More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΞεκίνα με μια τελεία- Ξεκίνα με μια λέξη: Ο Πίτερ Ρέινολντς ξαναχτυπά!

    Ξεκίνα με μια τελεία- Ξεκίνα με μια λέξη: Ο Πίτερ Ρέινολντς ξαναχτυπά!

    Όταν ευνουχίζεις την φαντασία των παιδιών, όταν τους στερείς οποιαδήποτε δημιουργική σκέψη και διανοητική κινητικότητα, όταν τα μαντρώνεις σαν πρόβατα σε ένα βαρετό μαντρί για να αξιολογείς εσύ με μετρήσιμους δείκτες (5 σωστά, 2 λάθη, 8 ο Γιαννάκης), τότε μετά θα έχεις μια στρατιά αναγνωστών που δεν θέλουν να διαβάσουν γιατί έχουν συνδέσει το διάβασμα με βαρετή υποχρεωτικότητα, με ασκήσεις σχολικού τύπου και αξιολογικά βίτσια που δεν κοιτάζουν τίποτα ουσιώδες. Κάπως έτσι έχουν προκύψει αυτός ο ορυμαγδός των ακατάλληλων βιβλίων που αγγίζουν το 90%. Κύκλωσε ό,τι είναι γκρι, βρες πόσο κάνει 2+2, χρωμάτισε τον Μίκυ Μάους. Γκώσαμε. Και κυρίως αχρηστεύουμε τη μία γενιά μετά την άλλη.

    Γι’ αυτό κάναμε Τα Φυλλαράκια της Γλώσσας, των Μαθηματικών, της Τέχνης, των Χριστουγέννων, της Φύσης και των Διακοπών. Για αυτό βγήκαν βιβλία σαν Το πλεξικό της φανταστικής, του Άγγελου Πατσιά και τις Απίθανες ιστορίες, των Ελένης Κατσαμά και Φίλιππου Μανδηλαρά. Για να απλώνουν τον νου, για να οξύνουν την φαντασία, την σκέψη, την παρατηρητικότητα, την συνθετική ικανότητα και άλλες δεξιότητες που δεν είναι άμεσα μετρήσιμες αλλά συναποτελούν τον ωραίο άνθρωπο, που σκέφτεται, που αξιολογεί, που επιλύει, που κρίνει, που έχει άποψη και επιχειρήματα.

    Ο μέγας Πίτερ Χ. Ρέινολντς, δε νομίζω πως ήξερε ούτε ο ίδιος τι αριστούργημα έγραψε τότε με την Τελεία του. Τώρα, 16 χρόνια μετά, επιστρέφει με δύο βιβλία δημιουργικής γραφής και ακραίας φαντασίας, αντλώντας έμπνευση ασφαλώς από εκείνη την περίφημη Τελεία. “Αν μπορείς να κάνεις μια τελεία, τότε είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις ένα δημιουργικό ταξίδι“, μας λέει από την αρχή ζητώντας από τον αναγνώστη, όπως τότε η δασκάλα στη Λία, να κάνει μόνο μια τελεία και να υπογράψει κάτω από αυτήν.

    Όμως στη συνέχεια, ακολουθούν κάπου 150 σελίδες όπου ο Ρέινολντς καλεί τα παιδιά σε μια απελευθερωτική εικαστική πανδαισία. Αμέτρητες παραλλαγές της τελείας, μικρές, μεγάλες μαλλιαρές, περιτριγυρισμένες, χαλαρωτικές, εκνευρισμένες, στριφογυριστές, κυματοειδείς και πολλές ακόμα.

    Όλη αυτή την πρόκληση την παντρεύει με αρκετές παράπλευρες δραστηριότητες που απαλλάσσουν το παιδί από το άγχος της τελειότητας, της επίδοσης και του προτύπου εικαστικής συμπεριφοράς και το θέτουν σε μια  απολύτως δημιουργική ατραπό που ξεδιπλώνει πλήθος δεξιοτήτων και αρετών.

    Ξέρω, θέλετε γράμματα και αριθμούς και προετοιμασία για την επόμενη τάξη του δημοτικού. Υπογράφετε την καταδίκη της βαρεμάρας του παιδιού σας. Με τέτοια βιβλία δεν προάγετε απλώς το καινούριο και το διαφορετικό στις διανοητικές ικανότητες του παιδιού σας. Συνθέτετε έναν άνθρωπο που θα σας εκπλήξει με τις δυνατότητες που κρύβει. Δυνατότητες και αρετές που δεν είναι αποκλειστικά μαθητικές αλλά έχουν ευρύτερη εφαρμογή. Κι αν για το Ξεκίνα με μία τελεία ήμασταν προετοιμασμένοι για το τι θα δούμε από το μπεστ σέλερ της Τελείας, για το Ξεκίνα με μία λέξη, απλά υποψιαζόμασταν.

    Ο Ρέινολντς εδώ κάνει ακόμα πιο μεγάλο ταξίδι. Φεύγει από το περιβάλλον της Τελείας και των παραλλαγών της και εισέρχεται στον αμύθητο θησαυρό της γλώσσας, των λέξεων, τις οποίες όμως δεν αντιμετωπίζει στείρα και παλαιομοδίτικα, με πνεύμα “για πες μας τι ξέρεις” και “για να δούμε πόσα σωστά βρήκες”. Αντιθέτως, παρασύρει το παιδί-αναγνώστη σε ένα εξαιρετικό παιχνίδι αναζήτησης λέξεων, ταρακουνώντας και εμπλουτίζοντας το οπλοστάσιο των παιδιών το οποίο δεν αποτελείται απλώς από σπάνιες, δύσκολες, όμορφες λέξεις, αλλά από το πόσο καλά, συνδυαστικά και δυναμικά μπορείς να τις επιστρατεύσεις, να τις συνδυάσεις και να περιγράψεις διαφορετικές καταστάσεις.

    Έτσι, το παιδί αναπτύσσει μέσα από δημιουργικές, ευχάριστες ασκήσεις όσα έχει στο νου και την καρδιά του, περιγράφει τον εαυτό του, τον κόσμο του, τον περίγυρό του και κυρίως ανεβαίνει σε ένα λαμπρό άτι, της φαντασίας, και καλπάζει κυριολεκτικά φτιάχνοντας δικές τους λέξεις και εντάσσοντάς τις σε εξωφρενικά αστείες και έξυπνες καταστάσεις και σε διάφορες μορφές: ποιήματα, ιστορίες, εφευρέσεις, λεύκωμα, ημερολόγιο.

    Δύο σπουδαία βιβλία. Δύο βιβλία που προτείνονται θερμά.

    Για παιδιά 4-7 ετών και 6-9 ετών αντίστοιχα (+-1).

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ξεκίνα με μια τελεία
    Ξεκίνα με μια λέξη
    Τίτλος πρωτοτύπου: Start with a dot
    Start with a word
    Συγγραφέας: Πίτερ Χ. Ρέινολντς
    Εικονογράφηση: Πίτερ Χ. Ρέινολντς
    Μετάφραση: Μάρω Ταυρή
    Προσαρμογή εξωφύλλου: Γιώργος Παναρετάκης
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 14 Μαΐου 2020
    Σελίδες: 160
    Μέγεθος: 14 Χ 20.5
    ISBN: 978-618-03-2178-4
    978-618-03-2179-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular