More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΛύκε Λύκε σ' αγαπώ, του Φρεντερίκ Στερ

    Λύκε Λύκε σ’ αγαπώ, του Φρεντερίκ Στερ

    Τίτλος: Λύκε Λύκε…σ’ αγαπώ
    Συγγραφέας: Φρεντερίκ Στερ
    Εικονογράφηση: Φρεντερίκ Στερ
    Μετάφραση: Ρένα Ρώσση-Ζαϊρη
    Εκδόσεις: Μίνωας
    Σελίδες:  28
    ISBN: 9789602408452

    Αγόρασε το

     

    lykeΕίναι ο λύκος που ανατρέπει την εικόνα μας για αυτούς. Είναι ο λύκος που εκτροχιάζει τον κακό λύκο των παραμυθιών και μας τον φέρνει δίπλα μας, οικείο και φιλικό. Θέλω να είμαι ακριβής. Πολλά παραμύθια τα τελευταία 10-15 χρόνια κινούνται στο αντι-στερεότυπο του καλού λύκου. Κι είναι τόσα πολλά πια που αναρωτιέσαι μήπως τελικά ο λύκος είναι καλός.

    Ο λύκος όμως δεν είναι ούτε καλός ούτε κακός. Είναι αυτός που είναι. Ένα ζώο με τις συνήθειες και τις ιδιαιτερότητές του. Αν κάποιος έχει το “The Grey” (2011) με τον Λίαμ Νίσον μπορεί να αποκομίσει πολύ κακή εικόνα για αυτούς αλλά οπωσδήποτε θα αντιληφθεί ότι οι λύκοι θα σου επιτεθούν μόνο αν τους απειλήσεις εσύ ή κυρίως αν μπεις στο χώρο που έχουν μαρκάρει ως φωλιά τους.

    Το “Λύκε Λύκε…σ’αγαπώ” του Φρεντερίκ Στερ (πρωτότυπος τίτλος Monsieur Leloup est amoureux, Frederick Stehr, 1996, Editions Milan, France) έφερε τον κακό λύκο το 1998. Παρουσιάζει έναν λύκο μοναχικό, μακριά από εχθρότητες και κλασικά…λυκίσια συναισθήματα. Δε ζει στα βουνά, δεν ουρλιάζει τυπικά, δε ψάχνει για αίμα, δεν ορμά, δεν επιτίθεται, δεν εκδικείται. Ούτε καν είναι ένας διασκεδαστικά κακός λύκος όπως στα συνηθισμένα καρτούν της Ντίσνευ ή σε άλλα βιβλία όπου ως κλασικός χαζός την πατάει σε κάθε απόπειρά του (δεν το μέμφομαι αυτό, είναι ελκυστικό σε αρκετές περιπτώσεις). Είναι μοναχικός, σχεδόν θλιμμένος θα έλεγε κανείς, αυτάρκης και αποτραβηγμένος από τα χούγια των λύκων. Είναι εκτός αγέλης. Ζωγραφίζει και ζει ήρεμα. Κι αυτό που του λείπει είναι μια συντροφιά. Η όμορφη λύκαινα της διπλανής πόρτας θα αλλάξει τη ζωή του και θα φέρει την ποιητική αλληγορία στα μάτια των παιδιών. Δε μπορούν να την καταλάβουν άμεσα. Μα το σημαντικό είναι το πρώτο επίπεδο που θα καταλάβουν. Κι αυτό είναι εξίσου εξαιρετικό με το δεύτερο που θα καταλάβουμε εμείς, οι λίγοι μεγαλύτεροι…

    Βιβλίο δίχως κηρύγματα και βαθιά νοήματα. Βιβλίο με μια όμορφη ιστορία για τη μοναξιά και την ανάγκη συντροφικότητας που αποκαθηλώνει το λύκο της αγέλης, το λύκο τον κακό. Κακοί γινόμαστε όλοι όταν εισβάλλουν στη φωλιά μας. Στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μίνωας και σε μετάφραση Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη (σελίδες, 28, Αθήνα, 1998)

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular