More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΚαλύτερα έτσι, της Ρηνιώς Μίσσιου

    Καλύτερα έτσι, της Ρηνιώς Μίσσιου

     

    Παλιά, άγνωστο πότε. Παγερός ο χειμώνας. Το μεγάλο δάσος ολόλευκο και κοντά του όλα τα πλάσματα που περιμένεις να ζουν σε αυτό. Σε ένα σπιτόπουλο μικρό και νοικοκυρεμένο, με ευωδιά φαγητού και ζέση φωτιάς, ζούσε μια γελαστή γιαγιά, ένας γάτος, ο Μουρμούρης, κι ένας σκύλος, ο Γραίγος.

    Ίχνη γύρω από το δάσος παραξενεύουν τη γιαγιά. “Κανένας σκληρόκαρδος κυνηγός θα θύμωσε με το σκυλί του, που δεν έπιασε το θήραμα, και το παράτησε”, σκέφτηκε και άφησε λίγο φαγητό για να φάει το ζωντανό. Μα το έρμο ζωντανό δεν είναι κάποιος παρατημένος σκύλος. Είναι ο Σολ, ένας λύκος ξεπαγιασμένος και με στομάχι άδειο που γυροφέρνει το σπίτι της γιαγιάς, καθώς η πείνα τον οδηγεί σε περιοχές ανθρώπων.

    Ο Γραίγος μυρίζει τον Σολ. Είναι εκεί γύρω. Η μυρωδιά του φέρνει τις μνήμες της έχθρας τους. Ο Σολ βλέπει τον μεγαλόσωμο εχθρό και τον μετρά καλά πριν επιτεθεί κατάπως του μάθαινε η μάνα του. Οι δυο τους βρίσκονται μούρη με μούρη. Είναι εχθροί, έτσι θυμούνται, πρέπει να φαγωθούν. Η εξόντωση κάποιου εκ των δύο ή και των δύο είναι θέμα χρόνου. Όμως ξαφνικά, η ανάγκη, η μεγάλη δασκάλα και μαστόρισσα, τους μαθαίνει πράγματα που πολύς χρόνος δεν τα κατάφερε στο διάβα του κόσμου.Μήπως είναι φίλοι; Ή κάτι παραπάνω από αυτό;

    Καθίστε αναπαυτικά. Η Ρηνιώ Μίσσιου αφηγείται σαν παλιά γιαγιά πλάι σε φως και φλόγα τζακιού μια ιστορία παλιά: δάσος, καλοσυνάτη γιαγιά, ζώα, μια αρχετυπική έχθρα. Φτιάχνει το σκηνικό του χειμωνιάτικου δάσους, στήνει τους ήρωές της και τα χνάρια τους εναγύρω και δημιουργεί ένα πολύ γλυκό αφήγημα για παιδιά από 9 ετών αλλά και κάθε αναγνώστη. Μπροστά στα δόντια του σκύλου και του παλιού προγόνου λύκου στέκουν οι στερεοτυπικές μας διατυπώσεις, οι μνήμες που μας οδηγούν σε μηχανιστικές αντιδράσεις, η Ανάγκη ως θεά ως αναπόφευκτος, πανίχυρος νόμος της φύσης και των όντων της, η θέληση για ελευθερία, μακριά απ’ των ανθρώπων τις παγίδες.

    Η συγγραφέας κατασπαράζει το ξιπασμένο ανθρώπινο είδος, ο λύκος κατασπαράζει τον σκύλο ως ακόλουθο αυτού του υπερφίαλου είδους που βάλθηκε να κυριαρχήσει έναντι όλων και δισεκατομμύρια χρόνια εξέλιξης και φυσικής επιλογής ξετυλίγονται σε ένα βιβλίο που με ενθουσίασε, αν και στην αρχή το φοβήθηκα, καθώς μου έμοιαζε ότι πάει να απλώσει το ίδιο υλικό σε πολλές σελίδες. Με διέψευσε και μου φώναξε “δεν αφήνουμε ποτέ ένα βιβλίο”.

    Στα γκριζόμαυρα σκίτσα ο εξαίρετος Βασίλης Παπατσαρούχας.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Καλύτερα έτσι
    Σειρά: Χελιδόνια
    Συγγραφέας: Ρηνιώ Μίσσιου
    Εικονογράφηση: Βασίλης Παπατσαρούχας
    Σχεδιασμός εξωφύλλου σειράς: polka dot design
    Εκδόσεις: Πατάκη, Μάρτιος 2018
    Διόρθωση: Μαρία Τσιτωνάκη
    Φιλμ, μοντάζ: Μαρία Ποινιού-Ρένεση
    Σελίδες: 128
    Μέγεθος: 23 Χ 30
    ISBN: 978-960-16-7541-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular