More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΝυχτερίδες εργάζονται σκληρά σε βιβλιοθήκες; Δεν είναι αστείο!

    Νυχτερίδες εργάζονται σκληρά σε βιβλιοθήκες; Δεν είναι αστείο!

    Η αλήθεια μάλιστα είναι ότι οι νυχτερίδες αυτές εργάζονται πολύ σκληρά και είναι απολύτως ευπρόσδεκτες παρά το αρχικό… μούδιασμα. Μα ας δούμε τι έχει συμβεί.

    Στη βιβλιοθήκη, λοιπόν, του πανεπιστημίου της Coimbra στην κεντρική Πορτογαλία, αλλά και στη ξακουστή Βιβλιοθήκη του Εθνικού Παλατιού της Mafra υπάρχουν κάμποσες νυχτερίδες… Περνάνε μέσα από τις στοίβες των βιβλίων, φτερουγίζουν πάνω από σπάνιες εκδόσεις, κάνουν χαμηλές πτήσεις πάνω από τα αναγνωστήρια, αφήνουν τις ακαθαρσίες τους παντού. Θα το έλεγες σκηνή από ταινία του Χίτσκοκ, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

    Οι νυχτερίδες είναι απολύτως ευπρόσδεκτοι κάτοικοι των βιβλιοθηκών αυτών, επιτρέπεται να παραμένουν στο χώρο των βιβλιοθηκών, γιατί πολύ απλά εξυπηρετούν έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Ποιος είναι αυτός; Κάθε βράδυ καταβροχθίζουν τα επικίνδυνα έντομα που έχουν βρει καταφύγιο και τροφή στη βιβλιοθήκη. Αυτά τα μικρά βιβλιοφάγα ενοχλητικά πλάσματα που θα μπορούσαν να καταστρέψουν χιλιάδες σελίδες χειρογράφων, βρίσκουν το μάστορά τους από τις νυχτερίδες που ζουν εκεί πάνω από τριακόσια χρόνια, από τότε σχεδόν που περίπου χτίστηκαν οι δυο βιβλιοθήκες.

    Κάθε βράδυ οι βιβλιοθηκονόμοι σκεπάζουν με δέρματα τα σπάνια βιβλία καθώς και τα αναγνωστήρια, όπως ακριβώς έκαναν και οι πρόγονοί τους. Και κάθε πρωί τα ξεσκεπάζουν και καθαρίζουν τα πατώματα από τα «δώρα» που τους έχουν αφήσει οι παράξενοι επισκέπτες.
    Αν έχετε λοιπόν κάποιο παλιό χειρόγραφο ή κάποιο σπάνιο βιβλίο και θέλετε να το σώσετε από τη φθορά των βιβλιοφάγων εντόμων, τώρα μάλλον ξέρετε τι να κάνετε…

    RELATED ARTICLES

    Most Popular