More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΕγώ & Οι ΆλλοιΣυναισθήματαΜη φοβάσαι Κοκκινοσκουφίτσα, του Βασίλη Κουτσιαρή (εικ.: Θέντα Μιμηλάκη)

    Μη φοβάσαι Κοκκινοσκουφίτσα, του Βασίλη Κουτσιαρή (εικ.: Θέντα Μιμηλάκη)

    kokkinoskoufitsa_koutsiaris_cover

    Η ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας με τη ματιά ενός εκπαιδευτικού αποτελεί  αφορμή για προβληματισμό μέσα στην τάξη για τις παιδικές φοβίες και την αντιμετώπισή τους. Σε όλους μας είναι γνωστή η περιπέτεια της μικρής Κοκκινοσκουφίτσας στο δάσος, που τριγυρίζει ο κακός λύκος και οι συμβολισμοί που κρύβει για την παιδική ηλικία. Τα παιδιά συμπάσχουν με την ηρωίδα, μοιράζονται την ανησυχία και το φόβο της, αγωνιούν αν θα τα καταφέρει να διασχίσει ολομόναχη το δάσος και να πάει στην πολυαγαπημένη της γιαγιά. Η διαδρομή μέσα από το δάσος κρύβει τόσους κινδύνους! Άραγε υπάρχει κακός λύκος;  Οι εντολές της μητέρας της ηχούν στ’ αυτιά της απειλητικά.

    Δεν ήθελα να πάω στο δάσος.
    Προσπάθησα πολλές φορές να το πω, αλλά την τελευταία στιγμή άλλαζα γνώμη.
    Οι εντολές της μαμάς ξεκάθαρες.
    “Μη λοξοδρομήσεις, μη χασομερήσεις, μη μιλήσεις σε αγνώστους”.
    Μη, μη, μη! Και μετά από λίγο βγήκα έξω.

    Αναρωτηθήκαμε γιατί να διαλέξει ένα κλασσικό παραμύθι για μικρά παιδιά και δεν διστάσαμε να ρωτήσουμε το συγγραφέα Βασίλη Κουτσιαρή να μας πει με ποια αφορμή έγραψε την ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας.

    “Αφορμή για να γράψω αυτή την ιστορία στάθηκε ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής τον Αύγουστο του 2012 στο Λευκαντί. «Στο κάτω κάτω της γραφής» ο τίτλος του με δασκάλες τη Μαρία Αγγελίδου και την Ελένη Σβορώνου και συμμαθητές κυρίως εκπαιδευτικούς και συγγραφείς. Η δεύτερή μας εργασία ήταν η διασκευή ενός αγαπημένου κλασικού παραμυθιού. Της επιλογής μας, βέβαια.
    Ήμουν ανάμεσα σε κάποια παραμύθια του Άντερσεν και την «Κοκκινοσκουφίτσα» των Γκριμ, την οποία και επέλεξα τελικά. Τα σχόλια ήταν θετικά από όλη την ομάδα και έτσι αποφάσισα να το προχωρήσω και εκδοτικά. Φυσικά το δούλεψα πολύ μετά αλλά η αρχική ιδέα παρέμεινε η ίδια. Σκέφτηκα αμέσως τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη και για εικονογράφο την Θέντα Μιμηλάκη. Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο των προσδοκιών μου. Ελπίζω να το αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι, όσο το αγαπάω και γω.”

    Το νέο βιβλίο του Βασίλη Κουτσιαρή διαπραγματεύεται το φόβο που αισθάνεται κάθε μικρό παιδί για τον έξω κόσμο και την ανάγκη να τον αντιμετωπίσει και να τον υπερνικήσει. Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα όπου κυριαρχεί στην εξελικτική διαδικασία ανάπτυξης του παιδιού και διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία. Ο “κακός λύκος” είναι ο φόβος για ένα άγριο πεινασμένο ζώο, όπως περιγράφεται στα παραμύθια. Το παιδί χρειάζεται την εμπειρία για να επιβληθεί στους φόβους του και να μάθει να τους αντιμετωπίζει ώστε να μπορέσει να ωριμάσει ως ένας λειτουργικός ενήλικας, όπως μας εξηγεί η Μαρία Δρόσου ψυχολόγος σε απόσπασμα στο τέλος του βιβλίου. Το μικρό κορίτσι με την πελώρια κόκκινη κάπα κρύβει καλά τους φόβους του όμως τι θα συμβεί όταν θελήσει να μοιραστεί τους φόβους του και να τους αντιμετωπίσει;

    Βασισμένο στο γνωστότερο κλασσικό παραμύθι όλων των εποχών, προχωρά πέρα από τη γνωστή ιστορία, της πετά μια ιδιαίτερη άνω τελεία τη στιγμή της μοιραίας συνάντησης και κατόπιν διεισδύει στην ψυχή του μικρού κοριτσιού και το αίσθημα του φόβου που το κατακλύζει. Πράγματι, η Κοκκινοσκουφίτσα νιώθει φόβο για το άγνωστο και δικαιολογημένα νιώθει έτσι. Με έναν τρόπο μαγικό, ο συγγραφέας βρίσκεται δίπλα της, την καθησυχάζει, της χαμογελά και την παίρνει αγκαλιά. Μια πρωτότυπη εκδοχή της ιστορίας με τη μεγάλη ανατροπή για το τέλος. Γι’ αυτό, η ταπεινή μου συμβουλή λέει να μην ξεφυλλίσετε το παραμύθι αλλά να το διαβάσετε από την αρχή ώστε να μη χαθεί η έκπληξη.

    Το βιβλίο στεφανώνεται από την πραγματικά σαγηνευτική εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη που με τις επιλογές των χρωματισμών και τις μορφές που δημιούργησε σε βάζει να περπατάς μέσα στο δάσος της Κοκκινοσκουφίτσας. Η κάπα της σχεδόν κινείται μέσα στις σελίδες που θα ξεφυλλίσετε και παρέα με την ιστορία, θα βάλετε ένα ωραίο στοίχημα να νικήσετε τους φόβους, των παιδιών και τους δικούς σας. Σας το προτείνουμε.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μη φοβάσαι Κοκκινοσκουφίτσα
    Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής
    Εικονογράφηση: Θέντα Μιμηλάκη
    Εκδόσεις: Κόκκινη κλωστή δεμένη, Σεπτέμβριος 2014
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 32 Χ 23
    ISBN: 978-618-80218-5-3

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular