More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟι περιπέτειες της Βούλας στο Κόκκινο Βιβλίο, της Σταυρούλας Παγώνα (εικ.: Zafouko...

    Οι περιπέτειες της Βούλας στο Κόκκινο Βιβλίο, της Σταυρούλας Παγώνα (εικ.: Zafouko Yamamoto)

    Η Βούλα, μια μικρή μαύρη κουκκίδα μας καλωσορίζει στο εξώφυλλο του κόκκινου βιβλίου και μας χαμογελάει. Γυρίζοντας σελίδα στο εσώφυλλο μικρά και μεγάλα χρωματιστά κουμπιά κάνουν την εμφάνιση τους και η βούλα πάλι εκεί, έτοιμη να μας διηγηθεί τις περιπέτειές της μέσα σ’ αυτό το κόκκινο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας. Το κόκκινο βιβλίο ανοίγει και η μικρή Βούλα μισοκοιμισμένη με το ένα μάτι κλειστό ξυπνάει από το δυνατό φως.

    «Που βρίσκομαι; Είναι κανείς εδώ;
    ρώτησε αλλά δεν πήρε καμία απάντηση
    Κοίταξε γύρω της.
    Ήταν ολομόναχη σε μια μεγάλη κατάλευκη σελίδα».

    Άγνωστο πως βρέθηκε εκεί και ένας τρόπος υπάρχει για να το ανακαλύψει. Στις επόμενες σελίδες του βιβλίου η Βούλα θα ζήσει τη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής της και δεν θα σταματήσει, μέχρι να μάθει το λόγο που βρέθηκε μέσα στο κόκκινο βιβλίο. Στην αρχή θα συναντήσει μια παρέα από πασχαλίτσες να χορεύουν σε ξέφρενο ρυθμό. Αλήθεια πόσο μοιάζει με τις βούλες που είχαν οι πασχαλίτσες στα φτερά τους! Αναρωτιέται μήπως είναι κι εκείνη μια από τις βούλες, αλλά όσο κι αν μετράνε τις βούλες τους οι πασχαλίτσες δεν έχουν ούτε μια λιγότερη.

    «Μαμά μου! Ένα τέρας!
    Φώναξε έντρομη η Βούλα,
    όταν πάτησε το ποδαράκι της στην επόμενη σελίδα»

    Μια μεγάλη έκπληξη την περίμενε στην επόμενη σελίδα, ένα κοκκινομάλλικο, ατσούμπαλο γέρικο τέρας με δυο κεφάλια που έπαιζε φλογέρα και άπλωνε μπουγάδα. Πριν όμως προλάβει να το βάλει στα πόδια παρατήρησε τις μαύρες βούλες πάνω στη φλογέρα που κρατούσε το τέρας. Άραγε να ήταν μια από αυτές τις βούλες; Την απρόσμενη χαρά θα διαδεχθεί η απογοήτευση όταν ανακαλύψει ότι δεν είναι βούλες, αλλά τρύπες. Το τέρας νοιώθει τόση μοναξιά, δεν έχει κάποιον για να ακούσει τη μουσική του. Η Βούλα θα μείνει να ακούσει το τέρας να παίζει την πιο γλυκιά μουσική και η μελωδία θα γεμίσει τη Βούλα δύναμη και ελπίδα ότι θα τα καταφέρει να βρει που ανήκει. Τελικά ήταν ένα συμπαθητικό τέρας και πολύ γρήγορα έγιναν φίλοι. Πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται….

    Απτόητη θα συνεχίσει την περιήγηση της, στις σελίδες του βιβλίου και θα συναντήσει έναν λυπημένο χιονάνθρωπο γεμάτο με κόκκινες βούλες. Άραγε να ξέφυγε από κει;
    η επιθυμία της να ταιριάζει κάπου την έκανε να ελπίζει ότι είναι κι εκείνη μια από τις βούλες, όμως ο Χιονάνθρωπος ήταν άρρωστος με ανεμοβλογιά και οι βούλες ήταν κόκκινες

    Ήταν τόσο δύσκολο να βρει κάπου να ταιριάξει η Βούλα και ένοιωθε ότι δεν ταιριάζει πουθενά. Ήταν τόσο διαφορετική από τις άλλες βούλες. Είχε αρχίσει να απογοητεύεται και κουρασμένη από το ταξίδι αποκοιμήθηκε στην άκρη της σελίδας.

    Η Βούλα ακόμη κι αν δεν είχε βρει τη θέση της μέσα στο Κόκκινο βιβλίο είχε συναντήσει πολλούς φίλους και είχε μοιραστεί όμορφες στιγμές. Το ταξίδι της αναζήτησης του εαυτού της, αποδείχτηκε πολύ σπουδαία εμπειρία ζωής, γνώρισε καινούργιους φίλους και τη γέμισε όμορφα συναισθήματα. Ανακάλυψε πως δεν ήταν μόνη και μοιράστηκε όμορφες στιγμές με φίλους τόσο διαφορετικούς με την πρώτη ματιά…. Όλοι όμως είχαν ένα κοινό σημείο αναφοράς με τη Βούλα που ένοιωθε τόσο μπερδεμένη και ήταν πρόθυμοι να τη βοηθήσουν.

    Τα παιδιά αναγνώστες γίνονται συνοδοιπόροι στο ταξίδι της και μοιράζονται τα ίδια συναισθήματα από την πρώτη στιγμή που ανοίγουν το βιβλίο. Η Βούλα θα κάνει ένα ταξίδι μέσα στις σελίδες του Κόκκινου βιβλίου για να ανακαλύψει τη μοναδικότητα που έχει καθένας από εμάς. Μοιάζουμε αλλά ταυτόχρονα είμαστε και τόσο διαφορετικοί.
    Μετά το τέλος της ιστορίας που δεν θα σας το αποκαλύψουμε, τα παιδιά μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι της Βούλας και να αποτυπώσουν στο χαρτί ποιους άλλους μπορεί να συνάντησε…

    Η εικονογράφηση με έντονα χρώματα και τη Βούλα να ξεπετάγεται σχεδόν σε κάθε σελίδα, ανήκει στην Ζαφειρούλα Σιμοπούλου που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Zafouko Yamamoto. Ένα παιχνίδι φαντασίας με βούλες διαφορετικές μικρές και μεγάλες κι ανάμεσα τους η Βούλα να αλλάζει έκφραση ανάλογα με το συναίσθημα της στιγμής. Μια Βούλα τόσο οικεία στα παιδιά, σαν φατσούλα άλλοτε λυπημένη κι άλλοτε χαρούμενη που σίγουρα πολλά παιδιά θα ταυτιστούν και θα μοιραστούν ανάλογες εμπειρίες.

    Μικροί κι μεγάλοι αναγνώστες μπορούν να απολαύσουν την αφήγηση του παραμυθιού και τα τραγούδια από το tablet ή το κινητό, με αφήγηση από τη συγγραφέα Σταυρούλα Παγώνα και σύνθεση και επιμέλεια μουσικής από τον Igor Niemyjski.

    Εκπαιδευτικοί και γονείς μπορούν να αναζητήσουν τη θεατρική διασκευή του βιβλίου στο site της συγγραφέως, www.stavroulapagona.com και το www.ellinoekdotiki.gr.

    Μια ευφάνταστη ιστορία από τη συγγραφέα Σταυρούλα Παγώνα που μας καλεί σ’ ένα ταξίδι περιπλάνησης μέσα στο Κόκκινο βιβλίο για τα συναισθήματα και τη διαφορετικότητα. Γιατί όσο διαφορετικοί και να είμαστε, όλοι έχουμε μια σημαντική θέση στον κόσμο αυτόν. Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

    [vc_custom_heading text=”THE BOOK SECRET” font_container=”tag:h2|font_size:32|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0066cc !important;}”]

    “Η αφορμή για το βιβλίο δεν ήταν ευχάριστη. Πρόσφατα ένα πολύ δικό μου άτομο πέρασε μια δύσκολη περίοδο όπου έχασε τελείως την επαφή με τον εαυτό του, τον προσανατολισμό του, έπαψε να πιστεύει στις δυνάμεις του και ένιωθε πως τίποτε πια δεν έχει νόημα στη ζωή του. Τελικά κατάφερε και ξαναπάτησε στα πόδια του… Όμως, επειδή βίωσα την περιπέτειά του από πολύ κοντά και η συναισθηματική φόρτιση ήταν μεγάλη, ένιωσα πως όλη αυτή η εμπειρία έπρεπε πάση θυσία να εξωτερικευτεί… να οδηγήσει σε κάτι θετικό!

    Κι έτσι προέκυψε ένα παιδικό βιβλίο που μιλάει με αλληγορικό τρόπο για όσους νιώθουν προσωρινά χαμένοι, για εκείνους που νιώθουν ότι δεν ανήκουν πουθενά αλλά έχουν την υπομονή και την επιμονή να παλέψουν κόντρα σε αυτή τη λανθασμένη πεποίθηση, όπως το ασχημόπαπο που τελικά μεταμορφώνεται σε κύκνο.

    Και όταν παιδιά βιώνουν αντίστοιχα συναισθήματα, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Σε ένα σχολικό σύστημα που έχει υπερβολικά πολλές απαιτήσεις από τα παιδιά, οι μαθητές που δεν είναι καλοί ή απλούστατα έχουν ταλέντα και δεξιότητες που το ίδιο το σύστημα δεν αφήνει χώρο να ξεδιπλωθούν, είναι εύκολο να νιώσουν «αόρατοι» και ασήμαντοι. Το να νιώσεις ότι «δεν ανήκεις», μπορεί να υπονομευθεί και από το ίδιο το οικογενειακό περιβάλλον, όταν οι μεγάλοι προβάλουν πάνω σου τα δικά τους «θέλω». Φανταστείτε έναν καλλιτέχνη που έχει γεννηθεί σε οικογένεια γιατρών ή το αντίστροφο.

    Έτσι λοιπόν και η Βούλα, η μικρή μαύρη κουκκίδα έχει χαθεί στις σελίδες του Κόκκινου Βιβλίου και ψάχνει να βρει τη θέση της ανάμεσα στις εικόνες του! Από ποια ζωγραφιά του έχει φύγει; Που είναι πραγματικά η θέση της; Μήπως όμως… ψάχνει σε λάθος μέρος;

    Αγάπησα τόσο πολύ αυτή τη μαύρη κουκκίδα, που τελειώνοντας το βιβλίο ένιωσα ότι δεν είχα ξεμπερδέψει ακόμα μαζί της… ότι είχε κι άλλα να δώσει! Κι έτσι προέκυψε η θεατρική διασκευή του Βιβλίου, η οποία είναι πολυπρόσωπη ακριβώς για να μπορεί να παιχτεί στα σχολεία από τα παιδιά.

    Αν έστω και ένα παιδί νιώσει διαβάζοντας το βιβλίο ότι είναι πραγματικά σημαντικό στον κόσμο αυτό, τότε θα είμαι ευτυχισμένη!”

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Οι περιπέτειες της Βούλας στο Κόκκινο Βιβλίο
    Συγγραφέας: Σταυρούλα Παγώνα
    Εικονογράφηση: Zafouko Yamamoto
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Απρίλιος 2019
    Επιμέλεια: Γιώτα Γκότση
    Γραφιστική επιμέλεια: Λαέρτης Βίλα, Ελληνοεκδοτική
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 22 Χ 22
    ISBN:
    978-960-563-112-3

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular