More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΜια ξεχωριστή Κυριακή, της Έφης Λαδά

    Μια ξεχωριστή Κυριακή, της Έφης Λαδά

    Διαβάζεται σε 2′- Περιέχει απόσπασμα- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο

    Κυριακή < ουσιαστικοποιημένο θηλυκό του επιθέτου κυριακός= ημέρα αφιερωμένη στον Κύριο, τον Θεό

    Πρωί Κυριακής. Βρέχει. Το παιχνίδι στη γειτονιά έγινε όνειρο μακρινό για τη Σοφία που έβλεπε κακοδιάθετη τον καιρό από το παράθυρό της. Είχε εκνευρισμό. Και όταν τηλεφώνησε η θεία Κοραλία και τους κάλεσε σπίτι της, τότε έγινε ακόμα χειρότερο το πράγμα μέσα της. Αυτό της έλειπε. Μια βαρετή επίσκεψη σε μια ηλικιωμένη θεία.

    Η βροχή έπεφτε δυνατή. Η θεία Κοραλία χάρηκε πολύ που τους είδε. Μόλις ήπιαν το τσάι τους, η θεία Κοραλία πήρε τη Σοφία στα πόδια της. Και τότε εκείνη η βαρετή Κυριακή έγινε ξεχωριστή…

    Το έχω ζήσει αυτό. Την Κυριακή που οι γονείς σου σε φόρτωναν αποσκευή στο αυτοκίνητο και σε πήγαιναν βαρετές επισκέψεις σε οικογενειακά σπίτια δίχως παιδιά ή ενδιαφέρον. Και ας είχε και ήλιο έξω. Και αν εκεί που πήγαινες έβρισκες κάτι να ξεπεράσεις το αρχικό σοκ, η Κυριακή μεταμορφωνόταν, έδιωχνε το αρνητικό της πρόσημο.

    Με αυτές τις λεπτοδουλεμένες, με μεγάλη γκάμα στις αποχρώσεις, απαράμιλλης αισθητικής εικόνες (δείτε παρακάτω απόσπασμα) να δημιουργούν εξαρχής μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα, νοτισμένη από τη μελαγχολία μιας κυριακάτικης βροχής, με μια θαυμαστή αποτύπωση του μουντού ημιαστικού τοπίου και με την γνωστή εκφραστικότητα στα πρόσωπα, ιδίως της Σοφίας, η Έφη Λαδά αποφασίζει μετά το διακριθέν “Οι μέρες της Σιωπής” να υπογράψει και το κείμενο, δημιουργώντας μια ξεχωριστή Κυριακή και μια ξεχωριστή ιστορία.

    Με πολύ προσεγμένες λέξεις που δεν πλατειάζουν, δεν ξεστρατίζουν και ούτε γίνονται ανούσια γλυκερές, η δημιουργός τραβάει μπροστά στο βλέμμα μας τις βαρετές οικογενειακές μέρες που μας στερούν προσωπική απόλαυση, τον θυμό που μας γεννούν αυτές οι προσωπικές ματαιώσεις εξαιτίας της οικογενειακής ακολουθίας, την επαφή των παιδιών με ανθρώπους πιο προχωρημένης ηλικίας που μπορεί να αποβεί αποκαλυπτική και αναζωογονητική, τη δύναμη των λέξεων και των ιστοριών με τις οποίες κάποιοι άνθρωποι μπορούν να σε γοητεύουν και να αλλάζουν το πρόσημο στην ενέργεια μιας μέρας. Πόσο σημαντικό να ξέρεις να λες ιστορίες. Να ξέρεις να ταξιδεύεις τα παιδιά με τις λέξεις. Γιατί κανένα παιδί και κανείς άνθρωπος δε μπορεί να αντισταθεί σε μια καλή ιστορία. Και γιατί, όπως έχει ειπωθεί σε μια ταινία, “δεν έχεις ξοφλήσει όσο ξέρεις μια καλή ιστορία να πεις”.

    Ένα βιβλίο που διακρίνεται για την συνολική αισθητική του αρτιότητα.

    Για παιδιά 4-7 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Διακρίσεις

    Έλαβε το Β’ βραβείο εικονογράφησης Key Colours που συνδιοργανώνεται κάθε δεύτερο χρόνο από τις εκδόσεις Clavis και την πόλη Χάσελτ του Βελγίου.

    Με μια ματιά

    • Λεπτοδουλεμένες, με μεγάλη γκάμα στις αποχρώσεις, απαράμιλλης αισθητικής εικόνες που δημιουργούν εξαρχής μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα και πολύ προσεγμένες λέξεις που δεν ξεστρατίζουν και ούτε γίνονται ανούσια γλυκερές, φέρνουν μπροστά στο βλέμμα μας τις βαρετές οικογενειακές μέρες που μας στερούν προσωπική απόλαυση, τον θυμό που μας γεννούν αυτές οι προσωπικές ματαιώσεις εξαιτίας της οικογενειακής ακολουθίας, την επαφή των παιδιών με ανθρώπους πιο προχωρημένης ηλικίας που μπορεί να αποβεί αποκαλυπτική και αναζωογονητική, τη δύναμη των λέξεων και των ιστοριών με τις οποίες κάποιοι άνθρωποι μπορούν να σε γοητεύουν και να αλλάζουν το πρόσημο στην ενέργεια μιας μέρας.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Yann Tiersen ~ La Dispute

    Μάνος Χατζιδάκις – Συννεφιασμένη Κυριακή

    Μάνος Χατζιδάκις – Ερημιά

    La Veillée

    Γιάννης Πουλόπουλος – Ξημερώνει Κυριακή

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Μια ξεχωριστή Κυριακή
    Τίτλος πρωτοτύπου: Een Bijzondere Zondag
    Συγγραφέας: Έφη Λαδά
    Εικονογράφηση: Έφη Λαδά
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Ιανουάριος 2021
    Επιμέλεια: Λύντη Γαλάτη
    Σελιδοποίηση Ηλίας Σούφρας
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 25 Χ 25
    ISBN: 978-960-653-198-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular