More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2022Οι ντετέκτιβ της βεράντας, της Ιωάννας Μπαμπέτα (εικ.: Θέντα Μιμηλάκη)

    Οι ντετέκτιβ της βεράντας, της Ιωάννας Μπαμπέτα (εικ.: Θέντα Μιμηλάκη)

    Διαβάζεται σε 3′- Περιέχει απόσπασμα- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 8-12) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Το πιο δύσκολο να δεις είναι αυτό που είναι μπροστά στα μάτια σου.
    Βόλφγκανγκ Γκαίτε

    Ο Δημήτρης και η Άννα γνωρίστηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι. Λόγω συγκυριών, έκαναν μαζί Διακοπές στη βεράντα. Τώρα φθινοπώριασε, τα σχολεία άνοιξαν. Ο Δημήτρης από τότε θέλει να πηγαίνει στο σπίτι της γιαγιάς, είναι το αγαπημένο του μέρος πια. “Χωρίς την Άννα δε θα είχα παρατηρήσει πόσο όμορφη είναι η πόλη μας. Πόσο όμορφος είναι ο κόσμος“.

    Ο Δημήτρης παρατηρεί ότι ο σκύλος του τρίτου ορόφου απέναντι λείπει. Περίεργο. Αυτός ήταν πάντα στη βεράντα. Τα δύο παιδιά αρχίζουν να αναζητούν τι έχει συμβεί. Η ιδιοκτήτρια της Κούκι, η κυρία Αλεξίου, ισχυρίζεται ότι ή το έσκασε ή την έκλεψαν. Βρήκε, λέει, την πόρτα ανοιχτή μια μέρα που επέστρεψε σπίτι. Στα δύο παιδιά δεν αρέσει αυτή η απάντηση. Αποφασίζουν να βρουν ποιος μπορεί να θέλησε να σώσει ένα κλειδωμένο στη βεράντα σκυλί. Με συντονισμένες ενέργειες, οι ντετέκτιβ της βεράντας θα καταφέρουν να ανακαλύψουν την αλήθεια…

    Η Ιωάννα Μπαμπέτα και η αξιόλογη γραφή της επιστρέφουν με τη φυσική συνέχεια του εξαιρετικού της βιβλίου Διακοπές στη βεράντα. Η γνωριμία, η ατμόσφαιρα μοναχικότητας, μελαγχολίας και ρομαντισμού και η αφηγηματική προσέγγιση σε εκείνο το βιβλίο ήταν θαυμάσιες και θεωρώ ότι το απόλαυσαν όλοι οι αναγνώστες του. Στους ντετέκτιβ της βεράντας η ατμόσφαιρα είναι διαφορετική. Οι δύο εναλλασσόμενοι αφηγητές, ο Δημήτρης και η Άννα, πλέον έχουν ο ένας τον άλλον και τα αντικριστά τους μπαλκόνια δεν είναι “φυλακές” αλλά μια όαση στη δύσκολη καθημερινότητά τους. Ωστόσο, σε αυτό το βιβλίο, η συγγραφέας επιλέγει να δομήσει και να εξελίξει ένα μυστήριο εξαφάνισης στο οποίο μπλέκεται όλη η γειτονιά. Είναι στεριωμένη καλά αυτή η ιστορία, κρατά την αγωνία της ως το τέλος, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι, από τα δύο παιδιά, μέχρι την φουρνάρισσα και τους παππούδες τους σκιαγραφούνται δυναμικά, μέσα σε ελάχιστες φράσεις συχνά, γεγονός που δεν αφήνει γυμνή την ιστορία αυτή μυστηρίου.

    Έχοντας, λοιπόν, αφενός μια τέτοια προσεγμένη ιστορία και μια καθαρή αποτύπωση των δρώντων προσώπων, αφετέρου μια γεμάτη παλέτα συναισθημάτων τα οποία φανερώνονται και μεταβάλλονται δίχως να επισημαίνονται, η συγγραφέας κεντά ένα πολύ ενδιαφέρον, απολαυστικό στην ανάγνωσή του, μυστήριο όπου η αγάπη, η φιλοζωία, η αναζήτηση της αλήθειας, η μοναξιά, οι οικογενειακές κλίσεις και αποκλίσεις εκπορεύονται φυσικά στη ροή του. Η αναζήτηση της τύχης του σκύλου του τρίτου ορόφου, θα αναδείξει τρόπους σκέψης, συναισθηματικούς κόσμους, στάσεις απέναντι στην προσπάθεια των δύο παιδιών καθώς και τις ποικίλες νοοτροπίες έναντι των ζώων.

    Η γραφή της συγγραφέα είναι κοφτή, εύληπτη, κάποιες στιγμές σπιρτόζικη, δεν κρύβει, δεν υπαινίσσεται, ωστόσο δηλώνει με ξεκάθαρο τρόπο προθέσεις, συναισθήματα, σκέψεις, κίνητρα, τα οποία αφήνονται στη διάθεση του αναγνώστη να τα δει, να τα κατανοήσει όπως εξελίσσονται.

    Η Θέντα Μιμηλάκη έχει την ποιότητα και εκφραστικότητα να εικονοποιεί ιστορίες, να τις χρωματίζει με τις καλαίσθητες επιλογές της σε παλέτα και γραμμές. Και το κάνει και εδώ, ακολουθώντας το μυστήριο και τον παλμό της ιστορίας.

    Για αναγνώστες από 7-8 ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Διακρίσεις

    Με μια ματιά

    • Η Ιωάννα Μπαμπέτα και η αξιόλογη γραφή της επιστρέφουν με τη φυσική συνέχεια του εξαιρετικού της βιβλίου Διακοπές στη βεράντα. Η ατμόσφαιρα μοναχικότητας, μελαγχολίας και ρομαντισμού σε εκείνο το βιβλίο δίνουν τη σκυτάλη σε μια ιστορία μυστηρίου στο οποίο μπλέκεται όλη η γειτονιά. Η γραφή της συγγραφέα είναι κοφτή, εύληπτη, κάποιες στιγμές σπιρτόζικη, δεν κρύβει, δεν υπαινίσσεται, ωστόσο δηλώνει με ξεκάθαρο τρόπο προθέσεις, συναισθήματα, σκέψεις, κίνητρα, τα οποία αφήνονται στη διάθεση του αναγνώστη να τα δει, να τα κατανοήσει όπως εξελίσσονται.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Promenade Di Pinocchio

    Sirtaki al Helsinki

    Die another day

    The unforgiven

    While my guitar Gently Weeps

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Οι ντετέκτιβ της βεράντας
    Συγγραφέας: Ιωάννα Μπαμπέτα
    Εικονογράφηση: Θέντα Μιμηλάκη
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Απρίλιος 2021
    Μακέτα εξωφύλλου: Γιώργος Παναρετάκης
    Διορθώσεις: Θοδωρής Τσώλης
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-03-2060-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular