More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2022Μια πραγματικά μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν)- Εικονογραφημένη έκδοση για παιδιά,...

    Μια πραγματικά μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν)- Εικονογραφημένη έκδοση για παιδιά, του Μπιλ Μπράισον

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 8-14) – Βιβλίο γνώσεων για παιδιά, επιστήμη

    Γράφοντας αυτό εδώ το βιβλίο κατάλαβα δύο σημαντικά πράγματα. Πρώτον, δεν υπάρχει τίποτα- μα τίποτα- στην πλάση το οποίο να μην αποδεικνύεται εκπληκτικό και ενδιαφέρον, όταν μπει κανείς στον κόπο να το μελετήσει. Είτε μιλάμε για το πώς το σύμπαν δημιουργήθηκε από το τίποτα είτε για το πώς ο καθένας από μας αποτελείται από τρισεκατομμύρια άτομα δίχως νόηση, τα οποία με κάποιον τρόπο καταφέρνουν να συνεργάζονται αρμονικά, ή γιατί οι ωκεανοί είναι αλμυροί ή τι συμβαίνει όταν τα αστέρια ανατινάζονται ή γενικά για οτιδήποτε- τα πάντα είναι εκπληκτικά ενδιαφέροντα. Πραγματικά.
    Bill Bryson, από τον Πρόλογο του βιβλίου

    “Το άλλο πράγματα που έμαθα είναι πως είμαστε απλά τρομακτικά τυχεροί που υπάρχουμε. Μέσα στην τεράστια, αδιανόητη έκταση του σύμπαντος, ένας και μόνο μικροσκοπικός, ασήμαντος πλανήτης έχει πάνω του ζωή, τουλάχιστον απ’ όσο ξέρουμε- κι εμείς τυχαίνει να προερχόμαστε  από αυτόν τον πλανήτη. Εσείς, εγώ, καθώς και μερικά ακόμα δισεκατομμύρια τυχεροί οργανισμοί μπορεί να είμαστε οι μοναδικές υπάρξεις στο σύμπαν που έχουν τη δυνατότητα να σηκώνονται, να περπατάνε πέρα δώθε, να μιλάνε, να σκέφτονται, να βλέπουν και να πράττουν. Όταν κάποιος έχει σταθεί τόσο τυχερός, είναι απόλυτα φυσικό να αναρωτηθεί: “Πώς συνέβη αυτό;”

    Τι εκπληκτικός ιντριγκαδόρος επιστήμονας είναι αυτός! Πόσο μαγικά ήδη από τον πρόλογο έχει εξιτάρει το ενδιαφέρον, την περιέργεια, έχει κεντρίσει τη φιλομάθεια κάθε αναγνώστη και κυρίως των παιδιών που είναι τα πιο περίεργα όντα στον πλανήτη!

    Ο Μπιλ Μπράισον πήρε το μπεστ σέλερ του A short history of nearly everything (Πόλις 2006, Μεταίχμιο 2020) όπου προσπαθούσε να απαντήσει στα πώς και τα γιατί του κόσμου και το μετέτρεψε σε ένα ιδιαιτέρως ελκυστικό εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά, συντομεύοντας και απλοποιώντας προφανώς αλλά διατηρώντας την επιστημονικότητα και πληρότητα του πρώτου βιβλίου.

    Κι αν για τη δημιουργία του κόσμου οι απαντήσεις είναι αρκετά δυνατές πλέον και ανάγονται στη σφαίρα του τυχαίου και της συγκυρίας, δεν συμβαίνει το ίδιο και για την εμφάνιση και κυριαρχία του homo sapiens. Αλλά ο Μπράισον θα απαντήσει σε όλα, γιατί ξέρει ότι απευθύνεται σε παιδιά. Έτσι, θα φωτίσει και θα διαφωτίσει πιάνοντας το νήμα από τα άτομα, αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια ύλης από τα οποία αποτελείται κάθε υπαρκτό πράγμα. Και έπειτα από εκείνο το τίποτα πριν το μπιγκ μπανγκ, εκείνη την αιφνίδια διόγκωση σε τεράστια κλίμακα, περάσαμε στο κάτι. Μέσα σε τρία λεπτά είχε δημιουργηθεί… το 98% των πραγμάτων που υπάρχουν σήμερα ή πρόκειται να υπάρξουν μέσα στο σύμπαν.

    Από κει συνεχίζει να ακολουθεί το νήμα που έριξε: Πλανήτες, υπερκαινοφανείς (σουπερνόβα), κομήτες, ο Χάλεϊ και ο Νεύτων, οι μετρήσεις της Γης (αποστάσεις, βάρος/μάζα, πάχος, μεσημβρινοί), το περίπου σφαιρικό σχήμα της… πεπλατυσμένης Γης, η ηλικία της και τα υλικά της που μαρτυρούν πολλά, οι δεινόσαυροι, η χημεία που ανέτειλε μετά τον 18ο αιώνα και οι αλχημιστές, ο υπερ-ευφυής Αϊνστάιν και η θεωρία της σχετικότητας, η ρηξικέλευθη ανακάλυψη του χρόνου που αποτελεί μέρος του χώρου, ο σπουδαίος Hubble, το τηλεσκόπιο και οι πολλοί γαλαξίες που είδε δίπλα στον δικό μας, οι μετεωρίτες και η εποχή τους, οι ταξιδιάρηδες τριλοβίτες, οι τεκτονικές πλάκες, οι σεισμοί, τα ηφαίστεια, η καθοριστική επίδραση της Σελήνης στην σταθερότητα και ύπαρξη της Γης, οι αστεροειδείς, οι πουλάριθμοι παράγοντες μεταβολής του καιρού, η θάλασσα, τα βακτήρια, οι ιοί και οι ασθένειες, η ανθρώπινη προέλευση, ο Δαρβίνος και ο Μέντελ, το ταξίδι προς τον σημερινό άνθρωπο και οι κακή χρήση της επιστήμης που δημιουργεί προβλήματα στη Γη.

    Αυτά και πραγματικά εκατοντάδες άλλες παραμέτρους και υποπαραμέτρους θα βρει ο αναγνώστης μέσα σε αυτόν τον μεγάλου μεγέθους υπερπλήρη τόμο που με την εξαιρετική αφήγηση του Μπράισον και την εκπληκτική εικονογράφηση των Ντάνιελ Λονγκ, Χεσούς Σοτές, Κέιτι Πόντερ και Ντάουν Κούπερ ρέει εξαιρετικά μέσα σε πολλή γνώση που σπιθίζει τον νου των αναγνωστών. Έχουμε έτσι έναν ελκυστικό επιστημονικό οδηγό για το σύμπαν και τη ζωή γύρω μας, για όσα βλέπουμε και όσα δεν βλέπουμε, για εκείνα που επηρεάζουν το επόμενο δευτερόλεπτο μας στη γη και εκείνα που θα επηρεάσουν τη ζωή μας σε μερικά χρόνια, αιώνες και εκατομμύρια χρόνια, μέχρι το τέλος της ζωής της Γης. Για όσα αποτελούν τα πάντα γύρω μας, για όσα τα κάνουν να περιστρέφονται, για εκείνα που υπάρχουν πέρα από εμάς, για το πόσο μικροί είμαστε στο συγκλονιστικά μεγάλο σύμπαν.

    Σε όλα τα βιβλία, πόσω μάλλον σε τέτοια βιβλία με σύνθετη ορολογία και επιστημονικές διατυπώσεις, η συνέντευξη παίζει καθοριστικό ρόλο. Εδώ ο Ανδρέας Μιχαηλίδης είχε το δύσκολο έργο να δώσει ελληνική υπόσταση σε αυτό το βιβλίο.

    Η μαγική περιήγηση από έναν σπουδαίο επιστήμονα στο σύμπαν μόλις ξεκίνησε…

    Για αναγνώστες από 8 ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

    Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

    Ο Bill Bryson (Μπιλ Μπράισον) γεννήθηκε το 1951 στην Αϊόβα των ΗΠΑ. Το 1977 εγκαταστάθηκε στην Αγγλία κι έμεινε εκεί για πολλά χρόνια, δουλεύοντας στους Times, πριν επιστρέψει οριστικά στην πατρίδα του. Τα βιβλία του, χάρη στην πρωτοτυπία και το χιούμορ τους, αγαπήθηκαν από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο και του χάρισαν τον τίτλο του σπουδαιότερου σύγχρονου αφηγητή – συγκεκριμένα έχει πουλήσει περισσότερα από 16.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως. Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει τα έργα του Το Σώμα. Ένας ταξιδιωτικός οδηγός, Μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν) (βραβείο Aventis), Ένας Αμερικανός ταξιδεύει στη Βρετανία (και κρατά σημειώσεις από το μικρό αυτό νησί), Σαίξπηρ: Όλη η αλήθεια για τη ζωή του.

    Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν: Το Σώμα. Ένας ταξιδιωτικός οδηγός, Μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν), Μια πραγματικά μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν) Εικονογραφημένη έκδοση για παιδιά.

    Promo Video

    Διακρίσεις

    Με μια ματιά

    • Η μαγική περιήγηση από έναν σπουδαίο επιστήμονα στο σύμπαν μόλις ξεκίνησε…Ο Μπιλ Μπράισον πήρε το μπεστ σέλερ του A short history of nearly everything και το μετέτρεψε σε ένα ιδιαιτέρως ελκυστικό εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά, συντομεύοντας και απλοποιώντας προφανώς αλλά διατηρώντας την επιστημονικότητα και πληρότητα του πρώτου βιβλίου. Ένας ελκυστικός επιστημονικός οδηγός για το σύμπαν και τη ζωή γύρω μας, για όσα βλέπουμε και όσα δεν βλέπουμε, για εκείνα που επηρεάζουν το επόμενο δευτερόλεπτο μας στη γη και εκείνα που θα επηρεάσουν τη ζωή μας σε μερικά χρόνια, αιώνες και εκατομμύρια χρόνια, μέχρι το τέλος της ζωής της Γης.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Μια γιορτή στη γειτονιά του Ήλιου – Χάρης Κατσιμίχας

    David Bowie – Life On Mars? (Official Video)

    David Bowie – Space Oddity (Official Video)

    Main Title: Also Sprach Zarathustra (2001: A Space Odyssey Soundtrack)

    Αστέρι μου φεγγάρι μου

    Toccata e fuga in D minor-Sébastien BACH

    Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι (ορχηστρικό)-Μάνος Χατζηδάκις

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Μια πραγματικά μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν)- Εικονογραφημένη έκδοση για παιδιά
    Τίτλος πρωτοτύπου: A really short history of nearly everything – illustrated
    Συγγραφέας: Bill Bryson
    Εικονογράφος: Daniel Long, Dawn Cooper, Jesus Sotes, Katie Ponder
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Νοέμβριος 2021
    Μετάφραση: Ανδρέας Μιχαηλίδης
    Σελίδες: 176
    Μέγεθος: 22,8 Χ 29,7
    ISBN: 978-618-03-2829-5

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular