More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΜυστικά και λύσεις: Κοιμάμαι και μεγαλώνω (ύπνος), Μη με ενοχλείς (παρενόχληση), Μαθαίνω...

    Μυστικά και λύσεις: Κοιμάμαι και μεγαλώνω (ύπνος), Μη με ενοχλείς (παρενόχληση), Μαθαίνω καλύτερα (εγκέφαλος), της Ιζαμπέλ Φιλιοζά

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 7-12) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων, αυτοβελτίωσης για παιδιά

    Αν ο εγκέφαλος ήταν τόσο απλός, ώστε να μπορούμε να τον κατανοήσουμε, τότε θα ήμασταν τόσο απλοί, ώστε δεν θα μπορούσαμε να τον κατανοήσουμε.
    Lyall Watson

    Νέα σειρά από τη γνωστή Γαλλίδα ψυχοθεραπεύτρια Ιζαμπέλ Φιλιοζά (βλέπε Θετική γονεϊκότητα: Ο θυμός μου κι εγώ, Πιστεύω στον εαυτό μου και Τα σημειωματάρια των συναισθημάτων (3 νέα βιβλία), θυμός, συμφιλίωση, συναισθήματά μου) η οποία σημαδεύει την παρενόχληση και τα όρια, τον ύπνο και τις ευεργεσίες του, τη λειτουργία του εγκεφάλου και την αξία του στη ζωή μας.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ένα στα δέκα παιδιά, μας πληροφορεί η συγγραφέας, έχει πέσει θύμα παρενόχλησης στο σχολείο. Δηλαδή έχει δεχθεί κάποια βίαια πράξη ή λέξεις τις οποίες δεν σταμάτησε κανείς.

    Η Ιζαμπέλ Φιλιοζά απευθύνεται στα παιδιά. Και το ξέρει. Έτσι, οι αναγνώστες δε θα βρουν πλήθος πληροφοριών, δύσκολο λόγο, όρους και ορολογίες, αλλά κάτι ουσιαστικό και διαφορετικό: δραστηριότητες, μικρά ερωτήματα δομημένα σε μορφή διασκεδαστικών εικονογραφημένων ασκήσεων μέσα από τις οποίες τα παιδιά θα αντιληφθούν όλες τις σημαντικές παραμέτρους της παρενόχλησης. Πότε μια κατάσταση είναι επικίνδυνη για κάποιον, ποιος είναι το θύμα, ποιος ο θύτης, ποιος ο μάρτυρας, τη διαφορά μεταξύ προσβολής, συκοφαντίας και απειλής μέσα από συνηθισμένες φράσεις (είσαι χάλιας, αυτή κλέβει, γυαλάκια, είσαι άχρηστη, βρομάς κ.α.). Επίσης, θα δει καταστάσεις λεκτικών αντιπαραθέσεων, θα δει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει αν εμπλέκεται σε τέτοιες καταστάσεις, θα παρατηρήσει εικόνες και θα αποκωδικοποιήσει σωματική στάση και έκφραση, συναισθήματα, σκέψεις, συμπεριφορές.

    Τα ερωτήματα που τίθενται είναι απλά δομημένα και η γνώση που διαχέεται είναι πολύτιμη και εύκολα αποκτηθείσα.

    Στο βιβλίο Κοιμάμαι και μεγαλώνω: Τα μυστικά του ύπνου για υγιή εγκέφαλο και ανάπτυξη, η Φιλιοζά εξερευνά τον αχανή κόσμο του ύπνου, των ευεργεσιών, των λαθών που κάνουμε υποτιμώντας τον ύπνο και μας προσφέρει μικρά μυστικά για να βελτιώσουμε την ποιότητά του.

    Διαφορές μας με τα ζώα στον ύπνο, ο κιρκαδιανός ρυθμός, η μελατονίνη που σταματά να εκρρίνεται με το φως, η σημασία της αφύπνισης και το βιολογικό ρολόι μας, το νωρίς και το αργά, δυσκολίες ύπνου το βράδυ και τεχνικές αντιμετώπισης, η θέρμανση και θερμοκρασία του σώματός μας, το μπλε φως και οι διαταραχές που δημιουργεί, το κουτί των μπελάδων και πολλά ακόμα εξαιρετικά χρήσιμα.

    Ξανά, η συγγραφέας παρέχει άφθονη γνώση μέσα από έξυπνες έντυπες δραστηριότητες οι οποίες είναι διασκεδαστικές και έξυπνες και αποκωδικοποιούν στα παιδιά τη σημασία, τις όψεις και τις διαστάσεις του ύπνου.

    Στο τρίτο βιβλίο της σειράς, Μαθαίνω καλύτερα: Τα μυστικά του εγκεφάλου, η Φιλιοζά μας μαθαίνει τον εγκέφαλό μας. Αυτό το μοναδικό, κορυφαίο σύστημα του σώματός μας το οποίο καθορίζει ένα απίστευτο εύρος ικανοτήτων, προσλήψεων, σκέψεων, συναισθημάτων.

    Ο αναγνώστης μαθαίνει για τους νευρώνες και τις μεταξύ τους συνάψεις, το πώς θα αλλάζει την εσωτερική του εποχή (διάθεση), τι πυροδοτεί το άγχος και τις ανησυχίες και πώς μπορεί να τα διαχειριστεί, να πλησιάσει με ειλικρίνεια όσα του αρέσουν και όσα τον κάνουν να βαριέται, να γνωρίσει τις τροφές, τις δραστηριότητες, τα παιχνίδια και τις σκέψεις που τρέφουν σωστά τον εγκέφαλο και πολλά άλλα.

    Όλα αυτά βοηθούν τον εγκέφαλο ο οποίος με τη σειρά του διευκολύνει τη διαδικασία της μάθησης.

    Εστιάζοντας

    Η έμπειρη και καταξιωμένη Φιλιοζά στήνει τρία βιωματικά, διαδραστικά βιβλία τα οποία δεν διδάσκουν στείρα το παιδί-αναγνώστη, αλλά το βάζουν μέσα σε καταστάσεις ρεαλιστικές. Το παιδί καλείται να σκεφτεί, να αξιολογήσει για να βρει τη σωστή απάντηση ή να εκφράσει τον δικό του ψυχισμό και να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του μέσα σε τέτοιες καταστάσεις αλλά και συνολικά.

    Πολύ σημαντική η πλούσια εικονογράφηση για να είναι αυτά τα τρία βιβλία ελκυστικά. Κυρίως το Μη με ενοχλείς έχει πολλές εικόνες που επιχειρούν σε συνεργασία με το κείμενο να γνωρίσουν στον αναγνώστη την παρενόχληση.

    Είναι μια σειρά που μας άρεσε. Είναι απλή για τα παιδιά, τα υπολογίζει, τα αντιμετωπίζει με σεβασμό και με κέντρο το βίωμα και τον ρεαλισμό τα βάζει μέσα σε τρεις μεγάλες γνωστικές ενότητες.

    Για αναγνώστες από 7 περίπου ετών και σίγουρα για όλο το δημοτικό.

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ και εδώ και εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Κοιμάμαι και μεγαλώνω: Τα μυστικά του ύπνου για υγιή εγκέφαλο και ανάπτυξη
    Μη με ενοχλείς: Η παρενόχληση και πώς να τη σταματήσεις
    Μαθαίνω καλύτερα: Τα μυστικά του εγκεφάλου
    Τίτλος πρωτοτύπου: Je dors, donc je grandis
    Le harcelement le reperer, le stopper!
    J’apprends mieux – Tous les secrets de mon cerveau
    Συγγραφέας: Ιζαμπέλ Φιλιοζά, Vionene Riefolo, Chantal Rojzman, Claire Marsot, Celine Chesnel-Amokrane
    Εικονογράφος: Lucie Dubriano, Bui Auriane, Amandine Laprun
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Μάρτιος 2022
    Μετάφραση: Κέλλυ Δημοπούλου
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Μάνος Μπονάνος
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 17 Χ 24
    ISBN: 978-960-484-819-5
    978-960-484-818-8
    978-960-484-817-1

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular