More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταCinema-Tv-RadioΟ απρόβλεπτος κύριος Σπίβετ, του Ζαν Πιερ Ζενέ

    Ο απρόβλεπτος κύριος Σπίβετ, του Ζαν Πιερ Ζενέ

    Ο απρόβλεπτος κύριος Σπίβετ
    The Young and Prodigious T.S. Spivet

    Σκηνοθεσία: Ζαν Πιερ Ζενέ
    Σενάριο: Ζαν Πιερ Ζενέ, Γκιγιόμ Λοράν

    Ηθοποιοί: Κάιλ Κάτλετ, Έλενα Μπόναμ-Κάρτερ, Τζούντι Ντέιβις, Κάλουμ Κιθ Ρένιμ, Κάθι Μπέιτς, Ρόμπερτ Μαγιέ, Τζούλιαν Ρίτσινγκς, Νίαμ Γουίλσον, Ντομινίκ Πινόν κ.α.
    Μουσική: Ντένις Σανακορε
    Παραγωγή: Φρεντερίκ Μπριγιόν, Ζιλ Λεγκράντ
    Διάρκεια: 105 λεπτά
    Γλώσσα: Αγγλικά

    tsspivetcoverΟ δημιουργός της αξεπέραστης “Αμελί” και των “Ατελείωτων Αρραβώνων” είναι ξανά εδώ. Ο 61χρονος Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν Πιερ Ζενέ εκπλήσσει ακόμα μια φορά με το σενάριο και τη φρέσκια σκηνοθετική του ματιά. Ακουμπώντας στο βιβλίο του Ρέιφ Λάρσεν “The Selected Works Of T.S. Spivet” φτιάχνει την πρώτη του τρισδιάστατη ταινία και δεύτερη μόλις αγγλόφωνη μετά το Alien Resurrection του 1997. Ο απρόβλεπτος κος Σπίβετ, με έναν μικρό ηθοποιό, τον Κάιλ Κάτλετ, που κλέβει το βλέμμα σας και το πηγαίνει όπου κινείται.

    Σε ένα ξεκομμένο από τον κόσμο ράντσο στην Μοντάνα των Η.Π.Α., στη μέση του πουθενά, ζει ο απρόβλεπτος κύριος T.S. Spivet μαζί με την οικογένειά του, δηλαδή τη μητέρα, τον πατέρα, το δίδυμο αδερφό του του και τη μεγαλύτερη αδερφή του. Δεν πρόκειται για την πιο συνηθισμένη οικογένεια. Η μητέρα του ολημερίς εξερευνά με πάθος τη μορφολογία σπάνιων εντόμων, ο πατέρας του φέρεται σαν καθηλωμένος, αμίλητος καουμπόι του περασμένου αιώνα και η αδερφή του ονειρεύεται να κατακτήσει τον τίτλο της Μις Αμερική.

    Ο δεκάχρονος T.S. Spivet όμως μάλλον είναι το αποκορύφωμα της ιδιαιτερότητας. Με μια απίστευτη έφεση στη χαρτογράφηση, τα επιστημονικά πειράματα και τις εφευρέσεις, ξαφνιάζει άπαντες αλλά μάλλον όχι τόσο πολύ την απορροφημένη στα δικά της οικογένειά του. Όταν ο μικρός  T.S. μαθαίνει ότι έχει κερδίσει το βραβείο “Baird” για την εφεύρεση της μηχανής αέναης κίνησης, καλείται από το μουσείο Smithsonian για να παραλάβει το βραβείο. Χωρίς να πει τίποτα στους γονείς του, ο πράγματι απρόβλεπτος T.S. Spivet φτιάχνει την υπέροχη βαλίτσα του και ξεκινά ένα απίστευτο ταξίδι με τρένο μέχρι την Ουάσινγκτον και το περίφημο μουσείο Smithsonian. Οι υπεύθυνοι του μουσείου προσδοκούν κάποιον ανάλογου παραστήματος και ηλικίας. Αντ’ αυτού, τους εμφανίζεται ένας “μπόμπιρας” που τους καθηλώνει ενώ η ευφυία του μετατρέπεται σε τηλεοπτικό σόου και οι γονείς του σπεύδουν να τον συναντήσουν.

    Ο Ζενέ είναι ένας από τους μεγάλους μάγους της εικόνας. Χτίζει μπροστά σου καρέ που σε αιχμαλωτίζουν ακόμα κι όταν η ταινία δεν έχει την υπόθεση που θα σε αιχμαλωτίσει με την εξέλιξή της. Δεν είναι το σασπένς αυτό που ψάχνει ο Ζενέ. Ο σκηνοθέτης γυρεύει να φωτίσει μέσα από μια ιστορία συγκεκριμένες πτυχές, να εκθέσει δίχως να στην πετάξει κατάχαμα την προβληματική του. Για την Αμερική και το όνειρό της, για τις οικογένειες, για τη φύση των παιδιών, ακόμα και των χαρισματικών. Για τη διαφυγή από τη σκληρή πραγματικότητα, τη συχνά αδιάφορη πραγματικότητα προς το δικό μας κόσμο και σκέψεις.

    Η ταινία έχει προβληθεί ήδη στα κινηματογραφικά φεστιβάλ του Άμστερνταμ και του Σίδνεϊ, έχει κερδίσει το Βραβείο Cesar στην κατηγορία Best Cinematography για τον Thomas Hardmeier, ενώ είχε δύο ακόμη υποψηφιότητες στις κατηγορίες Best Costume Design και Best Production Design. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε την Πέμπτη 10 Ιουλίου από την Odeon.

    Αν παραμελείτε το παιδί σας γιατί έχετε απορροφηθεί ολοκληρωτικά από το δικό σας κόσμο, ίσως να μην ανοίξει την πόρτα για να ταξιδέψει με τρένο μέχρι το Smithsonian. Αλλά σίγουρα μια πόρτα που οδηγεί μακριά σας θα την ανοίξει. Κι αυτό δεν είναι ηθικό δίδαγμα με το δάχτυλο να κουνιέται δασκαλίστικα. Είναι αυτό που κάνουν τα απρόβλεπτα παιδιά. Δηλαδή, πάνω κάτω, όλα…

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular