More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-201812-15 ετώνΚώδικας για ιππότες, του Ίθαν Χοκ

    Κώδικας για ιππότες, του Ίθαν Χοκ

    Τον Ίθαν Χοκ οι περισσότεροι τον γνωρίζουν ως διάσημο, βραβευμένο ηθοποιό του Χόλυγουντ. Η αλήθεια είναι ότι οι σινεφίλ καθηλωθήκαμε με την εκπληκτική τριλογία του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ όπου μόνος, μαζί με τη Ζιλί Ντελπί έδωσαν ένα ρεσιτάλ ερμηνείας και φιλοσοφικής προσέγγισης του έρωτα.

    Στο μεταξύ, δεν είναι πολύ γνωστό ότι ο Ίθαν Χοκ είναι και συγγραφέας, έχοντας γράψει τα μυθιστορήματα «The Hottest State» και «Ash Wednesday». Εντάξει, αυτά δεν τα είχα διαβάσει, οπότε η λογοτεχνική διάσταση του τέσσερις φορές υποψήφιου για Όσκαρ Ί. Χοκ μου ήταν άγνωστη.

    Διαβάζοντας τον “Κώδικα για Ιππότες” από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση του σκηνοθέτη Θέμελη Γλυνάτση, η αλήθεια είναι ότι εξεπλάγην. Ότι υπήρξε υποψήφιος για Όσκαρ για τα σενάρια των δύο από τις τρεις ταινίες του Λινκλέιτερ (Before Sunset και Before Midnight) σίγουρα φανέρωνε έναν άνθρωπο που έχει σχέση με τη δημιουργία δουλεμένων ιστοριών και χαρακτήρων. Μόνο που η λογοτεχνία, και δη για νέους, είναι ένα άλλο πράγμα. Και σε αυτό το άλλο πράγμα, ο Ίθαν Χοκ διέπρεψε πραγματικά με τον τρόπο που παίρνει τον φανταστικό πρόγονό του, τον Ιππότη σερ Τόμας Λίμιουελ Χοκ, και φτιάχνει ένα γράμμα ενάρετης ζωής, έναν υπέροχο οδηγό ζωής, μια ωδή στη ζωή που έρχεται, έναν κώδικα για ιππότες.

    Οταν ο ιππότης παππούς του Ίθαν καταλαβαίνει ότι ίσως και να μην επιστρέψει σπίτι του, αφήνει ένα εκτενές γράμμα προς τον γιο του όπου του εκθέτει τις βασικές αρχές μιας ενάρετης ζωής, είκοσι επιταγές, μέσα από τις οποίες αποκαλύπτεται μια εξαίρετη προσέγγιση της ζωής και των ζητημάτων που ανακύπτουν σε αυτήν: μοναξιά, ταπεινότητα, ευγνωμοσύνη, φιλία, συγχώρεση, ειλικρίνεια, θάρρος, χάρη, υπομονή, δικαιοσύνη, γενναιοδωρία, αγάπη, πίστη και μερικές ακόμα, είναι οι ηθικές αξίες που αναπτύσσει ο συγγραφέας μέσω του προγόνου ιππότη και ουσιαστικά δομεί και δονεί τον αξιακό κώδικα κάθε νέου ανθρώπου και όχι ασφαλώς των υποψηφίων ιπποτών που μάλλον εκλείπουν. Με έναν συνδυασμό της δυτικής ιπποτικής παράδοσης και τέχνης, τον κώδικα ιπποσύνης δηλαδή των μεγάλων ιπποτών της δύσης αλλά και την εσωτερικότητα της ανατολικής φιλοσοφίας και των σαμουράι, ο Χοκ παραδίδε, χτύπο τον χτύπο, την καρδιά ενός ανθρώπου που τώρα διαπλάθεται: καλός, τολμηρός, ειλικρινής, δίκαιος, επιλεκτικά κοινωνικός, αλληλέγγυος, έντιμος, συνετός, υπομονετικός, γενναιόδωρος, αυτοπειθαρχημένος.

    Βαθύ, ρυθμικό, απολαυστικό, ένας κώδικας που θα λατρέψετε. Και ας μου επιτραπεί ότι το βιβλίο είναι ουσιαστικά ένα βιβλίο για κάθε πατέρα, τωρινό ή μελλοντικό, καθώς ο ιππότης, ο καλός μαχητής που φεύγει από το σπίτι του, με σπαθί και με άλογο κάποτε, με κινητό και αυτοκίνητο πια, βγαίνει να υπερασπιστεί καθημερινά στην κοινωνία το σπίτι του, να τα βγάλει πέρα με τους δράκους και τους κινδύνους, να παραμείνει ταπεινός και ενάρετος, να επιστρέψει σπίτι του ακέραιος, να διδάξει το παιδί του κώδικα ζωής. Ένας πατέρας οφείλει να είναι πάντα ένας ιππότης στα μάτια του παιδιού του. Και αυτόν τον ιππότη ο Ίθαν Χοκ τον σκιαγραφεί εξαίρετα.

    Κάθε κεφάλαιο κοσμείται από ένα πουλί που σκίτσαρε η σύζυγός του Ίθαν, Ράιαν Χοκ.

    Επιταγή 1
    Μοναξιά: Φρόντιζε να έχεις χρόνος μόνος σου, με τον εαυτό σου. Όταν αναζητάς τη σοφία και την καθαρότητα του νου σου, η σιωπή είναι εργαλείο χρήσιμο. Η φωνή της ψυχής μας είναι απαλή και δεν εισακούεται όταν αναγκάζεται να συναγωνιστεί με άλλες. Όπως είναι αδύνατον να δεις το είδωλό σου σε ταραγμένα νερά, έτσι συμβαίνει και με την ψυχή. Στη σιωπή, μπορούμε να δούμε την αιωνιότητα να αναπαύεται μέσα μας.

    Επιταγή 2
    Ταπεινότητα: Ποτέ μην ανακοινώνεις πως είσαι ιππότης, μόνο να φέρεσαι σαν ιππότης. Δεν είσαι καλύτερος από κανέναν, και κανείς δεν είναι καλύτερος από εσένα.

    Διακρίσεις

     ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Κώδικας για ιππότες
    Τίτλος πρωτοτύπου: Rules for a Knight
    Συγγραφέας: Ίθαν Χοκ
    Εικονογράφηση: Ράιαν Χοκ
    Μετάφραση: Θέμελης Γλυνάτσης
    Εκδόσεις: Πατάκη, Οκτώβριος 2017
    Διόρθωση: Αντωνία Γουναροπούλου
    Υπεύθυνη έκδοσης: Υβόνη Καρύδη
    Φιλμ, μοντάζ: Μαρία Ποινιού-Ρένεση
    Σελίδες: 228
    Μέγεθος: 12 Χ 18
    ISBN:
    978-960-16-6862-8

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Most Popular