More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΝύχτες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου (εικ.: Μάρια Μπαχά)

    Νύχτες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου (εικ.: Μάρια Μπαχά)

    Τρεις χριστουγεννιάτικες ιστορίες δια χειρός Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου περιλαμβάνει το βιβλίο Νύχτες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Πρόκειται για Το πεισματάρικο αστεράκι, Το μυστικό της Άγιας Νύχτας και Οι δώδεκα κρυμμένοι καλικάντζαροι που κουβαλούν τον κόσμο των Χριστουγέννων με την χαρακτηριστική αφήγηση της συγγραφέα.

    Ο αναγνώστης θα γνωρίσει το θυμωμένο αστέρι-βοσκό, τον Αυγερινό, που δε θέλει να κατέβει στη φάτνη να προσκυνήσει όπως τα υπόλοιπα όπως είχαν συμφωνήσει από καιρό. “Θέλω να είμαι λαμπερό αστέρι, δε θέλω να ντυθώ βοσκός” ήταν η κατηγορηματική του δήλωση. Όμως αυτό δε γινόταν. Το αστέρι, είπε ο Κύριος, που θα οδηγούσε τους τρεις μάγους έπρεπε να είναι μόνο ένα. Το πεισματάρικο αστεράκι τρύπωσε στην Φάτνη και είδε τα πάντα από κοντά. Μέχρι που δυο χέρια τον σήκωσαν και όλα γίνηκαν… αλλιώς.

    Στη δεύτερη ιστορία, Το μυστικό της Άγιας Νύχτας, συναντάμε τον μικρό Βασίλη που θέλει από τον Άγιο Βασίλη ένα διαστημόπλοιο. Αληθινό, χωρίς μπαταρίες και τα τοιαύτα. Και για να ανακαλύψει τι συμβαίνει με την περιβόητη παράδοση δώρων του Άγιου Βασίλη, αποφάσισε να μείνει ξάγρυπνος όλη νύχτα και να κοιτάξει κρυφά από το μπροστινό παράθυρο. Εκεί, μπροστά στο παράθυρο, με τα μάτια του βαριά από τη νύστα αλλά την καρδιά του σθεναρή, έγιναν πολλά, πράματα και θάματα.

    Στην τρίτη ιστορία η γιαγιά Αργυρώ που την έγραψε μας ξεναγεί στους καλικάντζαρους. Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν τελικά; Τα δώδεκα εγγόνια της, που είχαν πάει να περάσουν τις διακοπές των Χριστουγέννων κοντά της, περίμεναν υπομονετικά μέχρι των Φώτων. Τότε θα τους αποκάλυπτε η γιαγιά την αλήθεια. Και τότε άρχισε να τους μιλά για δώδεκα κρυμμένους καλικάντζαρους που κανένας δεν τους βλέπει αλλά πάντοτε τριγύρω στους ανθρώπους τριγυρνούν…

    Μια σχολική γιορτή με το ρεαλισμό και τα προβλήματα συσχετισμών που αυτή φέρει, η πραγματική ιστορία του Άγιου Βασίλη, του αυθεντικού, όχι του κοκακολένιου, και η γέννηση του εθίμου της βασιλόπιτας, καθώς και μια γνήσια παραβολή για τα γκρινιάρικα ελαττώματα που χαλάνε τι διάθεση και τις σχέσεις των ανθρώπων, είναι οι τρεις χριστουγεννιάτικες ιστορίες της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου που -η αλήθεια είναι- σε βάζουν στο πνεύμα της μεγάλης γιορτής και σου χαρίζουν μερικά από τα πραγματικά μηνύματά της.

    Η Μάρια Μπαχά στήνει τον πολύχρωμο, εικονογραφικό κόσμο των ιστοριών, σιμά στο πνεύμα και την ατμόσφαιρά τους και με αρκετά εξαίρετα σκίτσα που φέρουν μια φρέσκια ματιά πλάι σε πιο παραδοσιακά σχήματα.

    Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2004 από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε εικονογράφηση Χρήστου Δήμου. Πλέον κυκλοφορεί σε νέα έκδοση με σκληρόδετο εξώφυλλο και νέα εικονογράφηση από τις εκδόσεις Σαϊτη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Νύχτες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
    Συγγραφέας: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου
    Συγγραφέας: Μάρια Μπαχά
    Εκδόσεις: Σαϊτης, Σεπτέμβριος 2018
    Διόρθωση κειμένων: Βασιλική Μαύρου
    Επιμέλεια έκδοσης: Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου
    Σελίδες: 58
    Μέγεθος: 23 Χ 29
    ISBN: 978-960-487-350-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular