More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΜουσικές καρέκλες, του Άρνε Νταλ

    Μουσικές καρέκλες, του Άρνε Νταλ

    Ο Arne Dahl ευρηματικά μας προϊδεάζει με δύο λέξεις για το παιχνίδι ρόλων που είναι έτοιμος να μας παρουσιάσει. «Μουσικές καρέκλες». Ένα παιχνίδι από τα παιδικά μας χρόνια, ένα παιχνίδι που έχουμε παίξει όλοι μας, ένα παιχνίδι ανταλλαγής θέσεων, ρόλων. Μα οι διαθέσιμες θέσεις διαρκώς λιγοστεύουν.

    Οι «Μουσικές καρέκλες» αποτελούν τη δεύτερη περιπέτεια της σειράς με την ομάδα Opcop. Ένα εξαιρετικό αστυνομικό, αλλά ταυτόχρονα κοινωνικοπολιτικό μυθιστόρημα το οποίο λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη του σήμερα. Κατασκοπεία, διεθνείς σχέσεις, τρομοκρατία, ηθικές αξίες, μυστικά, όλα πλέκονται αριστοτεχνικά κάτω από την λογοτεχνική πένα του Arne Dahl.

    Ένας διάσημος πλαστικός χειρουργός ο οποίος είχε την εποπτεία σε ένα μυστικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα βρίσκεται κρεμασμένος στο σπίτι του στο Βέλγιο. Ένας Αλβανός έμπορος όπλων δολοφονείται σε ένα μπαρ στη Στοκχόλμη, έπειτα από μια συμπλοκή με όπλα. Το πτώμα ενός Τσέχου ευρωβουλευτή ανακαλύπτεται σε ένα νησί που κάποτε λειτουργούσε ως φυλακή στην Τοσκάνη της Ιταλίας. Τρεις δολοφονίες σε διαφορετικά σημεία της Ευρώπης, φαινομενικά ασύνδετες, τρεις δολοφονίες που κρύβουν σημαντικά μυστικά και σταδιακά αρχίζουν να συνδέονται. Τα στοιχεία οδηγούν σε διαφορετικές κατευθύνσεις, όμως κάτι υπάρχει, κάτι σείεται κάτω από τη λογική για τον Πολ Γελμ και την ομάδα Opcop που αναλαμβάνει τις υποθέσεις, προσπαθώντας να αποδείξει ποια σχέση υπάρχει ανάμεσά τους. Τι συμβαίνει με δύο κατά συρροήν δολοφόνους που φαίνεται να κρύβονται πίσω από αυτές τις δολοφονίες;

     «Ποτέ δεν ξέρεις» του έλεγε «τι βρίσκει κανείς μπροστά του στη ζωή».

    Διαβάζοντας το δεύτερο αυτό βιβλίο της νέας συναρπαστικής τετραλογίας με την ομάδα Opcop ταξιδεύεις σε διαφορετικές χώρες και ταυτόχρονα προσπαθείς να ανακαλύψεις κομμάτια ενός τεράστιου παζλ. Για να καταφέρεις να το φτιάξεις όμως δεν πρέπει να ξεχάσεις πως όλες οι λεπτομέρειες, όσο μικρές κι αν είναι, έχουν το ρόλο τους. Γιατί αυτός είναι ο κόσμος του Νταλ.

    Ο συγγραφέας κερδίζει τη προσοχή των αναγνωστών μόλις από τις πρώτες σελίδες και καταφέρνει να την κρατήσει μέχρι και την τελευταία του λέξη. Ο τρόπος γραφής του απογειώνει τα συναισθήματα. Φόβος, αγωνία, απογοήτευση, επιτυχία, εξιλέωση, πόνος. Όλα σε ένα φτιαγμένο με μαεστρία παιχνίδι εναλλαγής εικόνων, ρόλων, συναισθημάτων ηρώων και αναγνωστών. Ένα παιχνίδι που τελικά γίνεσαι και εσύ κομμάτι του. Περιγραφές έντονες, ρεαλιστικές, με εύστοχα κοινωνικοπολιτικά σχόλια που θίγουν θέματα όπως η παράνομη μετανάστευση, ο ρατσισμός, η τρομοκρατία, η πτώση των ηθικών και κοινωνικών αξιών, η δύναμη της εξουσίας και του χρήματος, η διαφθορά. Θέματα που αφορούν και προβληματίζουν την κοινωνία στην οποία ζούμε και αναγκάζει τον αναγνώστη να σκεφτεί πάνω σε αυτά. Ο συγγραφέας άλλοτε ως εξαίρετος δημοσιογράφος αφήνει την αίσθηση πως εκφράζει και τις δικές του ανησυχίες για το μέλλον της κοινωνίας και άλλοτε ως ονειροπόλος ποιητής περιγράφει μια ουτοπική κοινωνία συνεργασίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής ενσυναίσθησης.

    «Ο πόνος από αυτό που υπερβαίνει μια μνήμη τείνει να με­ταμορφωθεί. Αλλάζει όλο και περισσότερο, γίνεται καθαρή επι­κέντρωση, καθαρός σχεδιασμός. Κι ενώ το βλέμμα παραμένει ακόμη καρφωμένο στην ημιδιαφάνεια του πέπλου, ο ανεξέλε­γκτος πόνος παραχωρεί τη θέση του σε μια ελεγχόμενη απόλαυ­ση. Είναι οι υπέροχες ακριβείς ρυθμίσεις των τελευταίων ημε­ρών.

    Των ημερών πριν από την Ημέρα»

    Ένα εξαιρετικό δείγμα αστυνομικής λογοτεχνίας από τον  Arne Dahl σε μετάφραση Γρηγόρη Κονδύλη, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μουσικές καρέκλες
    Τίτλος πρωτοτύπου: Hela havet stormar
    Συγγραφέας: Άρνε Νταλ
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Σεπτέμβριος 2017
    Σειρά: Ομάδα Opcop
    Μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης
    Διόρθωση: Βάλια Μπράβου
    Σχεδ. Εξωφύλλου: Σπύρος Γραμμένος/Anagram design
    Σελίδες: 600
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-03-0988-1

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular