More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΜια άλλη κινητή βιβλιοθήκη: ο δάσκαλος που πηγαίνει βιβλία στα παιδιά με...

    Μια άλλη κινητή βιβλιοθήκη: ο δάσκαλος που πηγαίνει βιβλία στα παιδιά με δυο γαϊδούρια

    Ένας δάσκαλός δημοτικού σχολείο της Κολομβίας, ο Luis Soriano διαδίδει τη μαγεία της ανάγνωσης βιβλίων στα παιδιά των απρόσιτων περιοχών της ενδοχώρας για περισσότερα από 20 χρόνια πάνω σε δύο… γαϊδουράκια!

    Ο Λουίς ξεκίνησε το ταξίδι του το 1997 σε κοινότητες της ενδοχώρας της αγροτικής Κολομβίας συντροφιά με τα δυο πιστά του γαϊδουράκια, την Alfa και τον Beto (alfa-beto=alphabet= αλφαβήτα), δηλαδή την Άλφα και τον Βήτα. Έφτιαξε μικρές φορητές βιβλιοθήκες, οι οποίες είχαν μόλις 70 βιβλία και τοποθετήθηκαν στην πλάτη των πιστών του συντρόφων. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Biblioburro (βιβλίο- γάιδαρος).

    Από τότε και για πάνω από 20 χρόνια κάνει ταξίδια δίνοντας τη δυνατότητα σε πολλά παιδιά να έχουν πρόσβαση στην ιδιαίτερη βιβλιοθήκη του και να τους εμφυσήσει τη χαρά της ανάγνωσης. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 4.000 παιδιά έχουν λάβει μέρος στο πρόγραμμα της δανειστικής βιβλιοθήκης του κι αυτό τον βοήθησε να μην εγκαταλείψει την προσπάθειά του ακόμα κι όταν οι συγχωριανοί του πίστευαν πως είχε τρελαθεί.

    Σήμερα η βιβλιοθήκη του Λουίς και γαϊδουριών του απαριθμεί πάνω από 5.400 τόμους και πλέον εκτός από το Biblioburro έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη δωρεάν βιβλιοθήκη στη La Gloria της Κολομβίας.

    Κάθε Τετάρτη βράδυ και Σάββατο ξημερώματα, ο Λουίς αφήνει την οικογένεια του και ταξιδεύει πάνω στην γαϊδουρίτσα του, την Άλφα, ενώ πίσω του ακολουθεί ο Μπέτα γεμάτος βιβλία και κουβέρτες. Ο Λουίς επισκέπτεται 15 χωριά σε κυλιόμενη βάση. Σε κάθε χωριό, περίπου 40 -50 παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία την άφιξή του, να ακούσουν παράξενες ιστορίες, να έρθουν σε επαφή με το βιβλίο και τον κόσμο της γνώσης.

    Όμως, το ταξίδι του Λουίς έχει και μεγάλες αντιξοότητες. Τον Ιούλιο του 2008 έπεσε από το γαίδουράκι και έσπασε το πόδι του, ενώ το 2006 έπεσε θύμα ληστείας και βρέθηκε δεμένος σε ένα δέντρο χωρίς χρήματα.

    Το βιβλίο είναι ένας τρόπος να έρθει κανείς σε επαφή με τον κόσμο. Για εμάς τους εκπαιδευτικούς είναι ένας θρίαμβος και για τους γονείς μια μεγάλη ικανοποίηση, όταν το παιδί μαθαίνει να διαβάζει. Με αυτόν τον τρόπο χτίζεται και αλλάζει μία κοινότητα και δημιουργεί χρήσιμους ανθρώπους”, τονίζει ο Λουίς.

    Η ιστορία του Λουίς έγινε βιβλίο με τίτλο “Waiting for the Biblioburro” και ντοκιμαντέρ από το Ayoka Productions με τίτλο “The Donkey Library”

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular