More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΜάντρα, Μάντρα, τι μαγειρεύεις; της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου (εικ.: Αιμιλία Κονταίου)

    Μάντρα, Μάντρα, τι μαγειρεύεις; της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου (εικ.: Αιμιλία Κονταίου)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Ευτυχία δεν είναι να κάνεις πάντα αυτό που θέλεις, αλλά να θέλεις πάντα αυτό που κάνεις.
    Λέων Τολστόι

    Θα την έλεγαν Σάντρα αν η νονά δεν είχε παρακούσει και δεν την βάφτιζαν Μάντρα! Ένα χαρούμενο μωρό, αλλά κόρη μιας μάγισσας τρανής, στον κόσμο παινεμένης. Της άρεσε το σκοτάδι, οι ιστορίες με τέρατα απαίσια. Είχε και σόι ξακουστό∙ θείες εκείνη που ξεγέλασε τον Χάνσελ και τη Γκρέτελ και τη μητριά της Χιονάτης και γιαγιά εκείνη που γέλασε την Ωραία Κοιμωμένη. Αξιομίσητες όλες τους!

    Παράξενα ήταν όλα τους: τα ξόρκια και τα νανουρίσματά τους, τα δώρα, τα παιχνίδια. Μάγισσα, μάγισσα, τι μαγειρεύεις σήμερα; Αυτό είναι ωραίο παιχνίδι!

    Της αρέσει το μπάσκετ, ο χορός, η ζούμπα, η μουσική, το πράσινο, το κόκκινο, το κίτρινο. Αλλά το σχολείο δεν λες ότι της αρέσει. Στη Σχολή Αρχιμαγισσών, όπου ήταν αριστούχος η μαμά της, είχε μεγάλα προβλήματα. Δεν πήρε το ταλέντο της μητέρας της. Μπερδεύει ξόρκια, φίλτρα, συστατικά, σκέτη καταστροφή είναι. “Δε θέλω να γίνω μάγισσα, μαμά, δεν μ’ αρέσει”. Αυτό κι αν ήταν καταστροφή όταν της το είπε!

    Το εισέπραξα ως το πιο θεατρικό εικονογραφημένο που έχω διαβάσει εδώ και πολλούς μήνες. Η αφήγησή του είναι μη γραμμική, ιδιαιτέρως ζωντανή, οξυδερκής και με εκείνη την ένταση και τον εικονιστικό πλούτο των θεατρικών μονολόγων που σε κερδίζουν. Με κάποιες ικανοποιητικές δόσεις χιούμορ, απέχοντας από διδακτικά τσιτάτα ή επιμύθια, η συγγραφέας επιχειρεί μια αντισυμβατική προσέγγιση του θέματος “μάγισσες” όπου η κόρη πετυχημένης, διαβόητης μάγισσας δεν επιθυμεί να βαδίσει στα χνάρια της. Είναι το βάρος του πετυχημένου γονέα, είναι τα χνάρια που χάραξε που σε βαραίνουν, είναι η οικογενειακή παράδοση που χτίζει προσδοκίες και μικρές φυλακές στα παιδιά, στα οποία συχνά δεν επιτρέπουμε να ακολουθήσουν τον δρόμο τους. Φευ! Η μάγισσα Μάντρα της Γιώτας Αλεξάνδρου κατορθώνει μέσα από ευτράπελα, γκάφες, αναμνήσεις και την τρυφερή της ανυπακοή να αποτελέσει μια θαυμάσια φωνή ψυχικής ενδυνάμωσης, αυτονομίας και θέλησης.

    Η ιστορία φωνάζει ότι έχει τεράστιες δυνατότητες δραματοποίησης, μεταφοράς σε ένα αυτοσχέδιο ή πιο οργανωμένο θεατρικό σανίδι και σίγουρα ενός παιχνιδιού που μπορεί να ξεκινήσει ή να καταλήξει στο γνωστό παιχνίδι “Μάγισσα, μάγισσα, τι μαγειρεύεις σήμερα;”, μέσα στο οποίο θα τρέξει η ιστορία της Μάντρα μέσα στον κόσμο των μαγισσών.

    Ατμοσφαιρική, εκφραστική, καλαίσθητη, με αρκετές σπουδαίες στιγμές η εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου η οποία χτίζει τις σελίδες της με όμορφες αντιθέσεις, με μια πλούσια παλέτα που αντλεί από μεγάλο εύρος χρωμάτων και παίζοντας με το φως και τη σκιά αλλά και με την ίδια τη μορφή της Μάντρα.

    «Μπράβο το κορίτσι μου.
    Να παίξετε και το Μάγισσα, μάγισσα, τι μαγειρεύεις;
    Κάθε μάγισσα που σέβεται τον εαυτό της το ξέρει».
    Αυτό μάλιστα. Ωραίο παιχνίδι, γιατί λατρεύω το μαγείρεμα.
    Το κανονικό. Μια ομελέτα. Μια φακή. Ένα σουφλέ.
    Όχι σούπες με βατράχια, ερπετά κι άλλες αηδίες. Μπλιαχ.
    Και φυσικά όχι σούπες με παιδιά.
    Μας έχει βγει το όνομα.
    Αχ, αυτή η θεία με το καραμελόσπιτο, αυτή φταίει για όλα.

    Ακούστε δωρεάν την αφήγηση με QR Code.

    Για αναγνώστες από 4 ετών.

    Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

    Με μια ματιά

    • Το εισέπραξα ως το πιο θεατρικό εικονογραφημένο που έχω διαβάσει εδώ και πολλούς μήνες. Η αφήγησή του είναι μη γραμμική, ιδιαιτέρως ζωντανή, οξυδερκής και με εκείνη την ένταση και τον εικονιστικό πλούτο των θεατρικών μονολόγων που σε κερδίζουν. Με κάποιες ικανοποιητικές δόσεις χιούμορ, απέχοντας από διδακτικά τσιτάτα ή επιμύθια, η συγγραφέας επιχειρεί μια αντισυμβατική προσέγγιση του θέματος “μάγισσες” όπου η κόρη πετυχημένης, διαβόητης μάγισσας δεν επιθυμεί να βαδίσει στα χνάρια της. Είναι το βάρος του πετυχημένου γονέα, είναι τα χνάρια που χάραξε που σε βαραίνουν, είναι η οικογενειακή παράδοση που χτίζει προσδοκίες και μικρές φυλακές στα παιδιά, στα οποία συχνά δεν επιτρέπουμε να ακολουθήσουν τον δρόμο τους. Φευ! Η μάγισσα Μάντρα της Γιώτας Αλεξάνδρου κατορθώνει μέσα από ευτράπελα, γκάφες, αναμνήσεις και την τρυφερή της ανυπακοή να αποτελέσει μια θαυμάσια φωνή ψυχικής ενδυνάμωσης, αυτονομίας και θέλησης.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Η μάγισσα Σκουποξυλάνθη

    Ragtime – Νίκος Πλατύραχος

    The decant session

    Μάγισσες μ’ ομπρέλες

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Μάντρα, Μάντρα, τι μαγειρεύεις;
    Συγγραφέας: Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου
    Εικονογράφος: Αιμιλία Κονταίου
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Ιούλιος 2021
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Γιώτα Γκότση
    Γραφιστ. επιμέλεια: Ευτυχία Χρηστίδη, Ελληνοεκδοτική
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 22,5 X 30,7
    ISBN: 978-960-56-3422-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular