More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΜαθηματικάΟ Αναστάσης και η ουρά της στάσης, του Ευγένιου Τριβιζά: το παραμύθι...

    Ο Αναστάσης και η ουρά της στάσης, του Ευγένιου Τριβιζά: το παραμύθι με τις χωροχρονικές έννοιες

    anastashs

    «Ο Αναστάσης και η ουρά της στάσης» είναι ένα βιβλίο που προσφέρεται για να δουλέψουμε με τα παιδιά σε μια τάξη νηπιαγωγείου.Κάθε εικόνα στις σελίδες του βιβλίου  μπορεί να δώσει ευκαιρία για ασκήσεις παρατηρητικότητας, έκφρασης προφορικού λόγου, χωροχρονικές έννοιες, αρίθμησης και χρονικής ακολουθίας.

    • Ο Αναστάσης περιμένει στην ουρά της στάσης το λεωφορείο αλλά εκείνο δε λέει να έρθει καθώς περνάνε από αριστερά προς τα δεξιά τροχοφόρα, τρακτέρ, τζιπ, ποδήλατα, καγκουρό. Σιγά σιγά, σχηματίζεται πίσω από τον Αναστάση μια απίστευτη ουρά από παράξενους ανθρώπους και ζώα που περιμένουν κι αυτοί το λεωφορείο και στέκονται στη σειρά ο ένας πίσω από τον άλλο. Κάθε τόσο λοιπόν έρχεται και ένας διαφορετικός περίεργος άνθρωπος ή ζώο και σχηματίζεται μια τεράστια ουρά πίσω από τον Αναστάση. Περιγράφουμε λοιπόν τους ήρωες με τη σειρά που εμφανίζονται από αριστερά προς τα δεξιά.
    •  Τι γίνεται όμως όταν το λεωφορείο δεν περνάει και ο Αναστάσης αποφασίζει να πάει με τα πόδια στο σχολείο; Τότε τον ακολουθεί και ολόκληρη η ουρά της στάσης προς την αντίθετη κατεύθυνση. Πάλι μπροστά είναι ο Αναστάσης και πίσω η ουρά της στάσης. Όταν φτάνουν στο σχολείο στριμώχνονται μαζί με τον Αναστάση πίσω από το θρανίο εκτός από τον πελεκάνο που ξαπλώνει στο πάτωμα. Στην αυλή κάνουν μαζί με τον Αναστάση γυμναστική τα χέρια πάνω – κάτω.
    •  Τα παιδιά μπορούν να παίξουν τη σκηνή της αναμονής στη στάση και ένα παιδί να κάνει τον Αναστάση και τα υπόλοιπα να μπαίνουν στη σειρά. Τα πράγματα είναι απλά: όλοι πρέπει ν’ ακολουθούν τον Αναστάση και να πηγαίνουν όπου πηγαίνει και εκείνος και να κάνουν ο,τι κάνει και εκείνος.
    • Τα παιδιά κοιτούν την εικόνα της στάσης για ένα λεπτό και μετά καλούνται να θυμηθούν από μνήμης μέχρι πέντε (μπορεί και περισσότερους) ήρωες του βιβλίου στη σωστή σειρά με πρώτο τον Αναστάση φυσικά. Αλήθεια πόσοι είχαν στηθεί στην ατελείωτη ουρά της στάσης πίσω από τον Αναστάση;

    Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε και άλλες διασκεδαστικές ασκήσεις παρατηρητικότητας και μαθηματικών για τα παιδιά. Οι εικόνες σ’ ένα βιβλίο μπορεί ν’ αποτελέσουν αφόρμηση για πολλά παιχνίδια παρατητικότητας και φαντασίας. Θα μπορούσε να διαλέξει ένα φίλο ή φίλη ο Αναστάσης από την ουρά της στάσης και με ποιόν πιστεύετε ότι θα έκανε καλή παρέα για να μη νοιώθει μοναξιά;

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Αναστάσης και η ουρά της στάσης
    Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
    Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
    Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα (πρώτη), Μεταίχμιο (πλέον)
    Σελίδες: 102
    Μέγεθος: 19,7 Χ 26
    ISBN: 978-960-501-737-8

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular