More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟυφ, ποιος διαβάζει πάλι; της Τζένιφερ Μουρ Μαλινός (εικ.: Γκουστάβο Μαζάλι)

    Ουφ, ποιος διαβάζει πάλι; της Τζένιφερ Μουρ Μαλινός (εικ.: Γκουστάβο Μαζάλι)

    poiosdiavazeipali_cover

    Το σχολείο ξεκίνησε και τα παιδιά οφείλουν να διαβάζουν και να είναι καλοί μαθητές. Όμως το διάβασμα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κάποιες φορές γίνεται βαρετό και κάποιες άλλες είναι πάρα πολύ δύσκολο. Κάθε μέρα πρέπει να ξυπνούν πρωί για να πάνε στο σχολείο και να έχουν ετοιμάσει όλες τις εργασίες σε γλώσσα και μαθηματικά, να γράφουν και να διαβάζουν, να απαντούν σε ερωτήσεις, να γράφουν διαγωνίσματα και μετά στο σπίτι να προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, φτου κι απ’ την αρχή.
    Είναι μια κανονική δουλειά που δεν σηκώνει τεμπελιά και χουζούρι και δεν μπορείς ν’ απουσιάζεις χωρίς σοβαρό λόγο. Στο σχολείο όμως διδάσκονται και ενδιαφέροντα μαθήματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών. Αλλά και παιχνίδια στο διάλειμμα με του φίλους.

    Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, βάζει τα δυνατά του να μάθει πολλά πράγματα στο σχολείο όμως συχνά απογοητεύεται που δεν τα καταφέρνει τόσο καλά. Με τη βοήθεια της δασκάλας του όμως κατορθώνει να μάθει να πολλαπλασιάζει με διαφορετικούς τρόπους και να του λυθούν όλες οι απορίες. Τώρα τα μαθηματικά μοιάζουν παιχνιδάκι και η ώρα του διαβάσματος γίνεται ευχάριστη και χωρίς άγχος. Σε μερικές μέρες πρέπει να γράψει το διαγώνισμα στα μαθηματικά και να αξιοποιήσει όλα όσα του έμαθε η δασκάλα. Όταν ήρθε εκείνη η ώρα, αφού ξεπέρασε το άγχος των πρώτων λεπτών που δεν μπορούσε να θυμηθεί τίποτα, ένα χαμόγελο και ένα νεύμα της δασκάλας ήταν αρκετό για να θυμηθεί όσα έμαθε από εκείνη.

    Η ικανοποίηση του ήταν μεγάλη όταν πήρε καλό βαθμό, ένοιωθε πραγματικά υπέροχα και κατάλαβε ότι με λίγη καλή θέληση το διάβασμα γίνεται παιχνιδάκι! Τελικά άξιζε τον κόπο λίγη μελέτη και εξάσκηση στα μαθηματικά.
    Το βιβλίο ανήκει στη σειρά” Μιλάμε στα παιδιά για… τη μελέτη” και ο τίτλος του ” Ουφ ποιος διαβάζει πάλι;” εκφράζει την πλειοψηφία των μαθητών. Η ολοσέλιδη εικονογράφηση με έντονα χρώματα αποτυπώνει τα συναισθήματα του μικρού πρωταγωνιστή της ιστορίας που είναι ένα παιδί με ανησυχίες για τα μαθήματα και το σχολείο. Μια πρόταση για γονείς και εκπαιδευτικούς για τις πρώτες εβδομάδες στο σχολείο. Στο τέλος υπάρχει οδηγός για τους γονείς με προτάσεις για να κάνουν τη μελέτη των παιδιών διασκεδαστική και να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους.

    Αν πάλι αναρωτιέστε αν μπορεί το διάβασμα να γίνει πιο διασκεδαστικό, εμείς σας λέμε πως με θετική διάθεση και έξυπνα τρυκ όλα μπορούν να γίνουν. Μα πάνω απ’ όλα τα παιδιά χρειάζονται επιβράβευση για την προσπάθεια και να τονίζουμε τα θετικά στοιχεία αυτής της προσπάθειας. Για παράδειγμα αντί για “μπράβο”, καλύτερα να επισημάνουμε τι ακριβώς κατάφερε το παιδί π.χ “Κατάφερες να τελειώσεις την εργασία σου πολύ γρήγορα και σωστά”. Αντίστοιχα δεν πρέπει να βάζουμε ταμπέλες στο παιδί όπως τεμπέλης, επιπόλαιος και τσαπατσούλης αλλά να επισημαίνουμε τις αδυναμίες του με συμβουλευτικό τρόπο π.χ “Είμαι σίγουρη ότι μπορείς να γράψεις καλύτερα αν προσπαθήσεις”.
    Καλή σχολική χρονιά και καλή επιτυχία στο διάβασμα!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ουφ ποιος διαβάζει πάλι;
    Συγγραφέας: Τζένιφερ Μουρ Μαλινός
    Εικονογράφηση: Γκουστάβο Μαζάλι
    Εκδόσεις: Μίνωας, 2014
    Μετάφραση: Ράνια Μπουμπούρη
    ISBN:
    978-618-02-0279-3

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular