More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΕποχικάΤο Σχολείο ΑρχίζειΟι γωνιές γίνονται οδοί: πρόταση elniplex για σήμανση τάξης

    Οι γωνιές γίνονται οδοί: πρόταση elniplex για σήμανση τάξης

    Η σήμανση μέσα στις τάξεις των νηπιαγωγείων (αλλά και των δημοτικών σχολείων) είναι μια εξαιρετικά σημαντική υπόθεση. Επαφή των παιδιών με την εικόνα, με το γραπτό λόγο, με τους κανόνες (πόσα παιδιά παίζουν στην τάδε γωνιά κτλ). Εμείς αποφασίσαμε να δώσουμε βάρος στο γραπτό λόγο χωρίς να χάσουμε σε αισθητική.

    Οι πινακίδες των οδών η έμπνευσή μας. Πινακίδες που μπορούν να μας χρησιμεύσουν σε πολλές ακόμα περιπτώσεις, εκτός από τη σήμανση των γωνιών, όπως παιχνίδια κυκλοφοριακής αγωγής, δραστηριότητες προσανατολισμού και ασφαλώς γραφής και ανάγνωσης.
    Παραδείγματα δραστηριοτήτων:
    -Δημιουργία διασταυρώσεων με 2 πινακίδες και δραστηριότητες προσανατολισμού: “πήγαινε και στάσου στη διασταύρωση των οδών φιλαναγνωσίας και εικαστικών”. Ή και δίχως διασταυρώσεις: “πήγαινε να παίξεις στην οδό γραφής”.
    -Παιχνίδια κυκλοφοριακής αγωγής στην αυλή ή και την τάξη με τις υπόλοιπες σημάνσεις των δρόμων (stop, απαγορεύεται, φανάρια κτλ) αλλά και τις πινακίδες των δρόμων μας που μπορούμε να τις ονομάσουμε με μερικά ευφάνταστα ονόματα που θα προκύψουν από τα παιδιά.

    Από εκεί και πέρα, η οργάνωση των γωνιών ή κέντρων δραστηριοτήτων όπως πιο εύστοχα αποκαλούνται τελευταία, είναι μια διαδικασία που μπορεί να προκύψει και από τα παιδιά. Τα ονόματα που θα δώσουμε μπορούν να προέλθουν από έναν συνδυασμό των ιδεών των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

    Εμείς, προτείνουμε την ιδέα και μερικά παραδείγματα. Η εκτύπωση σε υπολογιστή όλου αυτού του μπλε θα σας βλάψει οικονομικά ανεπανόρθωτα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι κόψετε παραλληλόγραμμα μπλε χαρτόνια κάνσον στο μέγεθος μια πινακίδας δρόμου και να την γράψετε με λευκό ή ασημί ανεξίτηλο μαρκαδόρο και ακολούθως να τις πλαστικοποιήσετε για μεγαλύτερη αντοχή. Τις όμορφες λευκές γραμμές στο περίγραμμα της πινακίδας μπορείτε να τις επιτύχετε με διάφορους τρόπους. Ένας εύκολος είναι με ρολό διορθωτικού μπλάνκο.

    Οι νηπιαγωγοί συνηθίζουμε να σηματοδοτούμε των αριθμό των παιδιών που έχουμε συμφωνήσει να παίζουν σε κάθε κέντρο ενδιαφέροντος (γωνιά). Στις πινακίδες μας, αυτό μπορεί να γίνει με έναν εξαιρετικά διακριτικό αλλά και ευανάγνωστο από τα παιδιά τρόπο: τις κουκκίδες που υπάρχουν στις 4 κυρτές “γωνίες” των πινακίδων. Σε άλλη γωνιά μπορεί να παίζουν 2 παιδιά (2 κουκκίδες), σε άλλη 3 παιδιά (3 κουκκίδες) κ.ο.κ.

    Οι προτάσεις του elniplex για τα Κέντρα Ενδιαφέροντος των παιδιών στην τάξη κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Είχαμε δημοσιεύσει αρκετές από τις ιδέες μας και στο άλλο site που είχαμε στήσει. Εκείνο το site (οι μυημένοι το γνωρίζετε) σταμάτησε την πορεία του (και σύντομα θα το αναδημιουργήσουμε με νέο περιεχόμενο και αυτό).

    1.  Ο Χώρος Συγκέντρωσης και Συζήτησης (ή Παρεούλα ή Ολομέλεια)
    2.  Κέντρο Φιλαναγνωσίας ή Βιβλιοθήκη
    3.  Η Αριθμοχώρα
    4.  Κέντρο Γραφής και Ανάγνωσης (ή η ανακάλυψη της γραφής)
    5.  Η Αγορά Μας (ή Το Μαγαζί μας)
    6.  Οι Μικροί Αρχιτέκτονες ή ( Το Οικοδομικό μας Υλικό)
    7.  Κέντρο Εικαστικών Τεχνών
    8.  Το θεατρικό Παιχνίδι (ή Το Βεστιάριό μας)
    9.  Το Κουκλοθέατρό
    10.  Το Σπίτι της Μουσικής ή των Ήχων
    11.  Η Παιχνιδοχώρα (ή Τα Παιχνίδια μας)
    12.  Το Κέντρο της Τεχνολογίας (ή Ο Υπολογιστής μας)
    13.  Το Κέντρο των Φυσικών Επιστημών (ή Παρατήρησης ή Πειραμάτων)
    14.  Το Ιατρικό Κέντρο
    15. Εταιρία Ύδρευσης (γωνιά νερού για όσους την εφαρμόζουν)
    16.  Γωνιά Σκέψης (για όσους έχουν γωνιά όπου τα παιδιά πηγαίνουν και σκέφτονται τις πράξεις τους)
    17. Το Κουκλόσπιτο
    18. Οποιαδήποτε άλλη γωνιά προκύψει στο νου σας

    Καλή επιτυχία σε ο,τι κι αν επιχειρήσετε.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular