More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+ΣτοχασμοίΜΦΓ: "Ένας άνθρωπος που λέει ότι είναι πενήντα δεν είναι πενήντα. Είναι...

    ΜΦΓ: “Ένας άνθρωπος που λέει ότι είναι πενήντα δεν είναι πενήντα. Είναι μόνο τριάντα”.

    Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας (1982) του μεγάλου παραμυθά Ρόαλντ Νταλ κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός το 1990, σε μετάφραση Βούλας Μάστορη, οκτώ χρόνια μετά την κυκλοφορία του στις ΗΠΑ. Η μεταφορά της στην μεγάλη οθόνη από την Disney και τον δεξιοτέχνη Στήβεν Σπίλμπεργκ απλά απογείωσε τη δημοτικότητα του βιβλίου.

    Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας δεν είναι ένας συνηθισμένος γίγαντας. Δε συνθλίβει κόκαλα, είναι πολύ στοργικός αλλά και εμφανώς μπερδεμένος – ευτυχώς για τη Σόφη δηλαδή, γιατί αν την είχε σύρει ένας οποιοσδήποτε άλλος γίγαντας από το σπίτι της μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, τώρα πιθανότατα θα είχε μετατραπεί σε μια απλή μπουκίτσα! Όταν η μικρή Σόφη ακούει ότι οι γίγαντες σχεδιάζουν κυνήγι για νόστιμα μικρά παιδάκια στην Αγγλία, αποφασίζει να βάλει τα δυνατά της για να τους σταματήσει μια για πάντα, με την πολύτιμη βοήθεια του ΜΦ, του Μεγάλου Φιλικού Γίγαντα.

    Στις σελίδες 103-104, ο Ρόαλντ Νταλ μαγεύει για ακόμα μία φορά στα βιβλία του με ένα γλυκό εύρημα για τον ύπνο και την πραγματική ηλικία των ανθρώπων:

    “Οι γίγαντες κοιμάται μόνο πού και κάπου”, είπε. “Όχι όπως οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι είναι τρελοί για ύπνο. Έχει συμβεί ποτέ εσύ να σκεφτείς ότι ένας άνθρωπος που είναι πενήντα έχει περάσει τα είκοσι χρόνια κοιμισμένος;”
    “Πρέπει να παραδεχτώ ότι ποτέ μου δεν το σκέφτηκα”, είπε η Σόφη.
    “Θα έπρεπε εσύ να επιτρέψει να το σκεφτείς”, είπε ο ΜΦΓ. “Φαντάσου το παρακαλώ. Αυτός ο άνθρωπος που λέει ότι είναι πενήντα, έχει είκοσι χρόνια που κοιμάται και χωρίς καν να ξέρει πού βρίσκεται! Χωρίς να κάνει τίποτα! Χωρίς καν να σκέφτεται!”
    “Είναι αστεία σκέψη”, είπε η Σόφη.
    “Επακριβώς”, είπε ο ΜΦΓ. “Έτσι αυτό που εγώ προσπαθεί να σου εξηγήσει είναι ότι ένας άνθρωπος που λέει ότι είναι πενήντα δεν είναι πενήντα. Είναι μόνο τριάντα”.
    “Κι εγώ;” είπε η Σόφη. “Είμαι οκτώ”.
    “Εσύ δεν είσαι καθόλου οκτώ”, είπε ο ΜΦΓ. “Τα ανθρώπινα μωρά και τα μικρά παιδακάκια περνάει τον μισό χρόνο του κοιμισμένα, έτσι εσύ είναι μόνο τέσσερα”.
    “Είμαι οκτώ”, ξαναείπε η Σόφη.
    “Μπορεί εσύ να νομίζει ότι είναι οκτώ”, είπε ο ΜΦΓ, “αλλά εσύ έχει περάσει μόνο τέσσερα από τη ζωή σου με τα μικρά βλεφαράκια σου ανοιχτά. Εσύ είσαι μόνο τέσσερα κι εγώ σε παρακαλεί να σταματήσει να μου αντιμιλάει. Κούτσικα μικρά μαξουμάκια σαν εσένα δε θα έπρεπε να αντιμιλάει σε έναν γέρο σοφό και τρέχα γύρευε πόσες εκατοντάδες χρόνια μεγαλύτερό σου”.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular