More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟι 4 ξεχωριστοί ντετέκτιβ: Τα πλαστά χαρτονομίσματα, του Δημήτρη Μαμαλούκα

    Οι 4 ξεχωριστοί ντετέκτιβ: Τα πλαστά χαρτονομίσματα, του Δημήτρη Μαμαλούκα

    Η επιστροφή του Ντιν Κόνραντ και των 4 Ξεχωριστών Ντέτεκτιβ με Τα Πλαστά Χαρτονομίσματα ήταν θέμα χρόνου. Μετά τη Μεγάλη Ληστεία της Χρηματαποστολής και την Απαγωγή του τραπεζίτη Ο’ Μπράιαν, ο Ντιν, η αδερφή τού Μαίρη, η μικρή τους ξαδέρφη Σάλι Κόνραντ-Φογκ, ο συμμαθητής του Ντιν, Τζέι Παπαδογιαννακόπουλος και το γκριφόν, ο Λούντβιχ, έρχονται αντιμέπωποι με μια νέα μυστηριώδη υπόθεση. Στην πόλη Χαμένος Παράδεισος όπου ζουν εμφανίζονται πλαστά χαρτονομίσματα που κατακλύζουν κάθε δραστηριότητα.

    Όλα αρχίζουν όταν ο ο φίλος τους, καθηγητής Άντζελο Μακ Λουκ, πληρώνει τις πίτσες με ένα χαρτονόμισμα των 50 δολαρίων. Λίγη ώρα μετά συλλαμβάνεται για διακίνηση πλαστών χαρτονομισμάτων από τον Μπομπ Μόμπιλ, τον βοηθό του σερίφη και “άνθρωπο-αχλάδι” όπως τον αποκαλούσαν τα παιδιά λόγω του σώματός του.

    Τι συμβαίνει εδώ; Δεν μπορεί ο καθηγητής φίλος τους να είναι διακινητής πλαστών χαρτονομισμάτων. Το φαινόμενο παίρνει έκταση και τα πράγματα μπερδεύονται ακόμη περισσότερο όταν ο σερίφης εξαφανίζεται μυστηριωδώς την επόμενη ημέρα και το περιπολικό του βρίσκεται παρατημένο σε μια ερημιά, ενώ στην διπλανή πόλη Σαρατόγκα, τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια.

    Τα 4 παιδιά που γοητεύονται αφάνταστα από τις μυστηριώδεις υποθέσεις, αναλαμβάνουν δράση και τρυπώνουν σε κάθε δυνατή πτυχή της υπόθεσης. Κι όσο ο “άνθρωπος-αχλάδι” τους δυσκολεύει τη ζωή με εμπόδια και συλλήψεις, τόσο τα παιδιά πεισμώνουν να λύσουν ακόμα ένα μυστήριο. Ποιοι είναι οι παραχαράκτες και διακινητές; Πού τυπώνουν τα πλαστά χαρτονομίσματα και πώς τα διοχετεύουν στην αγορά; Τι συμβαίνει στο κυνηγετικό φυλάκιο στο Νύχι της Αρκούδας; Και… αυτή η παράξενη μοβ σφαίρα που βρήκαν τα παιδιά και τους χαρίζει υπερφυσικές δυνάμεις, θα τους βοηθήσει τελικά ή μήπως είναι λάθος να στηρίζεσαι σε κάτι έξω από τις δικές σου δυνάμεις όταν μπροστά σου έχεις μεγάλες απειλές;

    Οι 4 Ξεχωριστοί Ντετέκτιβ είναι μια άρτια σειρά. Έχοντας φτάσει ήδη στο τρίτο βιβλίο, συνεχίζουν να (με) εντυπωσιάζουν με την ιδιατέρως δουλεμένη πλοκή, τον άψογο ρυθμό και την αφηγηματική ροή που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις γνωστές σειρές του εξωτερικού. Ο Δημήτρης Μαμαλούκας, θαρρώ, πως πλέον χειρίζεται με μεγάλη άνεση το υλικό των ηρώων του, γεγονός που τους χαρίζει, καθώς μεγαλώνει η σειρά των βιβλίων, ολοένα και μεγαλύτερη ποιότητα.

    Με έμφαση στις λεπτομέρειές, “λόγο διόλου εξεζητημένο” (όπως έγραφα στην παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου της σειράς), γρήγορη εξέλιξη και γεγονότα που ωθούν την ιστορία μπροστά, το τρίτο βιβλίο των 4 Ξεχωριστών Ντετέκτιβ, με όλα τα δομικά υλικά των δύο προηγούμενων, καταγράφει την πιο περιπετειώδη ιστορία τους και φωνάζει ότι το ελληνικό mystery/detective είδος είναι παρόν με αξιώσεις, συνέπεια και πρωτότυπα υλικά.

    Από τις εκδόσεις Κέδρος. Για παιδιά από 9-10 ετών.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Τα πλαστά χαρτονομίσματα
    Σειρά: Οι 4 ξεχωριστοί Ντετέκτιβ
    Συγγραφέας: Δημήτρης Μαμαλούκας
    Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός
    Υπεύθυνη διορθώσεων: Μαρία Σπανάκη
    Εκδόσεις: Κέδρος, 2018
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδογιάννη
    Γραφιστική επιμέλεια: Ξένια Τρύφων
    Σελίδες: 139
    Μέγεθος: 14 Χ 20,6
    ISBN: 978-960-04-4911-2
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular