More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΚατασκευέςΟι ήρωες του 1821 για κουκλοθέατρο, ζωγραφική, σκηνικά, γιορτές

    Οι ήρωες του 1821 για κουκλοθέατρο, ζωγραφική, σκηνικά, γιορτές

    Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της επανάστασης του 1821. Όταν ένας μικρός λαός, καταπονημένος, ταλαιπωρημένος και ασύνδετος, αποφάσισε να εναντιωθεί ενάντια στην τύχη, τον πολυάριθμο στρατό του κατακτητή αλλά και των ντόπιων συνεργατών τους και να δημιουργήσουν μια νέα Ελλάδα, το πρώτο σύγχρονο ελληνικό κράτος. Από τις πρώτες φωτιές στο Μοριά και τη Μολδοβλαχία, από τις πρώτες κερδισμένες παρτίδες στην Τρίπολη, το Βαλτέτσι και τα Δεβενάκια ως το ηρωικό Μεσολόγγι και την τελική επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων στο Ναυαρίνο όπου έσωσαν την παρτίδα που χανόταν λόγω της διχόνοιας και της εγχώριας μικροψυχίας.

    Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές! Οι ήρωες όπως συνηθίσαμε να τους λέμε. Άνθρωποι που τους καθαγιάσαμε στα σχολικά βιβλία. Τους εμφανίσαμε με φωτοστέφανο. Δεν ήταν άγιοι όμως. Αλλά άνθρωποι φθαρτοί, με αδυναμίες, με σφάλματα, με λάθη. Μα ας μην ήταν αυτοί και τα λέγαμε αν θα είχε γίνει ποτέ κατορθωτό να σηκώσει κεφάλι ο αδύναμος Έλληνας έναντι ενός συστήματος το οποίο διέλυε κάθε πιθανότητα αξιοπρέπειας σχεδόν εν τη γενέσει της.

    Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γιώργος Καραϊσκάκης, η Μπουμπουλίνα, ο Παπαφλέσσας, η Μαντώ Μαυρογένους, ο Νικήτας Σταματελόπουλος (Νικηταράς), ο Αθανάσιος Διάκος, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Ιωάννης Μακρυγιάννης, ο Κωνσταντίνος Κανάρης δια χειρός της εικαστικού του ELNIPLEX Κατερίνας Γούδα και τον οπτικό εξορθολογισμό του υλικού από την Χρυσάνθη Δενδρή είναι εδώ για όλους. 

    Το υλικό
    Θα δείτε τρεις εκδοχές στις φιγούρες των ηρώων του 1821. Μία με λιτό περίγραμμα για να επέμβει το παιδί ή όποιος άλλος συμπληρώνοντας κατά το δοκούν τη μορφή και τη φορεσιά του ήρωα. Μία με πλήρη τα στοιχεία του προσώπου και της φορεσιάς του ήρωα για να ζωγραφιστεί (κατά κύριο λόγο από μεγαλύτερους καθώς το “ζωγραφίστε μια έτοιμη μορφή” δεν το λες και απόλυτα δημιουργικό για ένα παιδί). Και μία τρίτη εκδοχή με ήδη ζωγραφισμένες κάποιες φιγούρες για να έχετε εικόνα ενός τελικού αποτελέσματος το οποίο είτε μπορείτε να εκτυπώσετε είτε να σας δώσει εικόνα του τι μπορείτε να κάνετε εσείς.

    Τι μπορούμε να κάνουμε με τις φιγούρες

    1. Το προφανές: να τις ζωγραφίσουμε
    2. Να φτιάξουμε κούκλες χειρός με τις οποίες να παίξουμε ιστορίες από την περίοδο της ελληνικής επανάστασης.
    3. Να δημιουργήσουν το σκηνικό για τις όποιες τιμητικές εκδηλώσεις και γιορτές μας
    4. Να ζωντανέψουμε τις αφηγήσεις μας για την εποχή με τις φιγούρες ανά χείρας. Ενδεικτικά, μπορούμε να τους βάλουμε από γλωσσοπίεστρο μέχρι και διπλόκαρφα για δημιουργία κινούμενης μαριονέτας.
    5. Ο,τι άλλο μας κατέβει στο κεφάλι και κυρίως ο,τι άλλο καρφωθεί στο μυαλό των παιδιών.

    Οι φιγούρες των πρωταγωνιστών του 1821

    Δείτε τις φιγούρες μία προς μία. Κατεβάστε με την παραδοσιακή μέθοδο (δεξί κλικ-αποθήκευση ή στο τέλος του άρθρου ακολουθώντας τα σχετικά λινκ).

    Κατεβάστε τις φιγούρες

    Με λίγες λεπτομέρειες

    Με όλες τις λεπτομέρειες

    Ζωγραφισμένες

    Μη ξεχάσετε

    Τραγούδια για την 25η Μαρτίου, πλήρες υλικό

    Όλα τα ορχηστρικά για το 1821 εδώ από τη Χρυσάνθη Δενδρή

    RELATED ARTICLES

    Most Popular