More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟι εκλογές των ζώων, των Πάουλα Ντεσγκάλδο και Πέδρο Μαρκούν

    Οι εκλογές των ζώων, των Πάουλα Ντεσγκάλδο και Πέδρο Μαρκούν

    Το λιοντάρι είχε εκτρέψει όλο το νερό από το ποτάμι για να φτιάξει μια πισίνα μπροστά από τη φωλιά του. Αυτό απασχολούσε όλα τα ζώα του δάσους τελευταία. Κι αυτό ήταν που τα εξόργισε. Οργάνωσαν διαμαρτυρία μπροστά στην πισίνα του λιονταριού, αλλά το λιοντάρι αδιαφόρησε. Έτσι, προχώρησαν σε κάτι ακόμα πιο προχωρημένο: προκήρυξαν εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού με σαφείς κανόνες: εκλογές κάθε άνοιξη, δυνατότητα εκλέγεσθαι και εκλέγειν σε όλα τα ζώα, μυστική ψήφος, απαγόρευση ανταλλαγής δώρων και άλλους ξεκάθαρους όρους.

    Αμέσως μετά δηλώθηκαν οι οι υποψηφιότητες. Ο Μακάκος, ο Βραδύπους, η Κόμπρα και το… Λιοντάρι, στο οποίο επετράπη να συμμετάσχει. Οι υποψήφιοι έβγαλαν αφίσες, συμμετείχαν σε τηλεοπτικά προγράμματα, παρουσίαζαν το πρόγραμμά τους, μοίραζαν φυλλάδια, οργάνωναν συγκεντρώσεις, κρεμούσαν αφίσες, πήραν μέρος σε ντιμπέιτ και την ημέρα των εκλογών προσήλθαν στην κάλπη. Και το αποτέλεσμα; Καταπληκτικό!

    Αγαπητοί φίλοι, είναι το πιο ρεαλιστικό, το πιο πραγματικό, το πιο ορθά δομημένο, το πιο καλοφτιαγμένο παιδικό βιβλίο για την δημοκρατία. Γιατί εμπεριέχει και φανερώνει την πεμπτουσία της: την κατάχρηση εξουσίας και επίδειξη αλαζονείας του λιονταριού, την αντίδραση των δυσαρεστημένων, την καταφυγή του στο όπλο των πολλών έναντι της αυθαιρεσίας του ενός (λέγε με εκλογές/δημοκρατία), την θέσπιση σαφών, τίμιων κανόνων, την δήλωση υποψηφιότητας, τον προεκλογικό αγώνα με όλα τα παλιά και σύγχρονα όπλα, την ημέρα των εκλογών, την καταμέτρηση των ψήφων, τον αποκλεισμό υποψηφίου που παρέβη κανόνα, την ανάδειξη αρχηγού. Αυτή είναι όλη η διαδικασία της δημοκρατίας στην πραγματική ζωή, αυτή θα διαβάσει με όμορφο, απλογραμμένο τρόπο ένα παιδί στο βιβλίο των Πάουλα Ντεσγκάλδο και Πέδρο Μαρκούν.

    Υπέροχη και η εικονογράφηση, με άποψη, με γραμμές και γεωμετρίες πολύ κοντά στο παιδικό βλέμμα. Στο τέλος θα βρείτε ένα ολοσέλιδο γλωσσάρι με λιτή επεξήγηση βασικών εννοιών όπως δημοκρατία, διαμαρτυρία, εκλογές, κυβέρνηση, συγκέντρωση, προεκλογική εκστρατεία, ψηφοφόρος κ.α.

    Και τώρα κάτι πολύ σημαντικό: το βιβλίο αυτό είναι αποτέλεσμα μιας ανοιχτής και συλλογικής διαδικασίας στην οποία συμμετείχαν πολλοί άνθρωποι. Αρχικά, 220 συνεργάτες στήριξαν τη δημιουργία αυτού του βιβλίου στην ιστοσελίδα χρηματοδότησης www.juntos.com.vc. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν πέντε εργαστήρια στο Σάο Πάολο και στην Φλοριανόπολις στη Βραζιλία, όπου τα παιδιά υποδύθηκαν τα ζώα του δάσους και οργάνωσαν εκλογές. Ο,τι συνέβη σε αυτές τις διασκεδαστικές και γεμάτες εκπλήξεις συναντήσεις αποτέλεσε την έμπνευση γι’ αυτό το βιβλίο.

    Παίξτε όλοι με τα παιδιά αυτό το βιβλίο. Είναι τόσο μα τόσο διδακτικό χωρίς να το επιδιώκει.

    Προτείνεται. Εκδόσεις Ψυχογιός.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Οι εκλογές των ζώων
    Συγγραφέας: Πάουλα Ντεσγκάλδο, Πέδρο Μαρκούν
    Εικονογράφηση: Αντρέ Ροντρίγκες, Λαρίσα Ριμπέιρο
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Μάρτιος 2019
    Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου
    Ηλεκτρονική Σελιδοποίηση: Βάσω Βύρρα
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Ευδοξία Μπινοπούλου
    Μακέτα εξωφύλλου: Δημήτρης Χαροκόπος
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 20,5 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-01-3006-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular