More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+ΑρθρογραφίαΝηπιαγωγείο: Ένα ευχάριστο ταξίδι με πολλούς προορισμούς ή ένα ασφαλές ταξίδι με...

    Νηπιαγωγείο: Ένα ευχάριστο ταξίδι με πολλούς προορισμούς ή ένα ασφαλές ταξίδι με πολλούς περιορισμούς;

    Γράφει η Βάσω Φραγγέτη

    Boneyard_Project

    Σκέψεις περί αυτοαξιολόγησης των νηπιαγωγών.

    Ας φανταστούμε 2 αεροπλάνα. Δεν έχει σημασία αν είναι μεγάλα ή μικρά, άσπρα ή γαλάζια.

    Έχουν και τα δύο κυβερνήτη, συγκυβερνήτη και επιβάτες . Και τα 2 αεροπλάνα χρειάζονται καύσιμα για να ταξιδέψουν.
    Οι επιβάτες έχουν φέρει και τις αποσκευές τους που θα κάνουν εύκολη τη διαμονή στον προορισμό τους και ανεβαίνουν στα 2 αεροπλάνα με όρεξη. Μερικοί από αυτούς δεν έχουν ξαναταξιδέψει ποτέ. Αυτή είναι η πρώτη τους φορά, αυτή που θα καθορίσει εάν θα ξαναταξιδέψουν με χαρά ή με φόβο.

    Ας εστιάσουμε στο αεροπλάνο Νο 1:
    Ο κυβερνήτης κι ο συγκυβερνήτης είναι πολύ καλοί στη δουλειά τους, έχουν πολλές ώρες πτήσης και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο έχουν έντονη αυτοπεποίθηση και δεν νιώθουν την ανάγκη να εξελιχθούν και να μάθουν να πετάνε και σε άλλους προορισμούς. Κάνουν το ίδιο ταξίδι κάθε μέρα, με τον ίδιο τρόπο, χρόνια τώρα. Οι αποσκευές πρέπει να είναι καλά ασφαλισμένες και τακτοποιημένες στον ειδικό χώρο αποθήκευσης και οι επιβάτες καλά δεμένοι στις θέσεις τους. Είναι όλα υπο έλεγχο. Οι επιβάτες που μπαίνουν μέσα δεν έχουν επιλογές στον τρόπο που θα περάσει η ώρα τους στο ταξίδι, μόνο ό,τι τους προτείνουν οι κυβερνήτες του αεροσκάφους . Όταν φτάσουν στον προορισμό τους ,παίρνουν τις αποσκευές τους και φεύγουν ευχαριστώντας τους πιλότους για το ήσυχο, ασφαλές ταξίδι.

    Ας πάμε τώρα στο αεροπλάνο Νο 2:
    Οι 2 κυβερνήτες έχουν κι αυτοί πολλές ώρες πτήσης και κάνουν καλά τη δουλειά τους, μόνο που θέλουν να πάνε και σε άλλους προορισμούς, γιατί βαριούνται να πηγαίνουν κάθε φορά στα ίδια μέρη. Τολμούν να κάνουν αλλαγές στα πλάνα και να χαράζουν νέα πορεία. Ενδιαφέρονται για τη γνώμη των επιβατών τους γιατί είναι όλοι μαζί συνεπιβαίνοντες στο ίδιο αεροπλάνο.
    Σε αυτό το αεροπλάνο οι επιβάτες που ανεβαίνουν μπορούν κι εκείνοι να επιλέξουν πού θα πάνε και με ποιούς τρόπους θα περάσουν την ώρα τους ευχάριστα μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. Μπορούν άνετα να περπατούν στην καμπίνα του αεροπλάνου κάνοντας καινούριες γνωριμίες. Οι αποσκευές σε αυτό το αεροπλάνο δεν μένουν στον ειδικό χώρο αλλά μπορούν να ταξιδεύουν στο χώρο των επιβατών, για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν την ώρα του ταξιδιού εφόσον και άν αυτό χρειαστεί.
    Σαν έρθει η ώρα και τελειώνει το ταξίδι, οι επιβάτες μιλούν γι’ αυτό με ενθουσιασμό, είναι χαρούμενοι που πέρασαν ευχάριστα κάνοντας νέες γνωριμίες κι επιλέγοντας οι ίδιοι ό,τι ήθελαν και ανυπομονούν να ταξιδέψουν ξανά…Το ταξίδι αυτό θα το θυμούνται πάντα.

    Αν είστε νηπιαγωγοί, σίγουρα ήδη θα έχετε καταλάβει οτι το αεροπλάνο είναι το νηπιαγωγείο, οι κυβερνήτες του είναι οι νηπιαγωγοί, οι επιβάτες τα παιδιά, οι αποσκευές συμβολίζουν τις εμπειρίες που τα παιδιά φέρνουν μαζί τους και το ταξίδι είναι η καθημερινότητα στην σχολική αίθουσα, η σχολική χρονιά. Ο προορισμός είναι η γνώση, οι στόχοι που βάζουμε προς κατάκτηση μέρα με τη μέρα.

    Με βάση τα παραπάνω, εάν εσείς είσασταν επιβάτες, ποιό από τα 2 αεροπλάνα θα επιλέγατε;

    Φώτο: Το εξαιρετικό “Boneyard Project”. Από τη σελίδα amusingplanet.com

    RELATED ARTICLES

    Most Popular