More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΜια μέλισσα... με λύση, της Λήδας Βαρβαρούση

    Μια μέλισσα… με λύση, της Λήδας Βαρβαρούση

    mia-melissa-me-lysh_cover

    Είναι μια μέλισσα. Φοράει μαύρο καλσόν. Σιγά το περίεργο! Είναι κίτρινη όπως οι άλλες, έχεις τις ρίγες της, τις κεραίες της, το κεντρί, τα φτερά της. Πάει στο σχολείο και μαθαίνει πολλά: το Βου, το Ζου, τα χρώματα, τα λουλούδια, μουσική, ζωγραφική. Αλλά αυτής της μέλισσας της αρέσουν και άλλα πιο… διαφορετικά πράγματα. Να βάζει τσιρότα στα καρότα ας πούμε. Ή να φτιάχνει μαρμελάδα παρέα με την αγελάδα. Ή να ξεραίνει τα σύκα με την κατσίκα.

    Ένα πρωί όμως σηκώθηκε και βζιν και βζουν δεν άκουγε. Απόλυτη ησυχία. Που πήγαν οι μέλισσες; Θα ψάξει να τις βρει! Ρωτάει ένα σαλιγκάρι. “Είδα μια σε πανικό”, της λέει. Τα ίδια κι η ακρίδα. Τα ίδια και η κάμπια. Πάει παντού. Και τις βρίσκει τα πιο απίθανα μέρη. Μία στο μπουκάλι του μπακάλη. Μία μέσα σε ένα πιάτο. Άλλη κρεμότανε στην πόρτα, άλλη μες τα χόρτα, άλλη σε ένα κουκούτσι και μια άλλη σε παπούτσι. Πώς να τις μαζέψει όλες; Και κυρίως τι συνέβη στις μέλισσες και έπαθαν τέτοια σύγχυση;

    Πριν 2 περίπου χρόνια διάβασα μια είδηση η οποία είχε πολλές πιθανότητες να είναι hoax, ψεύτικη δηλαδή είδηση που μεταδίδεται άνευ ελέγχου με ρυθμούς ταχείς. Οι μέλισσες, έλεγε η “είδηση” απειλούνται και μπλα μπλα και αν εξαφανιστούν η ανθρωπότητα έχει μέχρι 3 χρόνια ζωή καθώς η εργασία που κάνουν οι μέλισσες στη φύση είναι πολύτιμες. Πέρα από το υπερβολικό του πράγματος, αναρωτήθηκα όμως για την σπουδαιότητα αυτών των εντόμων. Κάτι το μέλι, η γύρη, ο βασιλικός πολτός, τροφές κορυφαίες διατροφικά, κάτι η αγάπη για τη φύση, σε έβαλαν να τα σκεφτείς λίγο διαφορετικά όλα αυτά.

    Στο “Μια μέλισσα… με λύση”, η Λήδα Βαρβαρούση “εξαφανίζει” τις μέλισσες. Είναι οι δεκάδες επιβαρυντικοί παράγοντες των πόλεων και της ανατροπής των συσχετισμών στη φύση που τις αποσυντονίζουν. Η ρύπανση, η ηχορύπανση, η ακτινοβολία και τόσα άλλα που θα βρείτε στο βιβλίο. Η ιστορία είναι ολόκληρη διαρθρωμένη σε στιχάκια με ρίμες, αρκετά από αυτά είναι πολύ έξυπνα ενώ πολύ έξυπνη βρήκα ως αναγνώστης και την εικονογράφηση.

    Το βιβλίο είναι πολύ χρήσιμο για την ενασχόλησή και την ευαισθητοποίησή σας με άνοιξη, έντομα, μέλισσες, μέλι και ασφαλώς το περιβάλλον καθώς προσφέρει μια εξαιρετική λαβή για να συζητήσετε και να προβληματιστείτε. Επίσης, η ιστορία δραματοποιείται πολύ εύκολα και νομίζω είναι αρκετά διασκεδαστική.

    Από τη σειρά Τρελοδαγκωνίτσες και τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μια μέλισσα… με λύση!
    Συγγραφέας: Λήδα Βαρβαρούση
    Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2009
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 20 Χ 20
    ISBN: 978-960-412-831-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular