More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΜια Ζαχαρένια Συνταγή, της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου (εικ.: Σάντρα Ελευθερίου)

    Μια Ζαχαρένια Συνταγή, της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου (εικ.: Σάντρα Ελευθερίου)

    Χριστούγεννα μέρες γιορτινές, πασπαλισμένες με μπόλικη δόση αγάπης και ένα ήρωα διαφορετικό από αυτούς που ξέρουμε μιας και πετάει στα σύννεφα. Για την ακρίβεια ζει στα σύννεφα και εκεί έχει στήσει το εργαστήρι του και φτιάχνει τα πιο περίεργα γλυκά. Σωστά καταλάβατε ο Ρένος ο ζαχαρένιος είναι ένας περίφημος ζαχαροπλάστης και η φήμη του είναι τόσο μεγάλη που οι ήρωες των παραμυθιών τον λατρεύουν για τις λιχουδιές του αλλά και για την καλή του την καρδιά. Όμως τα νέα που του φέρνουν οι παραμυθένιοι ήρωες από  τη γη δεν είναι τόσο καλά, οι άνθρωποι στη γη έχουν χάσει το γέλιο τους τη χαρά τους, έχουν ξεχάσει τι θα πει ευτυχία…

    Ο Ρένος ίσως τα καταφέρει να βάλει ένα χεράκι να βοηθήσει… Με ποιο τρόπο;
    Μα με αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα από τον καθένα, να φτιάξει μια συνταγή πολύ ιδιαίτερη που θα γεμίζει με αγάπη τις καρδιές των ανθρώπων. Έτσι δεν χάνει καιρό και ανοίγει το βιβλίο των συνταγών που είχε κληρονομήσει από τον προπάππο του και βρίσκει στις σελίδες του τη μαγική συνταγή, μια συνταγή ξεχωριστή για κουραμπιέδες με ένα συστατικό καλά κλεισμένο σ’ ένα μπουκαλάκι, που θα την έκανε μοναδική

    «Αγάπη να πλημμυρίσει και τους ανθρώπους να γεμίσει»

    Βοηθοί του, μικρά πρόθυμα σύννεφα και σε λίγο η ζαχαρένια ομάδα έπιασε δουλειά. Τα ταψιά γέμιζαν και έμπαιναν στο φούρνο και η μυρωδιά τους ξεχύνονταν στον ουρανό.Μερικά μόνο λεπτά πριν το ρολόι χτυπήσει δώδεκα…. Δισεκατομμύρια τραγανοί κουραμπιέδες έπρεπε να πασπαλιστούν με ζάχαρη χάχανη. Ο άνεμος θα αναλάβει δράση και η μαγική συνταγή θα κάνει το θαύμα της και η αγάπη θα πλημυρρίσει τις καρδιές των ανθρώπων απ’ άκρη σε άκρη σε κάθε χώρα, πολιτεία και γειτονιά.

    Γιατί στα παραμύθια, τα αδύνατα μπορεί να γίνουν δυνατά… Έτσι κι ο μικρός Αμπίρ στη Συρία δεν θα νοιώθει πια φόβο και θα μπορεί να παίξει έξω στο δρόμο με τ’ άλλα παιδιά. Στη μακρινή Αυστραλία μια γιαγιά που ζει μόνη, θα βρει συντροφιά και αγάπη από δυο μικρά παιδιά. Ακόμη και στην Κένυα ο Αντίπ θα δοκιμάσει το πιο δροσερό νερό του κόσμου και δεν θα νοιώσει δίψα ξανά. Μικροί και μεγάλοι θα ανακαλύψουν την ευτυχία σε μικρές νιφάδες χιονιού πασπαλισμένες με ζάχαρη.

    Η ιστορία διαβάστηκε στην τάξη και τα παιδιά θέλησαν να ζωγραφίσουν το δικό τους μπουκαλάκι με το υλικό της αγάπης και να του δώσουν χρώμα. Άλλα παιδιά ζωγράφισαν καρδούλες άλλα σταγόνες ευτυχίας, άλλα λογάκια τρυφερά, άλλα γλυκό σιρόπι για τα άρρωστα παιδάκια… Οι ιδέες πολλές και ιδιαίτερες. Κάθε ιδέα και μια σκέψη αγάπης και προσφοράς προς το συνάνθρωπο. Τις γιορτινές μέρες ας χαρίσουμε αγάπη γύρω μας κι ας πιστέψουμε ότι όλα είναι δυνατόν να συμβούν αρκεί να ο θέλουμε πολύ!

    Ένα παραμύθι που σε ταξιδεύει νοερά απ’ άκρη σ’ άκρη της γης πασπαλισμένο με ζάχαρη και όνειρα για έναν καλύτερο κόσμο. Η ευχή του Ρένου, ας γίνει ευχή όλων μας και η αγάπη ας πλημμυρίζει τις καρδιές των ανθρώπων. Μια ιστορία για τη δύναμη της αγάπης και της αλληλεγγύης που θα αγγίξει τις καρδιές όλων. Γιατί μια σκέψη μπορεί να γλυκάνει την καρδιά και να σκορπίσει την ευτυχία. Μέρες που είναι ας φτιάξουμε τη δική μας συνταγή και ας προσπαθήσουμε για έναν καλύτερο κόσμο. Αρκεί να μην ξεχάσουμε ένα πολύ ξεχωριστό υλικό την αγάπη. Ένα βιβλίο δώρο που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

    Η εικονογράφηση έγινε από τη Σάντρα Ελευθερίου με έντονα χρώματα α’ ένα σκηνικό παραμυθένιο με ένα ήρωα χαρούμενο, μεγάλο φαινομενικά σε ηλικία, με χαρακτηριστικά μικρού παιδιού. Κάθε σελίδα αποτελεί σκηνικό πασπαλισμένο με ζάχαρη, χιονονιφάδες και χαρούμενα σύννεφα. Ξεχωρίσαμε την εικόνα με τα παιδιά του κόσμου που τα ενώνει ένας σπειροειδής ποταμός σαν διαδρομή από άκρη σε άκρη της γης.

    Μια ζαχαρένια ιστορία με ήρωα τον Ρένο τον Ζαχαρένιο ζωντανεύει με την εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR) και εκπλήσσει τους μικρούς μας φίλους.

    Η παιδική σκηνή του Φούρνου συνεχίζει για 2η χρονιά την παράσταση «Μια ζαχαρένια συνταγή» σε σκηνοθεσία Ελεάννας Σαντοριναίου, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου και μουσική ειδικά γραμμένη για την παράσταση από τον Χρήστο Θηβαίο. Αν δεν την έχετε δει, μπορείτε να τη δείτε κάθε Κυριακή στις 17:00 στο θέατρο Φούρνος (Μαυρομιχάλη 168).

    [vc_custom_heading text=”THE BOOK SECRET” font_container=”tag:h2|font_size:32|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0066cc !important;}”]

    Η συγγραφέας Φωτεινή Κωνσταντοπούλου εξομολογείται στο ELNIPLEX “πώς προέκυψε σαν ιδέα ο Ρένος ο Ζαχαρένιος και ποια ήταν η αφορμή για να γραφτεί η ιστορία”.

    “Ήταν ένα βράδυ καλοκαιριού. Το 2015 συγκεκριμένα. Είχα μισοκλείσει τα μάτια μου και εκεί μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας συνέβη να δω ένα μέρος αυτής της ζαχαρένιας ιστορίας. Είδα, λοιπόν, πως από τον ουρανό έπεφταν σαν χιόνι λευκόχρυσες μπάλες. Ένιωσα ευτυχία. Άνοιξα τα μάτια μου και σκέφτηκα τι θα μπορούσε να είναι αυτό. Μα η αγάπη φυσικά! Αλλά, ποιος θα μπορούσε να τη μοιράζει από εκεί ψηλά;

    Έτρεξα στο γραφείο μου, πήρα ένα χαρτί κι ένα μολύβι, κάθισα και πάλι στο κρεβάτι μου και ξεκίνησα να γράφω.  Η ώρα ήταν περίπου τέσσερις. Μετά από μιάμιση ώρα είχα φτιάξει τον σκελετό της. Ένας συννεφένιος ζαχαροπλάστης και μια συνταγή φτιαγμένη από τα υλικά που όλοι έχουμε στην καρδιά μας και μπορούμε να τη μοιράζουμε κάθε μέρα, όπως κι εκείνος. Κοιμήθηκα ήρεμη. Μια από τις επόμενες μέρες του έδωσα και το όνομά του.

    Ο Ρένος ο Ζαχαρένιος ήρθε εκείνο το βράδυ, χωρίς όνομα αρχικά, αλλά ως μια απάντηση σε όσα εκείνον τον καιρό με βασάνιζαν πολύ. Ήταν οι πρόσφυγες που αναζητούσαν ένα χέρι να σταθούν στα πόδια τους, τα παιδιά που δεν είχαν ποτέ δώρα, αλλά χαμογελούσαν μόνο και μόνο αν τους χαμογελούσες στον δρόμο, οι άστεγοι, οι μοναχοί οι άνθρωποι. Γιατί σε όλα η λύση είναι η αγάπη!  Και γιατί όταν τη μοιράζουμε απλόχερα, όπως κι εκείνος, οι στιγμές της ζωής έχουν άλλη γεύση…ζαχαρένια!”

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μια ζαχαρένια συνταγή
    Συγγραφέας: Φωτεινή Κωνσταντοπούλου
    Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
    Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ντότσικα
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Οκτώβριος 2018
    Εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (AR)Q SevenLabs
    Γραφιστική επιμέλεια: Dtp Ελληνοεκδοτικής
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 22 Χ 30
    ISBN: 978-960-563-201-4 

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular