More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΑτζένταΕκθέσεις-ΟμιλίεςΜνήμες Γαίας: Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στο Ίδρυμα Ευγενίδου (και ξεναγήσεις για μαθητές)

    Μνήμες Γαίας: Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στο Ίδρυμα Ευγενίδου (και ξεναγήσεις για μαθητές)

    Η νέα πρωτότυπη έκθεση με τίτλο: «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ» διοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου και φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου (από την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 ως την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

    Η έκθεση καλεί τους επισκέπτες/τριες σε ένα ανεπανάληπτο ταξίδι σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές με διεθνή αναγνώριση, σε ένα ταξίδι στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου: τη Λέσβο, τον Ψηλορείτη, την Σητεία, τον Βίκο – Αώο και τον Χελμό – Βουραϊκό, στην Ελλάδα και τον Τρόοδο στην Κύπρο. Πρόκειται για μία σημαντική έκθεση που μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε την ιστορία της Γης μας αλλά και την ιστορία της ανατολικής Μεσογείου και να «διαβάσουμε» τις ΜΝΗΜΕΣ της ΓΑΙΑΣ.

    Εικόνες από μοναδικά γεωλογικά και φυσικά μνημεία, εντυπωσιακά τοπία, απολιθωμένα δάση, φαράγγια, καταρράκτες, σπήλαια, ακτές, κοιλάδες, μαζί με εντυπωσιακά απολιθώματα σπονδυλωτών (όπως δόντια και οστά προγονικών ελεφάντων) και θαλάσσιων οργανισμών (όπως όστρακα και κοράλλια), εντυπωσιακά πετρώματα που γεννήθηκαν στα βάθη του Ωκεανού της Τιθύος εκατομμύρια χρόνια πριν, και βέβαια ο μήκους 7,5 μέτρων απολιθωμένος κορμός μία προγονικής λεύκας από την Λέσβο μετατρέπουν την επίσκεψη στην έκθεση σε ένα εντυπωσιακό εικονικό «ταξίδι» στον χώρο και τον χρόνο.

    Τι είναι τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO
    Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO είναι περιοχές που διαθέτουν μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκόσμιας αξίας, αποτελούν πολύτιμα αρχεία της ιστορίας της Γης και μας βοηθούν στην κατανόηση και αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων και των φυσικών κινδύνων στο πλαίσιο του δυναμικού πλανήτη που ζούμε. Τα Γεωπάρκα αναδεικνύουν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση προβάλλοντας πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Αποτελούν δε την νεότερη κατηγορία περιοχών που διαθέτουν αναγνώριση από την UNESCO, με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας.

    Είσοδος για το γενικό κοινό
    Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη. Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση από Τετάρτη έως Παρασκευή ώρες 17:00-20:00, καθώς και το Σαββατοκύριακο ώρες 11:00-20:00.

    Ξεναγήσεις για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, Φοιτητές/τριες και Σπουδαστές/τριες
    Από Δευτέρα έως Παρασκευή οργανώνονται προγράμματα για μαθητικές ομάδες Δημοτικού, Γυμνασίων, Λυκείων καθώς και για ομάδες Φοιτητών/τριών και Σπουδαστών/τριών. Τα προγράμματα αυτά έχουν ως στόχο να βοηθήσουν το νεανικό κοινό να ανακαλύψει τον μαγικό κόσμο των γεωπάρκων μέσα από δημιουργικά εκπαιδευτικά «νοερά ταξίδια» σε ανεξερεύνητα μονοπάτια της ιστορίας της Γης. Τα προγράμματα ξενάγησης διαρκούν 45 λεπτά και πραγματοποιούνται καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή) ανά μία ώρα, από τις 09:30 έως τις 14:15. Η είσοδος είναι δωρεάν, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210 94 69 641 (Δευτέρα έως Παρασκευή 09:30-16:30).

    Προσβασιμότητα
    Οι χώροι της έκθεσης είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι, ενώ υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο: 6985 903 881, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@eef.edu.gr

    Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11)

    RELATED ARTICLES

    Most Popular