More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταΦεστιβάλ & Γιορτές"Ο Αδέσποτος" της Κικής Δημητριάδου: Υπεύθυνη υιοθεσία έξι χρόνια μετά

    “Ο Αδέσποτος” της Κικής Δημητριάδου: Υπεύθυνη υιοθεσία έξι χρόνια μετά

    Η Κική Δημητριάδου δεν ξεχνάει ποτέ τα αδέσποτα ζώα. Οι πράξεις της είναι πάντοτε δίπλα στα αγαπημένα πλάσματα. Αυτά είναι τα συγκινητικά της λόγια την Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων στις 4 Απριλίου που εμείς δυστυχώς ξεχάσαμε. Η Κική όμως όχι:

    Αγαπημένο μου φιλαράκι
    Θα ήθελα να σου μιλήσω για ένα κορίτσι που αγαπούσε τα άγρια ζώα. Τ’ αγαπούσε τόσο πολύ που έφυγε από την πατρίδα της την Αγγλία για να βρεθεί κοντά τους στην Αφρική. Πενήντα χρόνια έμεινε κοντά στους χιμπατζήδες και τους μελετούσε. Μεγάλωσε, έγινε γιαγιά κι ακόμη συνεχίζει να γυρίζει όλον το κόσμο και να μιλάει στους ανθρώπους για να βοηθήσουν, όχι μόνο τους χιμπατζήδες, αλλά όλα τα ζώα του πλανήτη. Τη λένε Jane Goodall. Την άκουσα να μιλάει και σκέφτηκα πως τα λόγια της έπρεπε να φτάσουν οπωσδήποτε στ΄ αυτιά σου! Άκου λοιπόν: Τα ζώα είναι συγκάτοικοί μας στον κόσμο, σ΄ αυτόν τον πλανήτη που ονομάζεται γη. Η γη μας είναι ένα μεγάλο σπίτι! Ένα πολύ μεγάλο σπίτι, που το μυαλό σου δεν μπορεί να καταλάβει το μέγεθός του όμως αυτή είναι η αλήθεια! Πάνω σ΄ αυτό το μεγάλο σπίτι ζούνε όλα τα ζώα, ανθρώπινα και όχι, όπως εσύ κι εγώ. Αναπνέουμε, τρώμε, κοιμόμαστε, πονάμε, κρυώνουμε ή ζεσταινόμαστε, χαιρόμαστε κι άλλα πολλά που αν συνέχιζα να τα γράφω θα χρειαζόμουν πολλές σελίδες για να μην ξεχάσω τίποτα. Είμαστε λοιπόν συγκάτοικοι στη γη! Ακριβώς όπως είναι όλοι όσοι μένουν μέσα στο σπίτι σου. Συγκάτοικοι είναι και όσοι κατοικούν μαζί στην ίδια πολυκατοικία που μένεις με την οικογένειά σου. Συγκάτοικοι είναι κι όσοι μένουν στην ίδια γειτονιά. Στην ίδια πόλη. Στην ίδια χώρα. Στην ίδια ήπειρο. Συγκάτοικοι φιλαράκι μου είναι όσοι ζούνε στον πλανήτη μας! Αν δεις φωτογραφίες της γης από το φεγγάρι θα καταλάβεις καλύτερα: Ένα σπίτι είναι η γη, μια στρογγυλή μπάλα- φωλιά για όσους την κατοικούν. Αυτή η σπουδαία γιαγιά που αγάπησε πολύ τους χιμπατζήδες θα ήθελε πολύ να σου ψιθυρίσει στο αυτί πως το σπίτι μας χρειάζεται την αγάπη και τη φροντίδα σου! Η γη σε χρειάζεται. Θέλει να σου το πει ψιθυριστά σαν το μεγαλύτερο μυστικό κι ας μην είναι τέτοιο. Είναι απίστευτο! Όλοι οι μεγάλοι το ξέρουν, κι όμως συνεχίζουν να φέρονται στη γη και στα άλλα πλάσματά της σαν να είναι τ΄ αφεντικά της! Και να που ήρθε η στιγμή να σου πω, εγώ, ένα εξημερωμένο ζώο, ο «Αδέσποτος», πως θυμώνω και στεναχωριέμαι με τ΄ όνομά μου. Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζομαι «Δεσπότη», αφεντικό δηλαδή. Χρειάζομαι κηδεμόνα, μαμά ή μπαμπά, όπως κι εσύ. «Αφεντικό», ή όπως αλλιώς λένε τον «ιδιοκτήτη», έχουν τα αυτοκίνητα, τα εργοστάσια, τα παιχνίδια σου, τα βιβλία, τα τούβλα και τόσα άλλα.
    Για την γη και τα πλάσματά της μπορείς να νοιαστείς ακόμη και από τώρα που είσαι πιτσιρίκι. Και μακάρι- μακάρι- μακάρι κι όταν μεγαλώσεις, όπως αυτή η περίφημη γιαγιά, τόσο όσο κι αυτή να συνεχίσεις να αγαπάς και να νοιάζεσαι το μεγάλο σου σπίτι κι όλα τα πλάσματα που το κατοικούν.

    Σε φιλώ πολύ
    Αδέσποτος

    Απρίλης 2013.
    Μικροί φίλοι του Αδέσποτου, συμμαθητές σε νηπιαγωγείο, …τσεκάρουν την απόφαση μιας εξ αυτών να υιοθετήσει ένα κουτάβι. Ξέρει τις υποχρεώσεις της; Είναι έτοιμη να τις αναλάβει; Αν ναι, τότε βεβαίως να το κάνει! Στην πραγματικότητα η πλειονότητα των ευθυνών θα πέσει πάνω στους γονείς της και το στοίχημα είναι αν ΑΥΤΟΙ επιλέξουν να χαρίσουν το …πακέτο δώρου στο παιδί τους. Οι φίλοι της Έλενας καταγράφουν τις υποχρεώσεις μιας υπεύθυνης υιοθεσίας, αφενός για να τις μάθουν οι ίδιοι αλλά κι αφετέρου για να ελέγξουν την αντίστοιχη γνώση των ενηλίκων.

    Απρίλης 2016
    Τρία χρόνια μετά, τα ίδια παιδιά επαναλαμβάνουν την ιστορία. Ο χρόνος τα μεγάλωσε, μεγάλωσε και τον πρωταγωνιστή Rex. Τίποτα δεν είναι το ίδιο, τίποτα εκτός από τα ζητούμενα μιας υπεύθυνης υιοθεσίας ζώου. Δυστυχώς…. Ας είναι όλοι τους γεροί να ξανανταμώσουν…

    Σεπτέμβρης 2019 Οι μικροί ηθοποιοί ξαναντάμωσαν! Χρειάστηκαν όμως κάποιοι μήνες για να ολοκληρωθεί το βίντεο. Με την επιμονή και την απλόχερη βοήθεια του Γιώργου Γρηγοριάδη τον Απρίλη του 2020 τα φιλαράκια του Αδέσποτου …ξαναχτυπάνε!
    Ο κοροναϊός στο μεταξύ έφερε τα πάνω κάτω στον πλανήτη. Απόψε, χαράματα 4 Απρίλη 2020, «ημέρα των αδέσποτων ζώων» το βιντεάκι ανεβαίνει στο youtube. Οι άνθρωποι κοιμούνται εσώκλειστοι εδώ και βδομάδες στα σπίτια τους, ένα ιός στοιχειώνει τις ζωές όλων, τα αδέσποτα τριγυρνούν στους έρημους πια δρόμους
    … όπως πάντα.
    Το επόμενο ραντεβού των παιδιών ανανεώνεται για το 2022. Η ζωή έχει μεγαλύτερη φαντασία από μας, είπε ο Τρυφώ κάποτε.
    Πως θα είναι τότε ο κόσμος;
    Θα δείξει!
    Μέχρι τότε, υιοθετήστε με υπευθυνότητα!
    Για τον αδέσποτο
    Κική Δημητριάδου

    RELATED ARTICLES

    Most Popular