More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΟι Ακροβάτες, του Κώστα Θεοχάρη

    Οι Ακροβάτες, του Κώστα Θεοχάρη

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να κρατήσεις την ισορροπία σου πρέπει να κινείσαι συνεχώς.
    Αλβέρτος Αϊνστάιν

    Μετά το πρότζεκτ Παζλάκια για μικρά χεράκια, που απευθυνόταν κατά βάση σε μικρά παιδιά ως 3 ετών, ο διακεκριμένος εικονογράφος Κώστας Θεοχάρης επιστρέφει με ένα ολοδικό του βιβλίο το οποίο αποτελεί ένα διηλικιακό, γεωμετρικό, φιλοσοφικό μανιφέστο ζωής για μικρούς και μεγάλους.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η ώρα των ακροβατών ξεκινά. Με μουσική ξεχύνονται στη σκηνή. Πετούν στον αέρα τα σχήματα, σηκώνουν ο ένας τον άλλο ψηλά, κάνουν νούμερο με τα στεφάνια και με τα πιάτα που ισορροπούν πάνω σε λεπτά ραβδιά. Φυσάνε φωτιά, ισορροπούν πάνω στο τεντωμένο σχοινί και σε μπάλες, χορεύουν και ακροβατούν μέσα στα στεφάνια, κάνουν επικίνδυνα ενάερια ακροβατικά που απαιτούν άψογο συγχρονισμό και συνεργασία, σηκώνουν βάρη, κάνουν ασκήσεις ευλυγισίας, κάνουν σάλτα, πετούν κρίκους. Και σε όλα αυτά παρούσα η ανασφάλεια, η αγωνία, η συνεργασία, η ισορροπία, η ζωή η ίδια.

    Εστιάζοντας

    Διηλικιακό γιατί απευθύνεται και σε παιδιά και σε ενήλικες. Τα στιχάκια ίσως σας φανούν πιο παιδικά, ενήλικές μου, αλλά αποκωδικοποιώντας τους συμβολισμούς τους, καθώς κι εκείνους των εικόνων, θα διακρίνετε ένα μεστό, στιβαρό φιλοσοφικό βιβλίο που αναπτύσσει ένα πλήρες σχέδιο ζωής: να ζεις τη ζωή σου με μουσική, να αφήνεσαι και να αφουγκράζεσαι τον ρυθμό, έχοντας αποδεχθεί τη διαφορετικότητα και μοναδικότητα όλων γύρω μας. Να συνεργάζεσαι, να βλέπεις τον κόσμο από άλλες οπτικές γωνίες, συχνά αναποδογυρίζοντας το βλέμμα σου, μια προσωρινή αρρυθμία δεν μπορεί να ανακόψει τον καλπασμό σου προς τη χαρά. Να μη στεναχωριέσαι για ασήμαντα πράγματα που αναπληρώνονται εύκολα, να διώχνεις μακριά τις φωτιές, να συγκεντρώνεσαι στην προσπάθειά σου, να ισορροπείς κάνοντας μικρά, αργά, προσεκτικά βήματα, στο τέλος του σχοινιού βρίσκεται το χειροκρότημα. Εμπιστεύσου τον συνταξιδιώτη σου, τον συνεργάτη σου, βάλε την καρδιά σου να σηκώσει τα βάρη που δεν μπορούν τα χέρια σου. Δώσε στο μυαλό και την ψυχή σου την ηρεμία που χρειάζονται για να πετύχουν τα πάντα. Μοιράσου τη χαρά και τις λύπες με τους φίλους σου, βοήθησέ τους, λάβε τη δική τους ώθηση. Ανέβα ψηλά, στάσου κι ονειρέψου. Και μην ξεχνάς να κοιτάς τον ουρανό.

    “Η δύναμη της ενότητας
    και η συνεργασία
    μπορεί να διώξουν φίλοι μου
    την κάθε δυσκολία”.

    Ο Κώστας Θεοχάρης, εμπνευσμένος από τα παιδιά του, από τα πρώτα τους βήματα, τις πτώσεις και τις συνεχείς προσπάθειές τους να ισορροπήσουν στον μεγάλο, νέο, άγνωστο κόσμο, δημιουργεί με στιβαρά γεωμετρικά σχήματα τους ήρωες της ιστορίας του, κάποιους ακροβάτες, καταθέτοντας μέσα από τις ακροβασίες και τα νούμερά τους ένα πλήρες φιλοσοφικό μανιφέστο ζωής για μικρούς και μεγάλους, το οποίο αγκαλιάζει σπουδαίες έννοιες και δεξιότητες του σύγχρονου ανθρώπου: αποδοχή, συνεργασία, διαφορετικότητα, συμπερίληψη, ισορροπία, πλαστικότητα, πίστη, θέληση, ενσυνειδητότητα (απόλαυση της στιγμής, του τώρα), ψυχική και ηθική ενσυνάμωση. Μέσα από απλά, δουλεμένα, ομοιοκατάληκτα τετράστιχα (και τρία εξάστιχα ανάμεσά τους), ο δημιουργός καταθέτει ένα εμπνευσμένο ηθικό και συναισθηματικό πλέγμα για να αντέχεις, να σηκώνεσαι όταν πέφτεις, να μην απογοητεύεσαι, να ονειρεύεσαι, να δίνεις, να μην πτοείσαι, να απολαμβάνεις τη χαρά της ανεπανάληπτης ζωής.

    Η αφηγηματική δύναμη των ιδιαίτερων ακροβατών του είναι μεγάλη, τα στιβαρά δυνατά χρώματα -κόκκινο, μπλε, πράσινο, μαύρο, χρυσό, ένα fluo (νομίζω) κοραλί – και τα σχήματα που συνθέτουν όλες τις μορφές και τα αντικείμενα προσθέτουν τη δική τους ισχύ, καθώς συνδιαλέγονται με το λευκό του φόντο, μεγιστοποιώντας αυτή την αφηγηματική δύναμη των εικόνων.

    Ο συμβολισμός των ακροβατών είναι μάλλον προφανής. Όλοι είμαστε ακροβάτες. Όλοι προσπαθούμε, αναλόγως του δυναμικού μας, αλλά και της ηλικίας μας, να ισορροπήσουμε, να σταθούμε όρθιοι και αρμονικοί μέσα στο σύμπαν των αμέτρητων συναισθημάτων, σκέψεων, γεγονότων στην μικροκλίμακα της ζωής μας. Σε αυτή τη διαδρομή, άπειροι στην αρχή, βγαίνουμε με δισταγμό, με τη δύναμη της μουσικής που ακούμε από τις φωνές των οικείων μας, με την αναζήτηση του ρυθμού που είναι ένα μεγάλο ζητούμενο από τη γέννησή μας ήδη. Σταδιακά βλέπουμε, μαθαίνουμε, πρώτα κάτω από την ασφάλεια της αγάπης που λαμβάνουμε, κατόπιν όλο και πιο ανεξάρτητοι. Η γνώση έρχεται μέσα από το σφάλμα, την αποτυχία. Έχουμε ανάγκη τους άλλους και την πίστη στον εαυτό μας. “Κοίτα με πώς ταξιδεύω, κοίτα πώς ισορροπώ…“.

    Πολυεπίπεδο βιβλίο, το οποίο πέραν της αναγνωστικής του δύναμης, μπορείτε να δουλέψετε και εικαστικά, με τους δικούς σας ακροβάτες από γνωστά αλλά και ακαθόριστα σχήματα να κάνουν τα δικά τους ακροβατικά.

    Ιδανικό για σχολικές ομάδες νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων δημοτικού.

    Υψηλή ποιότητα χαρτιού και εκτύπωσης.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Καλέντης.

    Απόσπασμα

    Διακρίσεις

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Ο Ακροβάτης- Χαϊνηδες (και εδώ από Μ. Πασχαλίδη)

    Για ιδέστε όλοι τον ακροβάτη που τραμπαλίζεται
    για ιδέστε όλοι τον ξενομπάτη πως δε ζαλίζεται
    Για ιδέστε τον ακροβάτη που κι όταν πέφτει γελά
    και ποτέ δε κλαίει, ποτέ δεν κλαίει

    Για ιδέστε που χει το ερημοπούλι αίμα στο φτερό
    πετά κι ας το βρε θανάτου βόλι, κόντρα στον καιρό
    Με τον καιρό να ναι κόντρα, έχει τιμή σαν πετάς
    να μένεις μόνος, να μένεις μόνος

    Για ιδέστε όλοι δέστε και μένα άλλο δε ζητώ
    που `χω στους ώμους φτερά σπασμένα και ακροβατώ
    Γύρισε κάτω η μέρα κι ακόμη εσύ να φανείς
    μην κλαις πουλί μου, μην κλαις πουλί μου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Οι Ακροβάτες
    Συγγραφέας: Κώστας Θεοχάρης
    Εικονογράφος: Κώστας Θεοχάρης
    Εκδόσεις: Καλέντης, Ιούνιος 2022
    Επιμέλεια: Βασιλική Τζόκα
    Τυπογρ. σχεδιασμός: Βασίλης Γεωργίου
    Σελίδες: 44
    Μέγεθος: 27 Χ 30
    ISBN: 978-960-594-092-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular