More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2022Μασκοφόρος εκδικητής εναντίον Ζοργκ, του Σπύρου Γιαννακόπουλου

    Μασκοφόρος εκδικητής εναντίον Ζοργκ, του Σπύρου Γιαννακόπουλου

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 9-12) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Ήρωας μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, ακόμη κι ένας άνθρωπος που κάνει κάτι τόσο απλό και καθησυχαστικό όσο να τυλίξει με ένα πανωφόρι τους ώμους ενός μικρού αγοριού, προκειμένου να του δείξει ότι ο κόσμος δεν έχει τελειώσει.
    Μπάτμαν, Ο Σκοτεινός Ιππότης- Η επιστροφή (Από το Μασκοφόρος εκδικητής εναντίον Ζοργκ)

    Το δίδυμο του δεκάχρονου Άγη και του θείου Χάρη μας έχει προσφέρει ως τώρα την Πορτοκαλάδα με Ανθρακικό, τον Μασκοφόρο Εκδικητή, Το αγόρι που πετάει και τώρα έρχονται με την τέταρτη περιπέτειά τους: Μασκοφόρος εκδικητής εναντίον Ζοργκ.

    “Σκέφτομαι να σχεδιάσω μια ιστορία όπου {ο Μασκοφόρος Εκδικητής} θα αντιμετωπίσει νίντζα δεινοσαύρους από το διάστημα που ήρθαν να κατακτήσουν τη Γη”
    “Νίντζα δεινοσαύρους από το διάστημα;”
    “Ναι, δεν είναι πρωτότυπο;”
    “Σίγουρα”.
    “Σκέφτομαι αυτοί ο νίντζα δεινόσαυροι από το διάστημα να είναι ρομπότ και να τους χειρίζεται ένας κακός εξωγήινος”.
    “Ενδιαφέρον. Πώς θα τον λες;”
    “Δεν έχω σκεφτεί ακόμη”.
    Ο θείος Χάρης σκέφτηκε λίγο και είπε: “Πώς σου φαίνεται  το Ζοργκ;”
    “Ζοργκ;”
    “Στο μπαρ έχουμε ένα κοκτέιλ που το λέμε Ζοργκ”.
    …………….

    “Ζοργκ; Ωραίο το Ζοργκ, ρε θείε.”.
    “Ζοργκ, ο απόλυτος κακός” έκανε ο θείος.
    “Πρώτο, θείε! είπε ο Άγης και άρχισε να σχεδιάζει έναν Ζοργκ.

    Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από το προ-προηγούμενο βιβλίο, τον Μασκοφόρο Εκδικητή. Και αποκαλύπτει την επιλογή του συγγραφέα Σπύροςυ Γιαννακόπουλου να δημιουργήσει μια ιστορία βγαλμένη από τη φαντασία του Άγηξ και του θείου Χάρη, βγαλμένη από τις στιγμές μεταξύ τους και την έκταση των βιντεοπαιχνιδιών στη ζωή τους. Αλλά μια ιστορία δίχως αυτούς. Μια ιστορία της σύγκρουσης του Μεγάλου Ζοργκ και του Μασκοφόρου Εκδικητή! Για να δούμε…

    Ο Μεγάλος Ζοργκ, ο τεράστιος πράσινος, μοχθηρός καπετάνιος, με τα σουβλερά δόντια και τα αιχμηρά κέρατα. Ζόρτεκ, Βόρτεκ και Βλάταν, οι τρεις αξιωματικοί του, από τη φυλή Ζλατέρους. Το πλήρωμα του αστρόπλοιου Ζόργκατρον. Όλες οι προσπάθειες του Μεγάλου Ζοργκ να κατακτήσει το σύμπαν είχαν αποτύχει παταγωδώς.

    Εκατοστός δέκατος έκτος όροφος μεγάλου μεγάρου της Μακρόπολις. Ο λογιστής Ζαχαρίας Στραπάτσας προσπαθεί να βγάλει ισολογισμό της Κατσαρόλες και Τηγάνια Α.Ε. Και ξαφνικά σεισμός!

    Και ξαφνικά ο Ζαχαρίας Στραπάτσας αντί να πάει προς τα κάτω να βγει, πηγαίνει πάνω. Και ξαφνικά ο λογιστής γίνεται σούπερ ήρωας, γίνεται ο Μασκοφόρος Εκδικητής, ο ο προστάτης αυτής της πόλης. Μα επίσης ξαφνικά, η Πέτρα του Ολέθρου, το πιο ισχυρό κομμάτι από τον πυρήνα του Μαύρου Αστεριού αποκαλύπτεται από τις δονήσεις!

    “Σύμφωνα με τον θρύλο, μετά την έκρηξη του Μαύρου Αστεριού, ένα κομμάτι από τον πυρήνα του βρέθηκε να ταξιδεύει στους γαλαξίες, σπέρνοντας τον όλεθρο. Μέχρι που κάποτε καρφώθηκε σε έναν νεογνό πλανήτη, όταν αυτός ήταν ακόμη σε ρευστή κατάσταση και λάβα κυλούσε στην επιφάνειά του. Από τότε χάθηκαν τα ίχνη της”.

    Κι αυτός ο πλανήτης είναι η Γη! Ο Μεγάλος Ζοργκ κατευθύνεται προς τη Γη!

    Ο Πίτερ Σμιθ, ο μεγαλύτερος φαν του Μασκοφόρου Εκδικητή τον αναζητά, σχεδόν τον καταδιώκει. Θέλει να γίνει βοηθός του. Ε, δεν είναι κακή ιδέα να έχει και έναν διάδοχο ο Μασκοφόρος Εκδικητής.

    Ο Πίτερ είναι ο σύμμαχός του. Ο Μεγάλος Ζορκ είναι ο αντίπαλός τους. Και θα κάνει το παν για να αποκτήσει την Πέτρα του Ολέθρου και να κυριαρχήσει στο σύμπαν. Θα τα καταφέρει;

    Ένας φόρος τιμής ουσιαστικά στα κόμικς, στα βιντεοπαιχνίδια (Zorgoton Fortnite), στην αιώνια σύγκρουση του καλού και του κακού που κατοικοεδρεύει στον νου των ανθρώπων, των δημιουργών και στον λογισμό των παιδιών λαμβάνει επικές διαστάσεις ζωής ή θανάτου. Μια διαπλανητική μάχη μεταξύ του αρχετυπικού κακού που θέλει όλη τη δύναμη και όλο το σύμπαν δικό του, ενός συνηθισμένου λογιστή που μεταμορφώνεται με κάπα και σούπερ δυνάμεις ως άλλος Κλαρκ Κεντ και αποτρέπει το κακό και ενός παιδιού που ως άλλος Ρόμπιν γίνεται κάτι περισσότερο από το στήριγμά του.

    Είναι οι ιστορίες που έρχονται από όσα διαβάσαμε, παίξαμε, αγαπήσαμε, που γίνονται κάποτε μεγαλύτερες ακόμα και από εμάς τους ίδιους. Ιστορίες που αυτονομούνται από το είναι μας, από τη δική μας ύπαρξη, αποκτώντας τη δική τους δύναμη και υπόσταση και ουσιαστικά δημιουργώντας τις δικές τους διασυνδέσεις.

    Νομίζω ότι ο συγγραφέας με αυτό το βιβλίο πάει τη σειρά του Άγη και του θείου Χάρη ένα βήμα πιο πάνω. Το χιούμορ και η σπιρτάδα είναι προφανή, το χτίσιμο της επερχόμενης σύγκρουσης Ζοργκ και Μασκοφόρου Εκδικητή, βασισμένο στα δομικά χαρακτηριστικά των μεγάλων κόμικς, είναι δεξιοτεχνικό, καθώς απολαμβάνεις αυτό που βλέπεις να έρχεται, τους δυο κόσμους που σπιθίζουν μέχρι να γίνουν μαζί φωτιά.

    Η ιστορία προφανώς και δεν έχει προσανατολισμό εμφανών διδαχών. Οι σκέψεις, ο αξιακός κώδικας προκύπτουν μέσα από τη δράση και τα κίνητρα των πρωταγωνιστών, δεν ομολογούνται, αποτυπώνεται ένα στίγμα τους, μία αύρα τους πάνω στην οποία ο αναγνώστης θα πορευθεί με το δικό του δυναμικό σκέψεων. Αυτή είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία λογοτεχνίας που απομακρύνει τον συγγραφέα και τις δικές του αρετές από το κείμενο και θέτει τη χαρά της ανάγνωσης, όχι απλώς στην κορυφή, αλλά σε απόσταση από οποιαδήποτε άλλη αρετή. Αυτά ο Σ. Γιαννακόπουλος τα υπηρετεί με συνέπεια και μπορώ να πω εξελίσσοντάς τα συνεχώς, σε κάθε βιβλίο του.

    Πολλή φαντασία. Μια ιδιαίτερη σχέση δύο ετερόκλητων φαινομενικά ανθρώπων. Μια πλεύση προς τη Γη εξωγήινων σε μια σύγκρουση που μοιάζει σαν εκείνη που έχει περιγράψει ο Στίβεν Χόκινγκ, μια περιπέτεια που αναπτύσσεται στον παράλληλο κόσμο του Άγη, του θείου Χάρη και τον δικό μας, σε μια σφαίρα φαντασίας, σε μια σφαίρα όπου ζουν όσα αγαπάς να βλέπεις, να παίζεις και να διαβάζεις.

    Για αναγνώστες από 8 ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    Με μια ματιά

    • Ένας φόρος τιμής ουσιαστικά στα κόμικς, στα βιντεοπαιχνίδια, στην αιώνια σύγκρουση του καλού και του κακού που κατοικοεδρεύει στον νου των ανθρώπων, των δημιουργών και στον λογισμό των παιδιών λαμβάνει επικές διαστάσεις ζωής ή θανάτου. Μια διαπλανητική μάχη μεταξύ του αρχετυπικού κακού που θέλει όλη τη δύναμη και όλο το σύμπαν δικό του, ενός συνηθισμένου λογιστή που μεταμορφώνεται με κάπα και σούπερ δυνάμεις ως άλλος Κλαρκ Κεντ και αποτρέπει το κακό και ενός παιδιού που ως άλλος Ρόμπιν γίνεται κάτι περισσότερο από το στήριγμά του.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Hans Zimmer – Flight (Man of Steel)

    David Bowie – Space Oddity

    Rise of the Eternals – Epic Orchestral Music

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Μασκοφόρος εκδικητής εναντίον Ζοργκ
    Συγγραφέας: Σπύρος Γιαννακόπουλος
    Εικονογράφηση: Πέτρος Χριστούλιας
    Εκδόσεις: Πατάκη, Απρίλιος 2021
    Υπεύθυνη έκδοσης: Υβόνη Καρύδη
    Διορθώσεις: Αντωνία Γουναροπούλου
    DTP: Κωνσταντίνος Καπένης
    Σελίδες: 144
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-9204-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular