More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΜια κάμπια πολύ πεινασμένη- Χρώματα και φαντασία, από τον κόσμο του Έρικ...

    Μια κάμπια πολύ πεινασμένη- Χρώματα και φαντασία, από τον κόσμο του Έρικ Καρλ

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Διαβάστε το άρθρο του ELNIPLEX Η πολύ πεινασμένη κάμπια ήταν ο ίδιος ο Έρικ Καρλ! με αφορμή τον θάνατο του σπουδαίου δημιουργού τον Μάιο του 2021.

    Ένα πλούσιο doodle book από τον θαυμαστό κόσμο του Έρικ Καρλ

    Περί τίνος πρόκειται

    Ένα πρωτότυπο βιβλίο ανοιχτών κατά κύριο λόγο φύλλων εργασίας (130 τον αριθμό) μέσα από τα οποία τα παιδιά ενεργοποιούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, τη σκέψη, τη σύνθεση και την κριτική του ικανότητα καθώς παράγουν εικαστικό αποτέλεσμα.

    Τα φύλλα εργασίας έχουν ανοιχτό συνήθως χαρακτήρα, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στο παιδί να δημιουργήσει τον δικό του κόσμο, να προσαρμόσει τα ζητούμενα στις δικές του εμπειρίες και ερεθίσματα και να απαντήσει ξεχνώντας το σωστό και το λάθος. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος σε αυτού του τύπου τα φύλλα εργασίας.

    Με όχημα την λατρεμένη σε όλο τον κόσμο πολύ πεινασμένη κάμπια του Έρικ Καρλ, τα παιδιά αναπτύσσουν πλήθος δεξιοτήτων, απολαμβάνοντας απλές στη δομή τους, έξυπνες στην απόδοσή τους έντυπες δραστηριότητες.

    Εστιάζοντας

    Όταν προορίζουμε ένα βιβλίο για παιδιά και δη για τη δημιουργική τους απασχόληση, το προσέχουμε σε όλες του τις παραμέτρους.

    Πρώτη σημείωση: οι εκφωνήσεις δεν έχουν προστακτικές, κάνε, ζωγράφισε, φτιάξε, τράβα, φέρε, αλλά τις λέξεις που αφήνουν ελευθερία και αναδύουν ευγένεια και ισοτιμία: θέλεις; μπορείς; δες μήπως…; Ακόμα κι όταν υπάρχουν κάποιες προστακτικές, καθώς θα ήταν άκομψο να χρησιμοποιηθεί ξανά το μπορείς και θέλεις λόγω ζητουμένων του φύλλου εργασίας, αυτό γίνεται με έναν τρόπο που δεν είναι η προσταγή της αυθεντίας του ενήλικα.

    Σημείωση δεύτερη: “Το μήλο είναι κόκκινο. Τι άλλα κόκκινα πράγματα θέλεις να  ζωγραφίσεις;” είναι η ορθότατη εκφώνηση ενός φύλλου εργασίας στο παρόν βιβλίο. Αν θέλετε να εγκλωβίσετε το παιδί σας, να διαλύσετε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του, πάρτε του βιβλίου όπου η διατύπωση θα ήταν “Το μήλο είναι κόκκινο. Ζωγράφισε μόνο όσα είναι κόκκινα”. Κλειστό φύλλο, συγκεκριμένες σωστές και λάθος απαντήσεις, κλειστή κι η φαντασία.

    Σημείωση τρίτη: η ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της φαντασίας περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά είδη ζητουμένων. Δεν είναι μόνο ζωγράφισε. Είναι παρατήρησε, αξιολόγησε, κρίνε. Είναι “συνέχισε τα μοτίβα”, είναι ακολουθίες, είναι λογικομαθητικές συσχετίσεις και υπολογισμοί που αναπτύσσουν την λογικομαθηματική σκέψη δίχως 1,2,3,4,5… κ.ο.κ. Είναι ένας μαγικός, απέραντος κόσμος που δεν πνίγει το παιδί με το σωστό-λάθος.

    Μια εξαιρετική πρόταση για καλοκαίρι και όχι μόνο.

    Οι νηπιαγωγοί θα το λατρέψετε, οι γονείς πρέπει να το λατρέψετε.

    Για αναγνώστες από 3-3,5 περίπου ετών και δυνατά για παιδιά 4-6 ετών.

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

    Απόσπασμα

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Μια κάμπια πολύ πεινασμένη- Χρώματα και φαντασία
    Τίτλος πρωτοτύπου: The very hungry caterpillar’s doodle book
    Συγγραφέας: Eric Carle
    Εικονογράφος: Eric Carle
    Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, Ιούνιος 2022
    Μετάφραση: Ελπίδα Μάντη
    Σελίδες: 128
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-960-471-239-7

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular