More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΚαράβια που έπαιξαν με τη φωτιά και ταξίδεψαν την περιέργεια

    Καράβια που έπαιξαν με τη φωτιά και ταξίδεψαν την περιέργεια

    Πέρασαν σχεδόν 4 χρόνια από τα δύο πρώτα καράβια (Καράβια που δεν φοβήθηκαν, Καράβια που ταξίδεψαν τη φαντασία) της Μαρίας Αγγελίδου, του Αντώνη Παπαθεοδούλου και του Χρήστου Κούρτογλου για να επιστρέψουν οι τρεις δημιουργοί με τα δύο νέα βιβλία της σειράς.

    Θυμίζουμε πως τα “Καράβια που δεν φοβήθηκαν” είχαν λάβει το Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου γνώσεων για παιδιά από τον Κύκλο του Ελληνικού παιδικού βιβλίου, ενώ τα “Καράβια που ταξίδεψαν τη φαντασία εντάχθηκαν στη διεθνή λίστα White Ravens.

    Αυτή τη φορά η έρευνα και συγγραφή τους οδηγήσε στα Καράβια που ταξίδεψαν την περιέργεια και στα Καράβια που έπαιξαν με τη φωτιά, δυο νέες κατηγορίες καραβιών με εξίσου ενδιαφέρουσες ιστορίες.

    Χαρτογράφος του ταξιδιού ξανά ο Χρήστος Κουρτούγλου που με ωραία χρώματα και αίσθηση τρισδιάστατου στα κολάζ του, δημιουργεί το εικαστικό πλαίσιο των καραβιών. Και το κάνει όμορφα, καθώς σε κρατάει για αρκετές στιγμές στις εικόνες του βιβλίου.

    Πρώτα η Καλυψώ το καράβι το ανάποδο, που έφερνε τα πάνω κάτω και έκανε τα έξαλα ύφαλα κι αντίστροφα, που από Τζέι οκτακόσια είκοσι έξι, έγινε Καλυψώ κι από ναρκαλιευτικό γίνηκε ωκεανογραφικό. Ύστερα, το Λαγωνικό του 1820 που διέσχισε τον κόσμο όλο και έμαθε θαυμαστά πράγματα καθώς όλο ρωτούσε. Κι έπειτα το ολοκαίνουριο αρχαίο Κον Τίκι του 1947 όπου πέντε Νορβηγοί, ένας Σουηδός και η Λορίτα η παπαγαλίνα ξεκίνησαν από το Καλιάο του Περού ένα ταξίδι 8000 χιλ. φτάνοντας με μία σχεδία, το Κον Τίκι, στο αρχιπέλαγος Τουαμότου της Γαλλικής Πολυνησίας αποδεικνύοντας ότι οι αρχαίοι κάτοικοι του Περού μπορούσαν να διασχίσουν τον ωκεανό με επιτυχία.

    Μετά από το Κον Τίκι, έρχονται τα δυο καράβια που έκαναν τον Μέγα Αλέξανδρο να κλάψει και το Βάσα, το καράβι που ταξίδεψε στον χρόνο και είναι το μόνο πλοίο του 17ου αιώνα που διατηρείται ως τις μέρες μας σε μουσείο που κατασκευάσθηκε ειδικά για να το υποδεχτεί και σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του κόσμου.

    Με την ίδια αφηγηματική δεινότητα και χαρακτηριστικά των δύο προηγούμενων, ίσως ακόμα πιο μεστό λόγο, με γνώση, φαντασία και λεπτό χιούμορ, με φως πάνω στις πιο κρυμμένες πτυχές των ιστοριών, οι δυο συγγραφείς στρέφουν το βλέμμα μας σε έξι “περίεργα” καράβια της Ιστορίας. Κι αν για την Καλυψώ του Κουστώ ή το Κον Τίκι ίσως έχει πάρει το αυτί μας κάτι, οι άλλες ιστορίες έρχονται και με τον αιφνιδιασμό του αγνώστου (για τους περισσότερους).

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Καράβια που ταξίδεψαν την περιέργεια
    Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου, Μαρία Αγγελίδου
    Εικονογράφηση: Χρήστος Κούρτογλου
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Ιανουάριος 2018
    Σελίδες: 84
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-572-205-0

    φφφρ

    Τα καράβια που κάηκαν από τη μαγική φωτιά που το νερό δεν την σβήνει και την ιστορία του Αμπού Χαφς και της Κρήτης και εν τέλει του καπετάνιου και θριαμβευτή Νικηφόρου Φωκά. Η Πενσυλβάνια, το Ποταμόπλοιο που έσωσε από τύχη τον Σαμ Κλέμενς που έγινε -με ψευδώνυμο- ο πιο σπουδαίος συγγραφέας των Η.Π.Α. Η Πορτογαλέζα Νόσα Σενιόρα του 1605 που έπεσε γεμάτη… πιπέρι στον Τάγο κόντρα στο ρέμα. Και τέλος το βασιλικό καράβι-μούμια του Φαραώ Κούφου (Χέοπα), το καράβι του ήλιου που ανεβαίνει στον ουρανό και τον…παράδεισο.

    Τα καράβια που έπαιξαν με τη φωτιά είναι ίσως το βιβλίο με τις πιο άγνωστες ιστορίες της σειράς και αυτό το καθιστά άκρως ενδιαφέρον. Τα αφηγηματικά χαρακτηριστικά, η φαντασία, το χιούμορ και παροχή γνώσης μέσα από ένα όμορφο λογοτεχνικό ταξίδι αποτελούν και εδώ (δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς) τα βασικά δομικά στοιχεία.

    Εκδόσεις Ίκαρος.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Καράβια που έπαιξαν με τη φωτιά
    Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου, Μαρία Αγγελίδου
    Εικονογράφηση: Χρήστος Κούρτογλου
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Ιανουάριος 2018
    Σελίδες: 76
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-572-044-5
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular