-Ραμμοπούλου

    Εκδόσεις Πατάκη

    Οι ματωμένοι αρραβώνες είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα για την αληθινή αγάπη, την προσφυγιά, την απώλεια αποτυπωμένο πάνω στον καμβά της ιστορίας της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Λογοτεχνικά άρτιο κι απαλλαγμένο από περιττούς εντυπωσιασμούς το κείμενο είναι συγχρόνως ανθρώπινο, άμεσο και γλαφυρό. Η συγγραφέας κινείται με άνεση και άριστη ισορροπία στα δύο επίπεδα της εξιστόρησης της προσωπικής ιστορίας των δύο νέων ανθρώπων και της ιστορίας της Πόλης. Τα ιστορικά στοιχεία ενσωματώνονται αρμονικά στο αφήγημα ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ηρώων και συγκινούν.

    Τι συμβαίνει με την κυρία Στριμμένου, της Εύας Κασιάρου

    Εκδόσεις Κέδρος

    Με φωνές, τιμωρίες και παράλογες απαιτήσεις η κυρία Κατερίνα Στριμμένου, γνωστή και ως η κυρία «όνομα και πράγμα», προσπαθεί να τιθασεύσει τους μαθητές της. Όλοι την τρέμουν. Ακόμα και οι γονείς. Στα γενέθλιά της τα παιδιά, για να την καλοπιάσουν, της προσφέρουν μια ανθοδέσμη με κόκκινα τριαντάφυλλα. Μα, ακόμα και τότε, η αντίδρασή της δεν είναι αυτή που περίμεναν! (Προσεχώς στο ELNIPLEX)

    Μυστική αποστολή – Τα χαμένα γράμματα, της Μαρίας Δασκαλάκη

    Εκδόσεις Μίνωας

    Μια περιπέτεια που ξεκινά από τα χρόνια της δικτατορίας και της αντίστασης στην Ελλάδα και φτάνει ως τις μέρες μας. Θα καταφέρουν τα παιδιά, στην ακριτική Κάλυμνο, να εξιχνιάσουν και αυτήν τη Μυστική Αποστολή; (Προσεχώς στο ELNIPLEX)

    περ. 13-14+ ετών

    Η ερώτηση και η απάντηση, του Πάτρικ Νες (Κινούμενο Χάος, Βιβλίο 2, μετ.: Γ. Μπλάνας)

    Εκδόσεις Πατάκη

    Ο Πάτρις Νες χτυπάει δεξιοτεχνικά τα πλήκτρα συναισθημάτων, ιδεών, σκέψεων, γεγονότων δείχνοντας πόσο μεγάλη προσπάθεια απαιτείται για να γίνεις ή να παραμείνεις άνθρωπος ή έστω ανθρώπινος, πόσο εύκολα εκπίπτεις και γίνεσαι… τέρας. Άλλοτε κυνικός, άλλοτε λυρικός, άλλοτε με τη δύναμη λίγων λέξεων κι άλλοτε με την ισχύ μιας μεγάλης συστοιχίας τους. Η γραφή του σε κερδίζει αναμφίβολα, βαίνει πέρα από το καλό και το κακό και τα συνήθη στερεότυπα και τις εύκολες ταυτίσεις των αναγνωστών μαζί τους. Μια διαρκής ψυχική ανισορροπία και πολυπλοκότητα εξατμίζεται παντού και δεν γνωρίζεις ποτέ στα σίγουρα ποιον δρόμο πρέπει να περπατήσεις και ποιοι είναι οι σύμμαχοί σου.

    Το βιβλίο της σκόνης 2-  Η Μυστική Κοινοπολιτεία, του Φίλιπ Πούλμαν

    Εκδόσεις Ψυχογιός

    Στον δεύτερο τόμο του Βιβλίου της Σκόνης η εικοσάχρονη πλέον Λύρα και το δαιμόνιό της, ο Παντελεήμων, παρασύρονται στα περίπλοκα και επικίνδυνα μέρη ενός κόσμου που δεν είχαν ιδέα ότι υπήρχε. Τον δικό του δρόμο τραβάει και ο Μάλκολμ. Κάποτε ήταν ένα αγόρι με μια βάρκα και με αποστολή να σώσει ένα μωρό από την πλημμύρα. Τώρα είναι άντρας με έντονη την αίσθηση του καθήκοντος και την επιθυμία να κάνει το σωστό. Ο κόσμος τους είναι οικείος και ασυνήθιστος συνάμα και πρέπει να ταξιδέψουν πέρα από την Οξφόρδη, να διασχίσουν την Ευρώπη και την Ασία, αναζητώντας μια πόλη στοιχειωμένη από δαίμονες, ένα μυστικό στην καρδιά μιας ερήμου και το μυστήριο της Σκόνης. (Προσεχώς στο ELNIPLEX)

    Φως σε μαύρο ουρανό, της Ελένης Πριοβόλου

    Εκδόσεις Καστανιώτη

    Ένα από τα 5-6 καλύτερα εφηβικά βιβλία της τελευταίας δεκαετίας. Άμεσο και διαπεραστικό σαν αστραπή τη νύχτα. Ευθύ και ειλικρινές, ρεαλιστικό όσο δεν παίρνει, σα να το έγραψε κάποιος που όλα αυτά τα έχει βιώσει ή τα είδε να συμβαίνουν μπροστά του. Γλώσσα απλή, στρωτή, αφτιασίδωτη, μεστή, απροσποίητη, δίχως ψευτομερεμέτια και μοντέρνες συντομογραφίες για να αρέσει δήθεν στους εφήβους, τόσο ρέουσα όσο να πεις ότι το διαβάζεις απνευστί σε μια μέρα.

    Η σιωπή της Μελίνας. Μια σχεδόν αληθινή ιστορία, της Άννας Βασιλειάδη

    Εκδόσεις Κέδρος

    Η Άννα Βασιλειάδη υπογράφει αυτό το πολύ εύρυθμο, καλογραμμένο, ενδιαφέρον νεανικό μυθιστόρημα ενηλικίωσης που φανερώνει εύληπτα πόσο μεγάλη προσπάθεια χρειάζεται να διαφύγεις από το τέρας της ταπείνωσης, της απειλής και της κακοποίησης, αλλά και σκιαγραφεί αρκετά βαθιά και δίχως συναισθηματικές υστερίες (παρά την βαναυσότητα του θέματος) την ψυχολογία και τα αδιέξοδα έφηβων παιδιών που ζουν τέτοιες ακραίες καταστάσεις.

    Γνώσεων

    Πορτρέτα ζωγράφων: Βίνσεντ Βαν Γκογκ, της Λούσι Μπράουνριτζ

    Εκδόσεις Διόπτρα

    Εξαιρετικά τα βιβλία της Λούσι Μπράουνριτζ. Προσπαθούν και επιτυγχάνουν στο ακέραιο την βασική αποστολή τους: μέσα από τη ζωή του Βαν Γκογκ (και στο δεύτερο βιβλίο της Φρίντα Κάλο) αναδεικνύουν πώς εξελίχθηκε η πορεία του ως ζωγράφος, πώς έχτισε σταδιακά το προσωπικό του ύφος, ποιοι παράγοντες τον επηρέασαν, πώς έσμιξε με τους ιμπρεσιονιστές και πώς αυτοί σφράγισαν το στυλ του στο Παρίσι, γιατί μετακόμισε στην Αρλ και πώς άρχισε να ζωγραφίζει μανιωδώς, ποια συναισθήματα τον οδήγησαν σε συγκεκριμένες αποτυπώσεις, γιατί περπατούσε μέσα σε τοπία ή παρατηρούσε ανθρώπους να εργάζονται στα σταροχώραφα.

    Το αλφαβητάρι της ζωής, της Ελένης Σβορώνου

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

    Tο Αλφαβητάρι της Ζωής, συνέκδοση των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, είναι γραμμένο σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, αραβικά και φαρσί. Πρόκειται για ένα αλφαβητάρι, μια μεγάλη ακροστιχίδα, από το Α ως το Ω, που αντιστοιχεί σε κάθε γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό ζήτημα. (Προσεχώς στο ELNIPLEX)

    Το μεγάλο βιβλίο των ζουζουνιών, του Γιούβαλ Ζόμερ

    Εκδόσεις Κλειδάριθμος

    Μεγάλο μέγεθος που παραπέμπει σε εγκυκλοπαίδεια, εκπληκτική εικονογράφηση, με απίστευτες λεπτομέρειες και εικαστική αρτιότητα, μεστές πληροφορίες που αποτελούν δυναμική εισαγωγή γνώσης και όχι εγκυκλοπαιδική παράθεση πληροφοριών, επιστημονική πληρότητα, καλή ποιότητα χαρτιού, έξυπνο χιούμορ και εκείνη την συνολική αίσθηση ότι ξεφυλλίζεις και διαβάσεις κάτι πολύ προσεγμένο και με μεράκι φτιαγμένο.

    Πες μας, παππού… Πώς πήγαμε στο φεγγάρι, του Διονύση Π. Σιμόπουλου (η ιστορία της διαστημικής περιπέτειας)

    Εκδόσεις Μεταίχμιο

    Ο γνωστός Έλληνας αστροφυσικός κι Επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου Διονύσης Π. Σιμόπουλος δημιούργησε ένα πολυτροπικό βιβλίο για παιδιά με θέμα την εξερεύνηση του διαστήματος.

    Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας, του Τιμ Μάρσαλ

    Εκδόσεις Διόπτρα

    Σπουδαίο βιβλίο! 12 μεγάλοι χάρτες για να ανακαλύψετε την ιστορία και τον πολιτισμό του κόσμου. Έτσι τιτλοφορείται το βιβλίο και, πράγματι, μέσα από την ουσιαστική, πλήρη προσέγγιση 12 μεγάλων χαρτών, μας συστήνουν μέσα σε 80 μεγάλου μεγέθους σελίδες σχεδόν το 100% του κόσμου, της ανθρωπότητας και του πολιτισμού. Ρωσία, Κίνα, Η.Π.Α., Καναδάς, Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή, Ινδία-Πακιστάν, Ιαπωνία-Κορέα, Λατινική Αμερική, Αυστραλία, Αρκτική.

    Κωνσταντίνος Κανάρης, το όνομά μου: ο μεγάλος μπουρλοτιέρης αφηγείται, της Μαρίας Ανδρικοπούλου

    Εκδόσεις Καλέντης

    Ο Κωνσταντίνος Κανάρης ταξιδεύει τους νεότερους στα χρόνια του Αγώνα, πυρπολεί τη φαντασία και μεταλαμπαδεύει το ιδανικό της ελευθερίας, την έννοια της προσφοράς και την αξία της υπεράσπισης του κοινού καλού. Η αφήγηση του ήρωα, η οποία συνοδεύεται από μια εμβόλιμη εξιστόρηση, όπου παρεμβάλλονται πληροφορίες και η οποία συνδιαλέγεται με το κείμενο, φωτίζει τον άνθρωπο, τον αγωνιστή και τον πολιτικό Κανάρη, δίνοντας με ολοκληρωμένο τρόπο το πορτρέτο του Ψαριανού πυρπολητή που έγινε σύμβολο ανδρείας και τόλμης. (Προσεχώς στο ELNIPLEX)

    Οι μικροί μου κόσμοι, της Ζεραλντίν Κολέ

    Εκδόσεις Φουρφούρι

    Κάθε παιδί είναι μοναδικό. Με το βιβλίο ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΜΟΥ ΚΟΣΜΟΙ ανακαλύπτουμε με τον πιο απλό τρόπο πως το καθένα έχει  κι ένα δικό του, μοναδικό μικρό κόσμο! Κι ακριβώς επειδή κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, νιώθει την ανάγκη να δημιουργήσει ένα δικό του, εξίσου ξεχωριστό, μικρό κόσμο.

    Πού πάνε όλα αυτά; Τα σκουπίδια, η ανακύκλωση και η προστασία του πλανήτη μας, της Τζες Φρέντς

    Η συγγραφέας αναδεικνύει τη σημασία της ανακύκλωσης (recycle) και της επαναχρησιμοποίησης (reuse) καθώς και την πολύ σημαντική και σύγχρονη κουλτούρα της μείωσης της κατανάλωσης (reduce). Αυτά τα τρία RE για τα οποία έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη στο ELNIPLEX είναι η νότα της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Τα τέρατα της Μυθολογίας, της Ιωάννας Μπαμπέτα

    Εκδόσεις Μίνωας

    Στη μυθολογία μας υπήρχαν ήρωες αλλά και θεοί που είχαν ανθρώπινη μορφή. Υπήρχαν όμως και πλάσματα διαφορετικά, τέρατα πολύ τρομακτικά! Που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές, αλλά νικήθηκαν τις περισσότερες φορές… (Προσεχώς στο ELNIPLEX)

    Το κάτι τι;, της Μαρίνας Γιώτη

    Εκδόσεις Διόπτρα

    Ο χειμώνας έφτασε στη Μελισσούπολη και τα μελισσάκια αρχίζουν να ξεμένουν από τροφή. Μια μέρα το καπάκι της Kυψέλης ανοίγει και ένα λαμπερό φως απλώνεται παντού. Ένα γιγάντιο Κάτι εμφανίζεται αφήνοντας ένα παράξενο ζυμάρι, κλείνει ο καπάκι και εξαφανίζεται. Τα μελισσάκια τρομοκρατούνται. «Τι ήταν αυτό;» «Τι θέλει από εμάς;» «Λέτε να ξανάρθει;» Οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή μέσα στην Κυψέλη. Θα αφήσει ο Μίλτος και η Μελίνα να καταστραφεί η Κυψέλη ή τελικά θα επικρατήσει η λογική; Ίσως όμως χρειάζεται κι ένα μικρό βήμα πίστης για να προχωρήσουν παρακάτω. (Προσεχώς στο ELNIPLEX)

    Παιχνίδια αντί-βαρεμάρας με χάρτες

    Εκδόσεις Πατάκη

    Ένα αυθεντικό βιβλίο γνώσεων το οποίο εκτρέπεται ευρηματικά στην διαδραστικότητα και το παιχνίδι. Πολιτισμοί, προϊόντα, επιτεύγματα, συντεταγμένες, μουσεία, καταδιώξεις ληστών, κρυμμένοι θησαυροί, παράλληλοι δρόμοι και λεωφόροι, ψηφιακοί χάρτες, κυβερνοχώρος και ηλεκτρονικά μηνύματα, διαφορετικές ζώνες ώρας και ταξίδι, παιχνίδια με ιππότες και δράκους, κρυπτόλεξα, εξερευνήσεις, εμπορικοί δρόμοι και ο δρόμος του μεταξιού, αποδράσεις αιχμαλώτων κατασκόπων από εχθρικές φυλακές, περιήγηση σε λούνα πάρκ ή ο γύρος της Ευρώπης του πολιτισμού είναι μερικές μόνο από τις πολύ ενδιαφέρουσες διαστάσεις που ανοίγει στο βλέμμα του αναγνώστη αυτό το βιβλίο.

    Εργαστήριο STEΜ για παιδιά: ρομποτική, ενέργεια, μηχανές, άτομα, κύτταρα γονίδια, στοιχεία

    Εκδόσεις Διόπτρα

    Το εργαστήριο STEM, τα δύο νέα αυτά βιβλία των εκδόσεων Διόπτρα, ανοίγουν ένα πλατύ παράθυρο στον κόσμο της ρομποτικής, των νέων εργαλείων, των έξυπνων μηχανών και όλων των μορφών ύλης: άτομα, στοιχεία, κύτταρα, γονίδια.

    Σκάρλετ, η γάτα της φωτιάς, του Βασίλη Παπαθεοδώρου

    Εκδόσεις Καστανιώτη

    Νέα Υόρκη, 1996: Σε μια αποθήκη στο Μπρούκλιν ξεσπά πυρκαγιά. Μια γάτα, που έχει βρει εκεί καταφύγιο με τα πέντε μικρά της, δίνει μάχη με τις φλόγες για να τα σώσει. Βαριά τραυματισμένη και σε άθλια κατάσταση, η Σκάρλετ ηρεμεί μόνο όταν σιγουρεύεται πως είναι όλα ζωντανά. Μια συγκινητική ιστορία που αποδεικνύει ότι η αγάπη της μητέρας δεν γνωρίζει όρια (Προσεχώς στο ELNIPLEX)

    Πετά πετά η μέλισσα, των Κίρστεν Χολ και Ιζαμπέλ Αρσενό

    Εκδόσεις Ποταμός

    Σκληρόδετο, καλαίσθητο εξώφυλλο με ανάγλυφο τίτλο, ωραία ποιότητα χαρτιού, λιτό και περιεκτικό κείμενο και εκπληκτική εικονογράφηση η οποία είναι και το μεγάλο ατού. Αυτά είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτό το όμορφο βιβλίο γνώσεων για το πολυτιμότερο ίσως έντομο του πλανήτη, τις μέλισσες.

    Οι αγωνιστές του 1821, της Αγγελικής Δαρλάση (εικ.: Σοφία Παπαδοπούλου)

    Εκδόσεις Μεταίχμιο

    Με λόγο ιδιαιτέρως φροντισμένο, που διεγείρει και διατηρεί το αναγνωστικό ενδιαφέρον με ευκολία, με ποικιλία, φυσικότητα και λιτότητα στο ύφος, η συγγραφέας αναπλάθει την ατμόσφαιρα της εποχής, φωτίζει επιδέξια την αποφασιστικότητα, την γέννηση του νέου τους εαυτού και μας τους παραδίδει μικρούς, τρωτούς και γήινους, πέρα από το ηρωικό, άφθαρτο πρότυπο που έχει τρυπώσει στο νου των περισσότερων εξ’ ημών, μέσα από πέντε εύρυθμες, καλοδιάβαστες ιστορίες, πέντε διηγήματα με ισάριθμες μυθοπλαστικές πινελιές που έπαιξαν το δικό τους μικρό ή λιγότερο μικρό ρόλο στο τρανό 21′.

    Για ενήλικες (περίπου)

    Ο Βασιλιάς της, του Χ. Α. Χωμενίδη

    Εκδόσεις Πατάκη

    Εξαιρετικός Χ.Α. Χωμενίδης.
    «Δεν ήταν για σένα, Μενέλαε, η Ελένη…» µου ’χε πει κάποτε ο Οδυσσέας.
    «Για κανέναν δεν ήταν. Τέτοια οµορφιά πόσο να την αντέξεις;» (Προσεχώς στο ELNIPLEX)

    Άμαροκ, του Βαγγέλη Γιαννίση

    Εκδόσεις Διόπτρα

    Δώδεκα χρόνια πριν, ο Φαϊζάλ Αμπντί συνελήφθη για τη δολοφονία της δεκαεξάχρονης Μάλιν στο Χέλεφορς. Ομολόγησε την ενοχή του, περιγράφοντας στους αστυνομικούς με κάθε λεπτομέρεια πώς τη σκότωσε και στη συνέχεια καταδικάστηκε. Το μυστήριο λύθηκε και οι κάτοικοι της μικρής πόλης μπόρεσαν να κοιμηθούν ξανά ήσυχοι. Μέχρι τη μέρα που η γυναίκα του Φαϊζάλ αυτοκτονεί. (Προσεχώς στο ELNIPLEX)

    Πέντε στάσεις, του Μάκη Τσίτα

    Εκδόσεις Μεταίχμιο

    Ο Μάκης Τσίτας, μετά τον Χρυσοβαλάντη στο Μάρτυς μου ο Θεός, γράφει τον με μια ανάσα συγκλονιστικό, θεατρικό μονόλογο μιας εμβληματικής γυναίκας που έζησε τη ζωή που της χρέωσε η κοινωνία, τη ζωή που την υποχρέωσε να ζήσει το εγχειρίδιο χρήσης που παραδιδόταν από το μαιευτήριο στην εξωφρενικά μεγάλη πλειονότητα των γυναικών, τη ζωή που της αναλογούσε από τα περιθώρια που της αφήνονταν. Και εν τέλει τη ζωή που η ίδια επέλεξε αφού, φορτωμένη με την αίσθηση του χρέους και του καθήκοντος, αρνήθηκε πολλές αιτίες και αφορμές για να αλλάξει δρόμο, να πάει σε μια έκτη στάση ζωής.

    Ο Παριζιάνος, της (Ιζαμπέλα Χαμάντ

    Εκδόσεις Μεταίχμιο

    Ενώ ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος διαλύει οικογένειες, καταστρέφει φιλίες και σκοτώνει εραστές, ένας νεαρός Παλαιστίνιος ονειροπόλος προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του. Ο Μιντχάτ Καμάλ κινείται σε έναν θρυμματισμένο κόσμο, από τις πολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στα σαλόνια του Μονπελιέ και ενός τρικυμιώδους Παρισιού. Διαπιστώνει πως όλα είναι εύθραυστα: ο έρωτας γίνεται απώλεια, οι φίλοι εχθροί και όλοι ψάχνουν κάπου να ανήκουν. Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία εν μέσω μιας παγκόσμιας σύρραξης· ένα ιστορικό μυθιστόρημα με εξαιρετικά σύγχρονη φωνή. (Προσεχώς στο ELNIPLEX)

    Δέσποινα, του Αύγουστου Κορτώ

    Κι αν η Παναγία ήταν Ελληνίδα μάνα; Η Δέσποινα έχασε τον γιο της –τριάντα τριών χρονώ παλικάρι, από μιαν αποκοτιά, μια φτυσιά στα μούτρα της Χούντας– κι έχει γυρίσει την πλάτη στον θρύλο που ξεπήδησε απ’ τον χαμό του: τι να την κάνει τη λατρεία του κόσμου, τους οπαδούς και τους πιστούς, όταν το παιδί της είναι μες στο χώμα; (Προσεχώς στο ELNIPLEX)

    Το κόκκινο μαντήλι, του Κυριάκου Αθανασιάδη

    Εκδόσεις Ψυχογιός

    Ο πολυγραφότατος συγγραφέας παιδιών, νέων και ενηλίκων, Κυριάκος Αθανασιάδης υφαίνει το πορτραίτο της χθεσινής Ελλάδας, το πορτραίτο του Καλλίνικου, ενός ήρωα χτυπημένου από τις δυσκολίες, ύστερα ευνοημένου από την τύχη και ακολούθως σε μια διαρκή μετεώριση. Μια συνεχής πάλη μεταξύ ηδονής και οδύνης, με το πρόσημο να γέρνει συνήθως προς την δεύτερη και το «ο» να αλλάζουν θέση τόσο συχνά με τα «i».

    Το τέλος του τέλους της γης, του Τζόναθαν Φράνζεν

    Εκδόσεις Ψυχογιός

    Ο γνωστός Αμερικανός συγγραφέας Τζόναθαν Φράντζεν κάποτε αφήνει κατά μέρους τις μυθιστορηματικές του ιστορίες και γράφει άλλες, πιο μικρές, που δεν έχουν αυτήν την πλοκή, αλλά αποτελούν έξοχες προσεγγίσεις πραγμάτων που σκέφτεσαι ή δεν είχες σκεφτεί ποτέ. Γνωστός για τα μυθιστορήματά του “Η εικοστή έβδομη πολιτεία (εκδ. Ψυχογιός), Κραδασμοί (εκδ. Ψυχογιός) και ιδίως το τρίτο του βιβλίο με τίτλο “Διορθώσεις” (εκδ. Ψυχογιός, 2017), ο Φράνζεν θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Αμερικανούς πεζογράφους της τελευταίας εικοσαετίας, με μια ιδιαίτερη ματιά στα αιρετικά, βαθυστόχαστα, εμβριθή δοκίμιά του.

    Η εκπαιδευτική πρόταση

    Ξεκίνα με μια τελεία, του Πίτερ Ρέινολντς

    Εκδόσεις Μεταίχμιο

    Ο Ρέινολντς εισέρχεται στον αμύθητο θησαυρό της γλώσσας, των λέξεων, τις οποίες όμως δεν αντιμετωπίζει στείρα και παλαιομοδίτικα, με πνεύμα “για πες μας τι ξέρεις” και “για να δούμε πόσα σωστά βρήκες”. Αντιθέτως, παρασύρει το παιδί-αναγνώστη σε ένα εξαιρετικό παιχνίδι αναζήτησης λέξεων, ταρακουνώντας και εμπλουτίζοντας το οπλοστάσιο των παιδιών το οποίο δεν αποτελείται απλώς από σπάνιες, δύσκολες, όμορφες λέξεις, αλλά από το πόσο καλά, συνδυαστικά και δυναμικά μπορείς να τις επιστρατεύσεις, να τις συνδυάσεις και να περιγράψεις διαφορετικές καταστάσεις.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular