More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20214-7 ετώνΜαμούν, των Αλίκης Γιαννάκη και Ματθαίου Αμανατιάδη (εικ.: Στέλλα Δημητρακοπούλου)

    Μαμούν, των Αλίκης Γιαννάκη και Ματθαίου Αμανατιάδη (εικ.: Στέλλα Δημητρακοπούλου)

    Το Μαμούν ξύπνησε χουζούρικο, αλλά έφυγε βολίδα για την παιδική χαρά. Όμως για μισό λεπτό. Τι είναι το Μαμούν; Δε ξέρετε… Ακούστε λοιπόν… Την εποχή των μαμούθ, ένα αυγουλάκι έκανε κρακ και γεννήθηκε ο Ξου, ένα μαμούνι σε μέγεθος θεριού! Μαμούνι και μαμούθ έγιναν… Μαμούν. Καλόκαρδος είναι. Κι όλοι τον αποπαίρνουν. Η πεταλούδα του είπε ότι έχει μεγάλη προβοσκιδομύτη, η πασχαλίτσα ότι είναι πολύ τριχωτός για τσουλήθρα και ένας λιβελούλης  τον είπε βαρύ για… πιλότο. Θλίψη. Απογοήτευση. Και ξαφνικά ένα “μπουμ”, ένα κλαδί σπασμένο και η ιστορία για τον Μαμούν αλλάζει..

    Πολύ δουλεμένος ομοιοκατάληκτος, έμμετρος, στίχος σε μια ιδιαιτέρως πρωτότυπη, έξυπνη, καλογραμμένη και με χιούμορ ιστορία από την Αλίκη Γιαννάκη και τον Ματθαίο Αμανατιάδη, με έναν εμπνευσμένο, χαριτωμένο ήρωα να κερδίζει την συμπάθεια όλων ήδη από την αρχή. Η περιφρόνηση και τα στερεότυπα που οδηγούν στην απογοήτευση και την κοινωνική απομόνωση, χρειάζονται κάποιες φορές έναν δυνατό αέρα και ένα κλαδί που σπάει για να κάνει η ιστορία την στροφή που πρέπει και να φανερώσει ότι η μεγάλη μύτη, το ασυνάρτητο, μαλλιαρό σουλούπι ή άλλες -υποκειμενικές- ατέλειες δεν αποτελούν κριτήρια αποτίμησης και αξιολόγησης της ποιότητας κάποιου. Να φυσάτε συχνά. Να κάνει τέτοιο αέρα ακόμα και όταν γύρω σας επικρατεί άπνοια. Και να γραπώνετε τις ευκαιρίες να βοηθήσετε άλλους. Ίσως δεν κερδίσετε τίποτε περισσότερο από την ηθική ικανοποίηση ότι βοηθήσατε και σώσατε κάποιον από μια δύσκολη στιγμή. Ίσως απλά διαλύσετε μερικές στερεοτυπικές απόψεις και συμπεριφορές. Μα ίσως και να αποκαταστήσετε τον ίδιο σας τον εαυτό στα μάτια των άλλων, ίσως και τα δικά σας.

    Εκπληκτική δουλειά από την Στέλλα Δημητρακοπούλου η οποία στο ντεμπούτο της γοητεύει με το αφαιρετικό, καλαίσθητο, εικαστικά μοντέρνο και φρέσκο στυλ της, με τον ήρωα που έπλασε και με την απλότητα που διατάσσει στις σελίδες τα σχέδιά της. Κερδίσαμε μια εικονογράφο πρώτης γραμμής ήδη από την πρώτη της δουλειά.

    Κι όμως;! Ο Ξου, αυτό το αλλόκοτο πλάσμα, με την περίεργη όψη και το απωθητικό όνομα θα καταφέρει να φωτίσει τον δρόμο για την αληθινή φιλία. Στο τέλος, η υπομονή, το πείσμα και η αγάπη για τους άλλους θα νικήσουν την απάθεια, τον φόβο και τα στερεότυπα.

    Μια φρέσκια, πρωτότυπη, ευχάριστη δουλειά τριών πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών που προτείνουμε να γνωρίσετε.

    Θα κοντραριστεί δυνατά για τις Χρυσές Λίστες του 2021.

    Εκδόσεις Μικρή Σελήνη.

    Διακρίσεις

    Προδημοσίευση: Διαβάστε τις πρώτες σελίδες

    Πατήστε το εικονίδιο Full Screen για ανάγνωση σε πλήρες μέγεθος.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μαμούν
    Συγγραφέας: Αλίκη Γιαννάκη, Ματθαίος Αμανατιάδης
    Εικονογράφηση, lettering: Στέλλα Δημητρακοπούλου
    Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη, 15 Ιουνίου 2020
    Επιμέλεια: Μαριάννα Ψύχαλου
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21 Χ 25
    ISBN: 978-618-5049-83-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular