More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΝέμο: Ο πέτρινος γίγαντας και Το νησί στο βυθό της θάλασσας, του...

    Νέμο: Ο πέτρινος γίγαντας και Το νησί στο βυθό της θάλασσας, του Ντάβιντε Μοροζινότο

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 8-13) – Λογοτεχνία για παιδιά

    «Νέμο» στα λατινικά Nemo σημαίνει κανένας,  το ρωμαϊκό ισοδύναμο της ελληνικής λέξης οὖτις, που εμφανίζεται στην «Οδύσσεια», όταν ο Οδυσσέας συστήνεται ως «Οὖτις» για να εξαπατήσει τον Πολύφημο.

    «Καπετάνιε Νέμο, φωνάξατε;

    Ήρθαμε».

    Ακούγοντας αυτά τα λόγια. Ο άντρας ανασηκώθηκε και έστριψε το πρόσωπό του στο  φως: το κεφάλι του επιβλητικό, το μέτωπο φαρδύ και το βλέμμα περήφανο, το μούσι λευκό και τα πυκνά μαλλιά χτενισμένα προς τα πίσω. Εντελώς ατάραχος, ακούμπησε το χέρι του στην πλάτη του καναπέ. Φαινόταν πως ήταν πολύ άρρωστος, αλλά η φωνή του ακούστηκε δυνατή και επιβλητική όταν είπε σε άψογα αγγλικά: «Εγώ, κύριε, δεν έχω όνομα».

    Ιούλιος Βερν, 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα

    Ο πέτρινος γίγαντας

    Είχε τρεις αδερφούς και ήταν και οι τρεις νεκροί. Ο μεγαλύτερος -ο Ραβί- ποδοπατήθηκε από τον πολεμικό του ελέφαντα, ο δεύτερος – ο Μποντάν- πέθανε από τον υψηλό πυρετό και τον τρίτο – τον Κουμάρ- τον σκότωσε ένα βέλος που καρφώθηκε στο στήθος του. Πλέον έμενε μόνο ένας, ο τελευταίος γιος του Βασιλιά του Μπούντελκαντ, ο πρίγκιπας Ντακάρ.  Ο μοναδικός διάδοχος του θρόνου θα μείνει κλεισμένος στα ολόχρυσα δωμάτια του παλατιού, και θα του επιτραπεί να συναντάει μόνο έναν άνθρωπό – τον Παντίτ – που σημαίνει δάσκαλος, μέχρι που οι Κόκκινοι και η Ζήτα – μια παράξενη κοκκινομάλλα- θα αποφασίσουν πως ήρθε η ώρα να ακολουθήσει τα αδέρφια του, στο σκοτεινό ταξίδι χωρίς επιστροφή.

    «Γδύσου» τον διέταξε ο δάσκαλός του «και φόρα αυτά»

    Του πέταξε κάτι κουρελιασμένα ρούχα που μύριζαν ακαθαρσίες ελεφάντων. Ο πρίγκιπας τα έπιασε χωρίς να καταλαβαίνει.

    «Τα αδέρφια σου πέθαναν από ένα τραγικό παιχνίδι της μοίρας» είπε ο Παντίτ.

    … « η μόνη ελπίδα για να σωθείς, είναι να ακολουθήσεις κατά γράμμα τις οδηγίες μου… Είσαι ο διάδοχος του θρόνου. Η ζωή σου ανήκει στο βασίλειο, όχι σε εσένα».

    Ο πρίγκιπας θα εγκαταλείψει τη χώρα, αλλά και το όνομά του. Θα φυγαδευτεί και θα παρουσιαστεί ως οικότροφος σε ένα κολέγιο στη Γαλλία. Υπήρχε μια αποστολή που έπρεπε να φέρει εις πέρας, για το καλό του βασιλείου και ένα κόκκινο σημειωματάριο με γρίφους που θα τον οδηγήσουν στην αναζήτηση ενός μυστηριώδους θησαυρού.

    Το όνομά του, πλέον, ήταν Νέμο.

    Φτάνουμε λοιπόν στο 1829. Οι Κόκκινοι έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τον Νέμο και ο κλοιός, κάθε ώρα που περνάει, σφίγγει γύρω του. ΄Έτσι λοιπόν μαζί με τους φίλους του, Ντανιέλ και Άσλιν αλλά και τον πιστό σκύλο του, Ναυτίλο, θα πετάξουν πάνω από την Ευρώπη με το αερόπλοιό που έχει κατασκευάσει ο ίδιος. Ο προορισμός είναι η Πράγα, και συγκεκριμένα το σπίτι ενός ραβίνου που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να αποκρυπτογραφήσουν το γρίφο του κόκκινου σημειωματάριου  για να βρουν τον θησαυρό που θα έσωζε το βασίλειο, πριν οι Κόκκινοι τους εξοντώσουν.

    Πράγα 1930

    Η ομίχλη θα καταπιεί τα σοκάκια της Πράγας και ένας κόσμος με μυθικά πλάσματα, γκόλεμ και σύμβολα θα παρουσιαστεί γύρω από τον Ινδό πρίγκιπα και τους συνταξιδιώτες του. Μια ομίχλη πυκνή που θα καλύψει τα πάντα. Θα είναι άραγε ικανή να καλύψει τα μυστικά του παρελθόντος του Νέμο;

    Το νησί στον βυθό της θάλασσας

    Το πρωινό της 3ης Μαρτίου 1830 ξεκίνησε με μια λεπτή φέτα φεγγαριού και ένα ποτάμι με παγωμένα δόντια. Οι τρεις φίλοι είχαν φτάσει στην Πράγα πριν τέσσερις μέρες, όμως τα πράγματα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Παρόλο που τα τρία παιδιά είχαν καταφέρει να αποκωδικοποιήσουν τον γρίφο του κόκκινου σημειωματάριου, μια μυστηριώδης επιστολή με τα αρχικά Ι.Β τους οδηγούσε σε ένα παράξενο μαύρο μοναστήρι στη Βενετία και στον Σάιλοκ.

    «Αγαπητέ φίλε, με βρήκαν και δεν ξέρω πόσο καιρό μπορώ να μείνω ασφαλής. Ο θησαυρός μας είναι προστατευμένος, αλλά έλα αμέσως. Και φέρε τον διάδοχο. Η μοίρα του βασιλείου εξαρτάται από αυτό. Ελπίζω να σε ξαναδώ πριν πεθάνω. Αν δεν είναι θέλημα της μοίρας, ζήτα βοήθεια από τον φίλο μας τον Σάιλοκ, στο μαύρο μοναστήρι. Έλα γρήγορα.

    Η Ι.Β. σου από το γκέτο.

    Ο Νέμο, Η Άσλιν και ο Ντανιέλ, τρία παιδιά με διαφορετικές καταβολές, με διαφορετικές ιστορίες, με διαφορετικές ρίζες, για άλλη μια φορά θα βουτήξουν σε μια περιπέτεια και θα γίνουν μέρος ενός κοινού πεπρωμένου.

    Θα χρειαστεί να επιστρατεύσουν όλη την εφευρετικότητα, την υπομονή, το θάρρος και το πείσμα τους για να μπορέσουν να διασχίσουν τον παγωμένο μαύρο ποταμό Μολδάβα, τις απέραντες γερμανικές κοιλάδες και έπειτα τις Άλπεις, ώστε να φτάσουν στη μαγική πόλη του νερού- τη Βενετία. Πώς θα το καταφέρουν αυτό; Μα φυσικά με μία αερόβαρκα.

    Bενετία, 1830

    Σε ένα λαβύρινθο από νησάκια, κανάλια, γέφυρες, αλλά και στο σκοτεινό βυθός της λίμνης, οι τρεις φίλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο αλλά και την αλήθεια. Θα ανακαλύψουν με τη βοήθεια ενός αυτοσχέδιου υποβρυχίου, παράξενα πλωτά νησιά, βίλες με ιστία και μυστικές κρυψώνες και θα χρειαστεί να παλέψουν για τη ζωή τους αλλά και για τη σωτηρία του βασιλείου. Για πρώτη φορά θα χωριστούν αλλά το πεπρωμένο τους θα τους ενώσει ξανά και θα τους δώσει νέα δύναμη να αντιμετωπίσουν τόσο τον πόνο για όσους θα φύγουν, όσο και τις νέες δοκιμασίες που πρέπει να ξεπεραστούν για να οδηγηθούν στην ανακάλυψη του θησαυρού και των μυστικών του.

    Ποιος δεν αγάπησε τα φανταστικά ταξίδια του Ιουλίου Βερν; Ποιος δεν μαγεύτηκε από τα μυθικά πλάσματα και τις ριζοσπαστικές εφευρέσεις που παρουσίαζε στα βιβλία του; Ποιος δεν θαύμασε το πάθος των περιγραφών του; Ποιος τελικά δεν πίστεψε, ότι ήταν ένας προπομπός- ένας προφήτης που με την ευφράδεια του λόγου του και τη φαντασία του, αποκάλυπτε βήμα -βήμα, όλα όσα θα ανακαλύπτονταν πολλά χρόνια αργότερα;

    Ο Ντέιβιντ Μοροζινότο φαίνεται να έχει πιαστεί στα πλοκάμια των μυθικών πλασμάτων και των φανταστικών κόσμων που δημιουργούσε ο Ιούλιος Βερν και έτσι μοιάζει αδύνατο να μην προσπαθήσει να εισχωρήσει σε αυτό το τόσο αλλόκοτο σύμπαν. Αποφασίζει λοιπόν να δημιουργήσει ένα prequel και να πιάσει το νήμα από την αρχή, συστήνοντάς μας έναν Ινδό πρίγκιπά- φυγά με το παρατσούκλι Νέμο που έμελλε να γίνει ο γνωστός σε όλους μας, κυβερνήτης του θρυλικού Ναυτίλου- Κάπτεν Νέμο, τον ήρωα του μυθιστορήματος του Ιουλίου Βερν 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα. Αυτόν τον εξαιρετικά μυστηριώδη χαρακτήρα που πάντα καταφέρνει να διαφεύγει από τα προβλήματα με τους πιο παράδοξους τρόπους που γεννά η αχαλίνωτη φαντασία του και ως άλλος Οδυσσέας – δίχως παρελθόν- περιπλανάται στα αχαρτογράφητα βάθη των ωκεανών, αναζητώντας την αλήθεια.

    Ένα διασκεδαστικό μυθιστόρημα από τον Ντέιβιντ Μοροζινότο, με γρήγορη πλοκή, γεμάτο ανατροπές αλλά και ένα απροσδόκητο τέλος, που δεσμεύει τη φαντασία του αναγνώστη, σε αυτό που έχει ήδη γραφτεί και αποτελεί την αρχή των περιπετειών του Κάπτεν Νέμο και του θρυλικού Ναυτίλου.

    Για αναγνώστες από 9 ετών.

    Εκδόσεις Μίνωας.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Main Title (Captain Nemo’s Theme)

    01 Mysterious Island

    Captain Nemo and the Underwater City – 01 Main Title

    Finding Nemo Score- 03- Nemo Egg (Main Title) -Thomas Newman

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο πέτρινος γίγαντας
    Το νησί στο βυθό της θάλασσας
    Τίτλος πρωτοτύπου: Nemo 2, Il gigante di pietra
    Nemo 3, L’ isola in fondo al mare
    Συγγραφέας: Ντάβιντε Μοροζινότο
    Εκδόσεις: Μίνωας, Σεπτέμβριος 2020/Μάιος 2021
    Μετάφραση: Ελένη Τουλούπη
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Δέσποινα Δανιήλ
    Σειρά: Νέμο
    Σελίδες: 224, 260
    Μέγεθος: 14,3 Χ 21
    ISBN: 978-618-02-1563-2
    978-618-02-1752-0

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular