More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΕιδήσειςΜήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

    Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

    Το μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23.04.2019):

    Ακόμη μας συγκλονίζει -κι ίσως αυτό θα διαρκέσει για πάντα- η καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τον εμβληματικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων, το μνημείο-ορόσημο, μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Όσο κι αν φαίνεται, τουλάχιστον prima faciae, παράδοξο, τούτη η πολιτισμική τραγωδία μας διδάσκει, μέσ’ από τις στάχτες της, και την αξία του βιβλίου. Αξία σταθερή, αξία διαχρονική.

    Και για να γίνω σαφέστερος: Ουδείς μπορεί ν’ αμφιβάλλει ότι το μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ «η Παναγία των Παρισίων» κατέχει πια, ως απτό δείγμα πνευματικού κλασικισμού, περίοπτη θέση στο «Πάνθεο» της Παγκόσμιας Λογοτεχνικής Κληρονομιάς. Χάρη σ’ αυτό το βιβλίο, του οποίου τα λογοτεχνικά ίχνη μένουν ανεξίτηλα ως απαστράπτουσες ψηφίδες της εν γένει πνευματικής δημιουργίας, ο Ναός της Παναγίας των Παρισίων θα κατέχει, στο διηνεκές, περίοπτη θέση στην συλλογική μας μνήμη, ακόμη κι αν η Επιστήμη και η Τέχνη δεν καταφέρουν να επουλώσουν πλήρως τα βαθιά τραύματα, τα οποία άφησαν πίσω τους οι φλόγες.

    Αυτό το παράδειγμα αρκεί, όπως πιστεύω, για να δείξει ότι το βιβλίο, ιδίως στην έντυπη μορφή του, θα συνιστά μέσα στο χρόνο -και μάλιστα πέρα και έξω από την εξέλιξη της Τεχνολογίας- αξιόπιστο και αξιόμαχο φρουρό και συνοδοιπόρο του Πνεύματος και των ευγενέστερων δημιουργημάτων του.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular