More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-202012-15 ετώνΟ αδελφός μου ο Έτσι Απλά, της Μαρί Οντ-Μιράιγ

    Ο αδελφός μου ο Έτσι Απλά, της Μαρί Οντ-Μιράιγ

    Το όνομά του είναι Μπαρναμπέ. Όλοι τον ξέρουν ως Simple, δηλαδή Έτσι Απλά. Είναι 22 ετών, ωστόσο η διανοητική του ηλικία είναι αρκετά μικρότερη, κάπου στα τρία την τοποθετούν. Ο Έτσι Απλά λέει πάντοτε αυτό που σκέφτεται, μετράει γρήγορα αλλά μπερδεμένα, παίζει με playmobil, παίζει σαν παιδί προνηπιακής ηλικίας, ξυπνάει πρωί και έχει μάθει να ξεφυλλίζει βιβλία στο κρεβάτι του περιμένοντας υπομονετικά.

    Ο Κλεμπέρ είναι 17 ετών, πηγαίνει στην τελευταία τάξη του λυκείου, είναι ο αδερφός του Έτσι Απλά. Πήρε τον Έτσι Απλά από το Μαλικρουά, το ίδρυμα ατόμων με νοητική υστέρηση που τον έκλεισε ο πατέρας του και παραλίγο να πεθάνει και προσπαθεί να τον βάλει ξανά στον κόσμο. Η μητέρα τους έχει πεθάνει και ο πατέρας τους έχει μια νέα ζωή, μακριά τους, δίχως διάθεση για ενεργή εμπλοκή στη ζωή τους.

    Ο Κλέμπερ έχει τις δικές του ανησυχίες, τα δικά του όνειρα, τη δική του ζωή που προσπαθεί να προχωρήσει παρά τις δυσκολίες. Πηγαίνει στο πανεπιστήμιο, ερωτεύεται ένα κορίτσι και συνεχίζει να φροντίζει τον Έτσι Απλά. Η αφοσίωσή του στον Έτσι Απλά είναι ασύγκριτη.

    Όλα είναι συγκεχυμένα στη ζωή του. Κι όλα θα κινήσουν για αλλού όταν ο Κλέμπερ αποφασίζει να μείνει μαζί με τον Έτσι Απλά σε ένα διαμέρισμα μαζί με άλλους τέσσερις φοιτητές. Είναι ο δρόμος για να σωθεί ο Έτσι Απλά από το ίδρυμα Μαλικρουά. Αλλά εκεί, ο Έτσι Απλά αντιμετωπίζεται εντελώς παράξενα. Οι συγκάτοικοι, ο Έντσο, η Αριά, ο Κορεντέν κι ο Εμανουέλ, παιδιά με τη δική του ζωή και προβλήματα, αντιδρούν όλοι τους διαφορετικά και η ζωή παίρνει έναν δικό της δρόμο. Τον δρόμο για το Μαλικρουά…

    Να πω ότι είναι συγκινητικό; Ότι είναι μια φωτιά στην αντλία της καρδιάς; Ότι είναι ένα από τα πλέον υμνητικά μυθιστορήματα στις αδερφικές σχέσεις; Η αλήθεια είναι ότι το βιβλίο μου άφησε δύο παράλληλες αισθήσεις. Τη στιγμή που έδειχνε να κυλάει λίγο πιο αδιάφορα και να σε τρώει μέσα σου γιατί έχει γίνει τόσο διάσημο, τότε ακριβώς φρόντιζε η συγγραφέας να σε πιάνει από το πέτο και να σε πετάει μέσα σε μια λάβα συγκίνησης, ενσυναίσθησης και αγάπης, με μια γραφή που συντάρασσε το ενδιαφέρον σου, για να μην μιλήσω για το συναισθηματικό φορτίο που σου άφηνε.

    Ο τρόπος που αποτυπώνει τον τριαμισάχρονο νοητικά Έτσι Απλά είναι ιδιαιτέρως προσεγμένος και εύληπτος. Ακόμα πιο λεπτοδουλεμένο όμως θεωρώ τον τρόπο που η Μαρί Οντ Μιράιγ μας παραδίδει τον Κλέμπερ, έναν έφηβο που βλέπει τη ζωή μπροστά του και δίχως κανένα γονεϊκό στήριγμα, αποφασίζει να σηκώσει τον σταυρό του αδερφού του μέχρι τέλους.

    Έξυπνο το εύρημα του λαγουδένιου alter ego, κύριου Πανπόν, που συχνά ευφάνταστα προβάλλει αγωνίες και σκέψεις και συμπλέκεται με την πραγματικότητα ιδιαιτέρως ταιριαστά.

    Το βιβλίο κυκλοφόρησε στη Γαλλία το 2004, έχει μεταφραστεί σε 16 γλώσσες και χάρισε στην πολυγραφότατη Μαρί Οντ-Μιράιγ αρκετά βραβεία (Prix des lycéens alllemands κατά τη διάρκεια της έκθεσης βιβλίου της Λειψίας το 2006) και παγκόσμια αναγνώριση. Το 2018 υπήρξε για 4η συνεχή χρονιά (από το 2015) υποψήφια για το βραβείο Astrid-Lindgren.

    Το 2011 Ο αδερφός μου Έτσι Απλά έγινε ταινία σε σκηνοθεσία Ivan Calbérac.

    Διακρίσεις

    https://www.youtube.com/watch?v=Ir8bNUlw4SM

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο αδελφός μου ο Έτσι Απλά
    Τίτλος πρωτοτύπου: Simple
    Συγγραφέας: Μαρί Οντ-Μιράιγ
    Μετάφραση: Αριάδνη Μοσχονά
    Εκδόσεις: Κέδρος, Ιανουάριος 2019
    Σελίδες: 272
    Μέγεθος: 14 Χ 20,6
    ISBN: 978-960-04-4898-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular