More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΜοντεσσόρι από τη γέννηση έως 12 ετών (3 βιβλία), της Σαρλότ Πουσέν

    Μοντεσσόρι από τη γέννηση έως 12 ετών (3 βιβλία), της Σαρλότ Πουσέν

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 18+  Ψυχολογία για γονείς, εκπαιδευτικούς

    «Το παιδί δεν είναι ένα παθητικό δοχείο, αλλά ένα ισότιμο, ενεργό μέλος.
    Ο μελλοντικός ενήλικας που θα έχει επωφεληθεί από αυτή τη νέα εκπαίδευση δεν θα είναι απλώς ολοκληρωμένος προσωπικά και κοινωνικά, αλλά θα επηρεάσει θετικά και την εξέλιξη της κοινωνίας.”
    Αντρέ Ρομπερφρουά, Πρόεδρος του Μοντεσσοριανού Ιδρύματος
    της Γαλλίας και Πρεσβευτής της Διεθνούς Μοντεσσοριανής
    Εταιρείας (Association Montessori Internationale – AMI)

    Περί τίνος πρόκειται

    Η Μοντεσσοριανή εκπαιδεύτρια, πιστοποιημένη από τη διεθνή Μοντεσσοριανή Εταιρεία, Σαρλότ Πουσέν έρχεται με τρία βιβλία που καλύπτουν τα δώδεκα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Τα τρία αυτά βιβλία προσεγγίζουν τα τρία πρώτα χρόνια το πρώτο, τα τρία επόμενα μέχρι τη νηπιακή ηλικία (έως 6 ετών) το δεύτερο, τα έξι χρόνια της δημοτικής εκπαίδευσης το τρίτο, δηλαδή την παιδική και προεφηβική ηλικία.

    Η Πουσέν αγκαλιάζει τη φιλοσοφία της άλλοτε πρωτοπόρου Μαρίας Μοντεσσόρι, της οποίας η μέθοδος εξακολουθεί να θεωρείται σε πολλά σημεία επίκαιρη και δυναμική.

    Στο πρώτο βιβλίο η Πουσέν παίρνει την πιο σημαντική τριετία της ζωής του ανθρώπου, το περίφημο 0-3 και περιγράφει βήμα βήμα χαρακτηριστικά, ανάγκες, ρυθμό ανάπτυξης, δεξιότητες, αναπτυξιακά στάδια, δυσκολίες, προβλήματα, τρόπους υπερπήδησης. Ο υπότιτλος του πρώτου βιβλίου είναι “μάθε με να είμαι ο εαυτός μου”.  Το παιδί ουσιαστικά μαθαίνει μέρα τη μέρα όσα χρειάζεται για να περπατήσει το δώρο της ζωής. Γιατί ερχόμενο στον κόσμο ουσιαστικά δεν γνωρίζει τίποτα. Η Πουσέν βηματίζει δίμηνο με τρίμηνο τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού, φτάνοντας μέχρι τα τρία του έτη. Περιγράφει τον αφομοιωτικό νου του βρέφους, το οποίο κυριολεκτικά απορροφά σαν σφουγγάρι ό,τι του δείχνουμε, τις περιόδους ευαισθησίας του (τάξη, κίνηση, γλώσσα), τη μάθηση της γλώσσας μέσω του μιμητισμού. Κατόπιν αναλύει πλήρως τις ανάγκες του παιδιού, την ανάγκη για ελευθερία αλλά και σαφή όρια, την ανάγκη αυτεπίγνωσης αλλά και των πρώτων βημάτων προς την αυτονόμηση (“μόνο μου” είναι η χαρακτηριστική φράση που ακούμε κυρίως στο τέλος αυτής της περιόδου και την αρχή της επόμενης).

    Πολύ σημαντική ενότητα, πολύ χρήσιμη για τους γονείς είναι η ανάλυση της μοντεσσοριανής προσέγγισης στο σπίτι και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος κατάλληλα προσαρμοσμένου στις αναπτυξιακές ανάγκες του παιδιού: τάξη, εκλέπτυνση των αισθήσεων, κίνηση, γλώσσα, ύπνος, δωμάτιο, υπόλοιπο σπίτι, ενίσχυση όρασης και αφής, όσφρησης και γεύσης, λεπτή και αδρή κινητικότητα και πολλά άλλα. Πάνω από εκατό παιδαγωγικές δραστηριότητες με τις οποίες μπορείτε να πετύχετε όλα αυτά.

    Στο δεύτερο βιβλίο πηγαίνουμε στην αμέσως επόμενη κρίσιμη τριετία, εδώ που ολοκληρώνεται αυτή η πραγματικά πιο καθοριστική περίοδος σε ολόκληρη τη ζωή του ανθρώπου. Το τρία-έξι είναι η προνηπιακή και νηπιακή ηλικία, είναι η περίοδος που το παιδί αρχίζει να αναπτύσσει κάποιες πρώτες πολύ βασικές και σοβαρές δεξιότητες. Ο υπότιτλος της Πουσέν “μάθε με πώς να το κάνω μόνο μου” υπογραμμίζει ακριβώς αυτήν την διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη του παιδιού να αυτονομηθεί, να δοκιμάσει, να κατακτήσει τον κόσμο κάνοντας πράγματα που λίγο καιρό πριν δεν μπορούσε ή δοκίμαζε και αποτύγχανε.

    Στο βιβλίο αυτό η Πουσέν αναπτύσσει με σαφήνεια τις αρχές της μοντεσσοριανής παιδαγωγικής αντίληψης: ελευθερία και αυτοπειθαρχία μαζί, σεβασμός στον ρυθμό ανάπτυξης κάθε παιδιού, δράση στις παρυφές του κόσμου του παιδιού και όχι απευθείας στο παιδί καθώς οι άμεσες εντολές προς το παιδί το μπλοκάρουν και το κάνουν αντιδραστικό, μάθηση μέσω της εμπειρίας, ατομική δραστηριότητα και εργασία μέσω των οποίων το παιδί ανακαλύπτει, κατανοεί τον κόσμο και συμμετέχει ενεργά στην ίδια του τη μάθηση, βοήθεια να αναπτύξει τις μεγάλες δυνατότητές του κάθε παιδί.

    Πολύ σημαντικό εδώ είναι ξανά το τέταρτο κεφάλαιο όπου αυτή τη φορά αναλύεται η μοντεσσοριανή παιδαγωγική στο σχολείο. Πώς οργανώνουμε ένα κατάλληλο περιβάλλον προσαρμοσμένο στις ανάγκες των παιδιών, πώς δημιουργούμε και αξιοποιούμε παιδαγωγικό υλικό που έχει αξία για το παιδί και την ανάπτυξή του (αισθητηριακό, μαθηματικά, γλώσσα, ιστορία, επιστήμες, μουσική, τέχνη) αλλά και ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος του παιδαγωγού. Στο επόμενο κεφάλαιο, το πέμπτο, πάλι καταγράφει και αναλύει τη μοντεσσοριανή προσέγγιση στο σπίτι αναφορικά με ένα πλήθος πεδίων όπως ευγένεια, σεβασμός, θετική καθοδήγηση, όρια, επικοινωνία, βία κ.α. Τέλος, στο έκτο κεφάλαιο θα βρείτε είκοσι δύο ιδέες με δραστηριότητες σε παιδαγωγικές καρτέλες που αναπτύσσουν την αυτονομία, την ικανότητα συγκέντρωσης, τη λεπτή και αδρή κινητικότητα και τις συνολικές εκτελεστικές του ικανότητες: κούμπωμα και ξεκούμπωμα, στύψιμο σφουγγαριού, μεταφορά οσπρίων, δίπλωμα σεντονιού, δίπλωμα και κόψιμο χαρτιού, ταξινόμηση, αισθητηριακές δραστηριότητες (οσμές, ήχοι, αφή με ανάγλυφα κ.α.).

    Αντίστοιχη δουλειά και προσέγγιση ασφαλώς έχει γίνει, αυτή τη φορά από την Πουσέν μαζί με τους Αντριέν Ρος και Ναντιά Χαμιντί, για την ηλικία των 6-12 ετών, ουσιαστικά το παιδί που φοιτεί στο δημοτικό σχολείο. Αναπτυξιακά στάδια, συμβουλές, μαρτυρίες από ειδικούς, επαγγελματίες και γονείς και πλήρης έκθεση και ανάλυση του μοντεσσοριανού μοντέλου στο σχολείο και το σπίτι για την ηλικία αυτή.

    Εστιάζοντας

    Η Μοντεσσόρι υπήρξε πρωτοπόρος της παιδαγωγικής τον περασμένο αιώνα. Το καλά οργανωμένο παιδαγωγικά περιβάλλον, η αυτοπειθαρχία, οι κανόνες, ο σεβασμός του ρυθμού του παιδιού, η ατομική ανάπτυξη είναι μερικές μόνο από τις πτυχές που η μέθοδος Μοντεσσόρι υπήρξε ευεργετική. Δέχθηκε ασφαλώς και πολλή κριτική, κυρίως από εκπροσώπους πιο προοδευτικών ρευμάτων, πιο ελευθεριακών σχολείων που θεωρούσαν το μοντεσσοριανό μοντέλο παρωχημένο και φορέα της συντήρησης, του παλιού.

    Η Μοντεσσόρι είναι πραγματικά πολύτιμη σε πολλές πτυχές της επαφής και διαπαιδαγώγησης ενός παιδιού. Δεν είναι ευαγγέλιο και χρειάζεται εμπλουτισμό και αλλαγές προσαρμοσμένες στη σύγχρονη εποχή, στη διάδραση, στην ομαδοκεντρική εργασία, στις μοντέρνες δεξιότητες.

    Στα τρία βιβλία της Πουσέν θα έχετε μια πολύ καλή ματιά προς τα παιδιά σας, θα πάρετε πολλές ιδέες οργάνωσης του σπιτιού και της τάξης του σχολείου. Μελετήστε τις και προσαρμόστε τις στο σήμερα, εμπλουτίζοντάς τις με πολύ Πιαζέ, Σάμμερχιλ, Φρενέ και την προσωπική σας σφραγίδα.

    Για φοιτητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

    Εκδόσεις Μίνωας.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Μοντεσσόρι, από τη γέννηση έως 3 ετών- Μάθε με πώς να είμαι ο εαυτός μου
    Μοντεσσόρι, από 3 έως 6 ετών- Μάθε με πώς να το κάνω μόνο μου
    Μοντεσσόρι, από 6 έως 12 ετών- Μάθε με πώς να σκέφτομαι
    Συγγραφέας: Montessori de la naissance à 3 ans
    Montessori de 3 à 6 ans
    Montessori de 6 à 12 ans. Apprends-moi à penser par moi-même
    Συγγραφέας: Σαρλότ Πουσέν
    Εκδόσεις: Μίνωας, Οκτώβριος 2021, Ιανουάριος 2022, Απρίλιος 2022
    Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου
    Σελίδες: 216, 232
    Μέγεθος: 14 x 20,5
    ISBN: 978-618-02-1765-0
    978-618-02-1807-7
    978-618-02-1767-4

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular