More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+StoriesΝικόλας Ανδρικόπουλος: τα βιβλία που ζωγράφισε, τα βιβλία που έγραψε...

    Νικόλας Ανδρικόπουλος: τα βιβλία που ζωγράφισε, τα βιβλία που έγραψε…

    Με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε στο elniplex και τη Μαίρη Μπιρμπίλη ο κύριος Νικόλας Ανδρικόπουλος αλλά και τις υπόλοιπες ιδέες που μας γέννησαν τα βιβλία του, σκεφτήκαμε να κάνουμε μια αφιερωματική προσέγγιση στο έργο του. Αυτή είναι η μαγική ντουζίνα με μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές του βραβευμένου εικονογράφου και συγγραφέα.

    Αν τ’  αγαπάς ξανάρχονται

    Συγγραφέας: Βασιλική Νευροκοπλή, Εκδόσεις: Λιβάνη

    “Που πάνε όλα κάθε βράδυ, γιαγιά;”, ρωτά ένα παιδί τη γιαγιά του. Ο ήλιος, τα σύννεφα, τα πουλιά, ο αφρός της θάλασσας, ο αέρας, τα λόγια, τα όνειρα, τόσα και τόσα; Όλα φεύγουν και γυρίζουν πίσω λίγο διαφορετικά. Το μόνο που μένει ίδιο είναι η αγάπη μας για όλα αυτά που φεύγουν. Είναι αυτή η αγάπη που ξαναφέρνει πίσω τα πράγματα. Μα κάποια μέρα έφυγε η γιαγιά και πέρασε η μισή ζωή περιμένοντάς της. Ξαναγύρισε η γιαγιά; Όμορφο βιβλίο για το δύσκολο θέμα της απώλειας προσώπων.

    antagapas

    Γουτού γουπατού 

    Συγγραφέας: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

    Διασκευή: Κώστας Πούλος, Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

    Ο Μανολιός έχει πρόβλημα στη δεξιά πλευρά του σώματός του καθώς και στο λόγο του. Ο Μανολιός ο Ταπόης όπως τον φώναζαν! Αυτός ήταν συνοδός και φύλακας των παιδιών της κάτω γειτονιάς από τους μάγκες της απάνω ενορίας που είχαν αρχηγό τον τρομερό Μήτρο τον Τσηλότατο. Μόνο που ο Μανολιός τα κατάφερνε μια χαρά να υπερασπίζεται τα παιδιά της κάτω γειτονιάς. Ο σπουδαίος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γράφει για τις στερεοτυπικές αντιλήψεις γύρω από την αναπηρία σε μια εποχή μάλιστα που ελάχιστος λόγος γινόταν γι’ αυτήν.

    goutouy

    Δυο παπούτσια με καρότσι

    Συγγραφέας: Νικόλας Ανδρικόπουλος, Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα (έχει εξαντληθεί)

    Ο ευτραφής κύριος Λάζαρος Εαυτούλης από την χώρα “Τιμενοιαζειεμένα” παρκάρει μια μέρα μπροστά σε μία ράμπα αναπήρων και μπαίνει να ψωνίσει σε ένα κατάστημα παπουτσιών. Μόλις βγαίνει έξω χαρούμενος για τα καινούργια του παπούτσια πέφτει μέσα σε μία τρύπα που τον οδηγεί στην “Τροχήλατη Δημοκρατία του Μπορώ”. Εκεί οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι και τα αυτοκίνητα απουσιάζουν παντελώς. Οι μετακινήσεις τους γίνονται με καρότσι ή με έναν γάντζο που τους μεταφέρει όπου θέλουν. Ο κύριος Λάζαρος Εαυτούλης είναι φανερά έντρομος. Ψάχνει να γυρίσει πίσω και όταν τα καταφέρνει, καταλαβαίνει το τεράστιο λάθος του!

    karotsi

    Ένα δέντρο μια φορά

    Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς, Εκδόσεις: Καλέντης

    Ήταν ένα δέντρο στη μέση μιας πόλης που κανείς δε το πρόσεχε. Περνούσαν όλοι από δίπλα του και δεν το έβλεπαν! Ένα παιδί φτωχό που γυρνούσε ολόγυρα την πόλη για να βρει ένα μέρος να σταθεί. Εκείνο το χριστουγεννιάτικο βράδυ το δέντρο και το παιδί συναντήθηκαν. Το δέντρο ζητά από το αγόρι να το στολίσει αλλά αυτό δεν έχει χρήματα για στολίδια. Και τότε απλώνεται στις σελίδες μας λίγη από τη μαγεία των Χριστουγέννων. Μαγικός Ευγένιος Τριβιζάς.

    enadentro

    Ένα παραμυθόνειρο

     Συγγραφέας: Ανδρικόπουλος Νικόλας, Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα

    Πετάει πετάει η μάγισσα; Ο μικρός Ιάσονας μπορεί να σας βεβαιώσει ότι πετάει. Τουλάχιστον αυτός πέταξε μαζί της πάνω από βουνά και δάση κι είδη πράματα και θάματα. Ένα παραμυθόνειρο…!

    paramythoniro

    Η Αρήτη της ροδιάς

    Συγγραφέας: Κική Δημητριάδου, Εκδόσεις:Λιβάνη

    Ένα σπουδαίο και βραβευμένο παραμύθι. Τι μπορεί να αλλάξει ένα βασιλιά ώστε να θέλει να σταματήσει έναν πόλεμο; Κι όχι μόνο αυτό αλλά να τον κάνει να βγάζει τα μυρμηγκάκια από το πιάτο προσεκτικά για να μην πάθουν τίποτα; Τι μάγεψε έτσι τη βασιλική του καρδιά και την έκανε τόσο ανθρώπινη; Ένας γέρος βασιλιάς συναντά ένα κοριτσάκι να κοιμάται στον κορμό ενός δέντρου. Το κοιτούσε αρκετή ώρα αλλά άργησε και έπρεπε να φύγει. Φεύγοντας όμως άφησε δίπλα της την καρδιά του. Κάθε φορά που πήγαινε να τη δει γινόταν όλο και πιο γλυκός. Ώσπου μία μέρα…Ε, αυτά τα παραμύθια τα διαβάζεις!!!

    ariti   

    Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους

    Συγγραφέας: Νικόλας Ανδρικόπουλος, Εκδόσεις: Καλέντης

    Προφανώς και μπορείτε να αντιληφθείτε τι προβλήματα μπορεί να συναντήσει ο κατακόκκινος κύριος Πορφύριος σε μία χώρα που ζουν μόνο Ασπρικανοί! Εγκαταλείπει τη χώρα του και πάει να μείνει στο Κοκκινιστάν που όλοι είναι ίδιοι με αυτόν αλλά εκεί έχει άλλα προβλήματα: τον απορρίπτουν όλοι γιατί παρότι ίδιος, είναι ξένος λέει. Τι θα κάνει τελικά;

    ixora

    Θέλω μόνο να παίξω μαζί σου

    Συγγραφέας: Μερκούριος Αυτζής, Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα

    Το να είσαι διαφορετικός όπως ο μικρός Μάνος , δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να αγαπάς, να νιώθεις, να χαίρεσαι. Το σύνδρομο Down δεν τον εμποδίζει να προσφέρει στην ομάδα του με τρόπο σε κάθε περίπτωση εντυπωσιακό. Η αρχική απόρριψη γίνεται μια περιπέτεια αποδοχής για το ξεχωριστό αγόρι…

    thelo

    Ο αρκούδος  Αρθούρος

    Συγγραφέας: Ανδρικόπουλος Νικόλας, Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

    Ο μικρός αρκούδος χρησιμοποιείται για να ψυχαγωγεί και να διασκεδάζει τον κόσμο. Κακοποίηση ζώων, άσχημη μεταχείριση ζώων από τους ανθρώπους μόνο και μόνο για τη διασκέδασή τους. Ευαισθητοποιηθείτε! Υπάρχει πολύς χρόνος και όμορφα βιβλία.

    arthuros

    Ο πειρατής με τα αλλιώτικα μάτια

    Συγγραφέας: Τόνια Χατζηδάκη, Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα

    Η περιέργεια έκανε αυτόν τον αλλιώτικο πειρατή να μάθει να διαβάζει. Βρήκε ένα άδειο μπουκάλι κι ήθελε να μάθει τι γράφει! Μια αλλιώτικη γοργόνα αναλαμβάνει να του δείξει τον τρόπο. Και τελικά ένα ασήμαντο μήνυμα σε μπουκάλι σε οδηγεί κάτι τόσο σημαντικό!

    peiratis

    Πολύτιμα παραμύθια

    Συγγραφέας: Συλλογικό έργο, Μετάφραση: Νίκος  Δεληβοριάς

    Εκδόσεις: Άγκυρα, 2006

    Τα παραμύθια μπορούν να δώσουν λύσεις που ο νους δεν το μπορεί!  Πέντε παραμύθια που αναφέρονται σε αξίες της ζωής σε ένα συλλογικό έργο με…πολύτιμα μυστικά!

    polytima

    Το παράπονο της μάγισσας

    Συγγραφέας: Νικόλας Ανδρικόπουλος, Εκδόσεις: Άγκυρα

    Οι μάγισσες ίσως και να είναι παρεξηγημένες. Η λέξη “μάγισσα” κρύβει από πάντα μία κακία και έναν φόβο. Για ρωτήστε όμως και τις μάγισσες να σας πουν πως νιώθουν; Μία ιστορία παραπόνων από μία μάγισσα…

    parapono

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular