More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΑτζένταΕκθέσεις-ΟμιλίεςΜια αλλιώτικη βιτρίνα, για έναν αλλιώτικο αρκούδο, από το πωλητήριο του Μουσείου...

    Μια αλλιώτικη βιτρίνα, για έναν αλλιώτικο αρκούδο, από το πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη

    Εκείνος ο κίτρινος, ταλαιπωρημένος αρκούδος το ‘χε το ταξίδι του ταγμένο. Από τα σκουπίδια και τα ξέφτια, στα χέρια της συλλέκτριας Μαρίας Αργυριάδη, ύστερα στο ξεχωριστό Μουσείο Μπενάκη, σε έναν πύργο κοντά στη θάλασσα, μετά στο βιβλίο της Ελένης Γερουλάνου από τα χέρια της Ίριδας Σαμαρτζή, τώρα σε μια υπέροχη βιτρίνα!

    Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη παρουσιάζει μια βιτρίνα για μικρούς και μεγάλους, ένα ονειρικό ταξίδι από την απαξίωση στον θρίαμβο, εμπνευσμένο από το μοναδικό βιβλίο της Ελένης Γερουλάνου Ένας αρκούδος μια φορά με την εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των παρουσιάσεων «Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει», που δίνει τη δυνατότητα σε Έλληνες καλλιτέχνες να εκθέσουν τις δημιουργίες τους στη βιτρίνα της Πινακοθήκης Γκίκα.

    Η Ίρις Σαμαρτζή και η Ελένη Γερουλάνου

     

     

    Στη Βιτρίνα της Κριεζώτου, ο μαγευτικός κόσμος του αρκούδου που πρωταγωνιστεί στο βραβευμένο βιβλίο Ένας αρκούδος μια φορά (Βραβείο λογοτεχνικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης» – Κατηγορία: Βιβλίο γνώσεων για παιδιά) ζωντανεύει και συγκινεί, καθώς ο αρκούδος, ανάμεσα από παιχνίδια και ζωγραφιές, ξανασυναντάει τους φίλους του από το ομώνυμο βιβλίο.

    Τμήμα των σχεδίων δημιουργήθηκε από παιδιά κατά τη διάρκεια εικαστικού εργαστηρίου για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2019.

    Το βιβλίο όπως το είδε η Μαίρη Μπιρμπίλη και το ELNIPLEX:

    Η ιστορία αρχίζει ένα βράδυ στο λιγοστό φως του φεγγαριού. Ένας αρκούδος με γαλάζια κορδέλα δραπετεύει από το χάρτινο κουτί του λίγο πριν τον περισυλλέξει το απορριμματοφόρο και ξεκινά την περιπλάνησή του. Αναζητά το σπίτι του. Στη διαδρομή του συναντά έναν ναύτη, έξι πάπιες, μία αλεπού, μία σκαντζοχοιρίνα, έναν θεατρικό θίασο, έναν σκύλο. Όλοι τον καλοδέχονται και το προσκαλούν στην παρέα τους. Ο αρκούδος με τη γαλάζια κορδέλα όμως αρνείται ευγενικά τα κεράσματα, τις βόλτες και τη φιλοξενία που του προσφέρουν. Το μόνο που επιθυμεί ολόψυχα είναι να βρεθεί στο σπίτι του.

    Όταν έχει σχεδόν πειστεί ότι δεν πρόκειται να τα καταφέρει, από μακριά βλέπει έναν παραμυθένιο πύργο. Εκεί ο αρκούδος συναντά πολλά παιχνίδια αλλά μια μεγάλη ζεστή αγκαλιά! Η Μαρία τον καλωσορίζει στο σπίτι του!

    Η Ελένη Γερουλάνου γράφει μια τρυφερή ιστορία με αφορμή τα 20.000 παιχνίδια τα οποία δώρισε στο Μουσείο Μπενάκη η ερευνήτρια, συλλέκτρια και συντηρήτρια παιχνιδιών Μαρία Αργυριάδη. Περισσότερα από 240 παιχνίδια αυτής της συλλογής τα οποία εκτίθενται πλέον στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών, στον Πύργο Κουλούρα, στο Φάληρο, βρίσκουν τη θέση τους στις σελίδες αυτής της ιδιαίτερης έκδοσης την οποία εμπνεύστηκε η Ελένη Γερουλάνου και εικονογράφησε η Ίρις Σαμαρτζή.

    Στο πωλητήριο θα βρείτε έξοχες δημιουργίες της Ίριδας Σαμαρτζή, εμπνευσμένες ασφαλώς από τον κόσμο του αρκούδου. Μια συνέκδοση των εκδόσεων Πατάκη και του Μουσείου Μπενάκη.

    Την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019, λοιπόν, στις 18:30 η Ελένη Γερουλάνου και η Ίριδα Σαμαρτζή προσκαλούν μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τον παραμυθένιο κόσμο του αρκούδου στο Πωλητήριο της Πινακοθήκης Γκίκα.

    Παρουσίαση: 12.09.2019, 18:30
    Διάρκεια: 05.09.2019 – 25.09.2019
    Διεύθυνση: Πινακοθήκη Γκίκα | Πωλητήριο, Κριεζώτου 3, Αθήνα

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular