More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΜόμπι Ντικ, του Χέρμαν Μέλβιλ (εικ.: Αμπιγκέιλ Ασένσο)

    Μόμπι Ντικ, του Χέρμαν Μέλβιλ (εικ.: Αμπιγκέιλ Ασένσο)

    mobi-ntik-mandilaras_cover

    Ο Ισμαήλ ήθελε πάντα να ταξιδέψει στη θάλασσα πάνω σε ένα φαλαινοθηρικό. Με τον Κούικινγκ, ένα φίλο που γνώρισε στο πανδοχείο “Φάλαινα” πηγαίνουν στο απομακρυσμένο νησάκι Νάντακετ για να πιάσουν δουλειά στο φαλαινοθηρικό πλοίο Πίκουοντ όπου καπετάνιος είναι ο κουτσός Έιχαμπ. Κουτσός από φάλαινα παρακαλώ! Και τώρα με πόδι από ελεφαντόδοντο και με τον πόθο άσβηστο να σκοτώσει τη φάλαινα που τον άφησε κουτσό σε μια μονομαχία τους στη θάλασσα. Κι η φάλαινα είναι μια τεράστια λευκή μπελούγκα και λέγεται Μόμπι Ντικ! Είναι ανίκητη κι έχει πάρει στο λαιμό της κόσμο και ντουνιά.

    Ο Έιχαμπ δεν το βάζει κάτω. Είναι σκοπός της ζωής του, ένα πάθος ακατανίκητο. Την αναζητεί κάθε μέρα, τη μυρίζει, τη νιώθει. Οι μάχες του πληρώματος με τον Μόμπι Ντικ είναι σχεδόν ομηρικές. Κι η κατάληξη ένας τραχύς συμβολισμός στη μεγάλη μάχη του ανθρώπου με τη φύση.

    Το μυθιστόρημα του Χέρμαν είναι ένα μικρός έπος για την συγκλονιστική σύγκρουση του Έιχαμπ και του Μόμπι Ντικ, του καλού και του κακού, των δυνάμεων της φύσης και του ανθρώπου. Μια θαλασσινή περιπέτεια αλλά κι ένα δοκίμιο πάνω στην αιώνια κόντρα του καλού και του κακού που τροφοδότησε ποιητές και φιλοσόφους στις υπερχρονικές αναζητήσεις τους.

    Ο Αμερικανός συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ (1819-1891) έμεινε ορφανός στα 12 του χρόνια και αναγκάστηκε να μπαρκάρει ως καμαρότος σε ένα καράβι της γραμμής Νέα Υόρκη Λίβερπουλ και αρκετά αργότερα ως ναύτης στο φαλαινοθηρικό Ακούσνε. Από αυτό, μια μέρα του Ιούλη του 1842 πήδηξε στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κι έζησε ένα μεγάλο διάστημα με τους ιθαγενείς Τύπη, πιθανότατα καννίβαλους όπως είπε ο ίδιος. Ακολούθησαν δεκάδες ναυτικές περιπέτειες του μέχρι να αποφασίσει να ασχοληθεί με τη συγγραφή όλων όσων έζησε, μυθιστορηματικά διανθισμένων. Ο Μόμπι Ντικ, το μυθιστόρημα που τον έγραψε στην παγκόσμια βίβλο της παιδικής λογοτεχνίας, κυκλοφόρησε στην Αγγλία στις 18 Οκτωβρίου του 1851 με τον τίτλο” Η Φάλαινα” και στις 14 Νοεμβρίου του ίδιου έτους στις ΗΠΑ, με τον τίτλο “Μόμπι Ντικ ή Η Φάλαινα”. Ήταν το έκτο του βιβλίο και ήταν μόλις 32 ετών τότε. Δέχτηκε αρκετές αρνητικές κριτικές από τους βιβλιοκριτικούς της εποχής και θα χρειαστεί -τι άλλο;- να πεθάνει το 1891 για να αρχίσουν να τον ανακαλύπτουν μέσα από νέες προσεγγίσεις οι κριτικοί των αρχών του 20ου αιώνα βαφτίζοντας τον Μόμπι Ντικ ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ασφαλώς δεν γινόταν να μη μεταφερθεί σε τηλεόραση, κινηματογράφο και θέατρο και να γοητεύει μικρούς και μεγάλους, ασχέτως αν η παραγωγή ήταν καλή ή λιγότερο καλή.

    Ο Φίλιππος Μανδηλαράς προσεγγίζει την ιστορία του Μόμπι Ντικ με σεβασμό στο αρχικό μυθιστόρημα προσπαθώντας να φέρει το πρωτόλειο υλικό στις διαστάσεις και τις ανάγκες των μικρών αναγνωστών, διασκευάζοντας ένα πολυσέλιδο και απαιτητικό μυθιστόρημα για παιδιά. Μένεις ικανοποιημένος στο τέλος, έχοντας ταξιδέψει σε 16 σελίδες με το φαλαινοθηρικό του Ισμαήλ και του Έιχαμπ.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μόμπι Ντικ
    Συγγραφέας: Χέρμαν Μέλβιλ
    Εικονογράφηση: Αμπιγκέιλ Ασένσο
    Εκδόσεις: Μίνωας, Ιανουάριος 2015
    ISBN: 978-618-02-0388-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular